B.A.C. Lightning F1.A - GB z MM 1/1974

1. Jacek-KP 2024-08-26 23:52:22

Po dłuższej, wakacyjnej przerwie, zabrałem się za wykończenie odrzutowca. Skrzydła zawieszone będą na patyczkach do szaszłyków wzmocnionych tekturą.

1. PAN-KARTON 2024-08-27 12:59:38

Jacku, zdjęcia wyślij do Elona Muska. Z takimi skrzydłami to te jego Space-X nie rozdupiały by się tak często

No to teraz poszycia...

1. Jacek-KP 2024-09-01 12:58:05

No fakt. Wygląda jak rakieta. Dłubię po trochu kilka godzin w tygodniu. Pogoda ładna, więc większość wolnego czasu spędzam na działce. Skrzydła dostały poszycie. Zrobiłem też małą waloryzację podwozia. Kabina i "garb" jeszcze nie są przyklejone. Zacząłem przyklejać kabinę i okazało się, że jest źle sprofilowana. Porażka. Cięcie skalpelem i od nowa.

1. Wojok 2024-09-01 15:58:44

Hmm, nie spodziewałem się tego, ale całkiem atrakcyjnie ten model zaczyna wyglądać

Tylko te druty tak bezczelnie poowijane dookoła goleni mi nie pasują

1. Popeczek25 2024-09-01 18:48:57

Nigdy nie podobał mi się ten odrzutowiec Ale szczerze powiem, że jak tak patrzę na wykonanie tego modelu przez Pana Jacka , to zaczyna mi się to ustrojstwo podobać :-) nie spodziewałem się, że można z tego leciwego projektu wykonać taki zgrabny samolot ! 

1. PAN-KARTON 2024-09-01 19:41:00

A ja od samego początku widziałem potencjał i efektowność tego modelu, nie mówiąc o wykonaniu. Mnie do takiego myślenia skłoniła nietuzinkowa kolorystyka i wyrazista grafika.

Widać duże możliwości waloryzacji tego opracowania Jacku - Brawo !

Jeśli chodzi o przewody hydrauliczne to wystarczy że dorobisz po 2-3 uchwyty przelotowe na goleniach i będzie git ! No może fakt że, o jeden okręt za dużo

1. Jacek-KP 2024-09-15 23:35:12

Pojawiły się problemy ze spasowaniem kabiny. Może gdybym kupił oryginalną owiewkę, obyłoby się bez kłopotów. Po kilku próbach, jako-tako kabina zamknięta. Dorobiłem nieco osprzętu w środku oraz listki dysz wylotowych (nie było ich w projekcie). Również zaślepka między dyszą dolną a górną wymagała całkowitej przeróbki. Poza tym samolot nie chciał stać na kołach tylko odchylał się do tyłu. Trzeba dociążyć przód wagą około 15 gram. Wyjąłem goleń przednią, wrzuciłem obciążniki wędkarskie (kulki) i nakapałem super glue. Teraz już stoi poziomo. Na koniec dokleiłem "garb" na górze kadłuba. Zastosowałem dodatkowe paski, aby zwiększyć powierzchnię połączenia "garbu" z kadłubem, ale i tak był problem. Zbyt długa ta część, więc rozciąłem ją na trzy i dokleiłem po kolei. Klej załapał i obyło się bez problemu.

1. Jacek-KP 2024-09-15 23:53:10

No i finał. Galera wkrótce.

Rezultaty 40 - 48 z 48 pozycji
Udostępnij temat: