Scania R620

1. Skorpion 2021-02-28 16:26:50

Cześć !

Kabina pomalowana , i tu należy się trochę słów wyjaśnienia. Będąc w czwartek we Francji , widziałem na firmie czarną Scanię ze złotym grillem , blendą , klamkami i lusterkami. Tak mi się to spodobało , że postanowiłem swoją zrobić też w takich barwach. Kolor jest czarny , z tym , że nie ma takiego połysku , bo lakier który użyłem jest półmatowy , nie chciałem malować farbą błyszczącą , bo wbrew pozorom na mercedesie ona idealnie nie leży. Łatwiej mi sie maluje aerografem , farbami matowymi , stąd też kabina wygląda jak wygląda , aczkolwiek ja chciałem , żeby tak to wyszło. Podejrzewam , że wielu z was mój pomysł sie nie spodoba ( z kolorem ) , ale nic nie będę już zmieniał , jak to sie mówi , tak sobie zamarzyłem i tak sobie zrobiłem :) Ramki w bocznych szybach zostaną jeszcze podmalowane , natomiast przednia szyba , no cóż , nie dość , że brudna , nie wiem od czego , to jeszcze popękała jakby kamieniam w nią rzucali , tej co jest już nie odkleję , więc muszę wyciąć samo szkło i zrobić nową , naklejąć ją na to co jest , niestety po bokach będzie to widoczne , bo będzie grubiej , ale innej opcji nie widzę , z drugiej strony będzie się dobrze od drzwi odznaczać :) Grill , póki co , jeszcze schnie. Rzeźbię również dalej kontener , więc na ostatniej fotce małą przymiarka. Mimo wszystko , mam nadzieje , że zrozumiecie moje widzi mi się z kolorem.

To do usłyszenia...

1. chilar 2021-02-28 16:44:17

Bardzo ładna kolekcja.  Kolekcjonerstwo  i modelarstwo to jak małżeństwo. Wspierają się nawzajem. Widzę u Kolegi zaleciałości z modelarstwa plastikowego.  Nie mylę się?

1. tulipan740i 2021-02-28 16:57:29

Szkoda że nie zrobiłeś fotki tej Skakanki z Francji.

1. Skorpion 2021-02-28 17:16:45

Chilar - niestety mylisz się :) W swoim życiu skleiłem tylko jednego plastika , który wyszedł kiespsko i zakończył swój żywot. To był Mercedes Actros , a kilka cześci po nim wykorzystałem w budowie kartonowego Merola chłodni.

Tulipan - no nie pomyślałem , żeby zrobić , zreszta szybko stamtąd odjechałem. Mniej więcej , to było coś takiego jak na fotce , tylko w małej kabinie , bez żadnych wzorów i trochę jaśniejsza. Poza tym jak mówiłem , miała jeszcze złotą blendę i klamki.

1. tulipan740i 2021-02-28 17:38:33

Złote dodatki to pewnie elementy tuningu. Mnie się bardzo podoba taki trochę stealth w złotej otoczce. Jak Twoja ma wyglądać podobnie to chyba będzie ok.  Swego czasu dużo jeździłem po Francji, a ilość tamtejszych fotoradarów potrafi zaskoczyć zanim się przywyknie.. W ojczyźnie mamy raj w tym temacie. Faktycznie może stealth by tam się sprawdził.

1. Skorpion 2021-02-28 17:53:14

Francja to w ogóle jest stan umysłu :)) Szczerze mówiąc to nie wyglądało mi to na tunning , tylko po prostu gość sobie pomalował te elementy na złoto , bo czerń to była chyba fabryczna , tyle że trochę już zblakła. Cały ten zestaw wyglądał na swoje lata , więc może była to próba "odświerzenia" :) Zresztą nie przyglądałem mu się zbytnio , bo chciałem jak najszybciej wyjechać stamtąd , później dopiero mnie tak naszło , a może i model w takich kolorach zrobić. Na modelu powinien być trochę większy połysk , ale mnie pasuje to , co jest :) Przyłożyłem grilla na sucho i pstryknąłem fotkę - tak to będzie wyglądać. Tego grilla chciałęm zrobić jak najlepiej , ale jest element stosunkowo mały i wiotki , więc lepiej mi się nie udało. Projekt grilla przygotował Paweł , za co oczywiście serdecznie mu dziękuję. Teraz musi on ( grill , nie Paweł ) poleżakować do jutra , żeby dobrze wysechł. Oczyma wyobraźni już widzę ta kabine w dodatkami :)) Jak dojdą choćby światła , to juz powinno to nabrać życia :))

1. tulipan740i 2021-02-28 18:17:40

Grill. Ja bym pod nim może siatkę jakąś wstawił, bo tak trochę dziwnie wygląda, gdy tu niby otwory do chłodzenia są, ale w sumie zaślepione. Brakuje wrażenia głębi.

1. Skorpion 2021-02-28 18:25:51

Spokojnie , będą siateczki , albo coś w tym stylu. To jest tylko tak przyłożone na sucho , żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać. Należy pamiętać , że nad przebiegiem budowy cały czas czuwa Paweł , który ma naprawdę genialne pomysły , tak więc pod tymi wlotami coś jeszcze bedzie :)) 

1. tulipan740i 2021-02-28 18:49:02

Chyba że tak, bo już myślałem że jakaś fuszerka się szykuje

1. pawelelka77 2021-02-28 19:52:34

Nie wiem komu zalazłeś za skórę na dzikusie ale zdemolował Ci szybę. Bez holowania się nie obędzie.... Ramki z szybą nie da się odkleić? Może jednak się da?

U góry "okap" przysłoni niedoróbkę, a od dołu plastiki z których wychodzą wycieraczki. boki to nie problem, bo tam są nakładki...

Czekam na tą siateczkę, jak to wyjdzie....

Kolory będą naprawdę oryginalne w pozytywnym tego słowa znaczeniu...

1. Skorpion 2021-02-28 20:02:11

No , wreszcie się objawił ! :) Szyba już wycieta , ramki nie da sie odkleić , bo wszystko na sztywno jest. Myślę , że nawet jak nakleje nową ramkę na to co jest , to nie powinno być tragedi.

1. Skorpion 2021-03-03 21:27:54

Cześć ! 

Szklarze szybe wymienili , dodatkowo zrobiłem nowego grilla , bo tamten , mówiąc delikatnie , wyszedł kiepsko. Ten tez idealny nie jest , ale lepiej juz nie zrobię , wbrew pozorom jest to dosyć trudny element , z racji małych i wiotkich elementów , dodatkowo , nie leży na kabinie perfekt , z racji tego iż projekt jest Pawła , a kabina pana Wandtke , jako , że Paweł projektował "w ciemno" , opierając się na oryginale , ja musiałem wprowadzić kilka poprawek , przez co , może nie ma tragedi , ale też nie jest to co powinno być , w sensie zgodności z oryginałem. Tak czy siak , ja jestem z efektu zadowolony. Zrobiłem też światła , jest na nich "szkło" , tylko na fotkach może to być niewidoczne , no i to co wykręcali pan Lutek i pan Jeżyk , czyli złote klamki. Pomału robię też ramę. Na podszybiu i zderzaku jeszcze będą drobne poprawki , więc spokojnie. Dodam jeszcze , że lusterka też będą złote , ale zastanawiam się nad kolorem blendy i uszczelki na szybie , czarne czy chrom ?

I na razie by było... 

1. tulipan740i 2021-03-03 21:38:45

. Dodam jeszcze , że lusterka też będą złote , ale zastanawiam się nad kolorem blendy i uszczelki na szybie , czarne czy chrom ?

I na razie by było... 

Skorpion
    Ja na Twoim miejscu zrobił bym czarne. Srebrne elementy wprowadzą misz masz kolorystyczny. Inaczej sprawa się ma jak by nie było złotego grila. Wtedy srebrny jak najbardziej komponuje się z czarnym. 

1. AndDi 2021-03-03 21:45:27

Też bym głosował za czarnymi. 

No chyba, że chcesz być oryginalny, to daj różowe 

1. tulipan740i 2021-03-03 22:03:56

Skorpion zauważ, że producenci aut nie stosują  raczej równocześnie złotych i srebrnych elementów nadwozia. No chyba, że w jakimś czerstwym tuningu, ale Twój zestaw jest przecież rasowy

1. Skorpion 2021-03-03 22:06:17

Jeśli mam być szczery , to też przemawia do mnie czerń. O ile uszczelka , to pikuś , to boję się , że czarna blenda będzie się zlewać z kabiną. Chyba , żeby ją połyskiem dać , to będzie sie bardziej świecić , a przez to troche odznaczać. Chyba , że jest jakis inny kolor , który jako tako komponuje się z czarnym , oprócz różowego :))

1. Szwagier 2021-03-03 22:17:08

Blenda w czarny połysk, uszczelki czarne. Jak dasz chrom to tak jak Tulipan740i mówi będzie miał misz masz kolorów. Chrom, złoto jak by cyganie jeździli tą ciężarówka z dywanami  żarcik 

1. tulipan740i 2021-03-03 22:18:07

Może blende zrobić na czarno, żeby wyglądała na  ciemny przezroczysty materiał, coś w stylu owiewek do szyb Team Heko. Może to da radę zrobić jako czarny element, ale potem grubej lakierem bezbarwnym zalany. Trzeba poprobować

1. pawelelka77 2021-03-03 23:28:50

Jeśli mam być szczery , to też przemawia do mnie czerń. O ile uszczelka , to pikuś , to boję się , że czarna blenda będzie się zlewać z kabiną. Chyba , żeby ją połyskiem dać , to będzie sie bardziej świecić , a przez to troche odznaczać. Chyba , że jest jakis inny kolor , który jako tako komponuje się z czarnym , oprócz różowego :))

Skorpion

Blendę zrób z folii, którą wykorzystujesz do szyb. Od spodu psiknij czarnym. Będzie sięświecić jak lakierowana. Pamiętaj, że na niej są obrysówki....

1. Skorpion 2021-03-04 00:06:56

Ta folia to za cienka bedzie , do tego jeszcze te światła w niej ( blendzie ), nie złapię na niej kształtu , poza tym ta blenda wygląda mi bardziej na taka plastikową niż taką przeźroczystą , więc zrobię ją normalnie z kartonu i pomaluję czarnym połyskiem.

Rezultaty 120 - 140 z 210 pozycji
Udostępnij temat: