Spitfire Mk II - ANSWER 2005

1. szaman 2022-01-09 10:08:51

Nie wiem czy łatwo będzie znaleźć odpowiednie źródło z wymiarami i kątem wzniosu. A jeśli już to trzeba będzie przeliczyć jednostki. Znalazłem cos takiego. Z tych rysunków można by ściągnąć kąt kątomierzem...

1. anber 2022-01-09 23:36:02

Szamanie , Ty wiesz i ja to wiem. Ale czy wie o tym Jacek? Bo patrząc na ostatnie zdjęcia skrzydeł jakie prezentuje nam Jacek, można mieć wątpliwości.

1. Jacek-KP 2022-01-10 11:32:33

Dziękuję Panowie za podpowiedzi u wagi. Szamanie - ja oczywiście zaglądam do Internetu, ale pytanie padło tak na szybko w nadziei, ze ktoś będzie pamiętał. A rysunki bardzo mi się przydadzą.

1. Jacek-KP 2022-01-10 21:33:18

Już na finiszu okazało się, że konstrukcja szkieletu skrzydeł powinna wchodzić głębiej w kadłub. O 3 mm (jak na zdjęciu). Nie domyśliłem się, choć mogłem na to wpaść. Nie ma żadnych rysunków, które by to pokazywały. Opis prawie zerowy. Wyszło na to, że elementy zakrywające połączenie skrzydeł i kadłuba nie pasują do całości. Musiałem nadbudować dolną osłonę silnika i dopiero wtedy udało mi się to pozamykać. Niestety osłona silnika wygląda nienaturalnie w swej dolnej części, ale już nic nie poradzę. Nie chciało mi się po raz trzeci odcinać skrzydeł.

1. szaman 2022-01-11 09:10:21

To jakaś jedna wielka pomyłka to opracowanie. To powinno być tak jak w moim modelu. Element środkowy do którego doklejane są skrzydła "siada" w kadłub zapewniając właściwe ustawienie i wznios skrzydeł. I to podstawa. Nie musisz się wtedy martwic jak ustawić wznios, bo to zapewnia ten segment.

1. Jacek-KP 2022-01-12 14:02:45

Prace na Spitefire dobiegają końca. Te zabrudzenia, to próba śladów eksploatacji. Trochę za ostro niektóre mi wyszły i będę korygował - retuszował. Podwozie czeka na podłączenie, a ja próbuję wytłoczyć owiewkę kabiny. Mam dwie do różnych typów, ale mi nie pasują.

Spitfire prawie gotowy
  1. Jacek-KP 2022-08-21 11:20:56

Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem pracy wracam do modelowania. Zły stan zdrowia zmusił mnie do pozostania w domu. Zatem wracam do modelowania na pewien czas. Nie udało mi się zrobić samodzielnie porządnej kabinki, więc zamówiłem kilka w sklepie modelarskim. Niestety, w tym opracowaniu mało co pasuje, więc elementy szkieletu kabiny też nie pasują do owiewki. Po kilku podejściach udało mi się je połączyć ze sobą i model prawie gotowy. Pechowo - gdzieś mi się zawieruszyły koła z goleniami wykonane dawno temu i jestem w trakcie ich poszukiwań. Gdy tylko się odnajdą, wstawię model do galerii.

1. Jacek-KP 2022-08-21 17:32:52

Kółka się odnalazły. Właściwie, to nie zginęły tylko były dobrze schowane ;-) Koniec pracy - zapraszam do galerii.

Rezultaty 60 - 68 z 68 pozycji
Udostępnij temat: