MORANE-SAULNIER 406C1 - Wydawnictwo WAK

1. KARTOM 2024-12-26 20:49:49

Święta, Święta i po Świętach. Znalazłem więc chwilę żeby przysiąść do zestawu farb HATAKA dedykowanych dla francuskiego lotnictwa z II WŚ. W zestawie znajduje się 6 kolorów (zdj.1). Od razu napiszę że pierwsze dwa kolory są zupełnie niepotrzebne. Retusz wykonujemy przy użyciu 4 głównych kolorów. Obejmuje on cały kadłub (zdj.2). Wnętrze kabiny to kolejny kolor (zdj.3) już nieuwzględniony w zestawie. Potrzebne nam będą jeszcze kolory czerwony, biały i niebieski do retuszu statecznika pionowego ale również oznaczeń na skrzydle (zdj.4). Ostatnie kolory to czerwony i zielony do świateł pozycyjnych w skrzydłach (zdj. 5 i 6). Podsumowując do retuszu potrzebne nam będzie 10 kolorów zaznaczonych na zdjęciach plus oczywiście kolor czarny. Zestaw farb HATAKA według mnie najbardziej zbliżonych do druku:

1. 038 Light Blue lub 083 Gris Bleu Claire z zestawu (moim zdaniem za jasny)

2. 037 Light Ghost Grey lub 082 Gris Bleu Fonce z zestawu (właściwie to samo)

3. 160 Pale Brown lub 081 Terre De Sienna z zestawy (to lepszy wybór)

4. 202 BS Dark Slate Grey lub 084 Kaki Francais z zestawu (to lepszy wybór)

5. 144 BS Dark Sea Grey (można nieznacznie rozjaśnić)

Pozostałe kolory będę dobierał sam z palety którą posiadam zdj.7

Myślę że tym wpisem wyczerpałem już temat doboru farb do retuszu.

1. KARTOM 2025-01-04 23:17:55

Witam po przerwie Świąteczno-Noworocznej

"Jak ojciec zrobi dziubek to nie ma ch... we wsi" Zrobiłem dziubek... Aż tak dobrze nie wyszło ale jutro powalczę jeszcze z BCG i kulkami. Powinno wyglądać przyzwoicie Pozostanie połączyć dwa ostatnie elementy i wkleić w segment. A może wklejać jednak osobno? Teraz dopiero jak widzę te części to rozumiem o co chodziło Piotrowi z tym formowaniem elementu z chłodnicą

Mam nadzieję że jutro ciąg dalszy.

1. KARTOM 2025-01-05 16:12:17

Mała aktualizacja. Część silnikowa zrobiona. Lepiej na ten moment nie potrafię... Wszystko klejone na BCG. Piszcie, oceniajcie, podpowiadajcie... Kolejne wyzwanie to połączenie czterech segmentów kadłuba w całość.

1. PAN-KARTON 2025-01-05 17:17:07

Best Precyrzyn

1. haydee 2025-01-05 17:28:13

dobrze idzie, lecisz dalej 

1. KARTOM 2025-01-06 22:38:14

Zanim zabiorę się za sklejanie w całość kadłuba musiałem jeszcze wkleić wręgę w część dziobową i wręgę pomocniczą w część ogonową. To pomniejszona wręga z sąsiadującego segmentu o ok 2 mm po obwodzie. Ma za zadanie nadanie odpowiedniego kształtu sklejanemu elementowi. Skoro mam lecieć dalej to lecę... Wszystko zagruntowane BCG sobie podsycha więc mam chwilę żeby podzielić się z Wami niewielkimi postępami.

1. KARTOM 2025-01-06 23:45:43

Pierwszy segment sklejony... I właściwie to tyle... Wyszło jak wyszło. Oceńcie proszę sami. Jutro potraktuję jeszcze łączenia BCG i postaram się je wygładzić. Może będzie nieco lepiej. Miałem jeszcze skleić kadłub ale trochę zniechęcony chyba dam sobie już dzisiaj spokój

1. Wojok 2025-01-07 03:00:16

Hmm, dlaczego zniechęcony ? Przecież tragedii nie ma. Razi ten jeden schodek w "podbródku", ale reszta wydaje się ok

1. PAN-KARTON 2025-01-07 04:15:03

Razi ten jeden schodek w "podbródku"

Wojok

To o czym wspomina Wojok, to brak kulkowania na twardym, elementu po sklejeniu. Ja mam taki kawałek grubego akrylu, może być też grube szkło. Najtańszym rozwiązaniem jest gładka glazura i można sobie ją dociąć na wymiar do swojego stanowiska. Pierwszą fazę robię jednak tylko na macie.

Tomek tak z ciekawości obejrzałem fotki pod mikroskopem "metoda AndDi'ego" Tak, brak kulkowania poszczególnych segmentów i moim skromnym za gęsta farba do retuszu, mocno z gęsta.

Na przykładzie ModelColor od Vallejo. Jak już sobie dorobię kolor, i załóżmy że wiem że pasuje odcieniem to może nie 1:1 ale prawie mieszam z wodą. ( Dodawałem już chyba wszystkiego na próbę... ew. jak mam dużo do retuszowania to IMPROVER'a dla spowolnienia zasychania)

Taką farbką do retuszu nie "malujemy" krawędzi kartonu. Dlatego metoda II od AndDi'ego, retusz wykałaczką. Po dotknięciu krawędzi kartonu lekko zamoczoną wykałaczką w farbce musi się nadać kolor. A ewentualne przeciągnięcia po krawędzi i używanie pędzelka zacznij stosować z czasem jak retusz zacznie być niewidoczny na Twoich modelach - tak to dziwnie dobrane słowo - ale kartonu nie malujemy a wybarwiamy.

Oczywiście ja tak robię i nie muszę mieć racji. A zdjęcie z wstawioną wręgą nadającą kształt wygrywa ostatnie dwie galerie Piękna robota !

ps:

Postać AndDI'ego jest podana jako przykład. Miałem zaszczyt od niego tę wiedzę otrzymać, co nie znaczy że jest jej odkrywcą. Ale, Andrzej skleja od tak dawna że nie wykluczone

1. KARTOM 2025-01-07 18:20:45

Hmm, dlaczego zniechęcony ? Przecież tragedii nie ma. Razi ten jeden schodek w "podbródku", ale reszta wydaje się ok

Wojok

Na zdjęciach wygląda lepiej niż w rzeczywistości...

1. KARTOM 2025-01-07 18:33:18

Tomek tak z ciekawości obejrzałem fotki pod mikroskopem "metoda AndDi'ego" Tak, brak kulkowania poszczególnych segmentów i moim skromnym za gęsta farba do retuszu, mocno z gęsta.

PAN-KARTON

Piotrek element przed wklejeniem był wykulkowany i wyglądał naprawdę przyzwoicie tylko że w czasie wklejania okazał się minimalnie za mały i tu trochę docisnąłem tam naciągnąłem i w konfrontacji z moimi łapami nie wytrzymał . Za słabe połączenie chyba. Na to wychodzi...

Do retuszu używam gotowych farb HATAKA. Mogę spróbować je rozcieńczyć... Skonsultuję to jeszcze z Dominikiem bo on ich też używa.

1. KARTOM 2025-01-07 18:39:18

Kadłub sklejony. Spróbuję jeszcze poprawić wszystkie łączenia metodą haydee'ego - czekam na jego wytyczne...A tymczasem zabieram się za usterzenie.

1. haydee 2025-01-07 20:33:47

To jak już dopadniesz ten roler, to ważne jest, żeby rolować wzdłóż linii styku krawędzi ale tylko po linii styku nie jakoś po bokach. Inaczej zrobią się wgniecenia obok linii styku a tego nie chcemy .

1. KARTOM 2025-01-07 22:02:28

Elementy usterzenia wycięte. Jutro ciąg dalszy... Formowanie i klejenie

1. mirkuch 2025-01-08 10:47:04

Tomek kadłub bardzo dobrze wyszedł na zdjęciach nie ma się, co przyczepić więc na żywo pewnie super

1. KARTOM 2025-01-08 20:49:41

Kolejny mały kroczek do przodu... Autor miał taki pomysł - zdj.1. Ja końcówki statecznika skleiłem teraz - zdj.2 i 3 Sklejone na styk, na BCG, krawędzie cięte pod kątem, bez retuszu. Jak wyschnie będę kształtował. Wstępnie ukształtowałem usterzenie poziome tyle tylko że krawędź natarcia ma być "ostra' - zdj.7 Jak to zrobić?

1. KARTOM 2025-01-09 07:13:09

Moim zdaniem jedynym sposobem uzyskania takiego kształtu statecznika jest przetrasowanie go wzdłuż zaznaczonej linii. Dobrze myślę? Oczywiście od strony niezadrukowanej

1. PAN-KARTON 2025-01-09 08:01:25

A ja bym od wewnętrznej strony tak jak zaznaczyłeś czerwoną linią wkleił cieniutki (odpowiedni) drucik lub paseczek kartonu /tekturki. Oglądałem zdjęcia tej maszyny tam nie masz aż tak ostrej krawędzi natarcia jaka wyjdzie po przetrasowaniu. Kształt stateczników posiada krawędź ale nie jest symetryczny i zbyt ostry.

1. haydee 2025-01-09 08:07:53

Właśnie tak, jak chcesz to możesz wcześniej od spodu zaimpregnować bcg, tak, żeby się karton nie strzępił. Ja to tobię delikatnie ostrzem cyrkla.

1. koland 2025-01-09 09:52:30

Żadnego trasowania,samoloty z tego okresu nie miały ostrych profili krawędzi natarcia skrzydeł czy stateczników.Musisz po prostu cierpliwie ukształtować tę krawędź używając coraz mniejszych prętów aż do uzyskania zadawalającego efektu.

Rezultaty 200 - 220 z 304 pozycji
Udostępnij temat: