Mercedes Benz 1628s

1. Skorpion 2021-06-16 23:51:13

Zygfryd - nie wiem o co Ci dokładnie chodzi , rura wydechowa to kawałek izolacji z kabla elektrycznego , natomiast amortyzatory to zwinięty papier milimetrowy.

Gti - plandeka jak plandeka :))

Dorobiłem pokrakowi wycieraczki i tablice ADR , wkrótce dojdą rejestracje , mógłbym powiedzieć , że roburek gotowy , ale trzeba jeszcze dorobić taki baniaczek za kabiną , a wcięło gdzieś części , więc jak je odnajdę to dorobię :)) W związku z powyższym wziąłem się już za naczepę , primo rama , secundo felgi. Jako że cały zestaw bedzie należał do jednego przewoźnika , to beczka będzie w kolorze kabiny ciągnika z wielkim napisem TEXACO. Na końcu oczywiście tradycyjnie :))

I do nastepnego...

1. AndDi 2021-06-17 08:49:56

Ładnie wyszedł i szyby w miarę czyste

1. Skorpion 2021-06-17 09:06:02

Ładnie wyszedł i szyby w miarę czyste

AndDi
    To tak rozumiem w ramach pocieszenia ? :)))) Brudne , szyby sa brudne i mimo , że byłem ostrożny przy ich montażu ( podobnie jak w innych modelach ) , to i tak wychodzą brudne , więc po prostu się do tego przyzwyczaiłem :) Niemniej - dzięki.

1. AndDi 2021-06-17 09:46:19

Miewałeś brudniejsze

1. Skorpion 2021-06-19 11:02:45

Andrzej - jeśli tak twierdzisz , to nie będę się kłócił :)))

Tymczasem , niczym jakiś pojazd marsjański , wjeżdża zawieszenie naczepy. Potem dołączają koła , i przymiarka , nareszcie , ta właściwa :)) Niestety jest i małe ale ; w ferworze mocowania i przymierzania tego wszystkiego , nie zwróciłem uwagi , że ośki są troche za wąskie , powinny koła być troche szerzej , niestety nie udało mi się tego rozkleić , więc muszę zostawić tak jak jest. Dojdą jeszcze wprawdzie błotniki , więc bedzie to optycznie troche poszerzone , ale mimo wszystko powinno byc inaczej. Pocieszeniem może byc fakt , że tył naczepy jest dosyć daleko od ciągnika , więc wizualnie nie powinno się to rzucać w oczy :)

To do następnego...

1. tulipan740i 2021-06-19 11:13:23

Niestety jest i małe ale ; w ferworze mocowania i przymierzania tego wszystkiego , nie zwróciłem uwagi , że ośki są troche za wąskie , powinny koła być troche szerzej , niestety nie udało mi się tego rozkleić , więc muszę zostawić tak jak jest.

Skorpion

Po co rozklejać. Przecież możesz zastosować krążki tektury między osiami a kołami jako swoiste dystanse. 

1. Skorpion 2021-06-19 11:38:07

Mówiąc o rozklejeniu miałem na myśli odklejenie kół od tych jakby tarcz. Ale w sumie jak na to patrze , to może mi się uda odkleić całe tarcze od osi. Po przymierzeniu wymaru z błotnika wychodzi , że koła powinny być szerzej o niecały 1mm z każdej strony , więc chyba nie ma sensu tego rozwalać , a zrobić trochę węższe błotniki , i powinno byc ok.

1. tulipan740i 2021-06-19 11:46:28

Myślalem, że koła są tylko przymierze na sucho. Ale jak chodzi o 1 mm na stronę to nie jest aż tak źle. 

1. Wojok 2021-06-19 12:18:37

Przyłóż błotniki, tylko nie zrób za szerokich, i zobacz jak to optycznie będzie wyglądało. To będzie cysterna, więc nie będzie żadnej skrzyni, która by mogła uwidocznić tą różnicę. Może będzie ok bez rwania.

1. Skorpion 2021-06-19 13:22:10

Tak właśnie zamierzam zrobić :) Choć póki co wziąłem się za beczkę :)

1. Skorpion 2021-06-19 15:33:17

W odniesieniu do wcześniejszego postu , jedziem pomału z beczką :))

I do miłego...

1. tulipan740i 2021-06-19 15:42:56

Upewnij się czy po sklejeniu dwóch członów szkieletu całość tworzy idealny walec. Najlepiej na jakiejś płaszczyźnie np. stole.

1. GTiStyle 2021-06-19 23:04:57

Sam jestem ciekawy. Zawsze boję się takich okrągłych elementów. Tym bardziej takich wielkich. W najgorszym przypadku łączenie schować w ramie. 

1. Sebastian01 2021-06-19 23:47:05

Planujesz dać jakieś grube podposzycie do tej beczki? Boję się, że pojedynczy karton pozapada się miedzy żebrami. Tym bardziej jeśli beczka miałaby być w kolorze metalicznym. Na takim lustrze to musiałoby być wszystko idealnie proste.

1. Skorpion 2021-06-19 23:56:35

Gti - nie wiem co masz na mysli z tym łączeniem , tutaj jest na całym obwodzie , więc schować w ramie za bardzo nie ma jak , ale jak widziałem na zywo , na beczkach są takie paski , więc i ja nie omieszkam takowych zrobić i to powinno łączenie zamaskować.

Sebastian - ten niby szkielet wypełniłem styrodurem ( teraz schnie ) , a kolor bedzie taki jak na kabinie ciągnika , z lakierem pólmatowym , więc bez połysku  , do tego po bokach bedzie wielki napis TEXACO :)

1. Wojok 2021-06-20 03:44:18

Gti - nie wiem co masz na mysli z tym łączeniem ...

Skorpion

Chyba chodzi tu o te łączenie wzdłużne ? Nie widzę innej opcji niż schowanie go w ramie

1. Skorpion 2021-06-20 08:45:13

No tak , też później na to wpadłem :) I tak , to na pewno będzie schowane w ramie :)

1. Zygfryd 2021-06-20 14:46:25

Ja to podziwiam te Twoje naczepy. Na ramę masz jakiś schemat, że tak fajnie ja odwzorowujesz? Czy wykorzystujesz z jakiejś innej wycinanki spód naczepy zmieniając tylko górę? Świetnie Ci to wychodzi

1. Skorpion 2021-06-20 18:03:35

Cześć !

Troche gadania będzie niestety :)) Zygfryd - generalnie wykorzystuję to co jest w wycinance , tu rama wraz z zawieszeniem jest z opracowania , swoje pomysły wykorzystuje wtedy , kiedy cały projekt jest mój ( naczepy w obydwu actrosach ). 

Klej pod styrodurem wysechł więc wziąłem się za obróbkę czyli obcinanie i szlifowanie , niestety środek tegoż potraktowałem zbyt mocno i zrobiło się coś na kształt zapadliny , po obklejeniu wyszłyby straszne fałdy , ale nie na darmo się Macgyvera w młodości ( zresztą teraz też ) oglądało , i wynalazłem w chałupie taka rolkę po folii bąbelkowej , jest wprawdzie 3mm mniejsza niż beczka w wycinance , ale nic to. Zabrałem się za jej oklejanie kartkami z bloku technicznego , ale ni cholery nie chciało mi się to równo ponaklejać , albo coś odstawało , albo robiły się jakieś fałdki. Pomyślałem więc o rurze PCV , wpadłem do znajomego , pogrzebaliśmy w garażu i jest , fajna , gładka , nawet średnicą zbliżona , ale niestety okazało się że jest za ciężka i wszystko zaczyna się rozjeżdżać. Postanowiłem więc , że mimo wszystko wykorzystam tą po folii , a z drugiej strony patrząc jest kartonowa , więc mentalnie pasuje jak ulał , zacząłem ją szlifować , podkładować , impregnować itd. , powinno coś z tego być , po kolejnym podkłądzie niech sobie dobrze wyschnie ( akurat do roboty jadę , więc ma okazję ) , a ja jeszcze zdążyłem zrobić podpory naczepy. Korbę dorobię pod koniec budowy , żeby mi się nie urwała. Pierwsze fotki pokazują to co wyszło po obróbce styroduru , rolkę w stanie surowym i po moich zabiegach. Na końcu przymiarka wszystkiego razem.

To do usłyszenia...

1. AndDi 2021-06-20 19:03:59

A nie mogłeś szpachlą wypełnić zapadlisk i jeszcze raz przeszlifować?

Nie byłoby prościej? 

Rezultaty 60 - 80 z 139 pozycji
Udostępnij temat: