Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. Wojok 2025-02-12 20:17:54

Hmm, też jestem zdania, żebyś odłączane skrzydła w tym akurat samolocie wybił sobie z głowy.

Osobiście zrobiłbym podstawkę w formie trzech cokolików pod koła - przedni wyższy, żeby zadrzeć nosa

Zrobiłbym je na tyle wysokie, że można by pod skrzydła wstawić mniejsze, wolno stojące samoloty.

Organizatorzy konkursów byli by Ci pewnie wdzięczni za taki gest. A i sam model, tak ustawiony, nieźle by się prezentował

A co do transportu, to, hmm, było wcześniej myśleć

1. Pashal 2025-02-12 21:50:40

Widziałem takie wielkie modele podwieszone na pewnej wysokości pod sufitem w wydawnictwie i w sklepie lekko pochylone do góry lub na dół tak, jakby startowały lub lądowały - świetny efekt. 

Avro Vulcan ma świetny atut, którego nie mają inne tak wielkie samoloty, ponieważ ma również kamuflaż na dolnych powierzchniach, wiec od dołu też jest efektownie, nie mówiąc już o podwieszonym uzbrojeniu i wysuniętym podwoziu . 

https://pl.dreamstime.com/zdj%C4%99cie-editorial-avro-vulcan-bombowiec-xh-image65413081

https://pixabay.com/pl/photos/xh558-vulcan-avro-vulcan-1533258/

https://military-history.fandom.com/wiki/Avro_Vulcan_XH558?file=XH558_Planform.JPG

https://aircraftrecognitionguide.com/avro-vulcan

1. bartnik 2025-02-12 23:50:11

Zawsze jak patrzę na ten piękny samolot, to mam jedną myśl

powinien nazywać się MOTH (ćma) a nie Vulcan

1. PAN-KARTON 2025-02-13 04:40:38

Zawsze jak patrzę na ten piękny samolot, to mam jedną myśl

powinien nazywać się MOTH (ćma) a nie Vulcan

bartnik

Jak by patrzeć na kształty to Ćma rzeczywiście jest pasująca (?)

A jeśli nie jest za późno to jeszcze mi wpadł do głowy pomysł na prezentację modelu w nachyleniu z momentu odrywania się od pasa startowego. To nie jest łatwe !!! Wymagało by obciążenia tyłu i to chyba dość mocno (???) i zrobienie z przeziernej żyłki podpórki ogona. To tylko pomysł... Koła i golenie środkowe musiałyby być zrobione na bardzo sztywno.

I rozmazana grafika na podstawce, jakby ziemia uciekała do tyłu >>>??? Tak luźno wrzucam Adamie.

przykład grafika stała przykład grafika rozmazana
  1. AndDi 2025-02-13 07:00:41

Dominiku? To Adam buduje ten model.

1. PAN-KARTON 2025-02-13 07:24:40

Dominiku? To Adam buduje ten model.

AndDi

Tak jest, korekta.

Przepraszam Dominika i Adama za podmianę stanowisk. Za dużo tego się dzieję a ja chłonę za szybko...

1. Wojok 2025-02-13 11:43:35

I rozmazana grafika na podstawce, jakby ziemia uciekała do tyłu >>>???

PAN-KARTON

Słabo to na tej fotce wygląda. Kombinowałem coś takiego do mojego Ryanaira przy pomocy jakiegoś programu graficznego od szamana, tyle, że nie ze zdjęciem pasa, ale grafiki - wydaje mi się, że efekt był dużo lepszy.

Adam, gdybyś był zainteresowany, to poszukam tego, co mi wyszło.

Ale żeby był efekt, to podstawka musiała by być ooooooogrooooomna

1. PAN-KARTON 2025-02-13 13:35:50

Ale żeby był efekt, to podstawka musiała by być ooooooogrooooomna

Wojok

Oooo, właśnie i tu się zaczyna lekki problem. Dlatego proponowałem inne rozwiązania kilka wpisów wyżej. Propozycję o podniesionym dziobie do startu podtrzymuje, nawet bez podstawiki.

A co mojej grafiki to był totalny przykład, rozmazanie można zrobić w programach graficznych. Ale skoro ma to być rozmazane to aby kolorystycznie się zgadzało Jak na ścianie to technik jest cała gama...

1. Jacek-KP 2025-02-13 13:41:43

Nie wiem jak to się stało, że przeoczyłem tę relację. To samolot z niezwykłą historią. Miałem kiedyś ten model, ale go sprzedałem. Może jeszcze do gdzieś go kupię. Trzymam kciuki za pomyślny finał.

1. aragorn001 2025-02-24 18:31:14

Dalsze aktualizacje, poskładałem kabinę pilotów, zmieniłem budziki ale pewni i tak nie będzie ich widać, fotele i joysticki do sterowania samolotem. Walczę dalej z wlotami powietrza do silników, zobaczymy czy się uda, nie jest to łatwy element tego samolotu.

Część przednia po sklejeniu z modułem pilotów wypiankowana pianką niskoprężną, chcę by całość była sztywna i nie wgniatała się.

1. Wasia 2025-02-25 21:16:01

Bardzo ładnie to wychodzi. Zaletą ręcznej kreski jest możliwość korekty części w ramach jej grubości. Gorzej jeśli tej grubości brakuje ;) Nie wiem na ile projekt jest dobry, a na ile trafiłeś cienką kreską tam gdzie trzeba, ale nosek nie odbiega jakością spasowania od współczesnych produkcji, a pewnie niektóre przebija.

1. AndDi 2025-02-25 21:39:50

Popieram kolegę wyżej, ładnie to wygląda.

1. aragorn001 2025-02-26 12:31:55

Popieram kolegę wyżej, ładnie to wygląda.

AndDi

Dzięki Panowie za wsparcie, co do kreski to dużo poprawiałem na kompie w gimpie, starałem się by kreska nie była zbyt gruba, sam nodek poprawiałem, bo się rozjechało. Co do spasowania to były problemy, od części do części jedna była za krótka  a druga za długa, ratowałem się nie sklejając części, tylko na koniec w pierwszych 7 segmentach wyciągnąłem to do jednej bryły od spodu.

1. aragorn001 2025-02-26 12:37:19

Muszę przyznać, że na nowo uczę się kleić butaprenem, ale widzę postępy, oczywiście śmierdzi, brudzi jak nie uważam, ale jest wielka różnica z wikolem, nie deformuje części.

1. PAN-KARTON 2025-02-26 12:51:09

Muszę przyznać, że na nowo uczę się kleić butaprenem, ale widzę postępy, oczywiście śmierdzi, brudzi jak nie uważam, ale jest wielka różnica z wikole, nie deformuje części.

aragorn001

Jednego ideału nie ma.

To jednak nie powód żeby źle sformułowana opinia krytykowała klej typu "wikol" - Piszę typu bo nie napisałeś o który chodzi

Butapren nałożony na klejony element w takich ilościach jakich powinno się nakładać np. Magic niczego nie sklei. Tu bym doszukiwał się nietrafionej opinii o rzekomej deformacji. Nie ma jednego kleju do wszystkiego. Tak samo jak nie ma jednego dobrego Butaprenu. A sprawdzony "wikol" do kartonu to Magic. I nie tylko

Za to jest to, co rozkleja każdy system : źle przekazana informacja.

1. aragorn001 2025-02-26 18:22:58

Wikol to był i jest wybór numer 1 od lat, ale zaczynam widziać zalety butaprenu.

1. PAN-KARTON 2025-02-26 19:16:11

Wikol to był i jest wybór numer 1 od lat, ale zaczynam widziać zalety butaprenu.

aragorn001

I to brzmi jak opinia a nie wytyczna

II sprawa:

Adamie jak masz czym to przeleć swój komputer jakimś antywirusem. Od dłuższego czasu dostęp do Twojej relacji jest ograniczony taką informacją ( przynajmniej u mnie ) 

1. aragorn001 2025-02-26 19:53:31

Nie ma takiej opcji, że to problem po mojej stronie, od czasu do czasu strona ma problem z certyfikatem i wtedy przeglądarki głupieją.

1. AndDi 2025-02-26 20:13:00

Nie ma takiej opcji, że to problem po mojej stronie, od czasu do czasu strona ma problem z certyfikatem i wtedy przeglądarki głupieją.

aragorn001

Adamie, z jakim certyfikatem? Ta strona nie ma certyfikatu (SSL)!

1. PAN-KARTON 2025-02-26 20:41:27

aragorn001

Ja nie wiem czy jest opcja i jaka, problem pojawia się na Twojej relacji na nie na stronie kartonówki.pl ( zaznaczam u mnie ! ) ale dla mnie spoko, co tam chce się do mnie dostać to jest zatrzymywane, nie koniecznie od Ciebie a z serwera przez który idzie od Ciebie wpis. - A po za tym to ja się nie znam, kończę te rozważania

Rezultaty 140 - 160 z 232 pozycji
Udostępnij temat: