PBY-2 CATALINA/1:33/ GPM

1. Wojok 2024-12-17 04:26:29

Gratki

1. Piotr D. 2024-12-17 07:37:23

a końcówki skrzydeł ?

PAN-KARTON

Przyjrzyj się konstrukcji pomocniczych pływaków ;-)

Gratuluję, pomimo problemów wyszło bardzo przyzwoicie, a jakieś tam drobne niedociągnięcia giną na tak dużym modelu.
    Podziwiam każdego kto się bierze za kredę i osiąga w tym dobre rezultaty, przy tak starym opracowaniu to już w ogóle szacun ;-)

1. PAN-KARTON 2024-12-17 08:24:21

Przyjrzyj się konstrukcji pomocniczych pływaków ;-)

Piotr D.

Dopooglądałem fotki rozwiązań tego wielkoluda. Dzięki Piotr D. kto by pomyślał. Dla mnie samolot zawsze zaczyna się i kończy a tu takie salto...

Żeby nie było to rozwiązań jest kilka.

Ciekawe czy ta wycinanka daje do wyboru opcję tych końcówek. Ktoś w 2007 sklejał Catalinę na Naszym forum z GPM i tam ten detal jakiś był ? Przynajmniej na moje oko

1. Wojok 2024-12-17 08:51:47

PAN-KARTON

W Catalinie, zdaje się, jest jedno - pływaki są końcówkami skrzydeł

A na trzeciej fotce, to nie Catalina

1. PAN-KARTON 2024-12-17 09:10:16

W Catalinie, zdaje się, jest jedno - pływaki są końcówkami skrzydeł

A na trzeciej fotce, to nie Catalina

Wojok

No i właśnie to kolejny dowód jak internet kłamie !

Fotka nr 2 już chyba mniej ? ( bo to z naszej galerii )

1. Piotr D. 2024-12-17 09:34:29

Ciekawe czy ta wycinanka daje do wyboru opcję tych końcówek. Ktoś w 2007 sklejał Catalinę na Naszym forum z GPM i tam ten detal jakiś był ? Przynajmniej na moje oko

PAN-KARTON

Przepraszam, ale nie do końca rozumiem. Jakich rozwiązań jest kilka? Sprawa jest banalna. Tak jak w "zwykłym" samolocie można zrobić podwozie otwarte lub zamknięte, tutaj jest dokładnie tak samo. Pływaki albo otwarte albo złożone. W tym samolocie nie ma innych opcji.

1. PAN-KARTON 2024-12-17 10:20:25

[...]. W tym samolocie nie ma innych opcji.
    Piotr D.

To tak to się zgina. Ok, dzięki Piotrze wpadłem jak to działa. Na wodzie końcówek brak w powietrzu się dokładają spod skrzydeł Kolejna owocna lekcja awiacji przyswojona.

1. pawelelka77 2024-12-17 13:13:59

To tak to się zgina. Ok, dzięki Piotrze wpadłem jak to działa. Na wodzie końcówek brak w powietrzu się dokładają spod skrzydeł Kolejna owocna lekcja awiacji przyswojona.

PAN-KARTON

Skoro kwestia końcówek skrzydeł się wyjaśniła, to jeszcze dorzucę garść moich "baboli".

Segment pierwszy i drugi nie były właściwie zaprojektowane no i wyszła szpara, z którą sobie nie poradziłem.

Segment drugi i trzeci miały nieco przykłuse poszycie. Coś tam pomalowałem ale wyszło średnio

Z ramki kabiny pilotów rozwarstwia mi się kreda że srebrnym drukiem i trzeba było ratować sytuację...

Łączenie ogona z centralną częścią kadłuba też było dość karkołomne. Obwód poszycia segmentu ogonowego był w tym miejscu za duży. Do kolejnych segmentów pasował. Trzeba był przycinać i kombinować. Tragedii może nie ma ale szału też nie.

Połączenie steru kierunku z belką ogonową chyba nie było dobrze zaprojektowane, bo tworzyła się spora przerwa. Zamaskowałem to miejsce papierem kolorowym w kolorze aluminium.

Miejsce łączenia skrzydeł z centropłatem wymagało by pasków maskujących w kolorze. Na zbliżeniu makro nie wygląda to ciekawie. Kąt wzniosu płata nie był dokładnie określony, a ewentualne szlifowanie krawędzi łączących mogło pogorszyć sprawę

Łączenie pylonu że skrzydłem zamaskowałem papierm kolorowym w kolorze aluminium.

Pływaki są chyba trochę za mocna uniesione. Wg instrukcji powinny być ale nie aż tak. Za późno to dostrzegłem i nie chciałem już nic odrywać. 

Więcej grzechów nie pamiętam...

1. PAN-KARTON 2024-12-17 20:20:13

Nie wyszczególniłeś że, nie dorobiłeś końcówek skrzydeł A jak już tak to domagam się akwenu pod maszynę (?)

1. PAN-KARTON 2024-12-18 22:11:19

Się trafiła fota.

1. Wojok 2024-12-18 22:13:07

Się trafiła fota.

PAN-KARTON

Malunek, a nie fota

1. PAN-KARTON 2024-12-18 22:18:20

Malunek, a nie fota

Wojok

No tak, zdjęcie malunku, a tu na szybko żeby Pawła zachęcić do wodowania.

Rezultaty 100 - 112 z 112 pozycji
Udostępnij temat: