PBY-2 CATALINA/1:33/ GPM

1. Kikol77 2024-12-07 16:37:30

Zagadki zagadki :)

Hmmm pomyslmy, może coś z transportu na kołach ale w sumie to miało zaskoczyć więc były autobusy był tramwaj to czas na trolejbus :D

1. Wojok 2024-12-07 17:17:37

A może ciuchcia jakaś ?

1. mirkuch 2024-12-07 19:08:14

Model super wychodzi

Nie wiem czy w porę, ale ja ostatnio kupiłem papier kolorowy techniczny i widziałem na necie, że można też kupić zarówno blok kilku różnych kolorów, blok kilku odcieni np brązu czy innego koloru i blok jednokolorowy, tu np znalazłem srebny i niby papier gramatura 160

https://allegro.pl/oferta/papier-kolorowy-techniczny-a3-srebrny-25-arkuszy-16722443373?offerId=16722443373&inventoryUnitId=6D7_pWXYxJuwZs8smvKU8A&adGroupId=YjYzZGU2Y2EtNWE0OC00MWIyLTk1YzYtZDA2ZTg2NjUyNDY1AA&campaignId=MWI4Y2VjMGYtNThmMS00MTc3LWFlNDQtYmI0NGJlMmY5NTM4AA&clientId=MTAyMTYwNzExADIwNjM5NjEzAA&sig=4e228333ade7f660b3c6d1cd07d5278e&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIn8e1wp-WigMVHUCRBR3EbQBZEAQYASABEgI78_D_BwE

1. pawelelka77 2024-12-07 19:21:58

Model super wychodzi

Nie wiem czy w porę, ale ja ostatnio kupiłem papier kolorowy techniczny i widziałem na necie, że można też kupić zarówno blok kilku różnych kolorów, blok kilku odcieni np brązu czy innego koloru i blok jednokolorowy, tu np znalazłem srebny i niby papier gramatura 160

https://allegro.pl/oferta/papier-kolorowy-techniczny-a3-srebrny-25-arkuszy-16722443373?offerId=16722443373&inventoryUnitId=6D7_pWXYxJuwZs8smvKU8A&adGroupId=YjYzZGU2Y2EtNWE0OC00MWIyLTk1YzYtZDA2ZTg2NjUyNDY1AA&campaignId=MWI4Y2VjMGYtNThmMS00MTc3LWFlNDQtYmI0NGJlMmY5NTM4AA&clientId=MTAyMTYwNzExADIwNjM5NjEzAA&sig=4e228333ade7f660b3c6d1cd07d5278e&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIn8e1wp-WigMVHUCRBR3EbQBZEAQYASABEgI78_D_BwE

mirkuch

Nie wiem czy w porę, bo pytał nasz PAN KARTON, znaczy Piotrek. Oczywiście dziękuję  za info.

Osobiście takich barwionek używam już od dawna. Są zarówno w formie bloku jedno kolorowego, jak i wielokolorowe. Są one w różnych gramaturach. Poza tym wykorzystuję papiery kolorowe samoprzylepne różnych producentów, bo mają różne odcienie w tym kolor srebrny, miedziany i złoto-bronz...

1. mirkuch 2024-12-07 19:26:43

O mój błąd teraz doczytałem, że faktycznie Piotrek pytał:) Nie wiedziałem, że są w wersji samoprzylepnej, to bardzo fajne, bo też czasami może sporo uprościć. A gama kolorów teraz to magia, jak byłem dzieckiem to raczej kilka podstawowych i dziękuję

1. pawelelka77 2024-12-08 15:52:31

Dziś na miejsce trafiły oba pływaki. Trochę drutologii, którą trzeba dopasować indywidualnie. Do kompletu będą jeszcze zamontowane popychacze wciągające pływaki czyli dwa kawałki drutu..

Na koniec: 4 bombki. W wycinance są srebrne ale docelowo przemaluję je na czarno.

oraz śmigła i antenki.....

1. Wasia 2024-12-08 16:20:59

Ładnie Ci to wyszło. Niektórzy obecnie wyrzuciliby takie opracowanie do kosza a u Ciebie mamy całkiem atrakcyjny model. 

1. pawelelka77 2024-12-08 20:05:33

Ładnie Ci to wyszło. Niektórzy obecnie wyrzuciliby takie opracowanie do kosza a u Ciebie mamy całkiem atrakcyjny model. 

Wasia

Dzięki! Jak widać na giełdach kartonowych stare modele nadal cieszą się zainteresowaniem. Patrząc na ich ceny, można uznać to za jakiś fenomen....

a to tylko model....

1. Wasia 2024-12-08 20:26:44

Zainteresowanie jest i ludzie kupują, ale bez zamiaru sklejenia. Albo do kolekcji, albo jako lokatę.

Ja zrobiłem parę staroci i wiem że różnie bywa z ich jakością tym samym doceniam Twoje dokonania. Mamy ogromny wybór modeli świetnych jakościowo oraz ograniczony wybór ciekawych tematów z lat 90. z dyskusyjną jakością. Sporo starych FM, GPM czy HM nie ma odpowiedników współczesnych i ich nie będzie bo wydawcy na tym nie zarobią. Ja nie mam skrupułów żeby ciąć stare modele, bo przecież po to powstały. Ty pokazałeś, że mimo niedogodności można z tych staroci sporo wyciągnąć. 

1. Wojok 2024-12-08 20:34:44

Dzięki! Jak widać na giełdach kartonowych stare modele nadal cieszą się zainteresowaniem. Patrząc na ich ceny, można uznać to za jakiś fenomen....

a to tylko model....

pawelelka77

To nie fenomen, tylko najzwyczajniejsze prawa rynku. Skoro są chętni, to dlaczego ich nie doić ?

Nie rozumiem tylko, dlaczego na sprzedających drogo modele, tak krzywo się patrzy ? Przecież piłeczka zawsze jest po stronie kupującego

1. pawelelka77 2024-12-08 21:40:03

a to tylko model....

pawelelka77

To nie fenomen, tylko najzwyczajniejsze prawa rynku. Skoro są chętni, to dlaczego ich nie doić ?

Nie rozumiem tylko, dlaczego na sprzedających drogo modele, tak krzywo się patrzy ? Przecież piłeczka zawsze jest po stronie kupującego

Wojok

Osobiście sam zakupiłem kilka modeli z Flaya choć tanio nie było... ale takie prawa rynku... , jak piszesz. I na pewno bez skrupułów je potnę.

Nie mam nic do sprzedających. Za fenomen uważam zainteresowanie starociami, mimo że są przecież różnej jakości.  Jak widać ich oryginalna tematyka jest motorem tego "procederu". Zapewne część Kolegów traktuje je faktycznie jak lokaty i tylko zasilą kolekcję. Niestety tych pociętych i sklejonych pewnie wiele nie zobaczymy.... Panowie Wydawcy nie są niestety zainteresowani.......

1. PAN-KARTON 2024-12-09 03:26:17

Znakomita część modelarzy skleja sobie w zaciszu domowym. Z różnych powodów nie pokazują swoich ukończonych prac i procesu twórczego.

"Starocie" interesują się starociami, niestety średnia wieku kolegów po pasji wzrasta. Moje spostrzeżenia jednak mówią że, jest Nas ogromna ilość i brak pomysłu jak zachęcić młodych do ciężkiej pracy która przynosi ogromną satysfakcję

Tak myślę

1. Wojok 2024-12-09 04:39:57

... brak pomysłu jak zachęcić młodych do ciężkiej pracy która przynosi ogromną satysfakcję

PAN-KARTON

Hmm, skłanianie dzieciaków które spędzają czas przed ekranami, do siedzenia przy modelach.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Prześwietna misja. Sorry

A może by tak wyciągać je na wycieczki w góry, na żagle, piłka, rower, tenis, konie, narty, sanki itd. itp.? A jak już modele, to kupić model pływający czy latający, żeby skłonić dzieciaka do wyjścia z domu.

Nie wydaje się to zdecydowanie lepszą opcją ?

1. PAN-KARTON 2024-12-09 05:39:02

Hmm, skłanianie dzieciaków które spędzają czas przed ekranami, do siedzenia przy modelach.

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Wojok

Pewnie dla Nas wydaje się to być oczywiste. Potrafimy poradzić sobie w pewnym zakresie z pracami manualnymi i użyć obu rąk 10palcó. Umiemy użyć przysłowiowego młotka. Jesteśmy tego nauczeni bo takie były czasy.

Dziś młodzi używa jedynie kciuków + max 2-3 paluchów a "nożyczkowa kombinatoryka" jest im obca. To już lepiej przy macie dostać garba

1. Wojok 2024-12-09 06:24:17

... To już lepiej przy macie dostać garba

PAN-KARTON

No cóż, ja tam akurat wolę mieć zdrowe dziecko. Zdrowe, aktywne, inteligentne i wykształcone

Do użycia tego przysłowiowego młotka zatrudni sobie modelarza

1. pawelelka77 2024-12-12 19:44:20

Dobra. Mój staroć dostał śmigiełka. Pozostało dorobić bombki i antenki 

1. Wojok 2024-12-12 21:22:02

Hmm, nie boisz się tego podpierać klockami ? Przecież one mają ostre kanty

1. pawelelka77 2024-12-12 21:51:40

Nie. Nic się nie dzieje. Dno, podobnie jak reszta kadłuba ma także podposzycie. Było lakierowane chyba 2 razy i malowane pewnie też dwa  Poza tym nacisk nie jest zbyt duży i raczej jest na część centralną, a tam jest płasko. Klocki, to tylko forma przejściowa. Finalnie wymyślę coś innego..

1. pawelelka77 2024-12-17 00:11:18

Czołem!

Tak sobie myślę, że tym wpisem można by temat Kasieńki zakończyć. Wszystkie części wycięte i podoklejane zgodnie z założeniami Pana Tadeusza. Jak na mnie, sklejenie modelu w 3 miesiące, to rekord świata. Oczywiście z założenia nie był to model nadwyraz skomplikowany. Taki, bez zbędnych detali. Największą przeszkodą okazały się ręcznie kreślone części, które w wielu miejscach miały niesymetryczne odbicia. Drugim problemem był papier kredowy I ścierająca się z niego farba drukarska. Gabaryty modelu też nie były bez znaczenia. Duże powierzchnie poszycia wymagały podklejenia. Koniec końców dobrnąłem do mety. Porównywać Kasieńki do Mitchella,  skytrain'a czy Welingtona pod względem wykonania nie będę, bo popełniłem, tutaj sporo błędów. Mimo wszystjo cieszę się, że dałem radę 

Dzisiaj dokleiłem bombki, maszt anteny, rurkę pilota, światełka pozycyjne i wydechy na silnikach.

Z sesją plenerową muszę poczekać do wiosny, natomiast, tę w domowym atelier pstryknę jak będzie nieco słońca za okem. 

I tak oto symbolicznie..  

1. PAN-KARTON 2024-12-17 00:28:36

Wielki szacun
    a końcówki skrzydeł ?

Rezultaty 80 - 100 z 112 pozycji
Udostępnij temat: