PBJ-1H, 1:33, ORLIK

1. KARTOM 2024-03-04 17:25:54

Oj chyba będzie kolejny w kolekcji MT.

1. AndDi 2024-03-04 18:42:43

Pora zabrać się za golenie ...

pawelelka77

O o o, ja też się muszę pójść ogolić, dzięki żeś przypomniał

P.S. Co do samolotu, to jest pięknie

1. pawelelka77 2024-03-07 17:47:13

Czołem!

Dzisiaj tylko tak sygnalizacyjnie. Koła w modelu będą zwykłe, z tekturowych krążków. Jedyne co dołożę, to bieżnik z papieru milimetrowego. Może komuś taka opcja w przyszłości się przyda. Wygląda to wstępnie tak....

1. KARTOM 2024-03-07 18:16:03

Czołem!

Dzisiaj tylko tak sygnalizacyjnie. Koła w modelu będą zwykłe, z tekturowych krążków. Jedyne co dołożę, to bieżnik z papieru milimetrowego. Może komuś taka opcja w przyszłości się przyda. Wygląda to wstępnie tak....

pawelelka77

A przyda się

1. tulipan740i 2024-03-07 21:03:59

Bieżnikowanie opony wyszło bardzo fajnie. Jeszcze tylko odpowiednio dopracowane fele do kompletu zapodaj. 

1. mirkuch 2024-03-08 20:05:06

Świetny patent z tymi oponami i bieżnikiem, wygląda rewelacyjnie.

1. szaman 2024-03-08 20:15:30

Ależ Ci pięknie ta maszyna wychodzi. Gratuluje perfekcji. Nigdy tak nie potrafiłem... a patent z kołami całkiem ciekawy. !

1. pawelelka77 2024-03-09 15:21:05

Z są perfekcją, to Chłopaki nie przesadzajcie. Z daleka może i jest git ale na zbliżeniach wiać braki....

Kołami to się zajmują inni na tym Forum.

Chociaż model jest w standardzie, to musiałem się uciec do pewnej korekty. Otóż, przyglądając się rysunkom montażowym przedniej goleni można odnieść wrażenie, że jest opracowana całkiem porządnie. Zaglądając do części odniosłem wrażenie, że czegoś brakuje. Sama specyfiką konstrukcji także nie ułatwia przełożenia tego "na karton". Podglądając fotki gotowych b25 z Orlika zauważyłem, że każdy sklejający wprowadzał swoje zmiany.

Stanęło zatem na tym, że goleń wykonałem od podstaw i przemaliwalem ja na kolor aluminium. 

Dodatkowo po jednej stornie koła zamontowałem dekiel z charakterystycznym logo ósmej bili.

1. PAN-KARTON 2024-03-09 19:47:28

No i Grzegorz wykrakał ! Nie dość że piękne fele to jeszcze z deklem, stylowo

Paweł to jeszcze wsadź pędzelek do wewnątrz wspomagania amortyzatorów / wahaczy (?), ach te zdjęcia...

1. pawelelka77 2024-03-13 17:31:59

Wracam z tematem....

Koła podwozia głównego wykonałem podobnie jak przednie. Trochę tych kosteczek musiałem nakleić ale dzięki temu nie są łyse.

Info dla planujących budowę Mitchella: musicie zwrócić uwagę na długość goleni. Wg mnie są zbyt krótkie. Przednią podniosłem o ok 0,5 cm. Na zdjęciu we wcześniejszym poście widać, że goleń jest dość krótka. Od szczytu koła do poszycia kadłuba powinna być przestrzeń nieco większą od średnicy koła. W związku z tym goleń zamocowałem ponownie. Golenie głównego podwozia także muszą być dłuższe ale to lepiej ustalić po osadzeniu przedniej goleni.

1. szaman 2024-03-13 17:53:49

Zaj...fajne te kółeczka, zresztą całość także. Piękna maszyna. Twój pomysł z taśmą na pewno poprawi mi te pierścienie wlotów. Robię od nowa, a tamte pierwsze przyszlifuję i prysnę farba. Zobaczę co z tego wyjdzie. Teraz przynajmniej odpadną mi te cholerne ząbki...Dzięki za pomysł. Jakoś nie przyszło mi to do głowy.A niby "szaman",,,

1. pawelelka77 2024-03-13 18:00:17

Szaman, rzuć okiem na post z 15. 01 tam pokazałem jak to robię. Jakby co drukniesz raz jeszcze i poćwiczysz...

1. AndDi 2024-03-13 18:21:48

Pawle, pięknie się prezentuje.

1. pawelelka77 2024-03-15 10:25:56

Wczoraj Marcin zwrócił mi uwagę, że kółka wyglądają jak od wózka...hmmm....Tak było w projekcie...

Spojrzałem w jedną z relacji i przejrzałem

się: co mam inaczej? No i wyłapałem, że Kolega odciął wyrysowany zewnętrzny pierścień.... Wygląda to o niebo lepiej... No i klops. Trzeba odrywać i skleić nową felgę....

1. Skorpion 2024-03-15 12:41:13

Może ten co odcinał ten pierścień też stwierdził że wyglądają jak od wózka :))) To koło co jest na drugiej fotce wygląda w miarę normalnie, natomiast to co mówiłem wczoraj to tylko moje subiektywne odczucie, z takimi szerokimi felgami dla mnie wygląda to właśnie jak od jakiegoś wózka :))) 

1. PAN-KARTON 2024-03-15 12:55:04

[...] No i klops. Trzeba odrywać i skleić nową felgę....

pawelelka77

Może skalpelem da się obciąc na gotowym kole ? podszlifować i pomalować cały balon ! - szkoda. A drugi pomysł, następny model musi to być jakiś wózek - koła już masz

1. pawelelka77 2024-03-16 16:17:36

(...)Może skalpelem da się obciąc na gotowym kole ? podszlifować i pomalować cały balon ! - szkoda. A drugi pomysł, następny model musi to być jakiś wózek - koła już masz (...)

PAN-KARTON

Żartowniś z Ciebie, Piotrze...

Miałem spore obawy, czy uda się to oddzielić.... ale niepotrzebnie.

Powolutku, delikatnie, picikłak i się udało. Nawet obyło się bez ofiar w ludziach i sprzęcie....

Dla kolejnych sklejaczy b25 moja rada: odciąć zewnętrzny pierścień felgi przed doklejeniem całości do opony....będzie prościej i bez nerwów...

1. pawelelka77 2024-03-24 23:08:58

W międzyczasie zabrałem się za podwieszane uzbrojenie. Na początek rakiety, bo ze względu na ich wymiary i sporo drobnicy uznałem za upierdliwe... Zwinięcie ich w rulon jest dosyć kłopotliwe ale nie niemożliwe. Byćmože korzystniej było by obrać jedną warstwę kartonu. Są dwie rakiety zapasu więc można poćwiczyć.

Przy okazji lampa błyskowa wyciągnęła retusz...

1. PAN-KARTON 2024-03-24 23:15:58

I to są rakiety, Zaraz pokasuje moje z relacji i galerii w Tachikawie, Wstyd mi ... Jest przykład więc i poziom będzie trzeba próbować utrzymać przy kolejnym uzbrojeniu.

1. pawelelka77 2024-03-30 00:00:39

Tak se walczę z tym ptaszyskiem i dopiero zauważyłem babola. Chyba pomroczność jasna...  Nie zwróciłem uwagi, że w lewym skrzydle podposzycie odkleiło się od szkieletu. Pewnie nie rzucało by się to w oczy gdyby nie rakiety. Na jednym skrzydle są skierowane lekko ku górze, a na drugim- w dół. Teraz tego już nic nie poprawię.....niestety....ehhh.

Tymczasem zamontowałem pokrywy wnęk podwozia i luku bombowego...

Rezultaty 100 - 120 z 144 pozycji
Udostępnij temat: