Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. aragorn001 2025-01-29 11:19:58

Butapren (np. firmy Dragon) do tego najlepszy.

Jerry K

Za poradą specjalisty udałem się do najbliższego sklepu i zakupiłem, wraca wspomnień czar z lat 80-tych, wyprawy do szewca na osiedlu by kupić trochę butaprenu do klejenia modeli.

1. Jerry K 2025-01-29 17:41:58

Zapomniałem wczoraj... - jak Podkleisz właściwe poszycie kartonowym podposzyciem (za pomocą "buta") to dobrze by było, kiedy to możliwe, żeby w fazie zastygania i utwardzania kleju część  nabrała właściwego kształtu, czy też - właściwych obłości. Czyli... podklejoną część umieszczasz na miejscu (na szkielecie) i mocujesz za pomocą taśmy klejącej. I tu godna polecenia jest taśma Tamiya (Taśma maskująca Tamiya 87033 6mmX18m). Trzyma tak "w sam raz" i łatwo się odkleja. Stosowałem ją na modelach niekaponowanych i nigdy nie było uszkodzeń na poszyciu. Na kaponowanym nie powinno być w ogóle żadnych problemów czy zagrożeń (choć zawsze lepiej to sprawdzić przed...). Przydaje się też bardzo do przymierzania wysokogabarytowych elementów "na sucho". PS. I, prooooszę... Nie jestem specjalistą. Od niczego. Za wyjątkiem irytowania teściowej :)

1. Pashal 2025-01-29 22:19:25

Proponuję zrobić próbę klejenia tym butaprenem na wydrukowanych arkuszach pod kątem rozmywania druku.

1. Zbyszek001 2025-01-30 15:33:31

Ja polecam klej szewski. Używam szewca i powoli eliminuje inne kleje.

1. aragorn001 2025-01-31 19:13:21

Proponuję zrobić próbę klejenia tym butaprenem na wydrukowanych arkuszach pod kątem rozmywania druku.

Pashal

Oczywiście! Dzięki za przypomnienie, modele drukowane jadę raz lub dwa razy caponem, wtedy nic nie niszczy druku.

1. aragorn001 2025-01-31 19:14:38

Ja polecam klej szewski. Używam szewca i powoli eliminuje inne kleje.

Zbyszek001

Dzięki Zybszku za poradę, te zawsze przyjmuję z uwagą.

1. aragorn001 2025-01-31 19:16:31

Pytanie czysto techniczne jeżeli chodzi o te kleje butapren, on schnie bardzo szybko, czy smarujecie najpierw bardzo cienko element i dajecie temu wyschnąć? Jak przy BCG? Potem na drugiej części cienka warstwa i siup .. trzyma?

1. Marekf 2025-01-31 19:43:39

Pytanie czysto techniczne jeżeli chodzi o te kleje butapren, on schnie bardzo szybko, czy smarujecie najpierw bardzo cienko element i dajecie temu wyschnąć? Jak przy BCG? Potem na drugiej części cienka warstwa i siup .. trzyma?

aragorn001

Cześć,ja smaruje oba elementy i czekam chwilkę aby przeschły i kleje jednn do drugiego.

1. PAN-KARTON 2025-01-31 19:48:05

Cześć,ja smaruje oba elementy i czekam chwilkę aby przeschły i kleje jednn do drugiego.

Marekf

Taka jest idea połączeń Butaprenem. To się wydaje wbrew logice ale tak działa

1. Jerry K 2025-01-31 19:49:32

Przy klejeniu podposzycia - w miarę równomierna warstwa z jednej strony i... siuuup na miejsce. Można odczekać kilkanaście sekund, żeby lekko podsechł powierzchniowo, ale przy podposzyciu nie jest to konieczne.  Ta zwłoka, to podsychanie to wówczas, gdy kleisz coś małego, do czego wymagana jest precyzja. PS. Widzę Marekf klei troszkę inaczej. Też dobrze. Ważny efekt końcowy.

1. Jerry K 2025-01-31 20:43:50

O "bucie" można powiedzieć wiele złego - że śmierdzi, że brudzi palce, itp. ale nigdy, podkreślam, nigdy, nie zwichrował mi klejonej, czy też podklejanej części. Ani na zwykłym papierze, ani na kredzie. I to jest jego największa zaleta. Szczególnie przy dużych gabarytowo modelach.

1. Kikol77 2025-02-03 08:37:35

A ja w polonezie testowo kleiłem wieksze powieżchnie sugerowanym przez Piotra Kartona do podklejania wręg klejem w sztyfcie "donau" i zaskakująco dobrze trzyma czy nada się do podposzycia nie wiem ale warto spróbowac bo nie smierdzi a jak ktos klei w domu to ważne :D

1. aragorn001 2025-02-03 09:07:18

Dzięki Panowie za porady, wygląda na to, że uczę się od początku klejenia butaprenem, a tu efekty tej pracy, nie jest idealnie, ale mam nadzieję, że będzie już teraz tylko lepiej. Musiałem te duże elementy trochę docinać i przecinać, aby się kamo zgrało. Ręcznie rysowany projekt, do tego przeróbki w gimpie i jest zabawa.

1. Pashal 2025-02-03 09:38:04

Nigdy przy klejeniu modeli kartonowych  butaprenem nie smarowałem obu powierzchni i nie czekałem jak wyschną - taką metodę stosuje się przy klejeniu innych materiałów niż karton, gdy klej jest wpłynie mamy czas na pozycjonowanie klejonej części. 

Już na tym etapie oklejasz poszyciem - nie wtedy, gdy masz cały szkielet ?

1. aragorn001 2025-02-06 18:32:31

Nigdy przy klejeniu modeli kartonowych  butaprenem nie smarowałem obu powierzchni i nie czekałem jak wyschną - taką metodę stosuje się przy klejeniu innych materiałów niż karton, gdy klej jest wpłynie mamy czas na pozycjonowanie klejonej części. 

Już na tym etapie oklejasz poszyciem - nie wtedy, gdy masz cały szkielet ?

Pashal

No tak to robię, pewnie byłoby lepiej oklejać cały sklejony szkielet, ale w tym szaleństwie jest metoda.

1. aragorn001 2025-02-06 18:34:03

Idzie ciężko, uczę się kleić butaprenem, innego wyjścia nie ma, do tego gabaryty i rozmiary części, tu postępy, teraz już zajmuje prawie całą matę A3. Nie jest dobrze, ale idę dalej może będzie lepiej.

Sztukowanie, części nie pasują do szkieletu, może mój problem to klejenie z drukowanej poprawionej wersji, może gdzieś uciekły proporcje przy druku ...

1. Limaks 2025-02-06 20:01:55

Nie jest dobrze, ale idę dalej może będzie lepiej.

Sztukowanie, części nie pasują do szkieletu, może mój problem to klejenie z drukowanej poprawionej wersji, może gdzieś uciekły proporcje przy druku ...

aragorn001

Słuchaj..  w Twoim sklejaniu to ja bym się tu nie doszukiwał błędów. Pamiętaj że to opracowanie było ręcznie rysowane. Ma to swój klimat ale z komputerową dokładnością nie ma nic wspólnego. Stąd te sztukowanie. 

W S-70i odczuwam to z każdą częścią niestety. Piotrek dzielnie przerysował kreski naddając koloru żeby można było manewrować z dopasowaniem. 

Idzie Ci świetnie. Wielkością bijesz wszystkich na łeb. Samolot przepiękny, a i to jak do tej pory wygląda model jest na wysokim poziomie. Nie marudź ciśnij dalej bo super Ci to wychodzi.

1. pawelelka77 2025-02-06 20:49:26

Nie jest dobrze, ale idę dalej może będzie lepiej.

aragorn001

Słuchaj..  w Twoim sklejaniu to ja bym się tu nie doszukiwał błędów. Pamiętaj że to opracowanie było ręcznie rysowane. Ma to swój klimat ale z komputerową dokładnością nie ma nic wspólnego. Stąd te sztukowanie. 

W S-70i odczuwam to z każdą częścią niestety. Piotrek dzielnie przerysował kreski naddając koloru żeby można było manewrować z dopasowaniem. 

Idzie Ci świetnie. Wielkością bijesz wszystkich na łeb. Samolot przepiękny, a i to jak do tej pory wygląda model jest na wysokim poziomie. Nie marudź ciśnij dalej bo super Ci to wychodzi.

Limaks

Podzielam zdanie Kamila. Przy tych starych projektach można natknąć się na wiele niespodzianek. Niestety każdy element, to niewiadoma, a przy tych gabarytach niedokładności projektowe są bardziej widoczne. Catalina też dala mi nieźle w kość. Tobie robota idzie świetnie i jestem pewien, że model będzie przepiękny.  Poprawiona przez Ciebie grafika  dla mnie już teraz wygląda rewelacyjnie. Bacznie podglądam, bo może też kiedyś na niego się skuszę....

1. Kikol77 2025-02-07 08:20:59

Zgadzam się z przedmówcami to kawał pieknęgo samolotu wiadomo że opracowania ręczne daja w kość ale dają też satysfakcje :)

Kolory orginalnie były piekne a po poprawkach jest jeszcze lepiej - mam nadzieje ze bedę miał okazje zobaczyć kiedyś to cacko na żywo (mam na myśli model oczywiście) :D

1. Pashal 2025-02-07 09:36:48

To chyba mało kleicie modeli opracowanych komputerowo - w tak opracowanych modelach też  brakuje części, występują błędy kamuflażu, są źle opracowane części, pojawiają się braki koloru na częściach obustronnie pokolorowanych, linie krzywe składają się z łamanych linii, brakuje symetrii w podziale kątowym narysowanych części  itd.itp. 

Jakość modelu kartonowego nie zależy od "ręcznego, czy komputerowego" opracowania, ale od tego, czy projektant nie robi przypadkiem projektu na odwal, czy skleił surówkę, czy sprawdził projekt itp.

Rezultaty 100 - 120 z 232 pozycji
Udostępnij temat: