Kenworth W900 - PK Graphica

1. Karol1985 2023-05-04 22:23:13

Czas odgrzebać model z czeluści relacji...

Pół roku to długo, ale jak mówiłem..... nie chodzi tu o czas.... 

Model daje mi coraz bardziej w kość.... poza tym brak weny..... dokłada swoje.... 

Potrzebowałem drugiej wycinanki i dopiero po jakimś czasie udało mi sie ją sprowadzić zza granicy. 

Wracając do budowy.... 

Chcąc nie chcąc kabina była przyklejona krzywo, a że zrobiłem to na CA to bym bardziej chęć poprawiania tego znacząco odpierała mnie od kontynuacji budowy. 

Nie mniej jednak kabinę "wyrwałem" i poprawiłem. 

Potem zabrałem się za sleppera... Chciałem tu coś pozmieniać, ale autor poszedł mocno pod górkę.... Stwierdziłem, że nie będę kombinować. 

Chciałem zrobić otwierane schowki sleppera, ale ktos wymyślił podstawy leżanki prosto na drzwiach. To zmieniłem, ale już mi się nie chciało kombinować. 

Najgorszym elementem jaki zrobiłem w tym modelu jest dach sleppera...

Według mnie takie tragedii to ja już dawno nie zrobiłem.... Biadolenie, biadoleniem, ale czas na jakieś fotki.... 

Modele niby  w tej samej skali... podstawwa leżanki prosto na włazach schowków
  1. Pablo 2023-05-05 09:55:35

Karol wszystko można było uratować. Wystarczyło położyć sleeper zagiętą częścią na płaskiej powierzchni i przez otwór w nim ,wypchnąć poszycie do zewnątrz tak ,żeby zrównało się z dachem. Wystarczyła szpatułka albo druga strona pęsety, ale jak rozumiem już to przykleiłeś....

1. Karol1985 2023-05-05 13:22:16

Niestety.... Slepper jest już przytwierdzony do ramy na amen....

Liczę że nierówności znikną pod masą dodatków na dachu :) 

Dziękuję za radę. Nie pomyślałem o tym. 

1. szaman 2023-05-13 13:41:45

Kurcze, już myślałem, że odpuścisz, bo strasznie długa była przerwa. Skończ, bo szkoda by było tyle pracy zmarnować. Powiemjedną uwagę, która rzuca mi sie w oczy. Ta kanciastość wszystkiego.. Wiem, że model mniejszy od mojego bo inna skala, ale wyraźnie mogłes trochę popracować nad krągłosciami przy łączeniu elementów. Zwłaszcza, ze rama była malowana, więc przynajmniej tam nie powinno być widać krawędzi. Drzwi otwierane wyszły całkiem fajnie, a myslałem, że tam będa problemy bo bardzo wąskie sa ramki na szyby. Dałeś rade. Bedzie fajny ciągnik. Na przyszłość jednak proponuję skale 1 do 24-25. O wiele łatwiejsza sprawa zwłaszcza jak chodzi o dodatki.

1. Karol1985 2023-05-15 21:40:20

Szamanie - dziękuję za odpowiedź. 

Co do wyobleń i łączeń. W realu nie jest tak źle. Chociaż ubolewam nad dachem sleppera. Ale chyba najbardziej nad tym, że nie zrobiłem przeszklonych okien i otwieranych schowków. 

Cieszę się, że drzwi Ci się podobają. Jestem ciekaw jak poradzą sobie one, z "obciążeniem" osprzętu. 

Co do malowania.... Poza retuszem nie ma tu grama farby na jakimkolwiek elemencie :) 

Do następnego 

Rezultaty 40 - 45 z 45 pozycji
Udostępnij temat: