Szwedzko - Polsko - Holenderski Convoi Exceptionnel

1. Sebastian01 2024-09-02 15:47:04

Krawędzie dachu (po bokach i na przednich krawędziach) ciutke mniej kanciaste powinny być. Zderzak ładnie wygląda, ale dasz teraz radę wstawić w to lampy, skoro już skleiłeś przód ze szkieletem?

1. Skorpion 2024-09-02 15:52:53

Krawędzie pozaokrąglane są choć na tych fotkach może być to słabo widoczne przez mocne światło. Generalnie szlifowałem na tyle żeby papieru nie zetrzeć, jeśli się okaże iż jest to za mało okrągłe to mówi się trudno, dla mnie ważne jest aby było w miarę gładkie. Światła będę robił po swojemu, zupełnie inaczej niż jest to w projekcie więc powinienem je tam wsadzić :)) 

1. Skorpion 2024-09-05 18:29:41

Cześć !

Kabiny ciąg dalszy, jeszcze skończona nie jest. Nie będę się rozpisywał co i jak bo ( chyba ) wszystko widać, wiem że można było lepiej ale lepiej nie umiem więc wyszło jak wyszło ( oprócz szyby oczywiście bo to już niestety mój urok że wychodzą takie se ). Powiem tylko iż niektóre refleksy jakie mogą być widoczne to wina oświetlenia i lakieru jaki kładłem bo nie chcą one ze sobą współpracować :)) Ta tektura którą widać na dole będzie później zasłonięta.

Póki co - na razie tyle... 

1. PAN-KARTON 2024-09-05 20:48:28

A będziesz dorabiał takie osłony za kabiną ? czy co to tam się znajduje, model wygląda fajnie ale jakoś przykrótka kabina (?)

1. Sebastian01 2024-09-05 20:54:15

Projekt przewiduje owiewki, a czy Marcin je zrobi to nie wiem. To co pokazałeś to FH5 :)

1. Skorpion 2024-09-05 21:18:15

No pewnie że będę je dorabiał, podobnie jak spojler dachowy, lusterka, zbiorniki paliwa, wlot powietrza itd. Napisałem przecież że kabina nie jest jeszcze skończona :))

1. Sebastian01 2024-09-06 09:42:55

Tak patrzę i patrzę i biorąc pod uwagę srebrny grill, kolor kabiny, a przede wszystkim ładunek, który on ciągnie to mi się to bardziej kojarzy z FH16. One się zewnętrznie nie różnią, wiec wystarczy jak zrobisz cyferki na bokach 750 zamiast 500 i na górze dasz naklejkę FH 750 zamiast Globetrotter (znajdziesz grafikę w internecie). Coś takiego jak na zdjęciu.

1. Skorpion 2024-09-06 09:44:38

Szczerze mówiąc jaki by on nie był to ważne że Volvo :) Tego napisu  już nie odkleję ale globetrotter podoba mi się najbardziej więc tak zostawię. Cyferek, obawiam się że żadnych nie dam bo nie jestem na tyle zdolny żeby je powycinać a jakoś nie widzi mi się zamawianie kalek. Srebrny ( a właściwie szary ) grill jest dlatego bo taki najbardziej pasował mi kolorystycznie do tej granatowej kabiny. Początkowo zrobiłem czarny ale doszedłem do wniosku że to wszystko jest za ciemne i zmieniłem na jaśniejszy. 

Tylne błotniki gotowe, przykurzone i zamontowane do reszty. Wiem że w oryginale błotniki do ramy przytwierdzone są inaczej ale z doświadczenia wiem że po jakimś czasie by opadły i oderwały by się od ramy, żeby miało to ręce i nogi trza by w ramie wywiercić otwory na pałąki i trzeba by to zrobić wcześniej a z reguły później okazuje się iż nie bardzo to wszystko pasuje dlatego najpierw robię koła potem montuję je do ramy i dopiero wtedy dopasowuję błotniki a przy założonych kołach otworów lepiej już nie wiercić, dlatego zrobiłem jak zrobiłem i przynajmniej wszystko się trzymie :) W wycinance błotniki są inne, bez górnych nakładek ale jak już mówiłem wcześniej ja chciałem takie pełne. Na końcu mały bonusik :))

I do następnego...  

1. Skorpion 2024-09-08 22:35:27

Cześć !

Doszły owiewki, lusterka, wlot powietrza do filtra i blenda którą zrobiłem całkowicie wg własnego widzimisię bo nic lepszego nie potrafiłem wytworzyć, tej wycinankowej ni cholery nie udało mi się wyprofilować żeby to jakoś wyglądało więc wymodziłem takie coś, można wyjść z założenia iż zrobiona jest na specjalne zamówienie kierowcy :))) W razie czego można ją oderwać :))

I do następnego...

1. PAN-KARTON 2024-09-09 01:48:21

Ryflowanie na wlocie powietrza i lusterka wyszły kapitalnie. Aż szkoda że, nie opowiedziałeś jak to zrobiłeś Wyglądają nie szablonowo, aż by się chciało stwierdzić że, nie kartonowo !?

1. mirkuch 2024-09-09 15:56:52

Jak ta ciężarówka mi się podoba Te detale są super wykonane

1. Skorpion 2024-09-10 16:12:09

Mirkuch - dzięki, choć ja powiedziałbym że jest co najwyżej przeciętnie.

Piotr - wlot powietrza na boku kabiny zrobiłem tak samo jak autor czyli pocięte wąskie paski przykleiłem do elementów wlotu, natomiast to co jest z tyłu to element wycinankowy oklejony cyną 0,5mm.

Lecim z uzbrojeniem ramy; w pierwszej kolejności to co jest za kabiną czyli takie schodki, autor przewidział tam skrzynkę elektryczną ale ja ją pominąłem ponieważ dokładając druga oś nie miałbym miejsca na długi zbiornik paliwa a dwóch krótkich nie chciałem dawać, tak więc są tylko stopnie, od góry będą zakryte pomostem, potem siodło i zbiorniki paliwa, no i głupio by było nie zrobić ujęcia całości ;))

To do usłyszenia...   

1. PAN-KARTON 2024-09-11 16:22:08

Jako ciekawostka :

Z racji że obserwuje relację budowy pięknych ciężarówek na Naszym forum, zapamiętują się w głowie kształty i modele. Dziś wyprzedzając TIR'a kątem oka zauważyłem że gość jedzie bez lusterek. Przez myśl mi przeszło - no niech teraz zachce się mu zmienić pas ruchu.

Wyprzedziłem i spojrzałem w swoje lusterka, a kolo i drugiego (P) nie miał

Tak, tak trzeba śledzić nowości w motoryzacji ( foto z net )

1. Szwagier 2024-09-11 17:40:31

PAN-KARTON to jest kamera. W Norwegii pełno jeździ Audi E-tron i też mają kamery zamiast lusterek. 

1. PAN-KARTON 2024-09-11 17:52:35

PAN-KARTON to jest kamera. W Norwegii pełno jeździ Audi E-tron i też mają kamery zamiast lusterek. 

Szwagier

Nie no, taki niedomyślny to ja nie jestem.  Pierwszy raz ten patent zauważyłem na aucie ciężarowym na żywo / na drodze. Dawid, dzięki za wyjaśnienie.

1. tulipan740i 2024-09-11 20:53:01

Szwagier

A co się dzieje gdy nastąpi awaria tego systemu?  Czy wtedy istnieje możliwość obserwowania co dzieje się za autem? 

1. Wojok 2024-09-11 21:05:42

PAN-KARTON to jest kamera.

Szwagier

Generalnie h..a warty pomysł - zalety pewne to ma, ale jeszcze nie spotkałem żadnego kierowcy zadowolonego z tego wynalazku

1. Skorpion 2024-09-11 22:48:25

Tulipan - jak wystawisz głowę za okno to będziesz widział co się z tyłu dzieje :))

Wojok - dokładnie, przerost formy nad treścią i wysokie koszta serwisowania takich zabawek, niby szersze pole widzenia niż w lusterku ale wystarczy kropla deszczy na obiektywie i na tym monitorku nic nie widać ;) Jedyny plusik jaki ja zaobserwowałem to w nocy na tym wyświetlaczu więcej widać niż na lustrze, ale generalnie ja tam wolę klasyczne lusterka - mówię tu oczywiście o ciężarówkach bo osobówką z taką kamerką nie miałem przyjemności jechać ;))

Tymczasem pomału zbliżamy się do końca z tym zestawem więc dochodzić już będą takie drobiazgi, na razie wycieraczki, koguty, tłumik, zbiornik na adblue, pomost, lampy tylne, rzut oka na ciagnik oraz światła cofania i kogut w naczepie. 

I póki co by było... 

1. tulipan740i 2024-09-11 23:21:24

Tulipan - jak wystawisz głowę za okno to będziesz widział co się z tyłu dzieje :))

Skorpion

Tak też myślałem. Od razu zalatywało mi to kolejnym bublem oprawionym w ramkę dzisiejszego pseudo postępu w motoryzacji. Kolejny elektroniczny kicz, który pewnie kosztuje krocie w opcji. 

1. PAN-KARTON 2024-09-11 23:43:18

Ja też wolałbym zwierciadła klasyczne. Parkowałem kiedyś auto z kamerą cofania - bezsensu. Potrafię zaparkować tyłem na lusterkach a w tym monitorku obraz był jak z akwarium. Jedyny plus takiego podglądu to jak by sobie jakiś kot zażyczył przysiąść za autem nagle to go teoretycznie nie rozjadę [...]

Marcin jak Ty robisz te wszystkie elementy przetłaczane ??? Blachy, stopnie, lampy - zdradź patent

Rezultaty 40 - 60 z 66 pozycji
Udostępnij temat: