1. Zbyszek001 2023-10-29 23:20:08

Na Twoim miejscu kupiłbym.laserowe Gądki to pt 91 twardy z nakładkami gumowymi to takie same jak do Abramsa. Czy Andersa. Te są świetne.

Tam w Ukrainie spoko mogli takie zastosować lub lub ogniskowe to t 64. Te już na miss są montowane w remontowanych t 72.

Z tych co masz chleba nie będzie. Nie tozwiercisz ich do ogniwek. Chyba że przedtem wszystko zalejesz VS. Tektura piwna tego nie wytrzyma. Mówię o wierceniu. Lub zbuduj gadkisam mogę Ci posłać projekt gąsek 

1. Zbyszek001 2023-10-30 09:11:37

Zapomniałem dopisać. W przypadku wymiany gąsek. Np. są dostępne do leoparda 2 należy wymienić wieniec zębaty w kole napędowym.

Ale to drobna przeróbka.

1. Szwagier 2023-10-30 09:32:55

Irlandczyk nie ma wyżłobień na drucik.

Zbyszek001 spróbuję coś wyrzeźbić z tego co mam, jak nie wyjdzie to będziemy kombinować. 

Plan jest taki... Obcinam te kwadratowe łączniki i zastępuje je tulejkami zrobionymi z plastikowych koralików. Koralik ma 2mm średnicy. Na długość pasuję, ale wysokość gasienicy to tektura 1mm. W takim układzie daje nam to 1mmx2mm czyli owalny kształt. Podkleję kilka ogniw tekturą może coś z tego wyjdzie 

Koraliki idealnie pasują 2mm x 1mm podkleję gąsienice Koraliki Koraliki
  1. Szwagier 2023-10-30 12:44:40

3 pierwsze ogniwa. Co myślicie? Może być? 

1. PiotrP 2023-10-30 13:21:42

Szwagier

Moim zdaniem rewelacja! Świetny patent niesamowicie uplastyczniający gąski. 

1. AndDi 2023-10-30 13:29:40

Szwagier

REWELACJA!!!

1. tulipan740i 2023-10-30 21:37:39

Tulejki robią robotę. Nawet te wewnętrzne. Do rewelacji brakuje tylko dobre ich spojenie z resztą ogniwa bo teraz pomijając różnice kolorów jednak wyglądają, że są doklejone a nie wynikają z całości odlewu. Myślę, że podkład załatwi sprawę no chyba, że już na tym po przestaniesz. Jednak warto to zapodkładować bo nawet po malowaniu w kolor bez podkładu wyjdzie na łączeniu, że to inna materia. Dodatkowo podkład ładnie wniknie w gruntozaczepy i ładnie ich strukturę zaokrągli. 

1. Zbyszek001 2023-10-31 11:37:33

Ja nie czuje czy podkładem da się uzupełniać te szpary między tulejkami a kartonem. Ja bym to sprobował najpierw gęstym wikolem. A potem psik podkład.

Co do grubości ogniwa. Moim zdaniem jest ok.  Masz 2 mm trak zasadniczy w naturze to 5cm. I 2,5 cm ostrogi ogniwa. Jest bardzo dobrze. Moim zdaniem w wiekszości modeli grubość gąsienicy jest zbyt mała. Nienaturalnie cienka. Tu jest ok. W sumie7,5 cm.

Ale zrobiłeś sobie rzeźnie. To już nie jest klejenie drobnicy ale rzeźnia o zemsta czołgistu

Jednak efekt końcowy już się spodziewam rewelacja.

1. PAN-KARTON 2023-10-31 11:42:28

Dawid ma sposoby na zalewanie takich miejsc, kupił sobie szpachle w srayu - czas zastosować i pokazać efekty

1. Szwagier 2023-11-03 10:10:46

Bałem się że będą za grube gdy je podkleję, ale skoro są "OK" to lecimy dalej. Druga rzecz która mi nie dawała spać, to czy takie pogrubione gąsienice zmieszczą sie na kole zębatym. Ale pasują idealnie

1. PAN-KARTON 2023-11-03 10:20:10

Bałem się że będą za grube gdy je podkleję, ale skoro są "OK" to lecimy dalej. Druga rzecz która mi nie dawała spać, to czy takie pogrubione gąsienice zmieszczą sie na kole zębatym. Ale pasują idealnie

Szwagier

No właśnie miałem zapytać już parę wpisów wcześniej. Jak będziesz ucinał "szpilki ?" sworznie ? Czyli te druciki które teraz wystają z koralików, jak to się będzie trzymać żeby się nie wysuwało no bo nie na klej A może ?

Gąski pięknie się tworzą ! podglądam systematycznie

1. Zbyszek001 2023-11-03 21:41:23

Te rurki są idealne do imitacji śrób skręcających szpilki. Które są wewnątrz traka gąski. Popatrz na zdjęcia. To byłoby mega gdybyś odtworzył ten element. A warto bo moim zdaniem nie jest to trudne. 2mm żywiczna śruba zrobi swoje. 

1. Szwagier 2023-11-04 21:54:06

Zbyszek001 sprawdziłem fotki, rzeczywiście jest tam śruba w środku. Mam śruby żywiczne, spróbuję je wkleić w srodek rurki, będzie fajny smaczek. Ostatnie przymiarki i biorę się za masową produkcję ogniw do gąsienicy. Pewnie trochę mi zejdzie się z tym. 

1. Szwagier 2023-11-05 13:37:54

I kolejna część filmu z budowy. Gdzie pokazuję jak wykonać gąsienice. 

https://youtu.be/Vmqbl9t4phg?si=zDVUUlHYOkY9uK9u

1. Wojok 2023-11-05 20:17:49

Hmm, a dorób se tych ogniw więcej, i zrób se pasek do zegarka, bo przy tych gąskach, to taki "gumiany" słabo wygląda

Może być bez śrubek

Edit. Ups, obejrzałem filmik, i widzę, że biżuteria Ci już przez głowę przeleciała

1. Szwagier 2023-11-12 16:36:17

Budowa gąsienic wyhamowała videorelacje czołgu. Obiecałem że filmy będą pojawiać się co tydzień, więc nagrałem film o konkursach organizowanych na kartonówkach. Mam nadzieję że przyciągnie to więcej osób do zabawy.

https://youtu.be/TYl1k8nGdMU?si=SKwnPLVlyUimyGPd

1. PAN-KARTON 2023-11-12 17:00:48

Budowa gąsienic wyhamowała videorelacje czołgu. Obiecałem że filmy będą pojawiać się co tydzień, więc nagrałem film o konkursach organizowanych na kartonówkach. Mam nadzieję że przyciągnie to więcej osób do zabawy.

https://youtu.be/TYl1k8nGdMU?si=SKwnPLVlyUimyGPd

Szwagier

Przykład godny naśladowania !

Ja nie zdążę się nauczyć robić filmów, ale jak by gąski do T-72 nadal się za hibernowały to jest trwająca akcja K24 ( kalendarz ) i Czapka na zimę !

1. Kikol77 2023-11-12 17:16:28

he he  i nawet moja Virginia się załapała na video :) Dzieki szwagier :D

1. Szwagier 2023-11-13 23:51:48

PAN-KARTON gąsienice się robią, potrzebny materiał na film

Kikol77 nie ma za co

Postanowiłem że resztę gąsienic nie będę robił ruchomych na sworzniach jak dotychczas. Długo z tym schodzi a i tak zaleje i usztywnienie wszystko klejem na koniec. Pozatym takie zrobione na sztywno, wychodzą idealnie równe klejone do linijki. 

Z lewej gąsienica sklejona na sztywno, z prawej ruchoma
  1. PAN-KARTON 2023-11-14 03:03:22

PAN-KARTON gąsienice się robią, potrzebny materiał na film

Kikol77 nie ma za co

Postanowiłem że resztę gąsienic nie będę robił ruchomych na sworzniach jak dotychczas. Długo z tym schodzi a i tak zaleje i usztywnienie wszystko klejem na koniec. Pozatym takie zrobione na sztywno, wychodzą idealnie równe klejone do linijki. 

Szwagier

Też bym tak zrobił. Jak bym umiał Podziwiam te gąski i za każdym razem jak otwieram relację to boli mnie podbródek...

Rezultaty 120 - 140 z 304 pozycji
Udostępnij temat: