HMS Alert z Shipyardu

1. marszalek24 2022-12-08 10:39:35

Rano, jeszcze przed wyjściem do pracy wstępnie pomalowałem kadłub.

1. marszalek24 2022-12-08 10:49:37

Wiedziałem, że będzie Cię korciło zobaczyć!!! Zdjęcia są z komórki więc nie do końca oddają kolor i blikują, pokład jest bardziej brudno-szary. Krawędzie luków i kratownice na nich, to bejca teak. Takie też będą wewnętrzne burty. Pozdrawiam.

1. aragorn001 2022-12-08 15:10:08

Wiedziałem, że będzie Cię korciło zobaczyć!!! Zdjęcia są z komórki więc nie do końca oddają kolor i blikują, pokład jest bardziej brudno-szary. Krawędzie luków i kratownice na nich, to bejca teak. Takie też będą wewnętrzne burty. Pozdrawiam.

marszalek24

No jasne, że korciło, ciekawi mnie czym się różnią, poza skalą, te modele. 

Wrzucaj tu zdjęcia, jak chcesz, lub jeśli nie chce ci się prowadzić odzielnej relacji.

1. marszalek24 2022-12-08 17:39:21

Dzięki za propozycję ale nie będę Ci się wtryniał. Nie prowadzę własnego warsztatu bo nie mam na to czasu. Pracuję do 18 i na samo klejenie mam 1-2 godziny wieczorami. Na pierwszy rzut, oba modele nie różnią się w jakiś zasadniczy sposób. Chyba oprócz tego poszycia. Wydaje mnie się że na okładce "Twojego" modelu jest ten w "mojej" wersji. Dla mnie świeżaka w tej branży niewątpliwie łatwiej będzie w większej skali.

1. AndDi 2022-12-08 17:40:48

Panie marszałku dobowy , ale pokład to mu się strasznie świeci. Trzeba go trochę zmatowić.

Odeskowanie na zakładkę świetnie wygląda.

1. marszalek24 2022-12-09 16:11:21

pokład to mu się strasznie świeci

AndDi
    Spoko maroko, to dopiero gra wstępna!!!!
    A Ty Andrzeju, lepiej zainteresuj się robotą Aragorna bo ja jestem tu w gościach!!!

1. marszalek24 2022-12-09 16:13:43

Panie marszałku dobowy

AndDi
    Dobowy??? Co autor miał na myśli?? Nie wiem, obrażajo, czy cóś????

1. AndDi 2022-12-09 19:32:43

Panie marszałku dobowy

AndDi
    Dobowy??? Co autor miał na myśli?? Nie wiem, obrażajo, czy cóś????

marszalek24

Nie ma co się obrażać, sam sobie to uwarzyłeś 24 czyli doba

Wiem, że gościnnie tu jesteś, bo relacji pewnie nie potrafisz założyć , a ja się interesuję co Adam tu robi, ale na razie to nic tu nie pokazał od dłuższego czasu

1. aragorn001 2022-12-19 14:32:05

No jak nie, jak tak ....

1. aragorn001 2022-12-19 14:35:13

Powstawały w trudach armaty, parę dodatków na pokładzie ... poszukiwałem odpowiedniego koloru i braku połysku do armat.

Zdjęcia pokazują niestety coś tam do poprawki, na oko tego nie widać.

1. marszalek24 2022-12-19 15:13:52

Kuchnia, kiedy ja doczłapię do Twojego etapu?? Ale przynajmniej widzę jak zbudowałeś kabestan dziobowy, u mnie rysunek jakiś taki, że już zastanawiałem się, jak z tym sobie poradzę.

1. marszalek24 2022-12-19 15:18:34

Mat na armaty? Do malowania lokomotywy użyłem akrylowej farby która się nazywa "tablicowa", lepszego matu chyba nie znajdziesz.

1. aragorn001 2022-12-19 15:18:54

Kuchnia, kiedy ja doczłapię do Twojego etapu?? Ale przynajmniej widzę jak zbudowałeś kabestan dziobowy, u mnie rysunek jakiś taki, że już zastanawiałem się, jak z tym sobie poradzę.

marszalek24

No to super, że to coś pomaga, u mnie też było kombinowanie z tym kabestanem.

1. AndDi 2022-12-19 15:23:31

Adamie, a nie przesadziłeś z kalibrem tych armat? Takie jakieś strasznie wielkie te lufy wyglądają.

1. aragorn001 2022-12-19 15:42:44

Adamie, a nie przesadziłeś z kalibrem tych armat? Takie jakieś strasznie wielkie te lufy wyglądają.

AndDi

No właśnie wyszły takie dziwnie duże ... same lufy nie wyglądały źle po zwinięciu, ale pewnie nie 'dokręciłem ich' przy zwijaniu, potem doszły cienkie druciki i parę malowań by uzyskać odpowiedni kolor. Też mam takie odczucie, że są za duże ...

1. aragorn001 2022-12-20 13:07:24

Zakładam, że popełniłem błąd, a raczej parę drobnych błędów, po pierwsze trochę za luźno je zwinąłem, wyglądały OK, po dodaniu drucików, pewnie trochę za grubych i po paru malowaniach by był odpowiedni kolor i połysk ( a raczej jego brak) takie właśnie wyszły.

Uczę się na błędach, nie mam zamiaru robić armat od zera, więc takie pozostaną, może tego tak nie będzie widać z daleka, dojdą żagle, takielunek i będzie dobrze.

HMS Alert został zdobyty przez francuzów i pewnie go dozbroili większymi działami ...

A tak na marginesie to grubość dział wyszła w 1:72 idealnie dla kolegi marszałka do jego Alerta.

A poniżej zdjęcia jak te armaty wyglądały po pierwszym i drugim malowaniu, no i po pojechaniu matowym varnishem.

1. aragorn001 2022-12-20 16:29:14

Teraz patrząc na te 3 fotki, widzę różnicę, gdybym trafił z malowaniem za pierwszym razem, to było OK, a tak doszły warstwy farby, a nie była gęsta, nic z tych rzeczy i jest jak jest.

1. AndDi 2022-12-20 17:37:04

A ja patrząc na te zdjęcia (sorki Adamie), to jednak pokład mi się nie za bardzo podoba, jakoś tak nierówno pomazany. Szczególnie to widać na rufie, dziobie i przy burtach.

Może w przyszłości spróbuj pobrudzić suchymi pastelami, wychodzi to o wiele równiej, łatwiej nad tym panować przy brudzeniu, łatwiej rozetrzeć no i łatwiej ew. wytrzeć.

1. aragorn001 2022-12-20 18:45:44

A ja patrząc na te zdjęcia (sorki Adamie), to jednak pokład mi się nie za bardzo podoba, jakoś tak nierówno pomazany. Szczególnie to widać na rufie, dziobie i przy burtach.

Może w przyszłości spróbuj pobrudzić suchymi pastelami, wychodzi to o wiele równiej, łatwiej nad tym panować przy brudzeniu, łatwiej rozetrzeć no i łatwiej ew. wytrzeć.

AndDi

Dzięki Andrzeju za uwagi, tak to o czym piszesz można zobaczyć patrząc na pokład w całości od góry, też się nad tym zastanawiałem ... z suchymi pastelami jest jeden problem, jak przesadzisz to już znikają linie desek.

Ale podziałem nad tym z delikatnością i wyczuciem. mam podejrzenie, że jak będzie model gotowy, więcej lin na pokładzie i jeszcze takielunek to tego się nie dostrzeże. 

Ale dziękuję za porady.

1. Wojok 2022-12-21 04:05:03

Hmm, a mnie się ten pokład podoba. I to bardzo. Armaty, gdyby je potraktować matem, też

Widać, czas umierać

Rezultaty 20 - 40 z 44 pozycji
Udostępnij temat: