Ikarus 260/AngrafModel/1:25

1. AndDi 2025-02-13 20:23:37

Fajna ta deska.

1. pawelelka77 2025-02-13 20:33:08

Hmm.... Chłopaki, rozpiska z rozładem jazdy była w planie, ten schemat w zasadzie też. Muszę poszukać jak on dokładnie wyglądał. A ilość przycisków już zmniejszyłem. I to chyba trochę zależało od wersji. Te 260, które znalazłem mają po 4 pary. Myślę, że jedna para odpowiada za otwieranie połówek przednich drzwi lub wszystkich jednocześnie? Tutaj Wojok musiałby się wypowiedzić...

EDIT.

Przejrzałem więcej zdjęć i chyba jednak spróbuję to zmienić...

To jest podobno 260.. Ale to też 260 To też 260
  1. pawelelka77 2025-02-13 20:54:30

Trochę eksperymentowałem z tylnymi światłami. Choć nie mają głębi, to chyba wyszło nieźle. 

...
    pawelelka77

Czym malowałeś światełka ? Polecam farbki Tamiya z serii Clear.

tulipan740i

Pawle a ja się nie dowiedziałem jak się robi tak ładne światełka. 

tulipan740i

Grzesiu, sorki umknęło mi. Czerwony to Tamiya transparentna, pod którą nieco dołożyłem suchym pędzlem aluminium. Pomarańczowy, to transparentną pactra. Tutaj podobnie dołożyłem nieco aluminum.
    Cofania, to aluminim pokryte lakierem. Potem po krawędziach dołożyłem delikatnie białego z pactry. Potem na wszystkie lampy lakier....

1. PAN-KARTON 2025-02-13 21:00:56

.

1. tulipan740i 2025-02-13 21:10:45

Grzesiu, sorki umknęło mi. Czerwony to Tamiya transparentna, pod którą nieco dołożyłem suchym pędzlem aluminium. Pomarańczowy, to transparentną pactra. Tutaj podobnie dołożyłem nieco aluminum.

Cofania, to aluminim pokryte lakierem. Potem po krawędziach dołożyłem delikatnie białego z pactry. Potem na wszystkie lampy lakier....

pawelelka77

Spoko, dzięki. Widać budowa Cię pochłania na maxa.

Światełka trzymają poziom reszty modelu po takich zabiegach. 

1. pawelelka77 2025-02-13 21:25:58

Co do wiaty przystankowej, to jeszcze droga daleka ale będę miał na uwadze. Folia na zegarach jest, chociaż nie pod każdym kątem widać refleksy świetlne. Para klawiszy wypadła z panelu kierowcy, a wskoczył schemat skrzyni biegów....

1. Wojok 2025-02-13 22:23:09

W Tyskich Ikarusach, standardowo nie było dodatkowych guzików do otwierania połówek lub wszystkich drzwi razem. Tylko raz widziałem, że w którymś autobusie ktoś we własnym zakresie dorobił sobie dodatkowe guziki do odsługi połówek przednich drzwi.

Poza tym, zawsze było - ile drzwi, tyle par guzików ( może tylko w "obrzynach" było inaczej ). Przez pewien czas jeździłem Ikarusem z dwoma drzwiami, i tam były tylko dwie pary guzików.

Fajnie się jechało paluchem z góry na dół po guzikach, ale ja tego raczej unikałem, bo wtedy szybko guziki siadały - one ogólnie trochę liche były.

Dobrze, że dałeś tabliczkę ze schematem z sześcioma pozycjami - to zwykle skrzynie piątki były.

Po lewej stronie powinny być cztery pionowe rzędy guzików, ale tego nie przeskoczysz - trza by rwać.

Natomiast ten srebrny włącznik na tym panelu, to nie był włącznik jako taki, ale kluczyk do włączania świateł ( widać go na pierwszym zdjęciu z tych, które ostatnio zapodałeś ).

Daj jeszcze w podłogę zawór do gaszenia silnika - taki walcowaty cypelek, pośrodku między siedzeniem, a kolumną kierownicy.

1. PAN-KARTON 2025-02-14 23:47:06

Mercedes wśród Ikarusów Jedyny płynący z prądem czasów i pod prąd wyobrażeniom.

1. pawelelka77 2025-02-18 23:59:33

Czołem!

Dzisiaj dalej dłubałem przy kabinie kierowcy. Efekt może mało widowiskowy mimo, że prace trwały pół dnia. Dodałem coś tam od siebie, by było bardziej realistycznie. Niestety dopiero teraz wychwyciłem, że dźwignia zmiany biegów powinna być nieco wyższa. Przed wstawieniem ścianki oddzielającej stanowisko kierowcy, muszę jeszcze wkleić lusterko.

Tak wygląda to teraz....

1. PAN-KARTON 2025-02-19 09:10:58

Kolega zajechał na FORDON.

1. Sebastian01 2025-02-19 10:02:03

Kurde, ten Ikarus wygląda jak żywy.

1. AndDi 2025-02-19 10:24:14

Kurde, ten Ikarus wygląda jak żywy.

Sebastian01

Potwierdzam, szczególnie na zdjęciu nr 6 nie jeden by się pomylił.

1. pawelelka77 2025-02-19 10:26:16

Kolega zajechał na FORDON.

PAN-KARTON

Jeśli dobrze rozpoznaję rosnące zabudowania, to jest to linia 65 do tzw. Marianpola(ale mogę się mylić, bo te bloki są takie do siebie podobne). Dla niezorientowanych Fordon był miasteczkiem wchłoniętym w latach 70-tych w granice Bydgoszczy. Zdjęcie podejrzewam jest z początku lat 90-tych. Widać na nim, jak powstaje tzw.  "sypialnia Bydgoszczy" czyli potocznie Nowy Fordon - 80-tysięczna dzielnica miasta. Od, taki rys historyczny w temacie...

Dzięki, Piotrek za fotkę...

1. PAN-KARTON 2025-02-19 12:23:26

Jeśli dobrze rozpoznaję

pawelelka77

To opis autora zdjęcia:  Pętla autobusów 70 i 104 (obecnie 94)  Skrzyżowanie ulic Wyzwolenia i Gen. Andersa

1. pawelelka77 2025-02-19 13:45:51

Jeśli dobrze rozpoznaję

pawelelka77

To opis autora zdjęcia:  Pętla autobusów 70 i 104 (obecnie 94)  Skrzyżowanie ulic Wyzwolenia i Gen. Andersa

PAN-KARTON

Widzisz Piotruś, czyli jednak się pomyliłem, chociaż nie tak bardzo. Po zdjęciu typowałem właśnie ulicę Wyzwolenia z kursującym tam autobusem linii 65....

1. tulipan740i 2025-02-19 17:56:20

Paweł, znowu w cywilnych kołowych rozwalisz system. 

1. pawelelka77 2025-02-23 00:47:34

Paweł, znowu w cywilnych kołowych rozwalisz system. 

tulipan740i

Grzesiu, nie przesadzaj.Z daleka, to może i jest całkiem. Z bliska, to już aż taj idealnie nie jest, czego jestem świadom

Tym razem szybka aktualizacja. Wkleiłem ściankę, z którą było trochę zabawy. Nie chciała współpracować i mocno prężyła. Ostatecznie jednak się udało. Na oknie za siedzeniem kierowcy pojawi się jeszcze firanka.

Zanim zabiorę się za siedzenia, przygotuje wewnętrzną stronę dachu. Podsufitka będzie mi potrzebna do ustalenia orurowania....

1. Wojok 2025-02-23 10:16:36

No chyba pierdyknę - jak żeś Ty tę klamkę w drzwiach przykleił ?

1. pawelelka77 2025-02-23 10:44:23

No chyba pierdyknę - jak żeś Ty tę klamkę w drzwiach przykleił ?

Wojok

Widzisz Wojok, to był celowy zabieg. Skupiłem się bowiem na jednej fotce i nie zweryfikowałem tego z innymi....

1. PAN-KARTON 2025-02-23 10:57:59

Paweł obawiam się że ta na Twoim zdjęciu jest zepsuta

Oo!? korekta ( foto 3 ) przypadek ? no ale nie w poziomie.

A kto pamięta jak były zamontowane klamki do otwierania hydraulicznego drzwi między wagonami w PKP ? też w pionie i odchylało się od środka na zewnątrz... Może to taki system ?

Rezultaty 100 - 120 z 132 pozycji
Udostępnij temat: