Żaglowiec "Dar Pomorza" Mały Modelarz 4-5/2002

1. AndDi 2021-09-03 21:33:53

Taki znalazłem najcieńszy, ale jak się nie widzi, to trudno ocenić:

https://onyks.eu/product-pol-76759-Stal-Lancuszek-398sch-1-5mm-Z1m.html?query_id=2

1. Wojok 2021-09-03 22:22:20

Przydałby się trochę cieńszy

AndDi

Tak, ewidentnie Ale ta Twoja propozycja jest raczej nie do przyjęcia. Tam są oczka 1.5 mm, a te moje samoróbki mają ok 1.2 / 1.3 mm Zrobi się mniejsze

Nad dzióbkiem mogę jeszcze popracować

1. AndDi 2021-09-04 06:58:42

Dlatego napisałem, że jak się nie widzi (porównując), to trudno ocenić 

A mnie się wydawało, że załączyłem linka do 1 mm.

Musisz poszukać cieńszego. Jak nie znajdziesz, to rozważ możliwość zastąpienia łańcucha nitkami, bo z tym łańcuszkiem co pokazałeś, wyglądałoby groteskowo. 

O, Ty napisałeś, że to rękodzieło ten łańcuch?

1. Wojok 2021-09-04 11:14:18

O, Ty napisałeś, że to rękodzieło ten łańcuch?

AndDi

Zgadza się. I to nie jest ostatnie słowo w tym temacie

1. AndDi 2021-09-04 11:42:17

Szacun, zrobić tyle łańcuchów.

A masz cieńszy drucik?

1. Wojok 2021-09-04 12:49:20

A masz cieńszy drucik?

AndDi

Mam, tyle, że im cieńszy, tym miększy. Będzie jatka

1. Jacek-KP 2021-09-04 21:55:15

No, zatkało mnie. Nie zdobył bym się na "dzierganie" łańcuszka nawet dziesięć razy większego. Wolę jechać na ryby. Szacunek.

1. Wojok 2021-09-04 23:54:49

Musisz poszukać cieńszego. Jak nie znajdziesz, to rozważ możliwość zastąpienia łańcucha nitkami, bo z tym łańcuszkiem co pokazałeś, wyglądałoby groteskowo.

AndDi

Hmm, ale ten, to już chyba by przeszedł, co ? Choć nie wiem, czy ten nie jest ze zbyt cienkiego drutu ?

Jacek, dzięki, ale ja wędkarstwa nie lubię, więc sobie podziergam. Zresztą, to nie jest aż takie trudne

1. AndDi 2021-09-05 09:00:27

Z pewnością jest dużo lepszy od poprzedniego.

Kiedyś był taki zawód "druciarz", masz zapewnione miejsce w ich cechu 

1. Wojok 2021-09-05 11:07:37

Kiedyś był taki zawód "druciarz", masz zapewnione miejsce w ich cechu 

AndDi

He, he, a mi się określenie"druciarz" kojarzy z kimś, kto odwala solidne prowizorki

Hmm, a może o to Ci właśnie chodziło

No nic, na razie łańcuchologia się zatrzyma. Muszę znaleźć troszeczkę grubszy drucik, a z tym jest problem, bo musi być srebrny, a nie miedź, której mam dużo do wyboru. No i muszę zamówić odpowiednie pęsety, bo z tymi co mam, to trochę męczarnia. A potem jazda z produkcją seryjną

1. Limaks 2021-09-05 11:25:09

Ludzie... co Ty tu wyprawiasz

Przy tym zegarmistrze by się spakowali i poszli do domu..

iście kosmicznie precyzyjna robota

1. Wojok 2021-09-05 11:51:02

Ludzie... co Ty tu wyprawiasz

Limaks

Spokojnie, to nie takie trudne, tylko... upierdliwe

1. Sebastian01 2021-09-06 07:23:07

Muszę znaleźć troszeczkę grubszy drucik, a z tym jest problem, bo musi być srebrny, a nie miedź, której mam dużo do wyboru. No i muszę zamówić odpowiednie pęsety, bo z tymi co mam, to trochę męczarnia. 

Wojok

Spróbuj drut z oplotu (ekranu) przewodu antenowego (koncentrycznego). Jest srebrny i cienki, ale czy akurat takiej grubości jak potrzebujesz to nie wiem. Pęsety możesz podejrzeć w sklepie z częściami elektronicznymi, te do elementów SMD są bardzo precyzyjne i ostro zakończone.

1. Wojok 2021-09-06 11:51:22

Spróbuj drut z oplotu (ekranu) przewodu antenowego (koncentrycznego). Jest srebrny i cienki, ale czy akurat takiej grubości jak potrzebujesz to nie wiem. Pęsety możesz podejrzeć w sklepie z częściami elektronicznymi, te do elementów SMD są bardzo precyzyjne i ostro zakończone.

Sebastian01

Dzięki Sebastian,

Właśnie ten najcieńszy łańcuszek jest zrobiony z takiego drutu Ale on jednak raczej nie przejdzie. On jest zbyt wiotki, rozłazi się pod wpływem delikatnych działań. Jeszcze myślę o tym, by po każdym założeniu ogniwa zalać jego połączenie glutem. Ale czy to wiele pomoże, to nie wiem ? Na razie dorwałem jakąś starą siatkę, z drutem ok. 0,3 mm, i to testuję. Może będzie minimalnie za duży, ale się nie rozłazi Jednak, jeśli będzie o dużo za duży, to wrócę do tego cienkiego. Wogóle, to taki trochę zdziwiony jestem, bo ten cienki ma grubość tak jakby minimalnie mniej niż 0,2 mm, a ten grubszy 0,3mm, ale wzrokowo różnica jest bardzo duża

Co do pęset, to już zamówione, ale długo pójdą, bo zza siedmiu gór, zza siedmiu mórz...

Edit. Dorzucam fotki fragmentu łańcucha z drutu z tej siatki. Chyba przy tym pozostanę, bo oczka są drobne, ale łańcuch nie wygląda tak filigranowo.

1. AndDi 2021-09-06 13:20:21

Ja po zrobieniu 5 ogniw, wyplułbym z siebie chyba wszystkie przekleństwa jakie znam. Ty chyba jesteś jakiś masochista druciarz eremita

1. Wojok 2021-09-06 22:44:12

Oj tam zaraz eremita. Gdyby tak było, to bym se siedział zamknięty w skorupce i tam se w samotności dłubał, a nie wymądrzał się tu

No dobra, to łańcuch chyba ogarnięty. Ale teraz mam inny problem. Mianowicie, jak były mocowane fokżagle do bukszprytu ? Żeby nie pojechały do góry. Przy sztagach nie widać żadnych bloczków, czy innych uchwytów, a na starych fotkach ciężko coś wyłapać

Kurdę, z bukszprytu nie umiem się wygrzebać, a gdzie tam reszta ?

1. AndDi 2021-09-07 10:40:07

Nie wiem jak było na "Darze", ale że tak powiem przedni dolny róg żagla był mocowany najczęściej na "stałe", ale z możliwością ręcznego odczepienia.

Załączam Ci instrukcję mocowania w brygu "Olimp", może pomoże

P.S. Co do eremity, to nie miałem na myśli samotności, tylko "umartwianie się"

1. Piterkowiec 2021-09-07 12:53:24

Adam, przede wszystkim podziwiam Cię za wytrwałość i upór w budowie tego modelu , a także za bardzo dokładne, staranne i drobiazgowe wykonanie poszczególnych elementów.

Sam wiem, że projekt modelu tego żaglowca delikatnie mówiąc nie zachwyca , a Ty poprzez swoją karkołomną pracę udowadniasz, że nie ma nawet z takiego "byle jakiego" opracowania można zbudować coś pięknego.

Podziwiam i cały czas obserwuje Twoje wykonanie.

pozdrawiam

Piterkowiec

1. Wojok 2021-09-07 13:48:11

Dzięki Piterkowiec, fajnie przeczytać coś takiego A u Ciebie, to już chyba widać światełko w tunelu, co ?

AndDi, dzięki ale to mi nic nie daje. Przy każdym sztagu powinien być bloczek na kontrafał, no i nie wiem jak był mocowany ? No i jak i do czego był mocowany róg haslsowy ? Na zdjęciach ze statku - muzeum, przy sztagach nie widać żadnych okuć do których można by to wszystko mocować. Czy one były mocowane zdejmowanymi obejmami bukszprytu, albo jakoś zaciskami do sztagów ? Nie wiem

Obawiam się, że będzie jakaś prowizorka

Aczkolwiek ostatnio trafiłem film  z udziałem "Daru Pomorza" pt."Załoga", z 1951 roku, czyli mniej więcej mnie interesującego, to może tam coś wypatrzę ?

W każdym razie, jeszcze raz dzięki Wam serdeczne, wracam do dłubaniny

Aha, jeszcze dodam, że plany modelarskie z Modelarza kompletnie pomijają te elementy

1. AndDi 2021-09-08 09:46:20

Jak Ci nic nie daje to trudno, nie poradzę, gdyż nie mam schematu ożaglowania "Daru Pomorza" i mogłem Cię wspomóc tylko pokazaniem sposobu mocowania w tym co mam.

Wygląda na to, że nie masz zbyt dobrej instrukcji, bo na wszystkie te pytania powinna być odpowiedź w rysunkach. Niestety dawni autorzy modeli potrafili traktować instrukcję po łebkach.

Tu znalazłem fajne dane o ożaglowaniu i olinowaniu "Daru", ale "Młodzieży", może to Ci bardziej pomoże w  "Pomorzu"

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjNjNWp8e7yAhX2BBAIHX61A2wQFnoECAcQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.am.szczecin.pl%2Fuploads%2Fpraktyki%2FPoradnikObs%25C5%2582ugiOzaglowania.pdf&usg=AOvVaw3xNYxTAd6PbnSMUPrXgPqQ

Może tu coś wypatrzysz:

https://umg.edu.pl/sites/default/files/styles/obrazek-d/public/ilustracje/3_2.jpg?itok=SohOGeud

Rezultaty 220 - 240 z 275 pozycji
Udostępnij temat: