Konkurs 20UK, Sikorsky HH-60j Jayhawk

1. szaman 2025-01-04 16:46:22

No i jestem!. Było by nieuzasadnione z mojej strony nie brać udziału w tym konkursie. Przecież ja tutaj jestem od 2009t!. Pamiętam jeszcze wersję "Kartonówek" na której był papier milimetrowy jako tło.

Wielu Kolegów się przewinęło przez naszą stronę. Wielu świetnych modelarzy, ale jak to w życiu. Nie tylko modelami człowiek żyje. Czasem zmieniają się realia i trzeba bawić się czymś innym. A czas ucieka !.Jest tez kilku takich, którzy dotrwali przez te wszystkie lata.

Nie wiem czy choroba pozwoli mi spokojnie walczyć z modelem, ale spróbuję. W końcu jestem jednym z najstarszych na tym forum. Starszy jest chyba tylko Kol. Warmiak.

Na razie tylko otwieram temat, a wszystkie wyjaśnienia co do modelu w następnym poście. Dzisiaj tylko zgłoszenie. Pozdrawiam Wszystkich w Nowym 2025 Roku.

1. PAN-KARTON 2025-01-04 17:26:20

No młodzieży, proszę oto jest przykład godny naśladowania. Każdy z Nas zbierze swoje lata. Ale jak zbierzecie doświadczenie w sklejaniu modeli, skoro z nosem w ekraniku będziecie jedynie "śledzić" ?

Witaj SZAMANIE !!! Czekamy na kolejne znaki dymne

1. Wojok 2025-01-04 20:45:13

No i jestem!. Było by nieuzasadnione z mojej strony nie brać udziału w tym konkursie. Przecież ja tutaj jestem od 2009t!. Pamiętam jeszcze wersję "Kartonówek" na której był papier milimetrowy jako tło....

szaman

Noooo, jednak

Dasz radę - optymizm, to podstawa

Ale ze stażem, to Cię przebiję - tylko rok, ale jednak dłuźej na Kartonówkach

1. Skorpion 2025-01-04 22:47:07

A ja przebiję was obu, pół roku dłużej od Wojoka :))))))

1. PAN-KARTON 2025-01-05 02:18:11

Skorpion

To kto jest zarejestrowany od 2004 ?

Nie mam pojęcia jak będzie wyglądała ocena w lipcu, ale jakieś punkty za starz na forum powinny być przyznawane ?

1. Wojok 2025-01-05 07:08:52

Skorpion

Brawo Ty

Piotrek, żeby nie ciągnąć tej dyskusj w relacji szamana, odpowiedziałem Ci tutaj:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4774,2,konkurs-20uk#103886

1. szaman 2025-01-05 09:06:13

Nie będę się z Wami przebijał !. W każdym razie jestem tutaj wystarczająco długo. W 2008 byłem jeszcze w Stanach, a tam o Kartonówkach nie miałem pojęcia.

Model zacznę kleić nie wcześniej jak po połowie stycznia, a puki co przygotowałem i przemyślałem jak się do tego zabiorę. Teraz przedstawię model.

Przyjechał do mnie z Ukrainy...Szukałem możliwości zakupu tego modelu bo mi się podoba ze względu na to, że nie jest zbyt skomplikowany, a powinien być efektowny. Zapytałem na FB i jeden z Kolegów Ukraińców , mieszkający we Wrocławie napisał, że on jest z miasta gdzie jest sklep z modelami i za 2 tygodnie przyjedzie do niego kolega z Ukrainy i może przywieźć. Tak też się stało. Przywiózł "Akagemia...itd.." z tym Helikopterem. Chciał 15 zł...? Wyśmiałem go i dałem drugie tyle. 

Model na moje oko opracowany na ząbki, co od razu woła o pomstę, i będę przerabiał na paski i 1 wręgę. Wydanie na bardzo lichym i chyba zbyt cienkim kartonie, ale to i tak nie ma znaczenia, bo skanuje i przemalowuję całość .

Skala 1 do 43. Taką zostawię, bo brak miejsca, poza tym miałem pomniejszać na 1 do 50, ale jednak pozostawiłem w takiej skali jak opracowany. I tak będzie wielkością podobny do Ospreya...

Model przemalowałem na żółtą wersję "COAST GUARD".

Mam zamiar waloryzować co się da aby upodobnić go do tego, plastika, który wrzucam na fotkach. 

Wnętrza nie na i nie będzie. Będą przyciemnione szybki i to powinno wystarczyć. Reszta wyjdzie w trakcie budowy. 

Dla uplastycznienia, będą okna w prowadzeniach do przesuwania i z drugiej strony drzwi. 

Wrzucam fotki oryginalnego skanu /czerwoni-biały/ i nowego malowania yellow. To malowanie maszyny z CAPE COD - Coast Guard  Aiwę r Station.

Przy okazji powiększyłem sobie rysunki montażowe do formatu A4 bo były obydwa na A4 , takie mało czytelne i to mi wystarczy, a jak będzie to wszystko pasowało ty wyjdzie w trakcie roboty.

1. mirkuch 2025-01-05 12:48:19

Bardzo fajny pomysł na model konkursowy, na pewno będę śledził relację I jestem fanem Twoich malowań, niesamowite jak zmieniają się po takim kolorowaniu modele

1. szaman 2025-01-05 14:05:35

Piotrek, ale "starz", to bym napisał w tym konkretnym przypadku przez Ż !.Jak byś zrobił "literówkę", to bym Ci wybaczył, ale tego byka nie odpuszczę...!Walnij się w klatę, i przyznaj, że do szkoły było cholernie pod górkę 

1. PAN-KARTON 2025-01-05 14:33:35

Piotrek, ale "starz", to bym napisał w tym konkretnym przypadku przez Ż !.Jak byś zrobił "literówkę", to bym Ci wybaczył, ale tego byka nie odpuszczę...!Walnij się w klatę, i przyznaj, że do szkoły było cholernie pod górkę 

szaman

Pod górkę nie było, prędzej biologia i neurony tak chcą. Zdarza się błąd, i staram się uważać. Błędy robię i klata boli mnie aż tchu brak !!!

Coś za coś, ja się z tym pogodziłem. Za to mam inne zdolności

"Stażnie" Cię przepraszam za ten staż i innych bo "starz" nie dotyczył jedynie Twojej bytności na forum... Ty wiesz że szacunek jest !

1. szaman 2025-01-05 14:54:32

Ty wiesz, że napisałem to dla draki...a nie złośliwie. Każdemu się może trafić.. Ja robię "uniki" w ten sposób, że jak nie jestem pewny, to staram się użyć innego zwrotu...

1. PAN-KARTON 2025-01-05 16:03:51

Ty wiesz, że napisałem to dla draki...a nie złośliwie. Każdemu się może trafić.. Ja robię "uniki" w ten sposób, że jak nie jestem pewny, to staram się użyć innego zwrotu...

szaman

Pewnie że wiem, a raczej czuję

Ja zawsze piszę z serducha, tam nie mam miejsca na słowniki ortograficzne. Jeśli zdarzy mi się napisać KonkÓrs 20ÓK to tylko dlatego że daltonizm to nie wstyd .

1. szaman 2025-01-05 16:20:23

Jak pierwszy raz usłyszałem o konkursie to pierwsze skojarzenie "UK" to UNITED KINGDOM, czyli zjednoczone Królestwo...Coś w tym jest, bo nasze forum to takie małe "zjednoczone królestwo". Przynajmniej ja tak to odbieram od wielu lat. Bywałem gościem na różnych forach, ale nigdzie nie napisałem nawet postu. Tutaj czuję się jak w domu!

1. SlawekH 2025-01-05 16:46:12

Bardzo ciekawy model. Ten na zdjeciu wyglada fantastycznie. Twoj zapewne rowniez bedzie swietny. Na perno bede zagladal 

1. PAN-KARTON 2025-01-05 17:30:16

Jak pierwszy raz usłyszałem o konkursie to pierwsze skojarzenie "UK" to UNITED KINGDOM, czyli zjednoczone Królestwo...Coś w tym jest, bo nasze forum to takie małe "zjednoczone królestwo". Przynajmniej ja tak to odbieram od wielu lat. Bywałem gościem na różnych forach, ale nigdzie nie napisałem nawet postu. Tutaj czuję się jak w domu!

szaman
    I ja sugerowałem że można tak to czytać:

PAN-KARTON2025-01-04 16:26:42

To może wyjdzie że, "20" to będzie ilość osób w konkursie. Zapraszamy - Dwadzieścia Zjednoczonych Królestw = Twenty UK = ścisła czołówka kartonowego modelarstwa !
    brawo MY !

Dlatego ja z domu nie wychodzę

1. szaman 2025-01-07 14:41:19

Brawo Ja!. Udało mi się odzyskać większy kawałek pracowni, więc zabieram się pomału do roboty. Na pierwszy ogień poszło podklejenie wręg i Przy okazji zrobiłem sobie takie mini podstawki lotniska. Dostałem kiedyś takie odpady tektury 2 mm, które doskonale nadają się na takie "CÓS". Format tylko A4, bo nie chce mi się kombinować z łączeniem, a mam tylko drukarkę A4, ale i tak swoje robi. Teraz na pierwszy ogień pójdzie centralny segment kadłuba, na którym przetestuję moje pomysły na uplastycznienie. Jak się coś pojawi, to zaraz wrzucę.

Jak widzę te ząbki, to od razu "dyskwalifikacja"! Siekiera naostrzona!

1. Zbyszek001 2025-01-07 16:05:04

Witaj Henryku. Z radościom patrzę na Twój temat. Czasem tylko w necie oglądałem efekty Twojej pasji do fotografowania. I teskiłen za kolejnym.modelem. bardzo się cieszę że jesteś. Mocno trzymam kciuki za udane zakończenie pięknego śmiglaka. Choć na tych latadłach się nie znam będę podglądał.

1. szaman 2025-01-07 16:33:38

Dzięki Zbyszku za miłe słowa. Trzeba mieć nadzieję, że jakoś to Be........../ powiedziała glista przechodząc przez jezdnię/. Udało sie odkupić "Warsztat  i od razu siadłem do roboty. Wcześniej miałem czas na przemyślenie co i jak zrobię, więc zaczynam od segmentu głównego. Jeszcze go nie ma, ale już przygotowałem elementy do "uplastycznienia" drukując przezornie zduplikowane potrzebne kawałki. 

Najpierw powybijałem szyby i powstawiałem swoje/przyciemnione /, bo środka nie będzie, ale zobaczę jak zda to egzamin. Jak co, to jakoś tą pustkę zagospodaruję. To zobaczę dopiero na gotowym segmencie. Te okna i drzwi w "3d" maja upodabniać do widoku tego na fotkach. Nie będą ruchome, ale na końcu już na gotowym segmencie dodam prowadnice. Wrzucam, to co już jest i zabieram się za segment. Tam jeszcze będę wycinał czarne pola schodków i od środka wklejał czarne wnęki. Trzeba będzie skleić 6 takich małych pudełeczek i wkleić od wewnątrz kadłuba. Zobaczymy.... 

1. PAN-KARTON 2025-01-07 16:41:45

Taka cytrynka będzie zauważalna w tłumie !

Be.... powiedział glista i poszła w dwóch przeciwnych kierunkach. Ty trzymaj jeden bo dobry wybrałeś !

1. szaman 2025-01-07 19:53:25

No i tym sposobem mam w zasadzie ukończony segment główny. Zostaną prowadzenia do drzwi i okien i "czapka" ale to później. Na dzisiaj wystarczy. Jutro powalczę z noskiem, Mam koncepcję na okna dachowe, ale to trzeba przetestować . 

Wręgi doskonale pasowały do segmentu. Troszkę tylko podszlifowałem bo wklejałem paski łączące i o tą grubość skorygowałem. Szybki robią robotę i nic nie trzeba pakować do środka. Wkleiłem tylko kawałki tektury 0,5mm na dach i podłogę od środka dla usztywnienia. Pozostało naciąć ząbki. Niech to dobrze wyschnie. Generalnie to jestem w miarę zadowolony....

Traktujcie te fotki jako poglądowe, bo kolor na nich nie jest prawdziwy. Są robione "kalkulatorem" przy sztucznym świetle. Dla porównania fotki aparatem z lampą .Takie sa prawdziwe kolory. Chyba będę musiał poprzestawiać aparat w smartfonie...

Rezultaty 0 - 20 z 79 pozycji
Udostępnij temat: