Przemytnicy z Doliny Rodanu, czyli wierzę ..., że zbuduję dioramę

1. Jerry K 2020-12-15 07:42:24

Zaprojektowałem pierwszą chałupkę i teraz zabieram się projektować następną.

Widzę że Polubiłeś chałupnictwo :)

1. Sebastian01 2020-12-15 11:04:05

Fajnie to wygląda. Nabrzeże mi się podoba bardzo. 

Ta pianka to co to jest? Tylko nie mówcie, że to ten sławny styrodur, bo niestety w moim mieście, w sklepie budowlanym, widziałem tylko jedną płytę tego materiału i do tego ścioraną jakby się z 10 lat po sklepie poniewierała :(

1. AndDi 2020-12-15 11:25:49

GTiStyle - no to będziesz musiał się uzbroić w cierpliwość, szybko to nie będzie.

Jerry - teraz to kupa ludzi uskutecznia chałupnictwo.

Sebastian - tak, to ten sławny styrodur. Kup sobie nawet tą jedną styraną, to się świetnie obrabia. W środku pewnie jest czysta, a to i tak jest zawsze tylko wypełniacz lub podkład. Ja używam nawet do robienia kopyt pod szalupy. Są różne grubości, najlepiej kupować w przedziale od 2 do 4 cm (tak mi się wydaje). Gdzie Ty mieszkasz? W Afryce? A nie, Zawiercie. To też na południu, więc cieplej, czyli brak popytu

1. Lobo 2020-12-15 13:51:09

Gdzie Ty mieszkasz? W Afryce? A nie, Zawiercie. To też na południu, więc cieplej, czyli brak popytu

AndDi

1. AndDi 2020-12-15 18:29:00

Pojawiło się nabrzeże kamienne. Miasteczko miało kiedyś fundusze i wymieniło część drewnianego nabrzeża, ale jak widać zabrakło na całość.
    Brak kolorowej drukarki powoduje, że wszelkie kolory muszę sam nadawać, ale jest zabawa

1. Sebastian01 2020-12-15 18:45:44

Kamienie też fajne. Wycinane pojedynczo czy nagniatane fugi?

1. AndDi 2020-12-15 18:56:48

No nie Seba, tu sobie odpuściłem i nie układałem pojedynczo.  Fugi trasowane, po uprzednim naklejeniu na miękki karton 1 mm.

Po za tym takie malutkie, to chyba by kiepsko wyszły.

1. AndDi 2020-12-18 19:52:42

"Usypałem" pagórek i odeskowałem przystań w części drewnianej.

1. Zygfryd 2020-12-18 21:11:35

Elegancko to wygląda. Dałbym sobie rękę uciąć gdybym nie wiedział, że to deski z balsy :)

1. AndDi 2020-12-18 21:52:03

Boczne deski, szalunkowe, i ta pierwsza od wody (ta szersza), to tektura. Te co leżą na ziemi, to fornir.

Dawno, dawno temu kupiłem sobie zapas pasków forniru, szkoda było nie wykorzystać

1. Sebastian01 2020-12-19 08:55:25

Hmmm... od razu uwzględniłeś cień okrętu na dnie. Sprytne i to bardzo, ale czy rzeki kiedykolwiek miały aż tak przejrzystą wodę?

1. AndDi 2020-12-19 10:51:37

Hmmm... od razu uwzględniłeś cień okrętu na dnie. Sprytne i to bardzo, ale czy rzeki kiedykolwiek miały aż tak przejrzystą wodę?

Sebastian01

I będę się musiał rozpisać.

Sebastianie, masz rację, bardzo rzadko rzeki maja czystą wodę. W zasadzie mógłbym zabarwić żywicę na jakiś "mulisty" kolor, ale tego nie zrobię, bo wydaje mi się, ze straciłaby na wyglądzie cała diorama.

Musisz sobie wyobrazić, że moi przemytnicy z Doliny Rodanu nie są w tej chwili na rzece Rodan, a wypłynęli na Morze Śródziemne i zakotwiczyli w jakiejś małej zatoce, gdzie woda jest przejrzysta, a mieszkańcy chętni do handlowania. Gdyby tylko pływali po Rodanie, to bo by nie zarobili na swoje życie i swych rodzin by nie wykarmili, a ich małe biedne dziatki nie miały by się w co ubrać i świeciłyby gołymi tyłkami.

Co ciekawe, to rzeka Rodan jest krystalicznie czysta w swoim górnym biegu. Załączam fotkę z miejsca połączenia się dwóch rzek, na lewo Rodan, na prawo Arve.
    Podejrzewam, że ci moi szmuglerzy raczej by tam nie popłynęli, ale kto ich tam wie, niechętnie zdradzają swoje tajemnice. Słyszałem, że parę osób, które zbyt dużo wiedziały, zniknęło w nader podejrzanych okolicznościach.

Mam też zdjęcie z polskiego podwórka, gdy łączą się dwie rzeki czysta i brudna, sam fotkę robiłem, to ta z tymi ruinami.

P.S. Brawo dla Ciebie za zauważenie i rozszyfrowanie cienia

1. Sebastian01 2020-12-19 17:07:09

No w sumie racja z tą zatoczką. Zafiksowałem się na tą nazwę rzeki i uznałem, że operują tylko na rzece i terenach przylegających do niej (w dolinie). To tak jakby uważać, że Zbyszko z Bogdańca miałby prawo urzędować wyłącznie w Bogdańcu.

1. AndDi 2020-12-19 18:17:59

To tak jakby uważać, że Zbyszko z Bogdańca miałby prawo urzędować wyłącznie w Bogdańcu.

Sebastian01

Fajny i dobry przykład

1. AndDi 2020-12-19 20:39:52

Dzisiaj dokończyłem nabrzeże kamienne.

Pomalowałem sobie tekturę 0,5 mm na piaskowiec, no i musiałem to pociąć na w miarę równe płyty. Zawsze mam z tym problem, aby wyciąć powtarzające się elementy tak, żeby wyglądały wszystkie na równe i na dodatek zrobić to w miarę szybko. Wymyśliłem sobie na to sposób. Tak jak na fotkach: pociąłem mnóstwo pasków tej samej szerokości nie docinając do krawędzi, następnie odznaczyłem sobie poprzeczne paski i zacząłem je ciąć również nie docinając do końca, dzięki czemu nie rozpadało mi się obramowanie. I tak powstało mnóstwo płyt z piaskowca o w miarę powtarzalnych wymiarach.

1. Jacek-KP 2020-12-19 21:27:55

Działasz widzę, działasz. Od kiedy to zmieniłaś zawód i stałeś się brukarzem?

1. Wojok 2020-12-19 23:25:46

Słyszałem, że parę osób, które zbyt dużo wiedziały, zniknęło w nader podejrzanych okolicznościach.

AndDi

Aaaaa tam, podejrzane okloiczności. Betonowe buciki to normalna praktyka w takich przypadkach

1. AndDi 2020-12-20 10:51:46

Jacek-KP - a co tam, tyle zawodów już miałem, to i brukarz nie zaszkodzi

Wojok - z tymi bucikami to trochę nie trafiłeś, gdyż diorama ma przedstawiać początek XIX wieku i wtedy jeszcze na nowo nie odkryto betonu. Taka to historyja, czyli nadal nie wiadomo co im się przytrafiło 

1. Jerry K 2020-12-20 13:57:00

Na twierdzy Modlin, w pobliżu miejsca z którego w czasie letniej wycieczki Zrobiłeś pokazane wyżej zdjęcie Wisły i Narwi, zamontowana jest obrotowa kamera internetowa. 

https://twierdza-modlin-warszawa.webcamera.pl/

1. AndDi 2020-12-20 14:05:11

Jerry K - brawo Ty, widać nawet kawałek mostu. Zdjęcie zrobione 6 lipca 2013 roku.

Rezultaty 20 - 40 z 150 pozycji
Udostępnij temat: