Claas Lexion 780-projekt własny

1. beata 2021-03-14 20:51:52

Rozkręcasz się. Umiejętności coraz większe, i model zyskuje na szczegółach. 

1. AndDi 2021-03-14 20:59:28

No nareszcie coś drgnęło i to już dwukrotnie

1. tulipan740i 2021-03-14 21:54:02

Ten zbiornik jak na koronacji. Trzeba tą koronę na złoto pomalować i król będzie tylko jeden

1. Zygfryd 2021-03-14 21:55:44

Dzięki  Więcej myślenia i analizowania zdjęć a mało pracy. Same rzuty z boku i przodu to pryszcz, bo to głównie widać. Gorzej z tym co jest na górze. Silnik chyba sobie odpuszczę i nie będę robił uchylnej osłony. Jednak nie wiem jak poradzić sobie z tym co jest pod rurą, a wygląda jak na zdjęciu i będzie część widać 

1. Wojok 2021-03-15 02:01:32

Jednak nie wiem jak poradzić sobie z tym co jest pod rurą, a wygląda jak na zdjęciu i będzie część widać 
    Zygfryd

No, jak to jak ? Po prostu, systematycznie, elemencik po elemenciku. Jak rasowy modelarz

1. Sebastian01 2021-03-15 08:01:47

Ładnie to wygląda. Będzie kolejny piękny model.

1. riderZ056 2021-03-16 21:03:25

Dzięki  Więcej myślenia i analizowania zdjęć a mało pracy. Same rzuty z boku i przodu to pryszcz, bo to głównie widać. Gorzej z tym co jest na górze. Silnik chyba sobie odpuszczę i nie będę robił uchylnej osłony. Jednak nie wiem jak poradzić sobie z tym co jest pod rurą, a wygląda jak na zdjęciu i będzie część widać 

Zygfryd
    Obawiam się, że nie masz wyjścia :D Dodatkowo pamiętaj też o tym co widać, kiedy mu się zajrzy od spodu pod osłonę. A tak serio, ja teraz zaczynam żałować, że nie zrobiłem osłon całkowicie otwieranych, zwłaszcza lewa strona wygląda przerażająco, ale pomału i wszystko się zrobi.

1. Zygfryd 2021-03-24 20:58:08

No trochę będę musiał zrobić, coś się wymysli.

Dzisiaj mały update. Dorobiłem podajnik wsypowy do zbiornika. Oczywiście składany. Dalsza osłona również na miejscu. Jeszcze trochę się wyciągnie do tyłu, spory byczek będzie 

Zabrałem się również za tą podłogę co silnik z chłodnicą na niej stoi i ściankę boczną. Ale za bardzo nie ma czego jeszcze pokazywać. Myk jest taki, że nie bardzo wiem czy podłoga jest po skosie ku górze (jak w najnowszej generacji "Lexów"), czy w 780 była prosta. Na zdjęciach tego nie widać zbytnio i chyba będę musiał improwizować  Ale stawiam, że idzie po skosie, bo pod nią są rotory, które również idą po skosie przez kombajnu

Ułożenie rotorów ROTO PLUS
  1. tulipan740i 2021-03-24 21:44:38

Trochę jest zagwozdka z tą podłogą. Ale ja tu widzę kryptoreklamę . Do tego doskonale wpisuje się w branżę, jak ktoś złapie uczulenie na CA, albo inną chemię 

1. Zygfryd 2021-04-28 22:08:31

Aby ustalić szerokość ścianek wewnętrznych kombajnu musiałem wykonać osłonę tylną. Cholernie ciężko było, bo zielone i biały element były robione osobno (malowanie odcinając kolory taśmą mi nie idzie). Osłonka wygląda jak na zdjęciu. Wymaga lekkiej kosmetyki malarskiej. Dzięki jeszcze raz Tulipan za rady co do szlifowania. Nawet nie wiecie jaka to rzeźba z kartonu i CA tam na dole zielonych elementów  ale finalnie wyszło mega! Polubiłem szlifowanie   Porównanie z realem

1. AndDi 2021-04-28 22:26:57

No i coś drgnęło. Fajnie to wygląda. 

1. tulipan740i 2021-04-28 22:40:27

Ho ho. Jak ta osłona jest robiona z podziałem jej elementów na kolory to faktycznie musiałeś polubić to szlifowanie. To tak jak ja. Czym malujesz pędzelkiem czy aero? Jak aero byś malował to nie ma większych problemów z odcinką kolorów. Wystarczy dobrze okleić i natrysk mniejszą ilością farby zrobić. Nie ma możliwości zalania farbą tego co pod taśmą bo farba z aero jest wstępnie odparowana i ciężko zrobić zaciek.

1. Zygfryd 2021-04-28 22:53:28

Tak myślałem, że pewnie aero by ułatwiło zadanie. Ja maluję sprayami z puszki. Jakieś takie to nie po mojemu wychodziło jak oklejałem taśmą. Tu też z jednej strony okleiłem i muszę poprawić białym. Dlatego zdecydowałem się na rozdzielanie elementów na kolory i malowanie osobno. Tutaj nie było by problemu gdyby osłona była prosta. Ona nie dość, że jest wypukła, to jeszcze zielone ucieka pod skosem do tyłu względem białego. Nie takie proste to było wykonać i spasować. Sen z głowy spędzały mi wnęki na światła. Ale wyszły mi rewelacyjnie. Aż jestem dumny z siebie 

1. tulipan740i 2021-04-28 23:12:25

Spray mało precyzyjny w regulacji ilości farby. Dobry do malowania bez odcinek. Wnęki na światła ładnie wyszły, tylko może pod te klosze daj jakieś odbłyśniki.

1. Zygfryd 2021-04-28 23:47:53

Odbłyśników już nie ogarnę. Musiałbym wycinać dziury we wnękach. Muszą zostać takie szare. Swoją drogą. Te dolne światła w tej osłonie były chyba za dopłatą. Bo spotkałem się, że zamiast halogenów były zwykłe kapsle wstawione. Prawie nie odróżniające się od lamp  O wstawiam screena z filmiku

1. Sebastian01 2021-04-29 07:22:13

Odpicowana ta tylna klapa, że hoho :)

1. Szwagier 2021-04-29 09:12:25

Super ta klapa, fajnie wyszlo to przetłoczenie na rejestrację.

Co do samego aerografu, to trzeba się nim nauczyć malować. Ja przesiadłem się z spreyu na aero i na początku nie było łatwo. Rozcieńczanie farby, ustawianie ciśnienia, na koniec czyszczenie aerografu. Ale powoli zaczynam to ogarniać. Puszka spreyu ma ten plus że psikniesz i gotowe, ale ciężko ja kontrolować zwłaszcza na małych powierzchniach. Poza tym każdy sprey śmierdzi. Ja maluję aerografem farbkami akrylowymi tamiya i nic nie śmierdzi w mieszkaniu. 

1. GTiStyle 2021-05-01 10:15:27

Nie czujesz zapachu farb akrylowych od tamki? Dla mnie zapach jest wyczuwalny. W połączeniu z dedykowanym rozcieńczalnikiem tym bardziej ;) Aczkolwiek same farby spoko. 

1. tulipan740i 2021-05-01 10:56:59

Potwierdzam, że Tamiya też śmierdzi, gdyż również używam jej akryli. Zapach jest wprawdzie może mniej toksyczny jak ze spreya, ale fiołkami nie pachnie . Można go zniwelować rozcieńczając spirytusem zamiast dedykowanym śmierduchem tylko trzeba go lać do farby a nie w gardło 

1. Szwagier 2021-05-01 16:52:42

Pachnie wódeczką.... Zwłaszcza te przezroczyste tamiye to malowanie kloszy. One mają zapach takiej nalewki wiśniowej  Poza tym żona nie narzeka, to znaczy że nie śmierdzą. 

Rezultaty 120 - 140 z 236 pozycji
Udostępnij temat: