Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. PAN-KARTON 2024-06-25 17:08:43

O a jednak zdarzają się pojedyńcze inne kolory. Ale będzie kłopot z ich odwzorowaniem.

AndDi

, ja kładę pierwszy gatunek a nie trzeci i to ze zwrotów. Jak będzie czas to się co kilka kropnie jakiejś rdzawej farbki i będzie git. Tyko żeby nie wyszła kostka jak przed Biedronką

1. PAN-KARTON 2024-07-10 17:18:44

Walczę z "wolnym czasem" Nie znajduje możliwości jak go znaleźć ? Nie umiem usiąść na 1-2 godziny, skupienie jest żadne a postęp w czasie takiego "przysiadu" niezadowalające.

Oczywiście mimo tego co napisałem powyżej jak już siądę to przyjemności nie ma końca.

Docelowa warstwa dachu przyklejona. Da się zauważyć fakturę dachówki, a co najważniejsze udało się to zrobić w pasującej do całości kolorystyce !

Warto było czekać na pomoc AndDi'ego i innych którzy doradzali jak to gryźć. Warto było doświadczać trzymania w dłoni aerografu, warto było wykonać wszystkie eksperymenty które nauczyły mnie bardzo dużo Na razie aerograf trzymam jak by w lewym ręku ale wiem że, to nie tylko godziny psikania, trzeba mieć jeszcze ogromną wiedzę co do chemii i patentów na pomalowanie. Wszystko przede mną.

Ale gadulstwo uprawiam, ale po takiej przerwie korci mnie żeby napisać o wszystkim...

Zaczynam rozmierzać gąsiory dachowe. Nie do końca jest to operacja oczywista ale dam radę bo, coś w tej kwestii jest przemyślane w łepetynie.

Zostanie dorobić jakąś podstawkę ( niestety tymczasową ) i kilka detali w dolnej części modelu, a i głowicę zwieńczającą dach. I będę kończył ten etap budowy.

1. Wojok 2024-07-10 18:25:01

Hmm, a tych półokrągłych dachówek w sklepie nie było ? Bo te trzy, coś to tam dał, to słabe jakieś

1. PAN-KARTON 2024-07-10 18:50:28

Hmm, a tych półokrągłych dachówek w sklepie nie było ? Bo te trzy, coś to tam dał, to słabe jakieś

Wojok

I temu padło w tekście że robię próby i rozmierzać. No niestety nie wszystko można kupić . Ale dzięki przynajmniej wiem że, muszę włączyć kolejny, wyższy tryb myślenia skoro te się mało podobają

1. PAN-KARTON 2024-07-10 19:54:17

Wojok jak zwykle spowodował moje kontrowersje myślowe

Próbuje stanąć na wysokości zadania, można powiedzieć że się zbliżam. Trzeba zwrócić uwagę że, na oryginalnym dachu gąsiory są w innym odcieniu niż w sumie dwa rodzaje dachówki... Z kolorem w punkt to nawet nie idę...

O kurcze, przypomniałem sobie o wyłazie dachowym ( wklejając zdjęcie )

1. Wojok 2024-07-10 20:55:54

Nie chodzi o odcień, bo podejrzewam, że będziesz je malował.

Chodzi o ich wielkość - są za duże, choć to akurat może mi się wydawać, ale przede wszystkim o grubość.

Zobacz, o ile, one ( te gąsiory  ), są grubsze od dachówek. Perfidnie odstają i przez to rzucają się w oczy

1. AndDi 2024-07-10 21:36:52

no no, za szerokie i koniecznie je podmalować.

1. Zbyszek001 2024-07-10 21:43:24

Odstają bo nie doklejone. Moim zdaniem, choć zapewne nie jest istotne są dobre nawet bardzo. Ja bym tak to wykonał jak jest teraz tylko może bardziej wsunął jeden w drugi, żeby były ciut krótsze a to chyba możliwe.

1. PAN-KARTON 2024-07-10 22:05:07

Każdy z Was ma rację, i nie dlatego że się podlizuje. Trzy uwagi, trzy przemyślenia i dziewięć razy więcej wiem

Biorę pod uwagę każdą sugestię. Wiem dlaczego to tak wygląda. Dachówka od NOCH'a nie jest totalnie w skali. Jest o 30% za duża ( bardziej to skala 1:60 niż H0 ) ale NATO nie mam wpływu

Przeliczałem na grafice w kompie wielkość gąsiorów z tej przekłamanej skali a nie z obiektu. Ale zdjęcia mam na tyle dobre po inwentaryzacji że ilość gąsiorów mogę policzyć co do sztuki z duchu w oryginale. Tu można zobaczyć jakie pojęcie o skali H0 mają w NOCH'u
    Kurcze będzie trzeba zmniejszyć, ha ha - miałem do wycięcia 160-170sztuk a teraz to 250 jak nic... każdy zaretuszuj i przyklej !?!? Może faktycznie je trysnę przed cięciem, bo koloru w kompie nie dobiorę, chociaż mam trafiony na 90%. 

Na obu fotkach drugi od lewej

1. Limaks 2024-07-10 23:17:40

Dachówkowa gąsiorologia. Piotrek słuchaj przedmówców bo dobrze prawią. 

Musisz zrobić takie w sam raz. A że trzeba będzie więcej nożyków stępić? No cóż. Efekt Ci to wynagrodzi. 

Aż się za głowę łapie co Ty wykombinowałeś z tego prostego modelu. Świetnie! Tak trzymać!

Moja rada. Jeśli malowałeś dach to i gąsiory pomaluj. Jeśli tego nie zrobisz to może to głupio wyglądać. Tak jakoś nienaturalnie. Dlatego pomaluj je w kolor dachu. Efekt będzie wtedy jak trzeba. 

1. PAN-KARTON 2024-07-11 04:15:21

[...] słuchaj przedmówców bo dobrze prawią.

Limaks

Ja zawsze słucham co prawią lepsi ode mnie, i w ogóle wszystkich słucham. Każdą wiedzę można zamienić w złoto. Wystarczy odpowiednio zinterpretować wypowiedź i odcedzić ważne słowo od głupiego. 

Laboratorium chemiczne uruchomione i wedle porad oraz obliczeń własnych ceramika przeskalowana i pomalowana.

Wydrukowane na kartce xero 80g/m2. I teraz się zacznie gąsiorologia Zanim pomyłem sprzęt i posprzątałem obszar roboczy gąsiory wyschły +/-.

No to jadę z koksem... Najdłużej schodzi się z retuszowaniem.

1. Wojok 2024-07-11 04:29:12

Krawędzie gąsiorów, które przylegają do dachu tnij pod kątem, żebysię bardziej chowały.

1. PAN-KARTON 2024-07-11 04:51:39

Krawędzie gąsiorów, które przylegają do dachu tnij pod kątem, żebysię bardziej chowały.

Wojok

, przepraszam Wojok za ten śmiech, masz rację to by pomogło. Wpadam powoli w obłęd To jest papier 80g/m2, element ma 4 x 5mm. Cięcie pod jakimkolwiek kątem jest nie widoczne. Może jak bym robił pudełeczka... Ale popróbuje

1. PAN-KARTON 2024-07-11 05:00:02

Proces :

Wyciąć, ( ew. pod kątem krawędzie ), retusz trzech krawędzi ( aby nie przekładać tego w pęsecie, mojej konstrukcji - anty pstryk ), na igle i na podkładce do myszy wyoblenie, poprawka i na rusztowania i montaż powolny... Produkcja pod zamówienie po max 20szt, żeby nie zwariować.

1. Wojok 2024-07-11 05:00:13

, przepraszam Wojok za ten śmiech, masz rację to by pomogło. Wpadam powoli w obłęd To jest papier 80g/m2, element ma 4 x 5mm. Cięcie pod jakimkolwiek kątem jest nie widoczne. Może jak bym robił pudełeczka... Ale popróbuje

PAN-KARTON

A Ty nie przepraszaj, nie przeczytałem Twojego ostatniego postu, i byłem na etapie grubszego papieru. Pisałem to idąc do roboty. Sorki

1. PAN-KARTON 2024-07-11 05:04:00

Pisałem to idąc do roboty. Sorki

Wojok

O kurde, to która jest tam u Ciebie ?

1. PAN-KARTON 2024-07-11 05:45:14

Jeden z fragmentów zrobiony.

I zmiana koncepcji... Gąsiory po wyobleniu muszę lekko od wewnętrznej nasączać BCG ładnie wsiąka. I czekać aż podeschnie. Tak na szybko za wiotkie to wszystko i za dużo czasu tracę na układaniu tego na krawędziach. Po tym zabiegu mam nadzieję że, tylko pach pach pach i będą leżeć.

Jeszcze trójniki na zbiegu krawędzi:

I tak robię lekką fuszerkę, ale bez przesady. Gąsiory na krawędziach poziomych powinny mieć lekko inny rant montażowy. To z powodu odprowadzania wody, aby nie zaciekała a spływała.

Odpuścić proszę Z 20 cm jest pożądany efekt i gęba się cieszy, przynajmniej moja, gorzej jak patrzę na kalendarz i zegar... "Mało casu, kruca bomba, mało casu" - Vabank

1. AndDi 2024-07-11 06:02:40

Teraz jest elegancko, nawet bardzo

1. Wojok 2024-07-11 06:38:16

Elegancko  Tylko słabiej dociskaj, bo niektóre się pozapadały

P.s. u mnie jest godzinę wcześniej niż u Ciebie.

1. PAN-KARTON 2024-07-11 06:54:54

Teraz jest elegancko, nawet bardzo

AndDi
    Elegancko  Tylko słabiej dociskaj, bo niektóre się pozapadały
    Wojok

Bardzo ważna informacja, cieszę się bardzo, dzięki
    dlatego pomysł z BCG...

Rezultaty 380 - 400 z 480 pozycji
Udostępnij temat: