Szwedzko - Polsko - Holenderski Convoi Exceptionnel

1. tulipan740i 2024-08-11 10:32:15

Marcin, sens jest wątpliwy kupować taką ilość folii. Sam bym się zastanawiał czy kupić ją w takiej ilości. Gdy robiłem optykę w Abramsie to poszedłem do sklepu i udało mi się za jakieś grosze kupić około 30 cm kwadratowych.. Link zamieściłem poglądowo bo ja np. wcześniej nie wiedziałem, że takie filie do reflektorów w ogóle istnieje. Czego to ludzie nie wymyślą.  Teraz dopiero przyjrzałem się temu celownikowi w oryginale. Faktycznie jest on w formie kuli. Przenieść taką formę celownika na model i wykonać go w sposób przeze mnie opisany z pewnością nie byłoby łatwe. 

P. S. Nie bądź taki skromny. 

1. Skorpion 2024-08-11 12:55:25

Grzesiu - nie ma co porównywać Twojego Abramsa do mojego Borsuka bo to zupełnie inna liga, poziom itd. Gdybym swój model robił w skali 1:16 z taką dbałościa o detale jak Ty to pewnie szukałbym innych rozwiązań, natomiast tu wyszedłem z założenia iż takie coś wystarczy, co nie znaczy oczywiście że w przyszłości z rad nieskorzystam, wszystkie mile widziane :))

P.S. Nie jestem skromny tylko obiektywny albo szczery - jak kto woli :))

Tymczasem dołożyłem parę gratów na balkon, może dojdzie coś jeszcze, dorobiłem trochę bajerów z tyłu i miejscami pobrudziłem ( to jeszcze nie wszystko, później jeszcze to i owo się dobrudzi ). Kilka ostatnich fotek zrobiłem telefonem aby z grubsza uchwycić kolor tej naczepy i z grubsza się udało, ciągnik oczywiście zastępczy :)))

To do usłyszenia za jakiś czas bo do roboty wyjeżdżam... 

1. Karol1985 2024-08-12 16:06:45

Hejo.....

Wszystko niby pięknie i ładnie, ale coś mi się tu gryzie.....

Jakoś nie leży mi ten bieżnik na zapasówkach.... 

1. Skorpion 2024-08-12 16:48:55

Dobrze jest, na kolach w naczepie zrobilem tylko takie paski bo i tak nic nie widac, natomiast tu, jako ze cale kolo jest widoczne dalem taki zygzak ( niezaleznie od tego jak jest w oryginale ) i moim zdaniem lepszy taki niz goly pasek. :)

1. Karol1985 2024-08-12 16:55:44

Tak wiem, że koła niskopodwoziówki są jak slicki i rowkami po długości koła, ale chyba takie same jak zamontowane na osiach grałyby z całością....

Co do tych mam mieszane uczucia odbioru bo jak dla mie ząbki się zbiegają czubkami a nie "przekładają się"..... co jakoś burzy mi odbiór... ( oczywiście to moje odczucia, model Twój i jak już nie raz napisałeś.... Twój fun ;) ). 

Jeśli Tobie to gra to ok.

1. Skorpion 2024-08-25 17:56:48

Cześć !

Dorobiłem parę drobiazgów w naczepie, przewody, jakieś tabliczki, uchwyty do mocowania ładunków i tu niedawno padła propozycja żeby spróbować zrobić przynajmniej ze cztery takie łańcuchy które będą tego Borsuka trzymać na platformie, niestety łańcucha nie udało mi się zrobić więc kupiłem taki uniwersalny i cztery takie mocowania zrobiłem ( jeszcze tu i ówdzie się ten łańcuch podmaluje i podbrudzi ), jest to tak zrobione żeby poprawić efekt wizualny, niezależnie od tego jak jest w rzeczywistości, moim zdaniem wygląda to całkiem ciekawie :)) No i pomału robi się też ciągnik właściwy :))

To do miłego...

1. tulipan740i 2024-08-25 20:12:42

Zajefajny zestaw. Całość to kawał dobrej roboty, wywiera świetne wrażenie. Nie wiem tylko czy łańcuchy mocujące nie są trochę za cienkie, ale może mi się zdaje. 

1. PAN-KARTON 2024-08-25 21:30:20

Zajefajny zestaw. Całość to kawał dobrej roboty, wywiera świetne wrażenie. Nie wiem tylko czy łańcuchy mocujące nie są trochę za cienkie, ale może mi się zdaje. 

tulipan740i

Podpis mój pod opinią Grześka . Co do łańcuchów tak wyglądają jak mój drogi poprzednik napisał. Mogą być 2 do 3 x grubsze Powyliczałem to na podstawie porównań w skali. Jak by miał 1,5 do 2mm średnicy to wyglądał by na mocniejszy mogący utrzymać kolosa na lawecie.

1. Skorpion 2024-08-25 22:39:12

Te co zamontowałem maja 2mm na 1mm, mogą być za cienkie ale tylko takie były do kupienia jako uniwersalne i stosunkowo niedrogie więc takowe zamontowałem. Jak mówiłem wcześniej chodzi o efekt wizualny że w ogóle coś ten pojazd trzyma ale w razie czego można je ściągnąć i będzie bez :)) Innych kupować nie zamierzam ( chyba że ktoś ma trochę większe i skłonny jest się podzielić ) a robić tym bardziej nie będę bo to nie na moje nerwy :)) 

1. PAN-KARTON 2024-08-25 22:53:07

Te co zamontowałem maja 2mm na 1mm, mogą być za cienkie ale tylko takie były do kupienia jako uniwersalne i stosunkowo niedrogie więc takowe zamontowałem. Jak mówiłem wcześniej chodzi o efekt wizualny że w ogóle coś ten pojazd trzyma ale w razie czego można je ściągnąć i będzie bez :)) Innych kupować nie zamierzam ( chyba że ktoś ma trochę większe i skłonny jest się podzielić ) a robić tym bardziej nie będę bo to nie na moje nerwy :)) 

Skorpion

Mogę Ci wysłać, sprawa rozbija się o koszty przesyłki. Czy ode mnie czy z tej strony(*) koszt nie jest duży za 1m, a wybór ogromny.

(*) -  https://onyks.eu/search.php?text=%C5%82a%C5%84cuszek+stal

Jak by co będzie na przyszłość, jeżeli Twoja decyzja na ten czas zostanie niezmienna, i tak będę podziwiał wykonanie

1. Skorpion 2024-08-25 23:06:43

Większość tych łańcuszków ma podobne wymiary do tego mojego ( podejrzewam iż różnica setnych milimetra raczej będzie niezauważalna ), tak więc zostanie to co jest, sądzę iż gdybym zastosował coś widocznie większego to okaże się iż jest za gruby, duży itd. tak więc chyba nie ma co za bardzo kombinować :)) 

1. PAN-KARTON 2024-08-25 23:13:58

Ok,

1. Skorpion 2024-08-29 17:47:00

Cześć !

Jako że naczepa już prawie gotowa to w ostatnich dniach skupiam się na ciągniku, tak więc powstały koła, parę bajerów w kabinie, deska rozdzielcza, wszystko razem wraz z kawałkiem przodu i rama wraz z częścią tylnego zawieszenia.

I na razie tyle...

1. Sebastian01 2024-08-29 19:13:49

Fulda :) Fajne kółeczka.

Wyprofilowanie góry kokpitu było trudnym zadaniem. Wygląda dobrze, ale to nie koniec, bo to trzeba jeszcze będzie później spasować z przodem i szybą. Nie wklejalbym tego jeszcze dopóki nie będziesz miał gotowych segmentów przednich - lepiej przypasować niż później docinać/doginać w kabinie.

A nie... czekaj... Ty już masz ten segment. Nie obejrzałem wszystkich zdjęć i zacząłem pisać...

Jednak nie przerabiasz na dwie osie tylne?

Pilnuj wysokości zawieszenia. Klej też ma swoją grubość. Mi finalnie wyszło około 1mm za wysoko. Niby nic, ale później musiałem kabinę deczko obniżać. W Volvo akurat odstęp od opony do nadkola jest duży więc i tak by to nie raziło, ale jak się wie to się patrzeć na to nie dało :)

1. Skorpion 2024-08-29 20:37:56

Przerabiam na trzy osiowy dlatego rama jest 3 cm dłuższa niż ta z wycinanki bo mniej więcej tyle powinno być. Na razie zrobiłem tylko tylne zawieszenie ( z grubsza tak jak było przewidziane w projekcie ) i do niego dostosuje drugą oś, ona będzie krótsza i na dwóch poduszkach ( niezależnie od tego jak jest w oryginale ) z mostem napędowym. Co do wysokości to lepiej żeby był za wysoki niż za niski choć z tym tez nie ma problemu bo jak będę miał już zawieszenie to kołami ustawię wysokość ( brzmi może dziwnie ale ja wiem o co chodzi ). Co do kabiny to ja zawsze robię boki, tył i przód a na koniec szybę ( która i tak pewnie będzie brudna  ). To co skleiłem do tej pory jest spasowane idealnie choć problem miałem z prostokątem do którego przychodzi pulpit, moim zdaniem był ona za wysoki przez co szuflady w pulpicie nie dochodziły do podłogi a patrząc na zdjęcia modelu autorskiego powinny, więc skróciłem ten prostokąt i wszystko pasuje choć tą falę która idzie nad zegarami musiałem skrócić ale później zakleję to czarna barwionką, natomiast cały ten element przodu, mimo że jest dosyć wymagający, spasowany jest idealnie ( tu brawa dla autora ), tak więc generalnie biorąc pod uwagę iż cały model przeznaczony jest do malowania nawet jeśli trafią się jakieś małe niedociągnięcia to nic się nie stanie ale jeśli mam być szczery to takowych nie przewiduję :) Nadkola będę robił inne bo chce mieć pełne błotniki ( później zobaczycie jeden z powodów ;)) bo takie mi się bardziej podobają :) Silnik z różnych względów sobie odpuszczę.  

1. Skorpion 2024-08-31 20:51:18

Cześć !

Rama wraz z zawieszeniem gotowa, później w kolorze i trochę przypudrowana:) Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił przymiarek całości więc na końcu jest cały zestaw :)

Dodam jeszcze kilka słów od siebie ; cała ta rama i zawieszenie jest przeze mnie trochę uproszczona, biorąc pod uwagę iż niewiele będzie później widać zrobiłem całość trochę pod siebie czyli co nieco pominąłem a co nieco zrobiłem po swojemu, należy jednak zaznaczyć że projekt modelu jest bardzo dokładny i dosyć mocno zdetalizowany, Sebastian nie pominął chyba żadnego szczegółu jaki znajduje się w oryginalnym pojeździe a biorąc pod uwagę detalizację i spasowanie spokojnie mógłby konkurować z wiodącymi wydawnictwami :) Generalnie Sebastianowi należą się wielkie brawa i podziękowania za projekt i udostepnienie bo takie modele aż chce się sklejać :) Oby tak dalej :)Wszelkie zmiany i uproszczenia zrobione przeze mnie wynikają z lenistwa i braku umiejętności przy wykonywaniu drobnych elementów. Sebastian - jeszcze raz dzięki wielkie :))

To do następnego...  

1. pawelelka77 2024-08-31 22:58:11

Ależ to będzie kawał modelu..... Wyrobisz się na Przeciszów? Tempo masz dobre ale czy aż tak?

1. Skorpion 2024-08-31 23:28:25

Wbrew pozorom dużo już nie zostało a do Przeciszowa mamy jeszcze trzy tygodnie więc powinienem się wyrobić :))

1. PAN-KARTON 2024-09-01 19:58:33

Wbrew pozorom dużo już nie zostało a do Przeciszowa mamy jeszcze trzy tygodnie więc powinienem się wyrobić :))

Skorpion

Co ja będę tu się rozpisywał... skoro zobaczę ten zestaw na własne oczy

1. Skorpion 2024-09-02 14:37:22

Cześć !

Jedziem dalej z kabiną i rozpocząłem zabawę z ( moim zdaniem ) najtrudniejszym elementem czyli zderzakiem.

I do miłego...

Rezultaty 20 - 40 z 66 pozycji
Udostępnij temat: