1. Szwagier 2023-08-30 16:58:43

Witam, dawno mnie tu nie było. Rok temu rozpocząłem budowę Ursusa. Postanowiłem go dokończyć, niestety gdzieś mi zaginęły arkusze z częściami. Mam tylko okładkę , instrukcje i sklejony wóz do traktora. Wiec gdy będę w Polsce czeka mnie kupno 2giej wycinanki, nie mam pojecia gdzie mi sie to zapodziało. Link do relacji z Ursusem dla przypomnienia.

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4337,ursus-c330-woz-konny

Ale skoro są chęci do sklejania, to startuje z moim pierszym czołgiem. Model oczywiście bedzie malowany.

Nie znam się, wiec pytanie. Czy taki model czołgu walczy na Ukrainie. Dokładnie ta wersja M1.?  Bo chciałbym zrobić makiete pod czołg. Albo w barwach Ukrainy lub zdobycznego.

Okładka
  1. PAN-KARTON 2023-08-30 17:12:29

Filmik z linka widziałem w maju Te worki ze śmieciami - super !!! Będę musiał się do Ciebie uśmiechnąć żebyś mi dał kilka rad co do robienia płyt betonowo drogowych. Albo w Przeciszowie pogadamy.

Zasiadam i oglądam jak powstaje T-72 M1 , co do służby czołgu nie podpowiem

1. Sebastian01 2023-08-30 19:08:07

Fajnie, że wracasz, będzie na co popatrzeć.

Szkoda, że traktor zgubiłeś, bo byś miał w połączeniuz czołgiem gotową scenkę :)

1. Szwagier 2023-08-30 19:37:53

PAN-KARTON zły link dodałem, teraz jest dobry. Nie miał być film, tylko odnosnik do ursusa o którym wspomniałem.

Sebastian01 traktor dokończę, a znalazłem fajną figurkę którą będzie pasować do czołgu. Tylko muszę sie dowiedzieć czy te czołgi walczą w Ukrainie. Figurka w skali 1/24

Edit:

Znalazłem coś takiego, ze Polska i Czechy przekazała T-72 w wersji M1 Ukranie. 

1. Sebastian01 2023-08-30 19:43:11

Wychodzi na to, że tak: https://m.youtube.com/watch?v=BEWj2XHjBF8

A z traktorem, to mi chodziło o to :

1. PAN-KARTON 2023-08-30 20:41:16

Proszę zajrzyj do ogłoszeń na forum. Jest idea zrobienia czegoś fajnego. Post o nazwie „Ogłoszenie 2024 – plebiscyt - ruszenie pospolite 2024” opublikowany przez PAN KARTON. Zapraszam do komentowania i wypowiedzenia swojego zdania w tym temacie !

1. Szwagier 2023-08-31 13:14:37

Posiedziałem rano przy biurku, oklejony częściowo szkielet. 

1. tulipan740i 2023-08-31 15:54:10

Wreszcie ciężka pancerka w Twoim wykonaniu . T-72 to wcale nie brzydki czołg, ale szkoda, że "ruski".  Oczami wyobraźni już widzę koleje arcydzieło od Szwagra. 

1. Szwagier 2023-09-01 13:24:20

Wreszcie ciężka pancerka w Twoim wykonaniu . T-72 to wcale nie brzydki czołg, ale szkoda, że "ruski".  Oczami wyobraźni już widzę koleje arcydzieło od Szwagra. 

tulipan740i

Tulipan740i zobaczymy jak mi pójdzie z pancerką. Narazie walczę z mocowanim podwozia. Przykleiłem "walcowate" części  na początek wkleilem prostokątne kawałki tektury. Później łatwiej mi bylo przyklejać. Tektura robila mi za dystans i części równo sie przyklejały. 

1. tulipan740i 2023-09-01 14:36:19

Bardzo dobrze. Jakaś konkretna baza musi być do mocowania wahaczy. Zwracaj już od początkowego etapu bydowy zawieszenia na geometrię, czyli wszystko od wahaczy po koła równo i w rządku za sobą.

Edit. 

Ja do budowy zawieszenia zawsze podchodzę w ten sposób, że od samego początku staram się budować je pod linijkę. Wiadomo, nie zawsze wyjdzie na początkowym etapie, ale lepiej od początku pilnować geometrii i w razie czego skorygować na kołach jako częściach zewnętrznych (najbardziej widocznych w tego typu trakcji), niż od samego początku świadomie dopuszczać błędy. W tym drugim przypadku potem może się okazać, że korekta na kołach będzie niemożliwa bez pokrzywienia wahaczy. Często w modelach kartonowych pojazdów gasienicowych, geometria zawiechy zdradza, że to karton mimo iż cała reszta jest wykonana na wysokim poziomie. 

1. Egon41 2023-09-01 22:42:51

Pilnie śledzę relację z budowy tego czołgu, bo jest to jeden z moich faworytów do pójścia na matę po skończeniu Enigmy. 

Pozdrawiam Egon

1. Szwagier 2023-09-02 14:57:29

Tulipan740i dzięki za rady, będę o tym pamiętał. Każda porada na wagę złota, jako że nigdy nie sklejałem czołgu.

Moja relacja z budowy bedzie prowadzona również w formie video. Zapraszam na pierwszą cześć filmu. 

https://youtu.be/AZ499RT8oJM?si=R3289uIfsvkqjXqU

1. PAN-KARTON 2023-09-02 15:25:41

Video zaliczone, głodny II części !!

Zresztą wszystkie twoje Yby oglądałem po 2-3 razy.

1. Szwagier 2023-09-03 20:46:32

PAN-KARTON dzięki druga część już się tworzy. 

Walczę dalej z zawieszeniem, znalazłem 2 babole. W wycinance brakuje wahaczy  można je pobrać w pdf z strony answeru. 2gi błąd to brakuje 2 części numer 25. Wachaczy nie przykleiłem na sztywno, zrobilem ośki z plastikowych patyczków i są ruchome. W głowie mam radę Tulipana.... gdy ustawie koła zaleje ośki super glue już na sztywno. Teraz mam możliwość regulacji. 

Dodałem też śruby. 

Brakujące wahacze Brakuje 2 części Plastikowe ośki
  1. PAN-KARTON 2023-09-03 21:01:10

Łby śrub ciąłeś czy gotowe w skali ?

Ja póki co sklejam piaty model po nawróceniu ale znikające i brakujące części już się zdarzały. Ja mam kiepską drukarkę ale kilka prób i dawała rady wypluć coś w podobie do kolorów z modelu

1. Szwagier 2023-09-03 21:25:04

PAN-KARTON śruby żywica zamówione z Model-com 

1. PAN-KARTON 2023-09-03 22:01:20

Ja ostatnio ciąłem śruby czy nakrętki jak by na klucz 0,8mm ale 12 sztuk a nie po 4 na oś i to w czołgu gdzie kół jak mrówków i innych dekli

1. tulipan740i 2023-09-03 22:07:37

Jak będziesz przyklejał koła nośne na gotowo to najpierw przyklej skrajne jako bazy po obu stronach. Zmierz suwmiarką ich rozstaw z przodu i z tyłu. Następnie przy linijce wklej pozostałe koła. Jeszcze jak to takie lipne opracowanie to zmierz szerokość gąsienicy, żeby się nie okazało przy jej zakładaniu, że obcierają o kadłub, albo wystają poza obrys bo koła są za wąsko czy za szeroko. Koła napędowe już łatwiej szerokością dopasować. W późniejszym etapie zwróć jeszcze uwagę na podział zębaty koła  napędowego względem ogniw gąski. Tak, żeby gąsienice ładnie się zawijały na kołach. 

1. Szwagier 2023-09-06 22:47:08

Wahacze gotowe, to robię koła. Uff trochę tego jest, pomagam sobie laserami więc sprawnie idzie

1. Limaks 2023-09-06 22:58:47

Pancerka ciężka to nie moja bajka, ale zawsze podziwiam z zachwytem jak ktoś sobie świetnie z tym radzi. 

Jedyne co Ci mogę doradzić, to żebyś przeleciał te wszystkie kółka (lasery) Canonem. On dodatkowo je usztywni co na pewno będzie na plus dla całego modelu po zrobieniu. 

Co do śrub i nakrętek to bardziej niż model kom polecam https://www.saures.pl/pl/c/Dodatki-uniwersalne/33 wszystkie rozmiary i fenomenalna jakość. 

Świetnie idzie, działaj dalej. Pozdrawiam.

Rezultaty 0 - 20 z 304 pozycji
Udostępnij temat: