Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. mirkuch 2024-05-28 22:05:29

Dojechała wycieczka i Nasz bohater fotograf w czapce kartonówek

PAN-KARTON

Genialne!  nie że wywieram presję, ale po cichu liczę też na Panią, która przegoniła Cię z dachu 

1. PAN-KARTON 2024-05-28 22:32:37

Genialne!  nie że wywieram presję, ale po cichu liczę też na Panią, która przegoniła Cię z dachu 

mirkuch

Mirku Tego nie da się pokazać. Akcja działa się na schodach w kamienicy obok, gdzie starałem się dostać do wyłazu na dach tego wysokiego budynku... i tam jako obcego, przegoniła mnie ta Pani. Starałem się usprawiedliwić i pogadać o moich zamiarach, ale już się nakręciła na sukces i zwycięstwo

1. mirkuch 2024-05-28 22:38:45

A to nie znałem tych szczegółów, szkoda, ale za to wiemy, że lokalny monitoring działa  a Fotograf w czapce super wyglada;) 

1. PAN-KARTON 2024-05-28 22:42:14

A to nie znałem tych szczegółów, szkoda, ale za to wiemy, że lokalny monitoring działa  a Fotograf w czapce super wyglada;) 

mirkuch

Spoko, chyba o tym pisałem ? Cieszy mnie fakt że jest akceptacja pomysłodawcy scenki

1. mirkuch 2024-05-28 22:57:09

A nie wiem czemu mi w głowie utknęło, że już byłeś na dachu i dopiero wtedy ta Pani Cię przegoniła nie no, nie mogło być inaczej niż pełna akceptacja  a poziom jaki prezentujesz przy wieży ciśnień i wcześniej przy domku rybaka to tylko do chwalenia i podpatrywania  trochę muszę posłodzić, ale strasznie przyjemnie ogląda się relacje z takich modeli, gdzie karton ożywa. A na szczęście na kartonowkach jest wiele takich ;) 

1. mirkuch 2024-05-28 23:06:30

A i z tego wszystkiego zapomniałem zapytać czy masz jakąś fajną lupę do polecenia? 

1. PAN-KARTON 2024-05-28 23:09:45

A i z tego wszystkiego zapomniałem zapytać czy masz jakąś fajną lupę do polecenia? 

mirkuch

Popiszemy na prv ? a wnioskami podzielimy się ze wszystkimi

1. mirkuch 2024-05-28 23:19:51

mirkuch

Popiszemy na prv ? a wnioskami podzielimy się ze wszystkimi

PAN-KARTON

To ja się już zgłosiłem na priv;) 

1. PAN-KARTON 2024-06-22 17:04:08

To ja się już zgłosiłem na priv;) 

mirkuch

Dla ciekawskich, jeżeli tacy będą, proszę napiszcie, to opiszemy wnioski i spostrzeżenia w dziale "Narzędzie i Akcesoria" temat LUPA dla OCZU

Prawie miesiąc przerwy ??? o zgrozo .

To nie w moim stylu, ale były sprawy które mnie stopowały totalnie czasowo. Już po bólu

To że, sporadycznie się odzywałem nie oznacza że nic nie robiłem. Czas pozwalał mi jedynie na modelarstwo doświadczalne. Co mam na myśli ?

Nabierałem doświadczeń z różnymi materiałami, chemią i nowymi narzędziami oraz urządzeniami. Działo się zapewniam.

Ale po kolei.

Mam ogromne zaległości w dzieleniu się z Wami moimi odkryciami i nowościami, przynajmniej dla mnie. Na ukończenie C.W.C. został mi miesiąc bez 3 dni. Wszystkie obliczenia poszły w kąt, muszę nadać sprawom sportowy bieg bo to ostatnia prosta.

Dziś zacznę od wielkich podziękowań ! - komu i za co ? pewnie rano poczytacie i pooglądacie. Systematycznie będę uzupełniał ogląd czego dokonaliście w swoich relacjach, zaglądałem ale po macoszemu Przygasło parę realizacji ?!? Widać potrzeba "korbowego" do kręcenia tym padołem

TAKI JEST PLAN. - i na koniec moje najnowsze motto : "Nie oglądaj się za siebie, bo Ci z przodu ktoś przyj...ie" to lepsze niż "don't look back"

Zapraszam do roboty, jak by to nie zabrzmiało

1. mirkuch 2024-06-22 17:26:34

Ooo jest i Piotrek nie wiem czy uwierzysz, ale miałem w poniedziałek do Ciebie pisać prewencyjnie, bo Cię tu nie widać, a nie chciałem ryzykować, że zakłócę weekend;) ale rozumiem, że będzie kartonowy coming back ;) 

1. PAN-KARTON 2024-06-22 17:30:20

Ooo jest i Piotrek nie wiem czy uwierzysz, ale miałem w poniedziałek do Ciebie pisać prewencyjnie, bo Cię tu nie widać, a nie chciałem ryzykować, że zakłócę weekend;) ale rozumiem, że będzie kartonowy coming back ;) 

mirkuch

Coming soon

Dzięki Mirku za pamięć. Na ucho Ci powiem że w poniedziałek byś był szósty z zapytaniem o losy pana-kartona Dzięki wszystkim zmartwionym

1. PAN-KARTON 2024-06-23 06:30:47

Obiecałem się pochwalić to nie ma wyjścia

Wielkie podziękowania dla AndDi'ego ! To on udostępnił mi swój aerograf i niejako spowodował lawinę potrzebną do uruchomienia tego w domu. AndDi jest pierwszą i jedyną osobą która widziała C.W.C. na żywo i z bliska. Sytuacje dnia codziennego jednak kazały nam czekać na to spotkanie dość długo, ale się udało. To na wizji lokalnej zapadła decyzja że, najlepszym pomysłem na dach jest AERO. I tak też zostanie zrobione. A prób i pomysłów było wiele ! AndDi uczciwie powiedział że, malowanie aerografem nie jest jego specjalnością, użycza sprzęt bo kiedyś go użył i leży nieużywany. Poradził mi jak można ugryźć ten problem na wiele sposobów, ale stanęło jednak na chyba jedynej słusznej koncepcji - malowanie.

A problem dotyczył dachu. O tym napiszę w kolejnej odsłonie.

Przyznaje się bez bicia, obejrzałem niezliczoną ilość filmików jak i czym malować. Przeczytałem sporo poradników, konsultowałem a tym samym zdobywałem wiedzę od każdego kogo spotkałem, a mógłby mi pomóc w ogarnięciu tej techniki. Podziękowania należą się też kilku Kolegom z naszego forum, których podpytywałem co i jak. Pomoc, zawsze chętnie udzielana przydała się w podjęciu pewnych decyzji. Nie napisze że wiem wszystko, bo po takim ogromie informacji wiem tylko jak zacząć i co się może przydać w tej fascynującej przygodzie.

Wczoraj a może dzień wcześniej udało mi się poskładać swoje centrum pneumatyczne zakończone dwoma pistoletami do malowania. Amunicja jest, można atakować temat

Pierwsze wrażenia : Skrótowo się nie da, więc jednym słowem - ZAJEFAJNIE !!!

Teraz rozwijanie umiejętności, słuchanie porad, wdrażanie pomysłów i porównywanie efektów. Możliwości jest tak wiele a póki co, umiejętności tak mało

Jeszcze raz podziękowania dla AndDi'ego i Osób które pomogły i doradziły. Nasze forum to skarb - dbajmy o to złoto

1. AndDi 2024-06-23 09:36:30

Ech Piotrek, przesadziłeś z tymi moimi zasługami. Po prostu miałem to pożyczyłem żebyś sobie potestował.

Od razu wyjaśnię, że powodem tak długiego okresu oczekiwania na spotkanie był mój dość gwałtowny 14 dyniowy pobyt w szpitalu .

Pobudowales sobie infrastrukturę jak w jakimś zakładzie doświadczalno-naukowym.

1. Zbyszek001 2024-06-23 10:08:23

Ja posiadam aerograf z kompresorem. Nie wiem jak ten działa, zauważyłem że masz ustawione ciśnienie 2 bar. Ja nie przekraczam 1,5 a najlepieji się maluje na 1,2.

1. PAN-KARTON 2024-06-23 10:09:33

Ech Piotrek, przesadziłeś z tymi moimi zasługami. Po prostu miałem to pożyczyłem żebyś sobie potestował.

Od razu wyjaśnię, że powodem tak długiego okresu oczekiwania na spotkanie był mój dość gwałtowny 14 dyniowy pobyt w szpitalu .

Pobudowales sobie infrastrukturę jak w jakimś zakładzie doświadczalno-naukowym.

AndDi

Oj tam, Oj tam Pewnie oblatani w temacie dopatrzą się w tym układzie O2 pewnych błędów co do długości przewodów. I będą mieli rację. Dziś już to wszystko zostało zmodyfikowane a ulepszane będzie pewnie w trakcie nabierania doświadczeń i przenoszenia się na specjalnie do tego celu szykowany odcinek blatu roboczego.

Zasługi są ogromne i nie dyskutuj, żeby nie Ty to za Aero pewnie bym się mozolnie zabrał pod koniec września. A tu CYK i proszę 3 m-ce do przodu

W nocy zebrałem się na odwagę i rozebrałem do imentu sprzęt od Ciebie. Wiem już jak jest zbudowany co trzeba rozkręcać do czyszczenie czego nie a co demontować rzadziej.
    Już wiem że przewody pneumatyczne poliuretanowe są za sztywne. Zmieniłem je na silikonowe w połączeniu ze sprężyną fi6mm i teraz operowanie pistoletem jest praktycznie bez oporu.
    Przetestowane płyny do czyszczenia. I kolejne próby, próby, próby no i próby... 

Wiele osób mówiło że, żeby nie czyszczenie tego wszystkiego to już dawno by bawili się aerografem. Ja czyściłem sprzęt już dwa razy i zajmuje to około 10-15 minut, na razie. Dojść do wprawy to znaczy skrócić ten czas o połowę. Dłużej zajmuje przygotowanie koloru, jeśli jest nietypowy.

Do czyszczenia zużyłem: 20ml Clenera, 3 patyczki do uszu, 4 listki papieru toaletowego, 1 arkusz ręcznika kuchennego, listek wilgotnej chusteczki i trochę powietrza szacowany koszt to 2-3zł. A zabawa lepsza niż na karuzeli.

Zrobiłem też pomiar czasu od pomysłu na kolor, pomalowania elementu ( kapsel na typowy kolor ) do zakończenia czyszczenia sprzętu. Bez spiny na totalnym luzie - Wynik = 37minut. W połowie mycia kapsel był już suchy

1. PAN-KARTON 2024-06-23 10:13:14

Ja posiadam aerograf z kompresorem. Nie wiem jak ten działa, zauważyłem że masz ustawione ciśnienie 2 bar. Ja nie przekraczam 1,5 a najlepieji się maluje na 1,2.

Zbyszek001

O ! widzisz. I tu mam pytanie czy ciśnienie mierzysz w trakcie naciśnięcia spustu czy w stanie spoczynku. U mnie przy naciśnięciu cyngla ciśnienie w układzie spada dokładnie o 0,5 bara. Takich cennych informacji nie znalazłem w necie.

1. Limaks 2024-06-23 12:49:45

Hejka Malarzu artystyczny! odkrywasz nieznane! 

Ustaw sobie ciśnienie w układzie na 1,5 Bar-a Bara

1.5 w stanie spoczynkowym ma być. 

Wszystko zależy też jakich farb używasz. Niektóre przy dużym ciśnieniu potrafią wyschnąć zanim dolecą do powierzchni malowanej. Znowu za małe Ciśnienie powoduje że farba się 'rozlewa'.

Testy Panie kartonie! Testy! Praktyką wyrobisz sobie własne podejście do tematu.  

1. PAN-KARTON 2024-06-23 13:42:04

Hejka Malarzu artystyczny! odkrywasz nieznane! 

Ustaw sobie ciśnienie w układzie na 1,5 Bar-a Bara

1.5 w stanie spoczynkowym ma być. 

Wszystko zależy też jakich farb używasz. Niektóre przy dużym ciśnieniu potrafią wyschnąć zanim dolecą do powierzchni malowanej. Znowu za małe Ciśnienie powoduje że farba się 'rozlewa'.

Testy Panie kartonie! Testy! Praktyką wyrobisz sobie własne podejście do tematu.  

Limaks

Ciśnienie ustawione zaraz po sugestii Zbyszka, 1,5 bara bara w układzie. i co dalej ? Testy, testy, testy... ale to już sugestia od Ciebie.

Na razie maluje Model Color i to tymi zwykłymi nie Air. Dlatego kupiłem dwa rodzaje airbrush'a i kwestia gęstości - 1:3:1 - A:A:F. Póki co trenuje do malowania powierzchni bo to mnie czeka. Reszta potem, są priorytety

1. PAN-KARTON 2024-06-24 01:43:00

Kilka słów wyjaśnienia z czego wyszła ta cała mecyja i nagłe zmiany wydarzeń, grunt że nie było pochopnych decyzji. Wytrzymałem cierpliwie aż materiały i metody ich obróbki będą zadowalające na macie a nie już na modelu.

Zakupiłem dachówkę tłoczoną dla skali H0. Piękna i pasująca była jedynie na ekranie monitora w trakcie zamówienia. Kiedy rozpakowałem wyczekaną przesyłkę okazało się że kolorystycznie jest do pupy i jakaś pomyłka nastąpiła ?!?

No to co ? farba pędzel i jedziemy zmieniać kolor. Niestety malowanie pędzlem robiło totalny koszmar na strukturze pięknego tłoczenia. Drapałem się po głowie i po du.pie ale nic to nie dawało. Pomysłów było więcej niż możliwości ! Szło się załamać Ale to nie w moim stylu...

Telefon do Andrzeja i hasło "ratuj Pan, pomocy" Jak czytaliście do spotkania dochodziło dość długo.

Przedyskutowaliśmy temat jak para Kowboy'ów na prerii i wnioski posypały się oczywiste. Do strzelaniny nie doszło, jedyne nastąpiło przekazanie pistoletu.

Aerograf i malowanie transparentnym kolorem aby lekko przykurzyć pomarańcz dachu. Dodam że, kolor dachówki od NOCH'a jest bardzo ładny, odzwierciedla naturalny kolor dachówek np. RABEN'a w wybarwieniu Monza. Ale do C.W.C. nie pasowała ni jak.

Na zdjęciach pokazuje efekty miesięcznej walki z czasem i pomysłami. Pistolet od AndDi'ego, kilkadziesiąt porad z różnych kierunków, godziny spędzone z nosem w monitorze, wypatrzone i wyczytane oczęta... ale w końcu wyszło ZAJEFAJNIE !!! Ktoś zaproponował mi żebym to leciutko przybrudził suchym pędzlem ??!?!?! Ale nie wiem czy się odwarze ?

Pewnie doświadczeni Koledzy z większym opanowaniem tematu malowaniem O2 by zrobili to lepiej, ale to mój debiut i to w tak ważnym miejscu. Ciekawość wygrała ze strachem.

W pewnym momencie miałem pomysł żeby malować to wszystko na modelu. Dobrze że mi przeszło - taka operacja by nie wyszła !

No to kładziemy dach, zdążę przed lipcową porą deszczową.

Dodatkowe wyjaśnienia w opisach pod zdjęciami.

No sami powiedzcie jak by to wyglądało ? Tu widac próby malowania pędzlem Opis powierzchni i efektów różnica w kolorze Utrata faktury nie dopuszczlana Malowanie dachu Karpiówka utrzymana Teraz ciąć i kleić !
  1. Wojok 2024-06-24 08:23:23

Przedyskutowaliśmy temat jak para Kowboy'ów na prerii i wnioski posypały się oczywiste. Do strzelaniny nie doszło, jedyne nastąpiło przekazanie pistoletu.

PAN-KARTON

Taa, para Kowboyów, ehe - zaraz widać , że z Was to bardziej para dziadków klozetowych ( Kał-boyów ).

Prawdziwi Kowboye, najpierw strzelają, a potem dyskutują

Rezultaty 340 - 360 z 480 pozycji
Udostępnij temat: