Okręt Vasco da Gamy "Sao Gabriel"

1. Michał 2023-09-05 16:21:46

Cześć wszystkim

Dawno nic nie się nie działo w tej relacji, zaczęło się lato i niestety na modelarstwo brakowało czasu.

Ale nie leniłem się tak bardzo i kilka rzeczy udało mi się zrobić z Sao Gabrielem, ale też dorobiłem załogę do mojego poprzedniego okrętu, dopiero po dodaniu figurek widać jak ten okręt był duży. Myślę że wyszło fajnie, zapraszam do galerii http://www.kartonowki.pl/modele-uzytkownika/model/6599,armed-virginia-sloop-1776.

1. aragorn001 2023-09-05 16:43:24

Pięknie! Tyle powiem!

1. marszalek24 2023-09-05 17:42:10

Mnie też bardzo się podoba, a to dopiero surowy kadłub. Figurki świetne!!! Gdzie kupiłeś??

1. AndDi 2023-09-05 20:19:32

Co do okrętu to pięknie sklejony, ale za bardzo mi się błyszczy.

Figurki prześwietne, faktycznie gdzieś Ty je dorwał? Zdradź to chłopie.

Źle wkleiłeś link, gdyż kopiowałeś go, gdy byłeś zalogowany i wszedłeś na niego przez Moją strefę - Modele. Musielibyśmy się zalogować na Twoje dane, aby wejść w ten link.

Tu jest link ogólny dla wszystkich (warto popatrzeć):

http://www.kartonowki.pl/modele-galeria/model/6599,armed-virginia-sloop-1776

1. Michał 2023-09-05 21:40:25

Nie pomyślałem z tym linkiem ;)

Błyszczy się bo mam okna na południe i słońce mocno świeci, ale też aparat trochę inaczej pokazuje niż rzeczywiście wygląda.

Figurki kupowałem na Aliexpress są w różnych skalach, ale są to figurki współcześnie wyglądających ludzi więc trzeba przerabiać, ale są bardzo tanie za 100 szt zapłaciłem 11 zł :)

Te wszystkie dodatki tj, luneta ( zwinięty kartonik), muszkiety (zakrzywiony pręcik z włókna węglowego), wiadro (z patyczka do szaszłyków), worek na plecach jednego z marynarzy (chusteczka higieniczna) czy nawet kapelusze oficerów (nałożony na głowę lekko przyschnięty wikol)  dorabiałem sam, np figurki oficerów w tych długich płaszczach to były figurki kobiet w spódnicach ;) ale miękki plastik to nożykiem łatwo coś dociąć, wyrzeźbić czy wyciąć i to wszystko pomalowane farbkami które mi AndDi poleciłeś, dodałem też lekki wash żeby nadać im głębi, niestety na zdjęciach tego tak nie widać.

1. AndDi 2023-09-06 06:40:09

Chłopie, Ty jesteś artysta, świetnie je przerobiłeś. Ja w Przemytnikach też używałem figurek zakupionych na Aliexpress i też je zakupiłem w ilości 100 szt. Brawa za Twoje dodatki i pomysłowość.

Cieszę się, że farbki przypadły Ci do gustu.

1. SlawekH 2023-09-06 17:09:53

Ale Ci ten kadlub wyszedl pieknie. Bym powiedzial, ze idealnie. Patrze, podziwiam i zazdroszcze. Moze mnie kiedys taki ladny wyjdzie..

1. Michał 2023-09-08 19:33:13

Dzisiaj nic nowego z budowy, ale jako że AndDi się denerwuje jak ogląda na moje zdjęcia ;-) to pokombinowałem trochę z tłem, światłem i innymi rzeczami żeby poprawić ich jakość, oto co mi wyszło.

Jeszcze jak moglibyście rzucić okiem na galerię Armed Virginia Sloop bo też zrobiłem nowe fotki i ocenili czy jest lepiej i czy w dobrą stronę idę.

1. AndDi 2023-09-08 19:59:31

Popatrzę jutro na kompie i Ci odpowiem

1. AndDi 2023-09-09 07:54:05

Ho ho, aleś polepszył jakość zdjęć. Świetnie to wygląda.

Ja w prawdzie preferuję bardziej takie neutralne kolory tła, jak lekki beż czy też szary, ale co kto woli. Może dlatego, że białe tło często powoduje przyciemnienie fotografowanego obiektu.

Możesz kiedyś w przyszłości zakupić sobie jakąś tanią roletę (niebłyszczącą) i puścić ją po łuku, to wtedy nie będzie tej krawędzi w tle. Ale to tylko takie moje ewentualne rady, jeśli chcesz się pobawić, bo i tak mnie bardzo pozytywnie zaskoczyłeś tymi fotkami - są naprawdę dobre.

1. marszalek24 2023-09-09 13:09:25

zakupić sobie jakąś tanią roletę
    AndDi

Jeszcze prościej kupić w sklepie papierniczym duży arkusz papieru. Są w różnych grubościach i kolorach, za grosze.

1. AndDi 2023-09-09 15:43:06

zakupić sobie jakąś tanią roletę
    AndDi

Jeszcze prościej kupić w sklepie papierniczym duży arkusz papieru. Są w różnych grubościach i kolorach, za grosze.

marszalek24

Nie prościej, tylko taniej. Roleta ma te przewagę, że pięknie się zwija i przez to nie ma podatności na zaginanie.

No i łatwiej ją ułożyć do zdjęcia.

Ale co kto woli i lubi.

1. PAN-KARTON 2023-09-24 01:03:28

INFORMATION !

Namawiam na zgłaszanie zdjęć do Kalendarza kartonowki.pl 2024. Szczegóły tu:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

Został jeszcze tydzień = 7 dni.

Przypominam że 30 09 2023 do godziny 00:00 można takie foty przysłać na adres r4s1@wp.pl

1. Michał 2024-03-20 19:30:32

Cześć wszystkim

Dawno się tutaj nic nie działo, więc trzeba by coś wrzucić. Nie ma się co rozpisywać na temat sklejania bo tu wszystko pasuje tip top. Zmieniłem też telefon i wydaje mi się dużo lepsze zdjęcia wychodzą AndDi będziesz zadowolony ;) Pokład zrobiony i zaczynam już maszty, jak myślicie może być taki kolor czy może ciemniejsze zrobić?

1. AndDi 2024-03-21 07:35:35

Maszty ok, ale ja osobiście zrobiłbym je bardziej w brązie, lepiej by pasowały kolorystycznie do statku.

Ładna łódka i fajne fotki.

1. SlawekH 2024-03-21 15:38:04

Swietnie wyglada  Robota pierwsza klasa. Co do masztow to dla mnie tez troche za zolte. Odstaja kolorystycznie od calosci

1. PAN-KARTON 2024-03-21 15:53:57

To ja najpierw zapytam: A będziesz kadłub lakierował ? jeśli tak to zmieni kolor i to sporo, na ciemniejszy lub żywszy. Jak Koledzy sugerują że maszty ciemniejsze to zrób próby wykończenia docelowego i dopiero dobieraj kolor masztów. ( ale wiosła bym zostawił takie jasne )

1. Michał 2024-03-21 21:19:37

Już polakierowany, zawsze lakieruje wszystko jeszcze przed wycinaniem. No to trzeba zrobić ciemniejsze :)

1. Jerry K 2024-03-22 13:32:02

Chcę tylko powiedzieć że bardzo mi się podoba to co Wykonałeś do tej pory. Extra.

Rezultaty 20 - 39 z 39 pozycji
Udostępnij temat: