Tatra 128C cysterna wojskowa PKG

1. Wojok 2023-11-25 20:48:25

Fota 3 - Odkryłem nowe zastosowanie opakowania z ostrzami do cyrkla OLFY > ramię prowadzonego cyrkla musi zawsze przechodzić tuz nad krawędzią opakowania jak zawadzi to znak że krzywe cięcie. Jak za wysoko, to samo ! Sprawdza się.

PAN-KARTON

Hmm, a spróbuj odstawić pudełko, ustaw kąt cyrkla, ustal sobie nacisk i kręć papierem

U mnie ta metoda lepiej działa od tradycyjnego kręcenia

1. PAN-KARTON 2023-11-25 21:00:20

Hmm, a spróbuj odstawić pudełko, ustaw kąt cyrkla, ustal sobie nacisk i kręć papierem

U mnie ta metoda lepiej działa od tradycyjnego kręcenia

Wojok

Będę próbował. Czasem robię jak mówisz, jakoś wygodniej kręcić. Zależy co wycinam...

Jak będę wymieniał żarówkę to złapie za nią i poproszę kogoś o kręcenie taboretem Wojok, to jest żart nie sarkazm.

1. AndDi 2023-11-25 21:54:22

Wojok lubi sarkazm

1. Karol1985 2023-11-25 22:12:00

Tak... 

koła to wizytówka modeli pojazdów, ale czy trzeba od razu robić je w taki sposób.... W końcu ktoś je zaprojektował i złożenia jako przysłowiową "wydmuszkę" 

Czesi je sklejają i wychodzi im to bardzo dobrze. Chociaż na forum według mnie Scorpion robi je najlepiej uważam, że w przypadku Piotra dobrze przejść przez właśnie takie wycinankowe z delikatną walorką. 

Drugie jest ok. Lekko przeszlifuj. Ja potem takie maluję czarną plakatówką i jest git. 

Pamiętaj.... to Tobie ma się podobać i jest to Twoja wizja modelu. 

1. Sebastian01 2023-11-25 22:40:22

Tak... 

koła to wizytówka modeli pojazdów, ale czy trzeba od razu robić je w taki sposób.... 

Karol1985

Oczywiście, masz rację. Nie trzeba. 

1. PAN-KARTON 2023-11-25 23:25:07

Oczywiście, masz rację. Nie trzeba. 

Sebastian01

Sebastian, piszesz żebym nie robił tak jak w wycinance kanciatych. Nie zrobiłem.

Potem twierdzisz że, Cię nie słucham bo zrobiłem coś innego niż w wycinance.

Proponujesz: - rób tak jak ja... 

Ja czekam i wypatruje instrukcji, porady od Ciebie.

A na koniec stwierdzasz: - że, nie trzeba to ja już zgłupiałem.

Chyba że to nie koniec ?

Karolu, kombinuje po swojemu jak tylko mogę. Pewien dobry modelarz z naszego forum powiedział mi tak:

- Cenię tych ludzi którzy do pewnego poziomu doszli sami próbując i poświęcając na to czas. Radzić się i słuchać dobra rzecz. Kwestia dobrego i rzetelnego wykorzystania tej wiedzy.

Miał chyba rację ! ja tak robię. A co z tego wyjdzie zobaczymy !? Ci co chcą zauważyli postęp w moim "lepieniu"

Ja już jestem zadowolony i bardzo mi się to podoba !

1. Sebastian01 2023-11-25 23:50:49

Piotrze, dokładnie to ja napisałem: "nie rób kanciastych kół, takich jakie zwykle oferują wycinanki". Miałem na myśli: zrób je od podstaw. Stąd to: "nie posłuchałeś". Instrukcji masz masę, w każdej mojej relacji to pokazuję. Ponadto w projekcie naczepy jest pokazane wszystko co i jak. "Nie trzeba" odpowiadałem Karolowi, bo przecież nie trzeba. Można, ale wcale nie trzeba. Zmieniłeś zdanie i nie będziesz modelu malował, więc może i takie będą lepiej pasowały.

1. PAN-KARTON 2023-11-26 00:06:48

Piotrze, dokładnie to ja napisałem: "nie rób kanciastych kół, takich jakie zwykle oferują wycinanki". Miałem na myśli: zrób je od podstaw. Stąd to: "nie posłuchałeś". Instrukcji masz masę, w każdej mojej relacji to pokazuję. Ponadto w projekcie naczepy jest pokazane wszystko co i jak. "Nie trzeba" odpowiadałem Karolowi, bo przecież nie trzeba. Można, ale wcale nie trzeba. Zmieniłeś zdanie i nie będziesz modelu malował, więc może i takie będą lepiej pasowały.

Sebastian01

ale się przejąłeś... widziałem dokładnie relację z przyczepy, porządna wiedza. Podpatrywanie to uświadamianie sobie jakie są możliwości. Pewnie Ci doświadczeni wiedzą jak to robić bez czytania i wpatrywania się w szczegóły. Ja jeszcze jestem na etapie bez instrukcji ani rusz albo, sam próbuj zrobić tak jak Ci lepsi... i robię metodą p i b. ( koła do samolotów robiłem ze sklejanej warstwami tektury )

Każdy z forumowiczów czego by nie napisał, to dla mnie jest to cenne. Uwagi, krytyka, opierdziel, śmiech, sarkazm :) itp... są czymś normalnym wśród różnych Ludzi. Pochwały są miłe, podnoszą na duchu i budują...

Wiedz że, wpisy od Ciebie w tej relacji też takie są !

1. Sebastian01 2023-11-26 00:15:21

Wcale się nie przejąłem tylko lubię wyjaśnić gdy jest wątpliwość w sens lub intencję mojej wypowiedzi. 

1. PAN-KARTON 2023-11-26 00:41:56

Ok przyjmuję z pokorą do wiadomości.

Gadu gadu a tu mały komplecik się wyciął do sklejenia. Połowa roboty z kołami jest za mną.

Formowanie, sklejanie, szlifowanie, malowanie i będą czekać na resztę podwozia

1. Wojok 2023-11-26 07:06:33

Jak będę wymieniał żarówkę to złapie za nią i poproszę kogoś o kręcenie taboretem Wojok, to jest żart nie sarkazm.

PAN-KARTON

Hmm, a dlaczego żart ? Wydaje się, że powinno zadziałać ?

1. PAN-KARTON 2023-11-26 12:09:05

A tymczasem przeprojektowałem obręcze skośne felg. W opracowaniu są pełne cz.nr 5. W kołach Sebastiana i innych jak i w oryginale Tatry podejrzałem że robi się jednak prześwity. Wycinanka proponuje łączenie na jednym z otworów raczej nie do sklejenia. Ja przesunąłem wszystko o kąt 72st i łączenie zrobię na obręczy. Szare kółka wytnę. Miejsca łączenia celowo nie zaznaczałem bo może się okazać lekko inaczej, zostawiając sobie margines błędu. Dwa kroki do przodu jeden do tyłu

[...] Trzeba zawsze być o krok do przodu.

Sebastian01

Widzisz Sebastian jak się słucham

1. PAN-KARTON 2023-11-26 13:51:58

Pół-opony gotowe ! Bite 8h z krótką drzemką. Sklejone na styk klejem BGC, metodą Li-ks Kamil poznajesz aparaturę ?

Aby ładnie i powtarzalnie profilować oponki zrobiłem z drutu 4,5mm2 kółeczko i na nim większość się działa. Kulki też się napracowały na wybiegu dla myszy. Jak wyschnie klej to wrócą jeszcze do pracy. No i jak mogłem zapomnieć o podstawowym narzędziu - ręce !

Jedna odwrócona co by pokazać że bez podklejek wykonałem łączenia !

Wyszło super ! jest się do czego przyczepić ? Dla mnie MEGA

1. Limaks 2023-11-26 14:02:10

Pół-opony gotowe ! Bite 8h z krótką drzemką. Sklejone na styk klejem BGC, metodą Li-ks Kamil poznajesz aparaturę ?

Aby ładnie i powtarzalnie profilować oponki zrobiłem z drutu 4,5mm2 kółeczko i na nim większość się działa. Kulki też się napracowały na wybiegu dla myszy. Jak wyschnie klej to wrócą jeszcze do pracy. No i jak mogłem zapomnieć o podstawowym narzędziu - ręce !

Jedna odwrócona co by pokazać że bez podklejek wykonałem łączenia !

Wyszło super ! jest się do czego przyczepić ? Dla mnie MEGA

PAN-KARTON

Piotrek... jakie łączenia? Ja tu żadnych nie widzę. 

Oj brniesz do doskonałości wielkimi krokami. 

1. PAN-KARTON 2023-11-26 14:27:21

Piotrek... jakie łączenia? Ja tu żadnych nie widzę. 

Oj brniesz do doskonałości wielkimi krokami. 

Limaks

Taki jest plan, tylko kroczki malutkie i czasem noga idzie wstecz.

1. AndDi 2023-11-26 14:40:21

Ładnie w t e kulki lecisz

Łączenia faktycznie ledwo widoczne.

1. PAN-KARTON 2023-11-26 14:47:47

Ładnie w t e kulki lecisz

Łączenia faktycznie ledwo widoczne.

AndDi

Chodzę po chałupie jak paw ! aby utrzymać nie mniejszy poziom do końca...

Dziękuję wszystkim którzy napiszą coś na ten temat. Wiecie jak to buduje chęć starania się !?

1. Skorpion 2023-11-26 15:13:24

A to juz jak się chwalimy kołami to i ja dorzucę swoje trzy grosze; takie coś ostatnio wyrzeźbiłem - sztuk 8 :))))

1. PAN-KARTON 2023-11-26 15:33:00

A to juz jak się chwalimy kołami to i ja dorzucę swoje trzy grosze; takie coś ostatnio wyrzeźbiłem - sztuk 8 :))))

Skorpion

Kurka wódka,  Skorpion podeślij link gdzie pokazujesz jak to robisz ?!!? Albo nie chwal się tylko powiedz pierwszoklasistom coś o tych czarach...

Postanowiłem jednak podkleić paragonem łączenia. Tak mnie uczył Limaks ! i pociągnąłem rozcieńczonym BGC będzie się lepiej formowało docelowo ?

1. Skorpion 2023-11-26 15:45:46

Nie podeślę linka, bo ani mojego poradnika ani relacji z budowy tatry, gdzie to pokazywałem, juz nie ma, ale mniej więcej robię to tak jak podpowiadał Sebastian, z tym że zamiast na bokach użyć tektury to daję polistyren, bo nie kurzy się tak i łatwiej się obrabia, a biezniki i felgi to juz insza inszość, duzo dziergania :)))

Rezultaty 20 - 40 z 404 pozycji
Udostępnij temat: