Scania R620

1. Skorpion 2021-02-14 11:36:51

Widzę, że tu niezłe rzeźbienie Cię czeka.

AndDi

Od początku się z tym liczyłem :)) Dlatego wspominałem , że troche mnie ta kabina przerasta :))

1. pawelelka77 2021-02-14 12:11:01

Te trapezy nad i pod napisem , faktycznie jakieś dziwne , ja bym jednak powiedział , że ściana , tak od połowy napisu , jakby chowa się do środka , więc wystarczyłoby chyba zrobić nacięcie i wygiąć dół w strone kabiny , a szczeliny czymś zamaskować.

To zależy od modelu. Ten grill jest starszą wersją. Nowsze faktycznie mają tylko dolny fragment cofnięty. Tak więc jak sobie to rozwiążesz, tak będziesz miał. Bodaj do 2008 roku było.

Jeśli masz jakiś pomysł , jak ciekawie zrobić te wloty powietrza w grillu , żeby nie były takie kwadratowe , to zapodawaj  śmiało :)) 

Skorpion

Jak się przyjrzysz, to na wydruku one są zaokrąglone. Tutaj linie gięcia to psują. Można wykonać ścianki takiej wnęki w postaci jadnego pasa. Wówczas można wykorzystać tę czarną ścianę jako dno wnęki. Siateczkę może wówczas lepiej dopasujesz..... 

Tak sobie kombinuję....

1. pawelelka77 2021-02-14 12:50:27

Te trapezy nad i pod napisem , faktycznie jakieś dziwne , ja bym jednak powiedział , że ściana , tak od połowy napisu , jakby chowa się do środka , więc wystarczyłoby chyba zrobić nacięcie i wygiąć dół w strone kabiny , a szczeliny czymś zamaskować.

To zależy od modelu. Ten grill jest starszą wersją. Nowsze faktycznie mają tylko dolny fragment cofnięty. Tak więc jak sobie to rozwiążesz, tak będziesz miał. Bodaj do 2008 roku było.

Jeśli masz jakiś pomysł , jak ciekawie zrobić te wloty powietrza w grillu , żeby nie były takie kwadratowe , to zapodawaj  śmiało :)) 

Skorpion

Jak się przyjrzysz, to na wydruku one są zaokrąglone. Tutaj linie gięcia to psują. Można wykonać ścianki takiej wnęki w postaci jadnego pasa. Wówczas można wykorzystać tę czarną ścianę jako dno wnęki. Siateczkę może wówczas lepiej dopasujesz..... 

Tak sobie kombinuję....

1. Skorpion 2021-02-14 12:53:18

Wiesz co , przyglądam się , i zaokrąglenia nie widzę :) Otwory do wycięcia są kwadratowe i na dobrą sprawę same elementy wnetrza też , tak na moje oko , natomiast patrząc na oryginał , to wszystko jest jakby jednym elementem , tyle , że wyprofilowanym. Ja myślę zrobić tak , nie wycinać całego prostokąta , tylko po bokach trochę zostawić , i lekko to co zostało pryciąć pod katem , potem te "listki" wgiąć do środka , a od spodu czyms podkleić , ew. jeszcze później w środku lekko doszlifować , wtedy te przejścia między stroną zew. a wew. powinny byc troche łagodniejsze. 

1. Wojok 2021-02-14 14:01:07

Ja myślę zrobić tak , nie wycinać całego prostokąta , tylko po bokach trochę zostawić , i lekko to co zostało pryciąć pod katem , potem te "listki" wgiąć do środka , a od spodu czyms podkleić , ew. jeszcze później w środku lekko doszlifować , wtedy te przejścia między stroną zew. a wew. powinny byc troche łagodniejsze. 
    Skorpion

Hmm, to chyba najlepsza opcja W standardzie też bym tak zrobił, tylko, skoro to biały elemant, dałbym tyłem do przodu, żeby linii konturowych nie było widać. Bo, na tej fotce, to słabo wygląda.

1. pawelelka77 2021-02-14 14:34:41

Wiesz co , przyglądam się , i zaokrąglenia nie widzę :) Otwory do wycięcia są kwadratowe i na dobrą sprawę same elementy wnetrza też , tak na moje oko , natomiast patrząc na oryginał , to wszystko jest jakby jednym elementem , tyle , że wyprofilowanym. Ja myślę zrobić tak , nie wycinać całego prostokąta , tylko po bokach trochę zostawić , i lekko to co zostało pryciąć pod katem , potem te "listki" wgiąć do środka , a od spodu czyms podkleić , ew. jeszcze później w środku lekko doszlifować , wtedy te przejścia między stroną zew. a wew. powinny byc troche łagodniejsze. 

Skorpion

Ok. a ściana jest zupełnie płaska? Jeśli tak, to oczywiście jest to najkorzystniejsza opcja, bo dodatkowo usztywnia ścianę. Sądziłem, że jest delikatny łuk. W jakim kolorze planujesz ścianę z grilem? Srebrny, szary czy w kolorze kabiny?

1. Skorpion 2021-02-14 16:49:30

Sciana praktycznie jest plaska , ale mnie chodzi o same te wneki w grillu , ze sa kwadratowe , prostokatne , a jak popatrzymy na oryginal , to one maja inny ksztalt i troche inaczej wygladaja. Kolor planuje srebrny - aluminium , ale jak to czesto bywa plany moga sie zmienic :)

1. pawelelka77 2021-02-14 17:32:06

Porównaj sobie trzy fotki z poprzedniej strony. Faktycznie Twoje rozwiązanie z pochyleniem fragmentów ściany do wewnątrz będzie dobre.  Zwróć uwagę, że grill jest płytszy. Boczne ścianki wnęk są krótkie a pasy z siatką są szersze. To oczywiście tylko szczegóły. 

Mam nadzieję, że właściciele tych zdjęć nie mają nic przeciwko ich zamieszczeniu w tym Forum.

1. beata 2021-02-14 19:47:20

Szczerze powiedziawszy, to ja ci współczuję. Ale z drugiej strony patrząc, to zrobisz coś, z niczego.

1. Skorpion 2021-02-20 20:49:39

Paweł - ja te wloty chce zrobić inne , nie takie prostokątne , tylko takie ala trapez.

Beata - nie przesadzaj , jednak większość roboty zrobił autor , bo zaprojektował :))

Dorobiłem troche przodu. Te boczne owiewki chciałem bardziej do ryginału przopodobić , bo takie ramki jak w projekcie mi nie odpawiadały , ale bardziej już mi się nie udało. Teraz najgorsze przede mną , impregnowanie i szlifowanie tego wszystkiego , po tym będzie można stwierdzić , czy działamy dalej , czy przyczepe będzie ciągnął Mercedes :))

To do miłego...

1. tulipan740i 2021-02-20 21:03:13

To już kabina trzyma się "w kupie". Po impregnacji polecam jeszcze podkład wypełniający dopiero szlif. Podkład dopiero uwydatnia gdzie jeszcze są jakieś drobne szczeliny, babole  Zawsze można jeszcze to wypełnić szpachlą przed szlifowaniem

1. Skorpion 2021-02-20 21:24:45

Tulipan - jeśli idzie o ten podkłąd wypełniający , to poleciłbys cos konkretnego ? 

1. tulipan740i 2021-02-20 21:44:08

Zwykły szary podkład wypełniający jaki jest używany w lakiernictwo samochodowym w sprayu. Ja używam tego z foto. Szybko schnie i grubszą warstwę można położyć. 

1. Skorpion 2021-02-20 21:50:19

Dzięki , postaram się takową znaleźć i wypróbować :)

1. tulipan740i 2021-02-20 22:00:36

Tutaj masz nieco gęstszy, typowy podkład wypełniający do większych powieszchni. 

https://m.ceneo.pl/92020844;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAiAg8OBBhA8EiwAlKw3kpsM85-3XSXIKiMlaFDHMuN2Faz6OhysmRuQ18SVhjxH4lcpwPA2qRoCbxQQAvD_BwE  

Ten mój niby farba podkladowa, ale na modelarskich powieszchniach działa wypełniajaco, więc napisałem, że podkład wypełniający. Niewiele się różni od tego z linka, chyba tylko grubością warstwy. Używałem też tego z linka, to dobry jak by ktoś szlifował kadłub Yamato w skali 1:100, bo przy mniejszych detalach wystarczy ten z foto. 

1. Skorpion 2021-02-20 22:28:45

Czyli krótko mówiąc , trzeba rozejrzeć się w sklepie z lakierami samochodowymi za podkładem wypełniającym ? Tak czy siak , taka wizyta , to dopiero za tydzień , bo oficjalnie w robocie jestem cały czas :) , a zresztą jutro jest niedziela. Podoklejam jeszcze brakujące przetłoczenia i zostawię ją do mojego powrotu , a wezmę się za kontener. Przetłoczenia z tyłu kabiny , chyba jednak sobie daruję , bo dojdą jeszcze boczne spojlery , do tego kontener , więc i tak nie będzie ich widać. 

1. tulipan740i 2021-02-20 23:16:24

Czyli krótko mówiąc , trzeba rozejrzeć się w sklepie z lakierami samochodowymi za podkładem wypełniającym ? 

Skorpion

W każdym sklepie z mareriałami do lakiernictwa są takie podkłady potocznie też zwane Filerem. Kup farbę podkladową najlepiej tej firmy z foto. Mimo, że nie jest w nazwie "podkład wypełniający," na modelu doskonale zadziała wypełnienie. Możesz zamówić też na Allegro. Z takimi podkladami jest jeszcze jeden myk. Umiejętnie nakładając go na części i uważając żeby nie zalać, można wykorzystać zjawisko napięcia powierzchniowego cieczy i na drobnych częściach gdzie to jest potrzebne, robią się zaokrąglenia. Potem w prawdzie przy odparowaniu trochę to sądzie, ale można poprawić drugą warstwą w razie potrzeby. 

1. Szwagier 2021-02-21 00:00:22

Też używam podkładu w spreyu, tylko że innej firmy z racji że mieszkam zza granicą. I tak jak tulipan740i pisze można położyć grubiej, ciężko zrobić tym zaciek, w porównaniu z zwykłą farbą w spreyu. Poza tym papier fajnie wciąga tą chemię i fajnie się impregnuje. To tak jakby szpachla w spreyu. Potem szlifujesz. 

1. tulipan740i 2021-02-21 08:26:16

O ile dobrze zrozumiałem Szwagier pisze o bezpośrednim podkladowaniu bez impregnacji. Można i tak ponieważ samym podkładem też jednocześnie się zaimpregnuje. Ja jednak wolę najpierw zaimpregnować z osobna większe powierzchnię np. lakierem bezbarwnym w sprayu a mniejsze CA i dopiero podkladować. Przy impregnacji bezpośrednio podkładem trudniej też uzyskać to o czym pisałem z tym zaokrągleniem części korzystając z efektu napięcia powierzchniowego, cieczy bo więcej podkładu na to pójdzie. Skorpion taką kabinę bym najpierw zaimpregnował lakierem bezbarwnym w sprayu. Wtedy podkład mniej wsiaka "ucieka" nam w materiał i więcej go zostaje na wierzchu, gdzie potrzebny jest do wyrównania, i jest z czego wycinać bez większej ingerencji w papier. Te podkłady ładnie się wiążą z wyżej wymienionymi impregnatami. Nie ma też problemu jak chodzi o malowanie ich farbami akrylowymi. I ważne jak zaimpregnuje się lakierem a nałoży się na tyle grubo, że papier się nasyci i utworzy się lustro to należy przed położeniem podkładu zmatowić taką powierzchnię lepiej na sucho drobnym papierkiem. Ale z tym nadmiarem lakieru trudno przesadzić bo taki już przetarty papier spokojnie 2 warstwy potrafi wchłonąć.

Poniżej foto lakieru bezbarwnego którego używam do impregnacji większych powierzchni. 

1. Skorpion 2021-02-21 09:27:29

Ja z lakierami w szpraju mam niemiłe doświadczenia. Używam półmatowego lakieru Altax , który , po odpowiednim rozcieńczeniu nakładam aerografem. Uzywam go zarówno do impregnacji , jak i do pokrywania modelu po malowaniu. Daje on taką lekko błysczącą powierzchnię i trochę ożywia kolory. Tym lakierem jest pokryty np. Jelcz z przyczepą , czy Ursus i mnie takie cos wystarczy. Błyszczącym lakierem pokryłem Mercedesa z chłodnią i to zepsuło tylko cały efekt . W tej chwili mam taki najzwyklejszy podkład , czerwony , ale ten samochodowy może być dużo lepszy , więc z podkładowaniem poczekam do powrotu z roboty. Dzięki za rady. 

Rezultaty 80 - 100 z 210 pozycji
Udostępnij temat: