Żaglowiec "Dar Pomorza" Mały Modelarz 4-5/2002

1. AndDi 2021-08-13 14:41:26

Ja nie cisnę, ja się tylko dopytuję. Ewentualnie coś tam zauważę i napiszę 

"Świętego Nigdy" jest za miesiąc, 13 września 

1. szaman 2021-08-13 19:46:46

Adaś, z Andrzejem już tak jest. Mnie też zawsze do czegoś się przyczepi, co nie znaczy wcale, ze go posłucham. Taki jednak dociekacz jest potrzebny!.... Strasznie jestem ciekawy do czego się dopnie w moim następnym modelu?

1. Wojok 2021-08-13 21:39:29

...Mnie też zawsze do czegoś się przyczepi, co nie znaczy wcale, ze go posłucham.

szaman

No tak, a ja gupi często słucham

1. AndDi 2021-08-13 21:47:56

No co Ty? Mądry jesteś! 

1. Wojok 2021-08-13 22:25:27

No co Ty? Mądry jesteś! 

AndDi

Ale pod wpływem pewnych typów ta mądrość gdzieś mi się zapodziewa

1. AndDi 2021-08-14 07:59:12

Może taTwoja mądrość przechodzi do tych innych typów i te typy są jeszcze mądrzejsze 

1. Wojok 2021-08-14 15:16:15

Może taTwoja mądrość przechodzi do tych innych typów i te typy są jeszcze mądrzejsze 

AndDi

Żarty na bok - podobno są "wampiry energetyczne"' , może z mądrością też tak jest ? Muszę sprawdzić tableta, czy mi jakiegoś kradziejskiego wirusa nie wpuściłeś. Albo chociaż ogłupiającego

1. AndDi 2021-08-14 15:30:41

Muszę sprawdzić tableta, czy mi jakiegoś kradziejskiego wirusa nie wpuściłeś. Albo chociaż ogłupiającego

Wojok

To nie ja zabieram Ci Twą mądrość, bo nie widzę przyrostu swojej mądrości, jestem tak samo mądry jak byłem, chyba?

1. Wojok 2021-08-14 20:21:18

To nie ja zabieram Ci Twą mądrość, bo nie widzę przyrostu swojej mądrości, jestem tak samo mądry jak byłem, chyba?

AndDi

Widocznie mamy straty na łączach

Dobra, a teraz, czy Panu taki bukszpryt już odpowiada ? Jest już malowany. To znaczy, ta krótsza część, bo ta dłuższa zostanie oklejona tak jak było. Jeszcze to leży za nisko ale szkielet jest już podcięty do podniesienia. Te wyszczerbienie krótszej części z przodu schowa się pod kołpakiem.

1. AndDi 2021-08-14 21:37:51

No dobra jak już okleiłeś, to trudno, powytykam Ci to jeszcze ze dwa razy i skończę

A tak na poważnie, jak już go okleiłeś w środku, to końcówki mu też oklej, tzn. czubek i ten koniec wchodzący w kadłub, bo schodek jest z obu stron.

1. Wojok 2021-08-29 23:31:07

Hejka,

Z małym poślizgiem ale kroczek do przodu. Dziś zrobiłem kotbelki. Pierwsze zrobiłem we wtorek, ale okazały się za krótki e więc trzeba było zrobić nowe Odpowiednia dawka "pozdrowień" poszła w kierunku autora

Musiałem zmienić elementy wycinanki, gdyż te były w kolorze drewna, a w interesującym mnie okresie, na statku były pomalowane na biało. Oczka na olinowanie tradycyjnie solidnie umocowałem od wewnątrz belek, żeby ich przy naciąganiu linek nie powyrywało. Od siebie dołożyłem trzy oczka na górze belek, obejmy na końcach belek oraz mocujące je do pokładu oraz łby śrub na tych obejmach. Z tymi ostatnimi, to już chyba pojechałem, bo gołym okiem ich praktycznie nie widać Te belki miały też takie trzy szpary na przestrzał - też się je postarałem oddać.

Dodałem też odciągi belek, których wycinanka nie przewiduje, ale linkę dałem tylko w jednym, bo mi ta nić nie pasuje. Nie podoba mi się to Muszę znaleźć inną nić i to zmienić.

To tyle na dzisiaj. Na razie

Takie kotbelki oferuje wycinanka Pierwsza wersja - za krótka Mocowanie oczek od wewnątrz belki Niedobrze ta nić wygląda
  1. Sebastian01 2021-08-30 07:20:11

Ja chyba wreszcie wiem co się tutaj odstawia... Wojok ma jakiegoś wielgachnego grosza zrobionego na zamówienie, bo to nie jest możliwe, żeby takie mikro elementy wykonać 

1. Wojok 2021-08-30 11:25:46

Ja chyba wreszcie wiem co się tutaj odstawia... Wojok ma jakiegoś wielgachnego grosza zrobionego na zamówienie...

Sebastian01

No masz, wydało się A musiałeś o tym głośno pisać ?!!!

1. AndDi 2021-08-30 11:29:05

A ta lina była tam czarna? Bo jaśniejsza mniej by się rzucała w oczy.

1. Wojok 2021-08-30 12:34:06

A ta lina była tam czarna? Bo jaśniejsza mniej by się rzucała w oczy.

AndDi

Nie wiem, nie mam kolorowego zdjęcia tego fragmentu statku. Na tej fotce którą dodaję, politycznie podejrzanie ona wygląda Jednak wydaje mi się, że wszystkie liny naciągane tymi śrubunkami to były, i są, stalówki. A co za tym idzie, są czarne. Tyle, że ta akurat jakoś dziwnie wygląda, jakby jakiś oplot miała. Ale i tak, wydaje mi się, czarna była.

Jednak nie o kolor mi chodzi, i o to, że się rzuca w oczy, bo olinowania w tym akurat modelu, może mi się i tak nie udać ukryć, ale o te chamskie węzły. Kiepskie są

Jednak mam już misterny plan na wersję B. Jak się uda, to rozwiąże on również problem z wyblinkami

1. AndDi 2021-08-30 14:02:58

Faktycznie te węzły słabo wyglądają i na oryginale ich nie ma.

Wydaje mi się, że lepiej będzie jak zrobisz oczka owijane cieniutką nitką, która też jest w czarnym kolorze. Chodzi mi o coś takiego jak na fotce, ale oczywiście z dwóch stron.

1. Wojok 2021-08-30 17:51:02

Hejka,

Plan B zadziałał Nie robiłem żadnych węzłów. Przeciągnąłem nić przez oczko, nawlekłem ją na igłę i za oczkiem przebiłem się przez nić. Na to przejście superglut, a po wyschnięciu znowu przez nitkę, tylko, że tym razem gluta na nitkę przechodzącą. Po wyschnięciu odcinamy przechodzącą nitkę i gotowe. Później to samo z drugiej strony. Tylko trzeba pamiętać, żeby dobrze wymierzyć miejsce przebicia, aby ucho było odpowiedniej wielkości i żeby nitka się ładnie naciągnęła

Przez takie przebijanie przez wanty planuję też zrobić wyblinki. Oczywiście najpierw spróbuję wiązać, ale raczej nie mam dużej nadziei, że coś z tego wyjdzie Teraz spokojniej o tym etapie myślę

Przechodzimy przez nitkę i kleimy Powrót również przez nitkę - smaruję klejem wnętrze tej pętelki Gotowe ucho :-) Gotowe Też gotowe - ładniejsze niż poprzednie
  1. Wojok 2021-09-03 15:17:58

Hejka,

Dziś tylko małe pytanko za sto punktów.

Działam z wyposażeniem bukszprytu, i zrobiłem krótki odcinek łańcucha. Czy ta wielkość oczek do tego bukszprytu będzie ok ?

Dzięki, na razie

1. AndDi 2021-09-03 21:22:08

Przydałby się trochę cieńszy

Patrz focia poniżej.

1. AndDi 2021-09-03 21:22:31

I focia czemu.

O i czubek za krótki, ale może w Twoim okresie taki był

Rezultaty 200 - 220 z 275 pozycji
Udostępnij temat: