„Guziec… Taka świnia z Afryki” A-10 WARTHOG GPM

1. Limaks 2022-09-26 13:38:14

gregor97 - że ja tego nie zauważyłem wcześniej. Ba!, Że nie zauważył tego projektant! No ale cóż... Żeby skleić tą cześć poprawnie trzeba by było ją przeprojektować. Tak myślę. W tej postaci mógłby być problem z jej poprawnym ułożeniem na spływie skrzydła i boku kadłuba. 

Teraz już jak to mówią 'po ptokach'... Ale zapisuje to w uwagach na przyszłość.. bo kto wie co jeszcze w życiu człowiek będzie kleił?

1. Limaks 2022-09-30 19:39:56

Witam wszystkich.

Kolejna aktualizacja jest bardzo mała i obejmuje budowę tylnych skrzydeł / sterów wysokości.

Tutaj trzeba działać zgodnie z instrukcją i rysunkami montażowymi.

Zauważyłem jeden mankament - „Łamliwy papier”, który przy zaginaniu i formowaniu nawet na mokro lubi się załamywać. Ciekawe co będzie z krawędziami natarcia…

1. tulipan740i 2022-09-30 20:24:07

Zauważyłem jeden mankament - „Łamliwy papier”, który przy zaginaniu i formowaniu nawet na mokro lubi się załamywać. Ciekawe co będzie z krawędziami natarcia…

Limaks

A pokaż te krawędzie natarcia. Jak to wyszło na statecznikach. 

1. GTiStyle 2022-10-06 22:36:39

cześć, jak dobierasz retusz? na oko czy jakiś inny magiczny sposób? Druga sprawa toto, że pięknie kształtujesz papier. Zazdroszczę. 

1. bartnik 2022-10-07 11:25:26

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt

To taka świnia afro-amerykańska
    Uwielbiam ten samolot. Fajne są filmy na YT z DCS na kanale 'Growling Sidewinder"

Szczególnie film dogfihtu z Su-35. Świnia rozwala go jak dziki trawę u mnie za płotem :)

a-10 vs su-25

Pięknie kleisz i będę śledził, bo ta wycinanka leży u mnie na półce

Żałuję tylko, że ten pysk taki rekinowaty

Ten jest o wiele fajniejszy, ale to cały szary jest

obrazek

1. aragorn001 2022-10-07 17:13:21

Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrt

Ten jest o wiele fajniejszy, ale to cały szary jest

obrazek

bartnik

Dokładnie tak, ten dźwięk tego guna jest niesamowity, tak naprawdę to jest obudowany ten GAU-8 Avenger i dodane skrzydła + miejsce dla pilota ....

1. Limaks 2022-10-07 21:27:22

Tulipan 740i – Nie ma problema.

Testowałem (zaginając, rolując, męcząc papier) z każdego arkusza… i niestety. Niektóre próbki zaginały się elegandzko, a inne nie do końca. Chciałem tym wykluczyć moją nieudolność w formowaniu takich zagięć. Po zrobieniu testów mogę stwierdzić, że coś nie tak jest z papierem, a przynajmniej z kilkoma arkuszami, które ewidentnie wyrażają wolę załamywania się nie tam gdzie trzeba. Jako ciekawostkę dodam, że prawe skrzydło i statecznik poziomy i analogicznie lewe znajdują się na dwóch różnych arkuszach. Prawy statecznik poziomy wyszedł mi zdecydowanie gorzej przez co mogę myśleć, że i z prawym skrzydłem będą problemy.

Obydwa były formowane tak samo. Efekty widoczne na zdjęciach. W rzeczywistości jest to prawie niezauważalne więc się tym zbytnio nie przejmuję.

GTiStyle – Uwierz mi, że można jeszcze lepiej. Nie ma czego zazdrościć. Retusz dobieram zanim zacznę sklejać i kiedy model jest już zakaponowany. Metodą prób i błędów dobieram farbę za każdym razem sprawdzając czy kolor jest odpowiedni. Trwa to średnio 3 dni. Za każdą próbą farba musi wyschnąć. Retuszuję farbkami tamiya. Farbkę mieszam od razu tak żeby starczyło na cały model w małych zakręcanych pojemniczkach. Moja sugestia – lepszy nieco za jasny retusz niż za ciemny.

Bartnik – Fajne filmiki  Guziec jedzie po całości. W końcu, to taki latający czołg i jak słusznie zauważył aragorn001 to jest działko GAU-8 AVENGER obudowane samolotem.

PRAWA STRONA LEWA STRONA
  1. Limaks 2022-10-07 21:30:15

Tymczasem prace mozolnie posuwają się naprzód.

Przyszła pora na stateczniki pionowe. Tutaj mnóstwo wygniatania i „listkoza” pełną gębą. Jako dodatkową waloryzację zastosowałem efekt wytłoczenia elementu na obydwu statecznikach                 ( widać na jednej z fotek).

Z efektu myślę, że jestem zadowolony choć zawsze może być lepiej. Całość nawet zaczyna przypominać samolot.

P.S. krawędzie natarcia stateczników pionowych nie mają załamań. Tutaj wszystko poszło zgodnie z planem.

DZIUBEK RAZ JESZCZE :)
  1. Wojok 2022-10-07 23:23:16

Odnośnie różnicy w kształtowaniu, to myślę, że wszystko zależy do tego jak są rozmieszczone elementy na arkuszach - wzdłuż, czy w poprzek włókien

1. tulipan740i 2022-10-08 08:31:26

GAU gra tu "pierwsze skrzypce" do tego stopnia, że jego bezkompromisowy, centralny w osi montaż spowodował przesunięcie po za oś symetrii podwozie przednie. Fotki są z Radomia 2009r. Kamil rozmawialiśmy o kolorze łopat turbin, a zapomniałem, że mam takie foto na kompie z wyprawy na Air Show. Trochę po czasie bo i tak już wiadomo jaki mają kolor ale mimo to wstawię ujęcie silnika.

1. tulipan740i 2022-10-08 09:03:39

Prace nad modelem idą wyśmienicie. Trzyma poziom Apache. Dziwne, że papier na krawędziach natarcia potrafi się załamywać losowo. Z pewnością nie to Twoja zła technika formowania. W innych modelach nie ma z tym problemu, więc wina pewnie leży po stronie papieru.

1. Limaks 2022-10-08 13:17:44

Też skłaniam się ku temu, że to wina papieru. Tym bardziej po wykonanych próbach. 

Grzegorz dzięki za foty, ale fakt, że kolor łopatek jest mi juz znany. Mimo to, bedzie mi trudno znaleźć odpowiedni metaliczny odcień. Będę walczył.

1. gregor97 2023-02-14 09:06:27

kurde, troszkę już czasu minęło i czy będzie ciąg dalszy? 

1. Limaks 2023-02-14 18:20:12

kurde, troszkę już czasu minęło i czy będzie ciąg dalszy? 

gregor97

Witaj gregor97. Niestety taka rola obrońcy narodu. Ostatni czas nie daje podwalin do spokojnego klejenia i pokazywania jakichkolwiek postępów z prac. Ale... mogę Ci zdradzić, że skrzydła już są na swoim miejscu ;) 

Jak lada dzień wrócę do domu postaram się coś dodać. Szału nie będzie Ale zawsze coś do przodu z budową. 

1. Limaks 2023-02-19 12:31:07

Witam zacne grono i kłaniam się nisko.
    Zgodnie z obietnicą zamieszczam postępy z prac nad A-10.
    Nie ma tego wiele, ale zawsze coś do przodu.

SKRZYDŁA - Ogólnie prace nad wykonaniem skrzydeł szły bardzo dobrze.
    Jedynie we znaki dawało się formowanie krawędzi natarcia. Jak już wspominałem ten papier za
    specjalnie nie chce współpracować. Mogło by być lepiej ale nie ma tragedii.
    Dobrze, że wypełniłem styrodurem przestrzenie miedzy żebrami skrzydła. Przy układaniu poszycia
    jest to bardzo pomocne. Końcówki skrzydeł zaokrągliłem i wyoblałem używając kulek (tych cukierniczych).
    Od siebie dodałem pewne akcenty dla efektu "bardziej 3D".

Jak widzicie jest przy niem sporo roboty... czas leci, a ja często nie mam możliwości sklejac. Trochę relacja na tym ucierpi, ale nie poddaje się ;)

pozdrawiam! Kamil

1. tulipan740i 2023-02-19 19:24:13

A kogo ja tu widzę.  Już myślałem, że Ci ta dzika świnia z Afryki uciekła z maty gdzieś na savanne. Tymczasem nabrała konkretnych kształtów. Kurdę, nie wiem czy to wina fotek, czy ta grafika jest z deka wypłowiała. Natomiast samo sklejanie  miód, malina. Widać, że nie idziesz na skróty. 

1. Limaks 2023-02-19 20:39:13

A kogo ja tu widzę.  Już myślałem, że Ci ta dzika świnia z Afryki uciekła z maty gdzieś na savanne. Tymczasem nabrała konkretnych kształtów. Kurdę, nie wiem czy to wina fotek, czy ta grafika jest z deka wypłowiała. Natomiast samo sklejanie  miód, malina. Widać, że nie idziesz na skróty. 

tulipan740i

He he.. no zakusy guziec miał żeby uciec z maty ale go dobrze złapałem 

Co do kolorów to one są takie można powiedzieć 'stonowane', a i jeszcze do tego białe neutralne swiatlo z lampy to podkreśla. W świetle dziennnym jest ok. 

Co do dróg na skróty to yyyy.. chyba będę musiał gdzieś sobie jednak droge skrócić. Chciałbym już ten projekt zamknąć, a czasu jest jak kot naplakal.  Ale spokojnie... nie ucierpi na tym ogólny odbiór modelu także myślę, że będzie git. 

Co zamierzam? Sam do końca jeszcze nie wiem i się waham, bo może zdarzy się jakiś cud i będę mieć więcej czasu na wykonanie pewnych rzeczy. 

1. a.pokryszyn 2023-02-19 22:35:24

Co zamierzam? Sam do końca jeszcze nie wiem i się waham, bo może zdarzy się jakiś cud i będę mieć więcej czasu na wykonanie pewnych rzeczy. 

Limaks

Trzymam kciuki. Nic odkrywczego nie napiszę, ale jest pięknie. 

1. AndDi 2023-02-20 08:54:18

Piękna robota

1. PAN-KARTON 2023-08-22 21:46:06

Piękna robota !!!

AndDi sorry że ściągam od Ciebie

No to długo bym szukał - thunderbolt

Rezultaty 20 - 40 z 130 pozycji
Udostępnij temat: