Greckie motywy. Leopard 1 .

1. Zbyszek001 2023-10-09 11:42:58

Te gąski są zaprojektowane z wycięciem łącze na drucik 0,3 mm. Masa pracy ale efekt jest ok. Jeśli chodzi o układanie się gąsek. Proponuję całość kartonu.piwnego zabezpieczyć przed jakimikolwiek pracami Caponem. Nie rozwarstwi się i drobiny kartonu są zawsze tam gdzie powinny.

1. AndDi 2023-10-09 14:19:37

Taaa, karton piwny jest dobrodziejstwem dla modelarza, ale też często utrapieniem

1. Zbyszek001 2023-10-11 15:00:06

Montaż zawieszenia.

Mam na to jedno określenie. MASAKRA.

Wyszło jak wyszło. Lepiej nie będzie. Jedna osłona założona. A z drugiej strony widać gąski. Wkleję amortyzatory założę osłonę. I czas na wyposażenie kadłuba. Pomaluje oznaczenia.

I zrobię bardzo delikatny wasz. Ale to bardzo właściwie tylko tyle że pogłębić efekt 3d.

Dorobię flagę grecką. To będzie egzemplarz defiladowy.

Może zrobię mini podstawkę z asfaltem. I ogrodzeniem z Kampa j na lampie grecka flagę mam takie zdjęcia z defilady.

1. tulipan740i 2023-10-11 21:45:46

Kurcze, faktycznie koła nośne się nie ułożyły jak należy. Na 3 foto na początku relacji jest widok z boku. Tam tak ładnie to rozmieszczone. Niestety na gotowo koła jakoś są nie halo. Wygląda też na to, że różnica w przesunięciu kół lewych i prawych jest większa jak odległość drążków skrętnych w parze. Natomiast podoba mi się malowanie. Tylko czemu pomalowałeś w kamu też boki bandaży kół? 

1. Zbyszek001 2023-10-13 21:27:53

Doszły narzędzia. Jutro kupię linkę i jeszcze dojdą liny. Na koniec lampy lusterka i powoli. Co do bandarzy  zapomniałem je porawic z zewnątrz po nalowaniu. Jak dobrze ze patrzysz.  Poprawie. Choć będzie ciut kłopotu z tym ale trzeba. Parę fotek z narzędziami.

No i jeszcze trzeba dorobić uchwyty ba narzędzia. Sporo tego. No ale jak trza to trza.

1. PAN-KARTON 2023-10-13 21:38:02

Doszły narzędzia.

Zbyszek001

W pierwszej chwili chciałem napisać że narzędzia fajne oprócz piły ramowej. Wydawała się jakaś nie dorobiona, brakowało mi zębów a ona ma osłonę na brzeszczot. Jak nie za późno to ja bym zmienił kolor tej osłony wydaje się jak by była z drewna. Chyba że Grecy takie robili ? To tylko moja propozycja. ( czarna albo grafitowa ). Osobiście nie widziałem osłony na brzeszczot w takich piłach ale dla wojska różne rzeczy się wykonuje. A może zardzewiała ? No gdzie, nowy czołg i stara piła

1. tulipan740i 2023-10-15 00:02:17

Co do bandarzy  zapomniałem je porawic z zewnątrz po nalowaniu. Jak dobrze ze patrzysz.  Poprawie. Choć będzie ciut kłopotu z tym ale trzeba.

Zbyszek001

Nie wiem czy osłony trakcyjne zrobiłeś podnoszone. Jak nie to też nie ma tragedii. Okrągły szablon maskujący w formie tekturowego krążka i taśma malarska powinny załatwić sprawę. Najlepiej jakbyś cały obwód pomalował z aero bo nie ma ryzyka zalania felg, czy kół bosych o ile tak je można nazwać nadmiarem farby. Pod osłonami aero może nie mieć dobrego podejścia, więc możesz wygietym pędzelkiem pociągnąć, ale ostrożnie. Myślę, że poradzisz sobie bez problemu. W sumie żeby tylko takie poprawki były. 

1. Zbyszek001 2023-10-15 05:45:21

...

Jak nie za późno to ja bym zmienił kolor tej osłony wydaje ...

PAN-KARTON

No i to grubo i wcale się nie wydaje.Tyle, że Ty jeszcze nie wiesz, ci którzy śledzą moje wątki wiedzą że mam problem z odróżnianiem kolorów.

Nie było żony i dobrałem taki po odcieniu kolor jaki mi się wydawało że jest ok. Przemaluje i dzięki, że uważnie śledzisz moje wypociny.

1. PAN-KARTON 2023-10-15 13:00:09

Przemaluje i dzięki, że uważnie śledzisz moje wypociny.
    Zbyszek001

No to narobiłem sobie roboty z tym Modelarstwem. Nie dość że muszę się jeszcze wiele nauczyć o sztuce sklejania to jeszcze doszło drugie tyle nauki o samych Ludziach - każdym z Was. codziennie coś nowego...

1. Zbyszek001 2023-10-23 21:53:52

Trochę pomyziałem pędzelkiem. Popracowałem narzędziami niekpniecznie norzyczkami. Z modelarstwem kartonowym moa aktualna praca ma niewiele wspolnego. Zrobiłem na ciemnoszaro te nieszczęsne bandarze, bardzo delikatnie potarłem model szyby peryskopów, śruby mocoeanie narzędzi, zacząłem tworzyć liny holownicze zrobiłem znaki przynależności poprawiłem siatkę nad silnikiem lustetka i masę drobiazgów. A na koniec nawineło mi si~się coś po ręce. Co sądzicie o takim klimacie podstawki. 

1. Szwagier 2023-10-24 09:30:42

Fajny płotek, lubie podstawki/dioramy Więc jestem na tak. 

1. tulipan740i 2023-10-24 09:40:11

Ja też jestem za podstawką. Teraz koła wyglądają bardziej realnie. 

1. Zbyszek001 2023-10-24 20:18:21

Jeden z kolegów poprosił o info jak wykonać książę lin.

Materiały.

Linka pleciona. Markety budowlane sklepy metalowe. 2 maks 2 mm grubości.

Drut cenowy. U mnie cyna 2 mm.

Papier lub u mnie rurka z pcv z otworem.

Po prostu można z papieru taka rurkę ukręcić.

Klej CA linke należy wypalić nad gazem normalnie do czerwoności po kawałku. Staje się z wyglądu stara i do tegoiekka. I łatwa w zginaniu.

Tniemy linke na dwa odpowiedniej długości kawałki. Już wypalona. Rurki papierowe na około 1 cm długości. I z drutu wyginamy książę. Na koniec wkładamy nóżkę tak to nazwę łączymy na ca lub dostał.

Potem nakładam rurkę na linkę do 1/2 długości i łącze klejem ca. Jak zwize u góry wkładam przycięta nóżkę z kausza i po sklejeniu jest w miarę ok kausza bez wydawania kasy. Na żywiczne dodatki.

Wszystko na zdjęciach.

Ta sama linka przed i po wypaleniu. Na koniec przecieramy papierem ściernym lub suchy pędzel aluminium Rurka Wyginane i łączone kausze Połączenie w całość Dwie liny na gotowo
  1. tulipan740i 2023-10-24 21:49:09

Też tak wypalam liny. Efekt nie może być lepszy. Przetarcie papierem ściernym to zwieńczenie super wyglądu. Niestety do obecnie budowanego modelu nie mogę użyć stalowych lin bo chcę mieć ruchome elementy a takie liny nie są elastyczne jak sznurek i do ułożenia tylko w jednej pozycji. 

1. Kikol77 2023-10-25 09:31:56

Ja do swojej WZ-ki robiłem line z przewodu miedzianego też mozna fajnie opalić i można go w miarę łatwo układać :)

1. Szwagier 2023-10-25 10:13:36

Zbyszek001 dobry patent, zapisuję bo na pewno się przyda. 

Rezultaty 40 - 57 z 57 pozycji
Udostępnij temat: