Ikarus 260/AngrafModel/1:25

1. Pashal 2025-01-26 22:26:03

PAN-KARTON to zdjęcie to co ma pokazywać ?

Pawle sklejasz bardzo fajne modele, a w tym przypadku aż się prosi, aby model powstał na bazie zdjęć konkretnego Ikarusa w miarę dobrze obfotografowanego, szczególnie że będziesz stosował kalkomanie z oznaczeniami i warto, aby ten model miał również odpowiednie wersje wyposażenia, tak jak na przykład ta obudowa oświetlenia tablicy rejestracyjnej.

1. PAN-KARTON 2025-01-26 23:04:53

Dupcię Ikarusika i rzeczoną osłonę lampki

1. pawelelka77 2025-01-27 00:23:32

Dobra, Chłopaki jest pyszczek i pupcia.

Na zdjęcia z epoki dobrze obfotografowanego wozu, to raczej nie ma co liczyć. Są natomiast fotki różnych ikarusów z podobnego okresu użytkowania. Najlepsza fotka, czy fotki posłużą za bazę do dorobienia kalek. Resztę szczegółów traktuję domyślnie. Podobnie zrobiłem z Ikarusem przegubowym....

1. PAN-KARTON 2025-01-27 00:39:23

Ciekawostka dla fanów "MZK" w Łodzi

http://mkmlodz.webd.pl/ikarus260/strikarus260.htm

A druga ciekawostka bardziej osobista, musiałem takim jechać ! (foto)

1. Pashal 2025-01-27 08:09:49

PAN-KARTON no widzę, że jest dupcia i osłona lampki, ale co to zdjęcie ma stanowić ? To nie jest autobus z epoki tylko  autobus zabytkowy, więc pewnie użyto takich części jakie mieli.

Paweł skleja autobus bez pokazania zdjęć rzeczywistego konkretnego autobusu, któremu ma odpowiadać model kartonowy, więc każda osłona lampki rejestracji grubsza, czy bardziej płaska na tym etapie nie robi różnicy.

W Łodzi jest MPK - Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne, a ja jeździłem dokładnie tym autobusem z linku i  z tego przystanku... przepraszam krańcówki. 

Pawle mnie chodziło tylko i wyłącznie o zdjęcia zewnętrznego wyglądu autobusu :przód, tył i oba boki tak, aby było widać numer taborowy, jaka firma , rejestracja, opis trasy na przodzie itp. 

Ciekawy jestem, czy Answer planuje wydać kiedyś Ikarusa 620:

https://mkmlodz.webd.pl/ikarus620/strikarus620.htm

1. PAN-KARTON 2025-01-27 08:21:57

Pashal

Nie czekaj, nie pytaj zaprojektuj samemu przecież umiesz Obiecuje że skleję. Ciekawe który rocznik byś wybrał ? A z Twoja wiedzą wyszłoby miodzio.

1. Wojok 2025-01-27 11:14:09

Dobra, Chłopaki jest pyszczek i pupcia.

pawelelka77

No i dobre - estetyczna osłona

Teraz drugą taką poproszę i podmianka w przegubowym

Piotrek, widzę, wyrabiasz się

1. PAN-KARTON 2025-01-27 12:18:17

Piotrek, widzę, wyrabiasz się

Wojok

Z robotą ? ledwo się wyrabiam

1. pawelelka77 2025-01-27 13:14:54

(...)

Pawle mnie chodziło tylko i wyłącznie o zdjęcia zewnętrznego wyglądu autobusu :przód, tył i oba boki tak, aby było widać numer taborowy, jaka firma , rejestracja, opis trasy na przodzie itp. 

Pashal

Oczywiście mam pewną bazę foto, z której wybiorę jeden z pojazdów. Muszę w zasadzie przejrzeć fotki niebawem, bo na ściance za kierowcą był zwykle nr taborowy, który muszę na nią nanieść. Ściankę mam gotową do wydruku jeszcze z Ikarusa 280. Dodatkowe napisy eksploatacyjne też mam w plikach Corela. Tablicę kierunkową niestety muszę opracować od podstaw zależnie od pojazdu na foto, tak by zgrywała się z numerami taborowymi. Podobnie rejestrację....

Pojazdy cywilne, to temat niszowy dla bardzo wąskiego grona odbiorców. O pojazdach komunikacji nie wspomnę. Poprostu wydawcom się to nie opłaca.

Nie mają ani lufy, ani śmigła...

Przyznaję, że jest jeszcze kilka pojazdów transportu zbiorowego w moim kartonowym zainteresowaniu, m. in. ten ikarus. No, ale cóż..... możesz go  zaprojektować, wówczas na pewno go potnę.

Wojok, przegubas, tak jak reszta zajezdni jest pod szkiełkiem. I niech tam sobie zostaną...

1. pawelelka77 2025-01-27 23:56:08

Czołem!

Dzisiaj trochę podłubałem w moim autobusie.

Wkleiłem pierwsze elementy wyposażenia pojazdu: skrzynki napędu drzwi. Te wycinankowe czarne pudełka, w zasadzie nie wiadomo co miały prezentować. Wykorzystałem swoje stare pliki Corela  i skrzyneczki zrobiłem "po mojemu". 

W przedniej szybie pojawił się słupek.

Budując przegubowego Ikarusa,  prawy słupek przedniego okna wzmacniałem drutem. Dzięki temu zabiegowi szyba w tym miejscu nie prężyła. Podobny zabieg wykonałem teraz, przy budowie krótkiego Ikarusa. 

Udało mi się dzisiaj wstępnie okleić autobus na czerwono. Teraz można z grubsza ocenić w jakim będzie malowaniu. Oczywiście brakuje na burtach jeszcze wielu m.in. aluminiowych detali ale i tak coś tam już widać....

1. Pashal 2025-01-29 11:55:05

PIOTR-KARTON nie opracowuję niszowych tematów , ale prawdę mówiąc nie takie niszowe tematy były wydawane, więc może i ten Ikarus 620, którym jeździłem z dziadkiem na grzyby do Lasu Łagiewnickiego  doczeka się opracowania. 

Proszę bardzo oto on Ikarus 620 - linia 51 Plac Dąbrowskiego - Łagiewniki :

https://www.youtube.com/watch?v=jaKnkdbOIpw

1. PAN-KARTON 2025-01-30 00:37:23

Czeska sensacja w Ikarusie 280

https://www.youtube.com/watch?v=LqVSLA7GP0M

1. pawelelka77 2025-02-02 23:36:34

Skoro forum wróciło z "banicji"...., to wrzucam szybką aktualizację.

W tygodniu udało mi się okleiłeić burty Ikarusa. Teraz zyskał docelowe malowanie. Wydziergałem także listwy maskujące i nadkola. Zdaję sobie sprawę, że idealnie nie jest ale pewnie nigdy nie dojdę do tego poziomu.... Powoli bryła pojazdu zyskuje właściwy wygląd...

1. AndDi 2025-02-03 07:31:06

Wiesz, to nawet zaczyna przypominać autobus

Super

1. mirkuch 2025-02-03 08:29:08

Dla mnie ta przednia szyba to mistrzostwo w ogóle podziwiam warsztat i czystość modelu

1. Wojok 2025-02-03 12:45:10

Czy ten czerwony kolor jest taki sam jak w przegubowcu ? Wydaje mi się, że tamten jest fajniejszy

Ale sama robota elegancka - świetnie to wygląda

1. tulipan740i 2025-02-03 13:02:16

Pawle, chyba budujesz przy pomocy robota chirurgicznego da Vinci. 

1. PAN-KARTON 2025-02-03 14:45:38

Ile razy otwieram tę relację nie mogę się przyzwyczaić że te podziały to tylko tymczasowe usztywnienie konstrukcji. Ciągle pytam siebie: Jak te ścianki podzielą przestrzeń autobusu, czy to będzie wóz warsztatowy czy food truck ?. Mija 3 sekundy i sprawa wraca do normy.

1. pawelelka77 2025-02-03 20:16:13

Piotrek, food truck....? Naprawdę? Takiej opcji nie brałem w ogóle pod uwagę.... Choć, przyznaję, że miałem skojarzenie z przedziałami w wagonach PKP...

Grzesiek, i kto to mówi...? Ten co do nadlewek na bokach opon wykonał specjalny przyrząd

Ten mój pseudostandard daleki jest od ideału. I mimo usilnych starań wychodzi jak zawsze, czyli: tak se. Cieszę się Koledzy, że podoba się Wam moja dotychczasowa  robota. Teraz zacznie się drobnica i powolne wypełnianie wnętrza oraz moja ulubiona drutologia.

1. Wojok 2025-02-03 21:12:12

Hmm, a co z moim pytaniem ? Chyba się obrażę

Rezultaty 60 - 80 z 132 pozycji
Udostępnij temat: