PBY-2 CATALINA/1:33/ GPM

1. PAN-KARTON 2024-12-01 17:00:13

...Na szczęście mam srebrny papier, który wręcz idealnie zgrywa się z wycinankiwym. Będzie zaten pewnie łatanie. 

pawelelka77

A mnie zainteresował ten papier. To pozostałości z jakiejś wycinanki czy arkusze do kupienia. Pochwal się Pawle bo bardzo mnie to ciekawi. Czy można by na takim papierze coś wydrukować ?

1. pawelelka77 2024-12-01 23:07:39

...Na szczęście mam srebrny papier, który wręcz idealnie zgrywa się z wycinankiwym. Będzie zaten pewnie łatanie. 

pawelelka77

A mnie zainteresował ten papier. To pozostałości z jakiejś wycinanki czy arkusze do kupienia. Pochwal się Pawle bo bardzo mnie to ciekawi. Czy można by na takim papierze coś wydrukować ?

PAN-KARTON

Piotrze, ten papier, o którym piszę pochodzi
    ze zwykłej wycinanki samoprzylepnej. Wygląda jak druk na kredzie. Drukowanie na niej jest raczej kłopotliwe bo tusz z plujki się zetrze. Kiedyś próbowałem coś drukować od drugiej strony ale nie pamiętam jaki był efekt....  Dzisiaj już tego nie sprawdzę....

1. PAN-KARTON 2024-12-02 00:23:40

OK jakiś trop jest.

1. Wojok 2024-12-02 09:03:14

OK jakiś trop jest.

PAN-KARTON

Mnie się trafił w zeszłym tygodniu pakiecik takich kartek. Na fotce tego nie widać ale to srebrny, błyszczący metalic.

Drukować na tym jeszcze nie próbowałem, jednak też mam wątpliwości, czy druk by się na tym utrzymał

1. PAN-KARTON 2024-12-02 10:12:17

Powłoka srebrna aby była, i będę szukał coś co najbardziej przypomina aluminium. Takie papiery najczęściej są srebrne z jednej strony.

Skanujemy projekt, robimy w kompie lustro i drukujemy na lewej stronie. Wycinamy od d..y strony, odwracamy i mamy piękną srebrną część do wklejenia lub coś tam...

1. pawelelka77 2024-12-02 10:19:12

Powłoka srebrna aby była, i będę szukał coś co najbardziej przypomina aluminium. Takie papiery najczęściej są srebrne z jednej strony.

Skanujemy projekt, robimy w kompie lustro i drukujemy na lewej stronie. Wycinamy od d..y strony, odwracamy i mamy piękną srebrną część do wklejenia lub coś tam...

PAN-KARTON

Dokładnie tak jak piszesz Piotrze. 

Niestety nie nadrukujesz ewentualnego podziału blach. Natomiast spokojnie można taki papier wykorzystywać do pomniejszych części, czy aluminiowych detali, np. listew aluminiowych na pojazdach...

Wojok, listwy w Ikarusie jak znalazł....

1. Wojok 2024-12-02 12:02:20

Wojok, listwy w Ikarusie jak znalazł....

pawelelka77

Nooo 

A i jeszcze parę innych dziur do załatania się znajdzie

1. szaman 2024-12-05 15:04:25

A ja bym spróbował druku. Skoro na kredzie się da atramentówką, to myślę, że tutaj tym bardziej. Po wyschnięciu prysnąć 1-2 warstwy akrylu bezbarwnego i powinno być i się trzymać.

Trzeba zrobić test!

1. PAN-KARTON 2024-12-05 15:18:12

A ja mam taki papier. Nie robiłem próby druku ale wydaje się że, pójdzie. Jedyna wada to 80g/m2 cienki.

1. Wojok 2024-12-05 15:23:17

A ja bym spróbował druku. Skoro na kredzie się da atramentówką, to myślę, że tutaj tym bardziej.

szaman

Brzmi logicznie

1. szaman 2024-12-05 15:35:58

Szkoda zachodu. Za cienki, a podklejać nie radzę. Nic z tego by nie wyszło. Trzeba poszukać coś 190-200G/cm2, a do Cataliny to 250...

Warunkiem wydruku udanego będzie w tym przypadku czas schnięcia po drukowaniu. Wiadomo, że taki papier źle i długo pije tusz, więc co najmniej 2 dni i bez dotykania 2 x akryl!.Później jeszcze można cały model poprawić akrylem połysk lub mat.

Nie reaguje z folią oszklenia. Po pierwszej warstwie folia lekko matowieje, ale po wyschnięciu lakieru wraca do przejrzystości./ sprawdzone empirycznie/ zresztą  zawsze lepiej najpierw zrobić próbę na kawałku folii.

Kredę drukowaną na atramentówce kleję nawet bez malowania pod warunkiem, że dobrze wyschnie po druku. Nic się złego nie dzieje.

1. pawelelka77 2024-12-06 00:15:08

Czołem!

Ot, taka szybka aktualizacja na dobranoc. Kasieńka w zasadzie nabiera już ostatecznych kształtów. Skrzydło osadziłem na pylonie. Chociaż miałem spore wątpliwości, czy taki duży i ciężki płat będzie stabilny, to po przymocowaniu podpór konstrukcja okazała się dość sztywną. Udało mi się także złożyć jeden z pływaków. W kilku miejscach brakowało nieco "materiału" ale jak na ręczne kreślenie, to jest on(bryła) dobrze "rozwinięty".

Do końca wiele już nie zostało więc trzeba pomyśleć nad nowym tematem....

1. PAN-KARTON 2024-12-06 01:04:02

pawelelka77

Zrób znowu konkurs ...

1. szaman 2024-12-06 07:25:22

Będzie piękna maszyna. Już obiecuję MT, ale pamiętaj jeszcze o szczegółach. Dodaj jak najwięcej drobiazgów, które maja wpływ na ogólny wygląd. /anteny, rurki pitota i inne drobne elementy, które ma prawdziwy samolot/ Zresztą Ty wiesz o co chodzi.

1. tulipan740i 2024-12-06 08:42:32

Kolejny piękny samolot na koncie. Już teraz prezentuje się bardzo okazałe. Ty to Pawle lubisz te dwusilnikowe maszyny.  

1. Kikol77 2024-12-06 09:07:32

Super maszyna :) A ta wersja nie ma "żabich oczek"? mam na myśli te przeszklenia w kształcie łezki na kadłubie w śreodkowo tylnej cześci? 

1. Skorpion 2024-12-06 09:54:19

pawelelka77
    Ja nawet wiem co to będzie, i powiem wam że niektórych to może zaskoczy a niektórych ucieszy

1. PAN-KARTON 2024-12-06 12:17:10

Ja nawet wiem co to będzie, i powiem wam że niektórych to może zaskoczy a niektórych ucieszy

Skorpion

Marcin wykluczony ze zgadywanki - już mnie zżera ciekawość 

Ja Cataliny nie wychwalam w relacji, bo czekam na Galerię ! I tam pojadę co myślę

1. pawelelka77 2024-12-07 15:28:30

Cześć Chłopaki!

Cieszę się,  że podoba się Wam moja dotychczasowa praca ale "ochy" są przedwczesne i przesadzone. Dużo w nim baboli, o których napiszę na koniec. Poza tym pod względem wykonania daleko mu do wellingtona, czy mutchela.

Oczywiście antenki I inne bibeloty będą. Tak jak chciał autor.

Grzesiu, faktycznie lubię takie większe latadła. Nawet te z 4 silnikami..

Kikol, te żabie oczka były w późniejszych wersjach. Ten jest przedwojenny albo wczesnowojenny. Statecznik pionowy też ma nieco inny, no i nie ma kół... chociaż może coś temu zaradzę...

Piotrek, Tobie to tylko konkursy w głowie.

Marcin doskonale wie, co mam w planach i pary z gęby nie puści. Poza tym jest to tematyka bliska memu sercu więc trudno zgadnąć nie będzie...aleee...

Rezultaty 60 - 80 z 112 pozycji
Udostępnij temat: