M1 A1 Abrams skala 1:16

1. tulipan740i 2022-02-27 21:21:17

Dzięki Panowie za uznanie. To bardzo motywuje do dalszej pracy. Staram się odwzorować możliwie każdy widoczny detal. Skala ułatwia, ale też zobowiązuje. Inaczej model w tej skali wyglądałby jak w wersji blokowej. 

1. Zbyszek001 2022-02-28 09:27:08

Mam w zadobach Twardeho z GPM  w skali1/16. Obserwując Twoje wyczyny boję się go pociąć. Niezebym nie dał rady. Ale 2 lata nie dam rady budować modelu. I nigdy nie zbliżę się nawet do Twojego poziomu detalizacji. Szacunek. 

1. tulipan740i 2022-02-28 18:19:31

Zbyszku 4 lata. Dużo też zależy od tego ile czasu się poświęca na hobby. U mnie to było skrajnie różnie. Czasem też weny brak. Twardego też mam w planach, ale to raczej bułka z masłem ponieważ nie będę sam wykonywał masy części a zdam się w większości na wycinankę. Ewentualnie jakaś walorka. Zresztą grzech go nie mieć w tej skali skoro ma się już Abiego i Leosia. Od tacy trzej muszkieterowie. 

1. tulipan740i 2022-03-06 20:03:28

Powitać.

Przedział akumulatorów uważam za zamknięty. Chyba, że jeszcze pokuszę się o naklejkę ze schematem połączenia. Tylko z tym są dwa problemy. Raz, że jej nie mam dobrze zobrazowanej na foto. Dwa jak już ją robić to nie na drukarce bo wyjdzie mało szczegółowo przynajmniej przy moich możliwościach a nakreślić rapitografem. Niestety nie zachował się do dzisiaj mój sprzęt z technikum. Należało by do tego celu kupić nowy zestawik. 

Brakuje osłon izolacyjnych na klemy i mocowań przewodów do ramy mocującej akumulatory. Osłon nie robiłem celowo z mocowaniami się zgapilem. Tutaj widoczne mocowania (obejmy) grubszy h przewodów łączących klemy. Obejmy przykręcane to ramy kratownicy, która z kolei mocuje akumulatory.
  1. tulipan740i 2022-03-12 14:47:44

A jednak schemat elektryczny zrobiony. Fragment foki w znaczącym stopniu zapewnił materiał wzorcowy. Górny napis "BATTERY CONNECTION DIAGRAM" to moja wyobraźnia. Pewnie coś podobnego tam jest napisane. Schemat zrobiony w Paint. Teraz eksperymenty z powierzchnią antypoślizgową. 

1. pawelelka77 2022-03-12 16:11:55

O, matulu! Kto to będzie konserwował?

Jest moc!

1. tulipan740i 2022-03-12 18:48:18

O, matulu! Kto to będzie konserwował?

Jest moc!

pawelelka77

Jak to kto. Krasnoludki, te co Zbyszek o nich pisał. 

1. primo 2022-03-15 17:30:58

Jestem nonstop pod wrażeniem.

1. tulipan740i 2022-03-31 21:51:51

Primo, dzięki.

Ostatnio wykonałem powierzchnię antypoślizgową, ale tylko na kadłubie. Wieżę jeszcze musiałem nieco dopracować. Powierzchnia wykonana za pomocą pasty modelarskiej do tego właśnie celu. Zanim nałożylem ją na model musiałem ją trochę wyczuć. Porobilem kilka próbek pod kątem gradacji powierzchni, widoczności pod nią spawów i oklejania taśmą (czy po jej usunięciu nie odrywa się razem z tą pastą). Pomalowałem też jedną próbkę farbą docelową w celu upewnienia się, że nie wchodzi z nią w redakcję. Testy wypadły pomyślnie, więc zabrałem się za oklejanie modelu. Z oklejaniem było trochę zabawy szczególnie z tyłu. Jest tam trochę drobnicy. Pastę rozprowadzałem pędzelkiem a fakturę nadałem gąbką ze zwykłego zmywaczka kuchennego. Pasta jest niby do skali 1:35. Natomiast odkryłem, że gradacje powierzchni można regulować fakturą gąbki. Należy też mniej więcej nakładać tą samą ilość na powierzchnię, ponieważ małą wadą tej pasty jest dość szybkie schnięcie (około 2-3 minuty) i usunięcia nadmiaru lub uzupełnienia za bardzo potem nie można dokonać. A jak już to faktura będzie inna niż ta z pierwszego podejścia. Z efektu jestem w sumie zadowolony.

Napawałem też miliputem numery czterocyfrowe. Są napawane w oryginale na wieży z dodatkiem litery "u" i na klapach z tyłu. Nie wiem co do końca znaczą ale może tak oznaczają kolejne egzemplarze. W wiki jest liczba sztuk 9000+. 

Pozdrawiam. 

Oryginał
  1. Jacek-KP 2022-04-01 11:03:44

To będzie wspaniały model. Wykonane elementy coraz bardziej upodabniają go do prawdziwego czołgu.

1. Limaks 2022-04-01 23:58:07

Aż milo się patrzy... Nie wiem co mam napisać

1. tulipan740i 2022-04-02 04:24:20

Kamil jak to nie wiesz? Pisać to samo co w przedpremierowych sms-ach.  Nie odbiorę tego jako powtarzanie się. 

1. tulipan740i 2022-04-09 11:54:13

Witam z kolejną aktualizacją budowy. Czas na długo przeze mnie wyczekiwane malowanko. Dzisiaj tylko jedno foto zbiorcze. Części składowe wykonywałem tylko 4 lata. 

1. Limaks 2022-04-09 15:29:38

O matko jedyna!!! Jaki ogrom części na stole

to mówisz, że teraz możesz sobie go "poskładać"

Maluj, bo aż się prosi o pokazanie efektu końcowego:)

P.s no właśnie nie chcę się powtarzać ;) najważniejsze, że wiesz co o tym sądzę:)

1. tulipan740i 2022-04-09 21:34:47

Kamil, wiem co sądzisz. To jakaś lipa.  

To teraz serial w kolorze. Tymczasem pomalowałem kadłub, wieżę i lufę. Niby niewiele, ale żeby dokładnie okleić kadłub w tylnej części, też trochę czasu trzeba poświęcić. Odcień wydaje się ciemny, ale fotki są niedoświetlone a w świetle dziennym jest ok. 

Zaszpachchlowany otwór po drucie mocującym jarzmo armaty Lufa jest zdejmowana, żeby ułatwić ewentualny transport. Mocowanie jej jest bardzo solidne.
  1. tulipan740i 2022-04-16 20:40:55

Ostatnio udało mi się wszystkie detale w kolor ubrać. Poszło na to jak dotąd 3,5 farbek Tamiya 23 ml. Malowanie jest też na bieżąco, np. gdy dwa kosze już pomalowane łączyłem cybantami to należy pomalować nakrętki, itp. Takich przypadków jest więcej. Jak się dokłada jakiś detal już pomalowany to trzeba go potem przyspawać milliputem i znowu malowanko. Jednak taka kolejność, a nie pomalowanie złożonego modelu daje gwarancję dokładnego jego domalowania nawet w największych zakamarkach. Koła malowałem najpierw na piasek, a potem przy pomocy prostych maskownic (widocznych na zdjęciu) pomalowałem gumowe bandaże. Teraz to wszystko wygląda jak z fabryki. Będzie jeszcze jakoś przykurzone, żeby Abrams na zabawkę nie wyglądał. 

Malowanie bandaży Tutaj widać jak dobrze pamiętam dwunastokąt foremny na kołpaku Połączone kosze za wieżą Spawy przerywane Tylna furta Moduł klimy.
  1. tulipan740i 2022-05-07 21:43:30

Czołem. Dzisiaj przysiadłem na dłużej. Dokończyłem przyklejać koła nośne zgodnie z linijką. Ustawiłem też geometrię kół napinających. Pomalowałem gąski na srebrno w miejscach gdzie się wycierają. Wstępnie założyłem osłony trakcji. Wstępnie, ponieważ było mi to potrzebne do poprawnego wklejenia drągów, które je podtrzymują od dołu. Co do brudzenia to na razie tylko cała trakcja jest potraktowana lekkim brudem. Na ogólnych ujęciach tego nie widać. Na szczegółowe fotki przyjdzie czas. Zewnętrzna część czołgu będzie bardzo umiarkowanie poobijana z farby , jakieś zacieki postaram się zrobić. Jak to wyjdzie zobaczymy. Na pewno nie zrobię z niego jakiegoś brudasa bo w sumie ten sprzęt jest raczej zadbany i rzadko kiedy są fotki jakiegoś  zapuszczonego Abramsika. Po założeniu osłon trakcji czołg nabrał całokształtu. Ogólnie z modelu jestem zadowolony. To na razie tyle 

1. Zbyszek001 2022-05-08 06:59:36

Nie wiem co powiedzieć. Poprostu szok. I powiem Ci że już nie chwalę Twoich umiejętności. Kunsztu modelatskiego. Dociekliwości w szukanie wiedzy, precyzji, dokladnosci, ale po prostu wytrwałości. Ile to chyba dobre 3 lata. Model niezwykły, a raczej nie model tylko replika. Szacunek. 

1. Limaks 2022-05-08 08:47:27

Łooooo cho cho..  no bracie... 

Wypaśnie! Co za efekt!  Mistrz jest tylko jeden

1. tulipan740i 2022-05-08 10:00:02

Zbyszek nie 3 a 4 lata. Już nie piszę tego przez łzy, że tyle czasu to mnie kosztowało. Tyle modeli czeka a tu taki tasiemiec. Na etapie 2-3 lat  byłem trochę podłamany. Czułem się jak bym wszedł w bagno.  Ale z drugiej strony chciałem przez nie przejść najdłuższą droga i się nie poddawać. Jak nie wiesz co pisać to następnym razem napisz, że wyrzutniki granatników mają zdecydowanie za mały kąt rozwarcia, albo, że lufa jest za długa. Chociaż lufa jest ok tylko na zdjęciach efekt kropli ją wydłuża. Albo, że to z plastiku jest  Krytyka w cenie a w tej relacji same ochy i achy, za które również bardzo dziękuję.

Kamil bez przesady. Na wykończeniu pewnie trochę polegnę. To był by super model gdyby go malowała Beata albo Ediacz.

Rezultaty 540 - 560 z 596 pozycji
Udostępnij temat: