Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. PAN-KARTON 2025-03-26 20:37:49

Hmm, nie jestem pewien, czy użycie zwrotu: "zasięg operacyjny" w przypadku pocisku jest właściwe ?

Mimo tego, że angielskie określenie to: operational range.

U nas jest to jednak po prostu: "zasięg"

Wojok

A dlaczego Ty myślisz o tym samym co ja i to w tej samej sekundzie ?

po prostu: "zasięg"

Parametry pocisku balistycznego rakietowego obejmują zasięg, prędkość, masę, napęd, a także rodzaj głowicy. 

Zasięg 

• Pociski balistyczne dzieli się na pociski krótkiego, średniego, pośredniego i międzykontynentalnego zasięgu
    • Pociski krótkiego zasięgu mają zasięg do 1000 km
    • Pociski średniego zasięgu mają zasięg od 1000 do 3000 km
    • Pociski pośredniego zasięgu mają zasięg od 3000 do 5500 km
    • Pociski międzykontynentalne mają zasięg powyżej 5500 km
    Prędkość 

• W fazie końcowej pocisk balistyczny przemieszcza się ze średnią prędkością wynoszącą 7 km/s
    • Prędkość pocisku balistycznego może ulegać zmianie w zależności od nadanej trajektorii lotu

Masa 

• Masa pocisku balistycznego może się różnić w zależności od modelu

Napęd 

• Napęd pocisku balistycznego może być na paliwo stałe

Głowica 

• Pociski balistyczne mogą być wyposażone w głowice termojądrowe

Tor lotu 

• Tor lotu pocisku balistycznego zależy od kąta nachylenia i prędkości początkowej pocisku oraz od wysokości, z której został on wystrzelony

1. Wojok 2025-03-27 03:23:14

Piotrek, nie myślimy tego samego. Mnie akurat nie przyszło do głowy, że to pocisk balistyczny

Ale spoko, nie tylko z Twoim myśleniem się mijam - co do zasięgu 926 km też akurat mam wątpliwości

1. PAN-KARTON 2025-03-27 04:46:34

To przynajmniej jak na zgraną społeczność portalową uzupełniamy się. Ja tyle doczytałem z tej lekcji i cieszę się z tego faktu.

Wszechmocny i wszechwiedzący jest jeden i lepiej niech tak zostanie

1. aragorn001 2025-03-27 07:03:14

Tak tylko - z tej notatki wynika, że zasięg operacyjny to 926 km. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Steel_(missile)

Już myślałem, że Vulcan wygasł .

Pashal

Pashal wikipedia potrafi mocno przesadzić, tu inne źródła i tam zasięg jest określany na 240km

https://www.keymilitary.com/article/weapons-war-blue-steel-nuclear-missile

Tak coś pamiętałem jak o tym czytałem sobie jakiś czas temu. Sprostowanie do prędkości, tu podają max 2.3 Macha. Proponowane dane były inne a i tak pewnie nie poznamy prawdziwych parametrów, stąd różne źródła i dane, pozdrawiam.

1. AndDi 2025-03-27 07:17:32

Wszechmocny i wszechwiedzący jest jeden i lepiej niech tak zostanie

PAN-KARTON

O, chyba wiem o kogo Ci chodzi!

1. Pashal 2025-03-27 10:42:26

https://www.bcar.org.uk/blue-steel-missile

https://www.alamy.com/stock-photo/blue-steel-missile.html?sortBy=relevant

Oczywiście, że wikipedia to nie jest 100% źródło sprawdzonych informacji, ale i nie ma obowiązku wierzenia we wszystko co tam napisano i pokazano. Zasięg operacyjny BS j na stronach anglojęzycznych podawany jest w milach i można sobie przeliczyć i są to różne wartości w zależności od pułapu wystrzeliwania i prędkości .Zasięg maksymalny tych pocisków w wersji Mk.II miał wynosić  ponad 900 km o czym można przeczytać  na linkowanej anglojęzycznej stronie wikipedii , a informacja zacytowana tam to  cytat ze strony z powyższego pierwszego linku.

1. aragorn001 2025-03-27 10:55:46

https://www.bcar.org.uk/blue-steel-missile

https://www.alamy.com/stock-photo/blue-steel-missile.html?sortBy=relevant

Oczywiście, że wikipedia to nie jest 100% źródło sprawdzonych informacji, ale i nie ma obowiązku wierzenia we wszystko co tam napisano i pokazano. Zasięg operacyjny BS j na stronach anglojęzycznych podawany jest w milach i można sobie przeliczyć i są to różne wartości w zależności od pułapu wystrzeliwania i prędkości .Zasięg maksymalny tych pocisków w wersji Mk.II miał wynosić  ponad 900 km o czym można przeczytać  na linkowanej anglojęzycznej stronie wikipedii , a informacja zacytowana tam to  cytat ze strony z powyższego pierwszego linku.

Pashal

No właśnie, te dane są dla planowanego Mk.II, ale ten projekt nie zmaterializował się, więc czytają z różnych źródeł raczej pozostanę przy pierwszej wersji, dyskusja o sprawach technicznych zawsze mile widziana.

1. aragorn001 2025-03-27 11:04:31

A tu Steel Blue w moim wykonaniu, było trochę sztukowania tyłu, coś tam dodałem od siebie.

1. Wojok 2025-03-27 12:47:46

Hmm, ktoś wnikliwy mógłby zapytać: no to, skoro to nie ten typ, ... itd. itp.

1. Pashal 2025-03-27 18:14:13

Ktoś wnikliwy może również się zapytać Wojok, gdzie w moim wpisie napisane jest, że ta informacja o zasięgu ponad 900 km dotyczy klejonego modelu pocisku BS?

Ciekawe, że akurat te "nicki" dostały takiego wzmożenia informacyjno-dociekliwego  ?

1. Wojok 2025-03-27 19:45:08

Ktoś wnikliwy może również się zapytać Wojok, gdzie w moim wpisie napisane jest, że ta informacja o zasięgu ponad 900 km dotyczy klejonego modelu pocisku BS?

Pashal

W takim wypadku, jego konsternacja weszła by na zdecydowanie wyższy poziom.

1. Pashal 2025-03-27 20:13:53

Tak zasadniczo i generalnie to w czym masz problem - użal się - może da się temu zaradzić ?

1. aragorn001 2025-03-30 09:54:34

Mała aktualizacja, wykonałem elementy wnęk podwozia głównego. Mam możliwości podciągnąć prace przez następne dwa tygodnie, działam!

1. aragorn001 2025-03-30 11:45:27

Kto mi dał skrzydła!

W komorze bombowej mogę zmieścić całą paczkę noży olfa. 

1. Wojok 2025-03-30 12:09:07

aragorn001

No to na wojnę możesz już lecieć

1. Prod1gybmx 2025-03-30 13:37:24

O co chodzi z tą górną częscią poszycie umazaną od kitu? Cały model bedzie malowany? 

1. aragorn001 2025-03-30 14:54:19

O co chodzi z tą górną częscią poszycie umazaną od kitu? Cały model bedzie malowany? 

Prod1gybmx

Zobacz wcześniej w relacji, nie byłem zadowolony z pierwszego podejścia, zmieniłem koncepcję, potem już były tylko problemy z dodrukowaniem elementów, zmiana drukarki itp, ale ma być w standardzie.

Malowanie to już taka ostateczna ostateczność, ale nie planuję, słaby ze mnie malarz.

1. aragorn001 2025-03-30 14:54:52

aragorn001

No to na wojnę możesz już lecieć

Wojok

Lotem koszącym lub nurkującym tylko.

1. aragorn001 2025-03-31 22:33:00

A tu moje postępy z Vulcanem, skrzydła wypełnione, częściowo styrodurem, częściowo pianką niskoprężną. Na to bardzo lekka szpachla, taką udało mi się zakupić.

1. aragorn001 2025-03-31 22:34:37

Teraz to czego się najbardziej obawiam, oklejanie poszyciem kadłuba i skrzydeł ... albo wóz, albo przewóz, zobaczymy.

Rezultaty 200 - 220 z 232 pozycji
Udostępnij temat: