1. PAN-KARTON 2023-09-07 05:40:10

Kamil jak przyjmiemy ze Dawid posiada aparat Canon i robi nim zdjęcia. To właśnie to robi co mu poleciłeś i przeleciał kółka. Co widzimy...

Pewnie się ze mną zgodzisz że zaraz po obfotografowaniu kółek można by było je przelecieć Kaponem ?

1. Limaks 2023-09-07 07:37:20

Ja tak czytam o czym Ty do mnie piszesz...

Faktycznie wyszlo, żeby je przeleciał Canonem.

Rzecz jasna, że chodziło o lakier Capon...

1. Szwagier 2023-09-07 09:10:27

Pancerka ciężka to nie moja bajka, ale zawsze podziwiam z zachwytem jak ktoś sobie świetnie z tym radzi. 

Jedyne co Ci mogę doradzić, to żebyś przeleciał te wszystkie kółka (lasery) Canonem. On dodatkowo je usztywni co na pewno będzie na plus dla całego modelu po zrobieniu. 

Co do śrub i nakrętek to bardziej niż model kom polecam https://www.saures.pl/pl/c/Dodatki-uniwersalne/33 wszystkie rozmiary i fenomenalna jakość. 

Świetnie idzie, działaj dalej. Pozdrawiam.

Limaks

Właśnie śruby mi sie skończyły. Już kiedyś widziałem stronę Sauresa. Akurat lecę do Polski za tydzień na konkurs w Przeciszowie to zamówię. 

1. Szwagier 2023-09-10 00:36:13

Walczę dalej z kołami, no i kolejne brakujące części. Do brakujacych wahaczy dołączają 2 brakujace czesci numer 35e (wewnętrzne opaski) myślałem że je zgubiłem. Ale znalazłem relacje z budowy tego modelu na czeskim forum i tam tez brakowało. Do tego górne czarne opaski są oznaczone 35g, tak samo jak łączniki kół tez 35g. Wprowadza to trochę w błąd. 

Brakujące 2 opaski Błąd w oznaczeniu 35g, wg instrukcji powino byc 35
  1. Zbyszek001 2023-09-10 01:13:14

..

Nie znam się, wiec pytanie. Czy taki model czołgu walczy na Ukrainie. Dokładnie ta wersja M1.?  Bo chciałbym zrobić makiete pod czołg. Albo w barwach Ukrainy lub zdobycznego.

Szwagier

Niestety nie uświadczysz t 72 w takiej wersji. Ukrancy do wszystkich t 72 od nas , Słowaków i innej post komuny. Dodali pancerz reaktywny. Sporo kostek pochodzi z uszkodzonych i zniszczonych sowieckich  t 80 i t90 oraz t 72 różnych wersji.

Zatem jak ma powstać diorama z walk na Ukrainie. Zrób wersję t 62 na pr@ykład OLIWKA. I doklej oancerz reaktywny. Tutaj puść wodzę fantazji , wzorując się na jakimś standardzie. Czasem kostki dołączone są krzywo. Czasem różnej wielkości. Wasz tu akurat spore miejsce na fajerwerki.

1. tulipan740i 2023-09-10 08:26:01

Szwagier te koła nośne aż się proszą o podkład. Psiknij je nim. Wtedy podkład ładnie zaokrągli powstałe schodki i "parapet". Sprawi wrażenie, że takie koło jest z jednego kawałka. W ogóle te wgłębienia na kołach powinny być głębsze, nieco minnym obrysem. Te, nazwijmy je szprychy powinny mieć boki równoległe a nie w klin, no ale.......

1. Szwagier 2023-09-12 23:02:09

Zbyszku, wiec zmiana koncepcji. Zrobię podstawkę pod model bez ukraińskiego żołnierza. 

Tulipan740i koła przygotowane do malowania podkładem. 

1. PAN-KARTON 2023-09-12 23:25:30

Jak jeszcze nie siknąłeś zrób to podkładem epoksydowym. Pięknie wygładza krawędzie.

Podkład na zdjęciu to górna półka podkładów do zastosowań własnych. Ale epoksyd delikatnie zalewa ostre kontury.

Oczywiście zrób dwie próby i porównaj.

1. Szwagier 2023-09-21 17:56:16

PAN-KARTON nie było w sklepie epoxydowego, ale mieli szpachle w spreyu. Zobaczymy jak wyjdzie, doszła też do mnie paczka z śrubami od Sauresa. 

1. PAN-KARTON 2023-09-21 18:06:02

nie było w sklepie epoxydowego, ale mieli szpachle w spreyu. Zobaczymy jak wyjdzie, doszła też do mnie paczka z śrubami od Sauresa. 

Szwagier

Ale śrubków Teraz nie zgub żadnej, czy masz lekki zapasik ?

Prośba !

Dawidzie daj fotę albo namiary na tą szpachlę w spreyu.  SławekH'owi pisałem o czymś takim i chciałem mu pomóc w zakupie. Ale u mnie w sklepie branżowym powiedzieli że takie cudo jest tylko do pistoletów. A tu proszę , jednak - dobrze pamiętałem...

1. Szwagier 2023-09-21 18:37:23

nie było w sklepie epoxydowego, ale mieli szpachle w spreyu. Zobaczymy jak wyjdzie, doszła też do mnie paczka z śrubami od Sauresa. 

Szwagier

Ale śrubków Teraz nie zgub żadnej, czy masz lekki zapasik ?

Prośba !

Dawidzie daj fotę albo namiary na tą szpachlę w spreyu.  SławekH'owi pisałem o czymś takim i chciałem mu pomóc w zakupie. Ale u mnie w sklepie branżowym powiedzieli że takie cudo jest tylko do pistoletów. A tu proszę , jednak - dobrze pamiętałem...

PAN-KARTON

Kupiłem w Norwegii w sklepie "biltema". 

Ale widzę że na allegro też są takie szpachle w sprayu.

Śrubek zakupiłem więcej, poza tym w Przeciszowie. Model-kom miał swoje stoisko i tam też kupiłem śruby. Więc będę miał porównanie. W sumie te co są już przyklejone na modelu( te zielone) są właśnie z M-Kom. I niezbyt bylem z nich zadowolony. Ale teraz widzę że mają podobne śruby do Sauresa. Wydrukowane też z takimi nóżkami podtrzymującymi śrubki. (więc wziołem na śrubę) Wcześniej te z M-kom byly luzem w woreczku i  kilka było takich które nie mialy kształtu 6cianu.

1. PAN-KARTON 2023-09-21 19:26:05

Na Allegro mają nawet dedykowaną do 3D

https://allegro.pl/oferta/szpachla-w-sprayu-wyrownywanie-wydrukow-3d-400ml-14289081449

ale mi chodziło o inną. Kiedyś mi kolega dał pół spreya, to był chyba podkład lekko puchnący do drobnych rys na lakierze samochodowym. Sprawdził się genialnie. A może szpachla to to samo ?

Jak nie kupię się nie dowiem

Dzięki za wieści z za małej wody Bo Norwegia nie leży w USA ?

1. Szwagier 2023-09-22 10:36:16

Niestety nie uświadczysz t 72 w takiej wersji. Ukrancy do wszystkich t 72 od nas , Słowaków i innej post komuny. Dodali pancerz reaktywny. Sporo kostek pochodzi z uszkodzonych i zniszczonych sowieckich  t 80 i t90 oraz t 72 różnych wersji.

Zbyszek001

Więc jeśli dodam kostki pancerza reaktywnego, to wtedy będzie ok? Doszła paczka z figurką, chciałbym ją wykorzystać w tym modelu.

1. SlawekH 2023-09-22 11:00:36

Prośba !

PAN-KARTON

Dzieki Piotrze za pamiec o mnie . Ja paczam relacje, ale tak po cichu.  Poczekam na opinie Szwagra i jak bedzie ok to sie bardzo postaram zaopatrzyc w taka szpachlowke.

1. Szwagier 2023-09-22 14:15:54

Kolejna czesc video relacji z budowy. 

https://youtu.be/S-F-QZ3QkbM?si=4im2ihkIzRUCnQ-G

1. PAN-KARTON 2023-09-22 14:24:44

Kolejna czesc video relacji z budowy. 

Szwagier

Jeszcze na starych zielonych śrubach !?

1. Zbyszek001 2023-09-22 18:15:54

Brawo za pomysł z wideorelaizacją.

1. PAN-KARTON 2023-09-24 00:59:34

INFORMATION !

Namawiam na zgłaszanie zdjęć do Kalendarza kartonowki.pl 2024. Szczegóły tu:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

Został jeszcze tydzień = 7 dni.

Przypominam że 30 09 2023 do godziny 00:00 można takie foty przysłać na adres r4s1@wp.pl

1. Szwagier 2023-09-24 22:49:28

Przyklejam śruby od Sauresa. 

1. PAN-KARTON 2023-09-24 22:55:17

Przyklejam śruby od Sauresa. 

Szwagier

Sprytnie to zrobiłeś, podpórkami do góry i potem ciach... wygląda PRO.

Rezultaty 20 - 40 z 304 pozycji
Udostępnij temat: