„Guziec… Taka świnia z Afryki” A-10 WARTHOG GPM

1. Limaks 2023-08-22 21:56:44

Ale się odpaliliśmy.. nawet tutaj rykoszetem poszlo.. Piotrek dzeki za wpis.

Hehe.. nazwa relacji to spontan więc odnalezienie może sprawiać problemy. 

Edit..  zajarzałem teraz, że wprowadziłem Cię w błąd. Szukałeś pod hasłem thunderbolt, a ja w tytule pojechałem z okładki - warthog. Sorki. 

1. PAN-KARTON 2023-08-28 05:39:35

Grunt że znalazłem i nadal oglądam w okularach z brodą na blacie i chusteczką do wycierania śliny.

Kurka mam tyle pytań... ale to chyba nie teraz, nie będę Cię odrywał od pracy.

1. PAN-KARTON 2023-08-30 20:43:00

Proszę zajrzyj do ogłoszeń na forum. Jest idea zrobienia czegoś fajnego. Post o nazwie „Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024” opublikowany przez PAN KARTON. Zapraszam do komentowania i wypowiedzenia swojego zdania w tym temacie !

1. Limaks 2023-09-03 23:06:36

Witajcie.
    Długo zbierałem się żeby coś dodać.

Życie pędzi i nie zawsze rozpieszcza nas czasem na nasze piękne hobby.

Ale lecimy z tym koksem.

Udało mi się dokleić stateczniki pionowe i poziome.
    w sterze wysokości odchyliłem nieco trymmery aby zaznaczyć
    ich obecność. Na szczęście jest równo w stosunku do kadłuba
    i nie musiałem nic kombinować.
    W sterach wysokości muszę jeszcze podopieszczać szczegóły w postaci cięgieł sterów itd.
    Dodatkowo mam już gondole skrzydłowe podwozia głównego. Coś tam jeszcze dodam żeby biednie w ich wnętrzu nie było.
    Zrobiłem też osłony silników i trochę innej drobnicy.

Są miejsca które będzie trzeba jeszcze poprawić.. ale spokojnie.. zamaskuje to

Wlew paliwa wygniatanko Pylony osadzone na sucho
  1. tulipan740i 2023-09-04 09:54:46

Noooo Kamilu, jest bardzo czysto i precyzyjnie. Należysz do czołówki samolociarzy  na tym forum. Fajnie Ci idzie budowa mimo,że wolno to już widać koniec prac. Podoba mi się pasowanie segmentów. Ależ ta świnia jest uzbrojona. Tyle pylonów. Tylko zapytam o to przetarcie druku na 4 foto. Co tam się stało?

1. Limaks 2023-09-04 10:04:56

Noooo Kamilu, jest bardzo czysto i precyzyjnie. Należysz do czołówki samolociarzy  na tym forum. Fajnie Ci idzie budowa mimo,że wolno to już widać koniec prac. Podoba mi się pasowanie segmentów. Ależ ta świnia jest uzbrojona. Tyle pylonów. Tylko zapytam o to przetarcie druku na 4 foto. Co tam się stało?

tulipan740i

Na szczęście nic strasznego

To efekt usunięcia "stabilizatorów/stateczników" nie wiem jak to się fachowo nazywa... musiałem to zrobić bo cos tam nie pasowało. Ostatecznie ten element wrócil na swoje miejsce i to co jest widoczne na 4 fotce zniknęło. Na fotce 14 widać ten element już przyklejony. 

Głaskam te łączenia jak tylko mogę..  do ideału jeszcze daleko ale dzięki za uznanie.. 

Mam zamiar uzbroić go po zęby ale tak żeby była pełna zgodność merytoryczna. 

1. tulipan740i 2023-09-04 10:38:33

Widziałem właśnie tą część po drugiej stronie. Też sobie pomyślałem, że może być taka sama w miejscu tych przetarć. Nie szukałem foto w google, ale też brałem pod uwagę ,że może jej tam nie być bo wiadomo, że spód kadłuba jest niesymetryczny . 

W takim razie wszystko gra. Świetna praca. 

1. Limaks 2023-09-17 22:24:50

Witam. Ta aktualizacja będzie troszkę nietypowa...

Chciałbym zaprezentować wspaniałą pracę naszego forumowego kolegi Sauresa.
    Jakiś czas temu postanowiłem zastosować w praktyce jego produkty. Według mnie najlepsze merytorycznie i jakościowo na rynku.

Dodatki o których mowa znajdziecie na www.saures.pl

Wiem, że dodatki żywiczne do modeli kartonowych nie przypadają każdemu do gustu i dla
    niektórych ten temat jest mocno kontrowersyjny. Osobiście nie jestem zwolennikiem pakowania
    w model ogromnej ilości dodatków żywicznych. Jak sama nazwa wskazuje mają być po prostu dodatkami.

Postanowiłem spróbować i nie żałuję. Model zdecydowanie zyskuje na wyglądzie, a i sam proces bawienia się
    z drobnicą jest szybszy. W przypadku osób mających niewiele czasu na modelarstwo jest to zdecydowanie na plus.

Poniżej kilka fotek z dodatkami Saures-a. W pełnej krasie (na swoim miejscu) wszystkie dodatki postaram się sukcesywnie pokazywać w kolejnych odsłonach.

Pozdrawiam i do następnego!

Gau 8 AVENGER na swoim miejscu przymirka turbiny na sucho koła z efektem ugięcia
  1. PAN-KARTON 2023-09-17 22:54:47

Pewnie spowoduje kontrowersje w sprawie moich słów. To jest tylko moje skromne rozumowanie i odpowiedź na głos Limaksa.

Ktoś kto skleja modele na takim poziomie jak Limaks jak również wieli innych Kolegów uzupełnianie swoich modeli takimi drobnymi dodatkami żywicznymi jak na zdjęciach powyżej jest działaniem jedynie na plus dla samego modelu. Nikt nie odważy się stwierdzić że tak dobrzy Modelarze nie poradzili by sobie w tych przypadkach z Kartonu.

Jedyne co można by było oczekiwać to to, że w opisie modelu np. do konkursów lista takich części będzie dokładnie podana. A następny krok jest chyba po stronie Sędziów konkursowych którzy maja swoje kryteria oceny. Jeżeli uznają że to nie przeszkadza to Uczestnicy się z tym godzą lub nie. A może należało by ustanowić oddzielną kategorię w strefi waloryzacji.

Napisałem w którymś poście że nie problem jest wpakować model do komputera i wydrukować go w całości, przykleić kawałek Kartonu i koniec... Nie to mam na myśli.

Każdy początkujący Modelarz powinien się zmierzyć z czystym Kartonem w każdej skali i detalu i doprowadzić swój poziom umiejętności do poziomu wspomnianych.

Skoro dodatek z plastiku może podnieść wartość odbioru wizualnego modelu to pozostawił bym taka decyzję Wykonawcy i ocenić samemu to o czym napisałem powyżej.

Nie można narzucać nikomu co robi dobrze a co niezgodnie z przyjętymi kanonami. Nie damy rady ustalić w jakim procencie model Kartonowy musi być z Kartonu. Są osoby które deklarują wykonanie modelu w tz. standardzie. Czy tu powinniśmy się zapytać czy retusz jest dobrem czy nie dla standardu ?

Podnośmy swoje umiejętności i dążmy do Mistrzowskiego poziomu, a kiedy go osiągniemy to jedynym kolejnym krokiem do ideału jest chyba waloryzacja dodatkami.

Dziękuję za przeczytanie z uwagą.

PAN KARTON uczę się od lepszych.

1. Wojok 2023-09-18 00:04:33

Czekaj, czekaj, Potrek, czy ja dobrze zrozumiałem ?

Chodzi Ci o to, że powinienem dojść do pewnego poziomu, pokazać, że do niego doszedłem, i wtedy spokojnie ładować dodatki, bo przecież potrafię to zrobić bez nich ?

1. PAN-KARTON 2023-09-18 00:31:52

Czekaj, czekaj, Potrek, czy ja dobrze zrozumiałem ?

Chodzi Ci o to, że powinienem dojść do pewnego poziomu, pokazać, że do niego doszedłem, i wtedy spokojnie ładować dodatki, bo przecież potrafię to zrobić bez nich ?

Wojok

Nie.

Chciałem powiedzieć że kierunek swoich poczynań i decyzji wyznaczamy sobie sami. Na tym polega wolność słowa jak i osobista.

Jak to określiłeś "ładować" możesz kiedy tylko chcesz jesteś Wojok - wolny człowiek.

Ale jest coś takiego jak etyka, i  o tym każdy z Nas decyduje na swoim poziomie. ( tu miałem na myśli właśnie poziom Modelarstwa ) Jeśli stwierdzisz że już "doszedłeś to ładuj" szanuj ocenę innych ale nie musisz. Porównuj i sprawiedliwie wyciągaj wnioski. A jak ktoś Ci powie żartem ze jesteś "osioł" nie bierz tego do siebie, bo znajdziesz Ludzi którzy temu zaprzeczą.

1. Wojok 2023-09-18 00:58:40

...Ktoś kto skleja modele na takim poziomie jak Limaks jak również wieli innych Kolegów uzupełnianie swoich modeli takimi drobnymi dodatkami żywicznymi jak na zdjęciach powyżej jest działaniem jedynie na plus dla samego modelu. Nikt nie odważy się stwierdzić że tak dobrzy Modelarze nie poradzili by sobie w tych przypadkach z Kartonu...

Podnośmy swoje umiejętności i dążmy do Mistrzowskiego poziomu, a kiedy go osiągniemy to jedynym kolejnym krokiem do ideału jest chyba waloryzacja dodatkami...

PAN-KARTON

Sorry, ale z tych fragmentów wywnioskowałem, że tska jest Twoja opinia w tym temacie.

Czyli co, chodzi Ci o to, że każdy powinien robić jak uważa ?

1. PAN-KARTON 2023-09-18 01:15:00

W moim zdaniu pojawiło się słowo ETYKA.

Z doświadczenia swojej drogi zawodowej nauczyłem się rozróżniać dwa pojęcia: "Ładne" a "Podoba mi się" niby to to samo, a to są skrajne pojęcia.

Tworzymy pewną Społeczność. A w każdej drużynie powinna być zachowana pewna jedność. Albo w rzeczowej dyskusji będziemy sobie tłumaczyć pewne rozwiązania. Albo powiemy rób jak chcesz i olejemy czyjeś racje.

Ustalenie zasad nazywamy np. "regulaminem". Ale za krótki jestem żeby tłumaczyć co się z tym wiąże. Staram się zawsze zrozumieć czyjeś zdanie, nawet jak jest nie po mojej myśli.

1. Wojok 2023-09-18 01:40:40

W moim zdaniu pojawiło się słowo ETYKA.

PAN-KARTON

Zauważyłem. I powiem szczerze, że bardzo mnie ono zastanowiło.

O jakiej etyce piszesz ? Ewentualnie, o jakim jej braku ?

Ale najbardziej mnie zastanawia, o co Ci w tym pierwszym wpisie tak naprawdę chodzi ?

No bo, jeżeli nie o to, co wywnioskowałem, to o co ?

Chyba nie po prostu o to, że każdy może robić jak uważa ? Nooo boooo, jeeeżeeeeli oooo tooo, to... to bez komentarza

1. Limaks 2023-09-18 07:25:46

Panowie... bierzcie to na spokojnie.

Piotr ma rację. Trzeba się przede wszystkim  szanować. Jedni chca stosować drudzy nie.. I każdy ma do tego prawo. 

Jeśli stworzą kategorie osobną na jakiejś wystawie gdzie będą "modele z dodatkami" i " modele bez dodatkow" jak i wiele innych pobocznych kategorii to wtedy człowiek będzie się zastanawiał w której wystartować..  póki co nic takiego nie ma...

Ja osobiście chciałem sprobowac żeby wiedzieć o czym w ogóle pisze czy mówię... zastosowałem, spróbowałem, wyrobiłem zdanie. Nie gadam na pusto jak coniektorzy * nie bo nie, musi być karton!"

Czy to oznacza że będę takie dodatki stosował jak tylko się da i do każdego modelu? NIE

Przesyt też nie jest wskazany. 

Dziękuję Wam za opinię i mam nadzieję że dodatki które zastosowałem nie odstraszą Was od tej relacji

P.S Piotrek bardzo Ci dziękuję za tak pochlebne slowa. Kurde jak to buduje, kiedy ktoś kogo nawet nie widziałeś na oczy w taki sposób mówi o Twojej pracy. Coś pięknego. Przybijam piątkę.

1. PAN-KARTON 2023-09-18 08:21:44

Kamilu pamiętaj że nie tylko o Tobie tak napisałem

Cenię tu Każdego bez wyjątku. Przede wszystkim jako człowieka.

Każdy choć by skleił pół modelu jakieś doświadczenie zdobędzie i własną opinię na temat kartonu ! I to się liczy

Jak zrezygnuje z dalszej drogi !? Szacun. Ale jak się nie podda i będzie dążył do celu to Ci starsi Ci lepsi muszą mu w tym dopomóc. To przyspieszy jego progres i zadowolenie z własnej pracy...

Wiem to po sobie

Oczywiście rozmawiamy w kontekście Modelarstwa.

1. Limaks 2023-09-18 08:33:48

Oczywiście, że tak.

1. PAN-KARTON 2023-09-18 08:38:51

Zauważyłem. I powiem szczerze, że bardzo mnie ono zastanowiło.
    O jakiej etyce piszesz ? Ewentualnie, o jakim jej braku ?
    Ale najbardziej mnie zastanawia, o co Ci w tym pierwszym wpisie tak naprawdę chodzi ?
    No bo, jeżeli nie o to, co wywnioskowałem, to o co ?
    Chyba nie po prostu o to, że każdy może robić jak uważa ? Nooo boooo, jeeeżeeeeli oooo tooo, to... to bez komentarza

Wojok
    Już napisałem Nie ! Nie o tym że każdy może robić co chce, jak uważa...

Etyka to nie tylko slogan... Kiedyś jak ktoś mówił że chciałby latać jak ptak, to go do czubków wsadzali w najlepszym przypadku.

A dziś proszę na księżyc latamy.

Postęp to robienie czego się chce. I dlatego jak mówimy o nowoczesnym modelarstwie to dlaczego nie zbadać do którego miejsca można zalecieć. Jak byś dzisiaj wsiadł do rakiety i powiedział lece na Marsa bo tak chcę.

Leć !, każdy by Ci powiedział, a część osób by Cię przestrzegło, pokazało za i przeciw. Ty byś zdecydował bo jesteś wolny.

Ale są pewne granice których póki co technologia nie przeskakuje. Robisz jak chcesz ale dobrze żeby skonsultować się z osobami zainteresowanymi tematem.

Na szczęście modelarstwo jest bardziej bezpieczne niż lot na Marsa

ps

A jak za 5-10 lat ktoś wymyśli drukarkę celulozową ? to będzie modelarstwo kartonowe jeszcze czy nie ?

1. a.pokryszyn 2023-09-18 09:11:13

Pozwól Kamilu, że i ja przybiję z Tobą piątkę 

Twoje wysokie opanowanie warsztatu materii kartonowej sprawia, że żywiczne dodatki niewiele odstają od pozostałości. Może tylko brak linii charakterystycznej siatki listków, na osłonach turbin zdradza, że części te były szpachlowanie i malowane, tudzież że są to wydruki 3D. Zapytam jeszcze o te czarne smugi (zapewne okopcenia) przy działku. Na przybliżeniach, trochę tak średnio to wygląda. Jakbyś użył do tego celu kredki. Za to obłości, cymes. 

1. Limaks 2023-09-18 10:28:26

Oczywiście piąteczka dla Ciebie

Wiesz co... te nazwijmy to - osmalenia i smugi na żywo prezentują się zdecydowanie lepiej i nie są aż tak widoczne.. 

Będę chciał jeszcze poprzeciągać wacikiem i nadać ostateczny kształt, to może jeszcze bardziej subtelne staną się te smugi.

Tak samo praktycznie niewidoczne są te "warstwy* druku 3D.. aparat wyciaga wszystko.. na żywo trzeba się dobrze przyjrzec

Rezultaty 40 - 60 z 130 pozycji
Udostępnij temat: