Ikarus 260/AngrafModel/1:25

1. pawelelka77 2024-12-21 22:20:57

Czołem!

Skoro Nasz forumowy Marcin- Skorpion w dość tajemniczy sposób przedstawił temat mojejego następnego projektu, to nie pozostaje nic innego jak zaproponować zagadkę....

Tematyka bardzo mi bliska. Trochę mnie już znacie, więc nie powinno problemu z odpowiedzią... chociaż..

Coś tam Piotrek się wyrywał z propozycją...

Na początek taka fotka.... 

1. FSO 2024-12-21 22:44:02

Czy to może być Solaris?

1. pawelelka77 2024-12-21 22:48:15

Mógłby ale nie jest 

Fotka nr 2

1. PAN-KARTON 2024-12-21 22:57:18

Mógłby ale nie jest 

Fotka nr 2

pawelelka77

To będzie duży pojazd (?)

Mi to wygląda na coś z obsługi płyty lotniska (?)

Edit: 23:08

Autobus miejski Jelcz M11

lub

Jelcz-Berliet PR-100

1. pawelelka77 2024-12-21 23:03:35

Piotrek,  ta część leży na macie z podziałką

Myślę,  że mniej więcej można oszacować jego wymiar. 

1. PAN-KARTON 2024-12-21 23:10:39

Piotrek,  ta część leży na macie z podziałką

Myślę,  że mniej więcej można oszacować jego wymiar. 

pawelelka77

Wymiar już mam dawno 33cm skalę podałeś w tytule więc teraz zgadywać. Po jednej części ?

1. pawelelka77 2024-12-21 23:22:12

Idziesz dobrym tropem.....

1. Wojok 2024-12-21 23:24:25

Może Ikarus, ale solówka tym razem ?

1. pawelelka77 2024-12-21 23:36:28

Wojok

No, Panie kierowco.... liczyłem na taką odpowiedź właśnie od Pana...

No, więc trudno nie było.

Zmieniam zatem tytuł...

1. PAN-KARTON 2024-12-21 23:44:35

Wojok

No i z kim ja tu próbuje rywalizować w temacie pojazdów do przewozu osób 

Wojok, gratulacje !

Paweł następnym razem napisz regulamin na trzy strony i wykluczyć proszę kolegę "W" bo to się nie liczy

1. pawelelka77 2024-12-22 01:09:35

Piotrze ale to Ty się wyrywałeś do zagadki...

Wojok zna wóz z autopsji więc sam rozumiesz....

Chodził za mną krótki ikarus 260 więc teraz nastąpi chwilowa przerwa od "latadeł".

Wycinanka z przegubowym Ikarusem wymaga pewnych modyfikacji. Nie są one zbyt skomplikowane ale trzeba wszystko dobrze obmierzyć przed pocięciem przyczepy i doklejeniem jej przedniego członu.

Budowę rozpocząłem od przygotowania burt. Najpierw lewej, a na jej podstawie prawej. Na fotkach widać miejsce łączenia. Kolejnym etapem była podłogą, którą dopasowałem do burt. Spód autobusu, natomiast dopasowałem do podłogi i wycięć pod nadkola i pomosty. 

Z grubsza tak to wygląda na obecną chwilę.....

1. Wojok 2024-12-22 03:18:21

Wycinanka z przegubowym Ikarusem wymaga pewnych modyfikacji. Nie są one zbyt skomplikowane ale trzeba wszystko dobrze obmierzyć przed pocięciem przyczepy i doklejeniem jej przedniego członu.

pawelelka77

Można było zrobić to prościej, budując taki oto wynalazek jak na fotce.

Mieliśmy w Tychach parę takich - nazywaliśmy je "obrzynami"

A co do odpowiedzi na zagadkę, to czysta intuicja. Nie konfrontowałem prezentowanej części z wycinanką

W tym modelu też się będziesz bawił z bebechami podwozia ? Chyba nie ma sensu ?

1. pawelelka77 2024-12-22 07:32:38

Można było zrobić to prościej, budując taki oto wynalazek jak na fotce.

Mieliśmy w Tychach parę takich - nazywaliśmy je "obrzynami"

A co do odpowiedzi na zagadkę, to czysta intuicja. Nie konfrontowałem prezentowanej części z wycinanką

W tym modelu też się będziesz bawił z bebechami podwozia ? Chyba nie ma sensu ?

Wojok

Tak, czy siak zagadka rozwiązania. Gratuluję intuicji...Wszakże nie ma dużego wyboru w tym niszowym temacie.

"Obrzyny:, to chyba bardziej Śląski wynalazek. W Bydgoszczy występowały tylko w formie wozu technicznego. Jeden nawet taki się ostał z manualną skrzynią...

Bebechy, znaczy spód sobie podaruję. Jedynie wrzucę tłumik z wydechem...

1. FSO 2024-12-22 10:03:45

No to z chęcią będę popdpatrywał! Zmyliły mnie dwa fakty

1. Nie ma takiej znanej mi wycinanki - ale już widzę, że sam sobie radzisz

2. Ostre kanty,podwozia, więc pewnie dojdzie coś jeszcze z tyły i z przodu?

Malowanie też przerobisz na Bydgoszcz?

1. pawelelka77 2024-12-22 17:25:06

No to z chęcią będę popdpatrywał! Zmyliły mnie dwa fakty

1. Nie ma takiej znanej mi wycinanki - ale już widzę, że sam sobie radzisz

2. Ostre kanty,podwozia, więc pewnie dojdzie coś jeszcze z tyły i z przodu?

Malowanie też przerobisz na Bydgoszcz?

FSO

Autobusy, czy pojazdy cywilne to temat raczej niszowy dlatego niespodziewałbym się wydania krótkiego Ikarusa. 

Oster krawędzie spodniej płyty mogły zmylić ale jak widzisz już coś jest "przed nimi".

Malowanie oczywiście bydgoskie ale kalki będę robił na koniec...

Z grubsza konstrukcja podłogi złożona....

EDIT:

W swoich zasobach znalazłem jeszcze blachę ryflowaną więc odrazu cyknąłem pomosty....

1. pawelelka77 2024-12-26 23:34:01

Ikarusa ciąg dalszy....

Może nie wygląda, to imponująco ale doklejenie wszystkich okuć podłogowych było bardzo absorbujące. Jak zwykle wykorzystałem papier samoprzylepny wycinankowy w kolorze aluminium.

Dzisiaj udało mi się złożyć lewą burtę. Poraz pierwszy wykorzystałem zamiast folii na okna pleksi 0,7mm z antyramki. Pomysł jest niezły ale mam mieszane uczucia. Okna są sztywne i burta zachowuje liniowość. Pleksi jest oklejona folią ochronną więc ewentualne upacianie klejem będzie beż konsekwencji. Niestety cięcie nożeczkami może doprowadzić do mikropęknięć, które pod folią nie są zbyt widoczne. Trzeba mocno nacinać żądany kształt nożem, a dopiero potem można wspomóc się nożyczkami. Problem zauważyłem po czasie...

Inną niespodzianką są właściwości elektrostatyczne pleksi. Po ściągnięciu folii ochronnej do pleksi wszystko do niej lgnie....

Mimo wszystko z grubsza burta lewa jest gotowa do przymocowania do podłogi. Oczywiście jeszcze przyjdzie z zewnątrz właściwy kolor I różne listwy ale to, nieco później....

To było by na razie tyle...

1. PAN-KARTON 2024-12-27 05:36:10

Ikarusa ciąg dalszy....

Może nie wygląda, to imponująco ale doklejenie wszystkich okuć podłogowych było bardzo absorbujące.

pawelelka77

Ja rozumiem o czym piszesz bo jestem w podobnym momencie Dziubanina jakich mało

1. pawelelka77 2025-01-02 00:12:51

Czołem!

Na początek z okazji Nowego 2025 roku życzę Wam Koledzy wielu sukcesów zarówno w życiu osobistym, jak i tych modelarskich. Byście zawsze znajdowali czas na pielęgnowanie Naszego hobby, a rozpoczynający się rok obfitował wieloma zbudowanymi modelami....

W temacie Ikarusa lekko drgnęło. Przygotowane wstępnie burty dokleiłem do podłogi. Teraz pudełko zaczyna przypominać autobu⁶s. Nie wszystko jak zwykle  wychodzi idealnie. Pomosty nie chciały dokładnie zgrywać się z otworami w burtach. Pewnie przyczyniły się do tego moje przeróbki. Myślę jednak, że jakoś się to poprawi.

Tymczasem, do utrzymania właściwego kształtu burt w trakcie dalszych prac wyciąłem sobie pomocnicze wręgi. Zanim zamontuję kompletną przednią i tylną ścianę, ro one będą odpowiadać za właściwy profil....

W przedniej ścianie od strony kierowcy wykonałem wnękę. W projekcie był tylko płaski nadruk "wnęki" z pedałami. Wiele pracy to nie kosztowało, a wgląda lepiej. Poza tym od przodu, podobnie jak w modelu Ikarusa 280, wstawiłem podposzycie, by nic ni się nie zapadło...

1. PAN-KARTON 2025-01-02 00:44:36

Ale to duże... Catalina tylko z za stołu wystaje i ogonem macha czy ktoś jeszcze pamięta ten mały samolocik ?

Pamiętam z Syrenki 2024 Tramwaj i Przegubowca - I-260 będzie dopełniał zajezdnię !

1. mirkuch 2025-01-02 11:35:44

Z tą wnęką super pomysł, fajnie wygląda. A model faktycznie też nie spodziewałem się, że wyjdzie taki duży

Rezultaty 0 - 20 z 132 pozycji
Udostępnij temat: