Scania R620

1. tulipan740i 2021-02-21 11:49:20

Myślę że jak byś używał lakieru w sprayu i tylko do impregnacji to był byś zadowolony. Żadne rozcieńczanie i do tego paprać nim aerograf ? To nic fajnego.

1. Skorpion 2021-02-21 12:16:44

Używałem i nie byłem zadowolony. Altax jest akrylowy , więc mycie aerografu po użyciu nie jest dużym problemem. Ten akurat podpasował mi najbardziej , szybko schnie i daje fajna powłokę :))

1. tulipan740i 2021-02-21 13:31:23

Wiadomo każdy ma swoje preferencję. Ale ten lakier w sprayu mogę polecić. Już nie mogę się doczekać kabiny i tych dopracowanych zawiłych kształtów.

1. Skorpion 2021-02-21 14:14:39

Tulipan - chyba sie rozczarujesz ta kabiną :)

Podoklejałem to czego brakowało , zaimpregnowałem , gdzie niegdzie poszlifowałem i prysnąłem tym podkładem jaki posiadam. Jak widać troche poprawek mnie jeszcze czeka  , aczkolwiek zadowolony jestem , bo myślałem , że wyjdzie gorzej :) Grilla starałem się uplastycznić jak tylko mogłem , ale nic konkretniejszego mi do głowy nie przyszło , nie jest on może 100% odzwierciedleniem rzeczywistości , ale wydaje mi się , że wygląda troche lepiej niż prosto z wycinanki. Po pomalowaniu , na wlotach będzie siateczka. To szare na nim , to oczywiście też podkład , docelowy kolor , to najprawdopodobniej będzie aluminium , natomiast kabine chce zrobić jasno zieloną z czarnym dołem. Teraz zostawię to na tydzień , niech sobie dobrze wyschnie , później jeszcze podszlifuje i zapodkładuję tym , o czym była mowa wyżej. Jest duża szansa , że cos z tego wyjdzie :))

To do usłyszenia...

1. tulipan740i 2021-02-21 14:54:56

Jak na surówkę nie wygląda źle. Najgorzej jest na narożnikach, ale tego można było się spodziewać. Trzeba tam szczególnie poświęcić więcej pracy na szlif. Te kierownice strug powietrza na rogach można było nie przyklejać od razu tylko osobno obrobić dla wygody i dopiero przyklei a wyoblenia łączeń milliputem wykończyć. Każde malowanie czy farbą czy podkładem będzie lekko pomniejszać jej otwory. Trzeba pamiętać o nominalnym wymiarze takich szczegółów. A zrobiłeś tłoczoną tylną ścianę ?

1. Skorpion 2021-02-21 15:09:06

Nie , przetłoczeń z tyłu nie robiłem , bo tył bedzie całkowicie zasłonięty. Te kierownice to akurat dobrze wyszły , wszystkie ich zaokraglenia są takie jakie chciałem. W rzeczywistości to wszystko jest jako jeden element z bokami kabiny , tu nie udałoby mi się tego tak zrobić. Otwór w nich jest jeden , a te poprzeczki , to są takie elementy podłużne wklejone w środek , więc sądze , że wielokrotność malowania im nie zaszkodzi. Generalnie z tego , to jestem zadowolony , bo sądziłem , że wyjdzie to gorzej. Z dachem , oczywiście jeszcze będę walczył :) Łączeniem dachu z szyba nie ma się co przejmować , bo to blenda zasłoni :)

1. Wojok 2021-02-21 16:29:22

Hmm, rokuje to całkierm dobrze

A ta szara atrapa składa się z dwóch części, czy z trzech ?

1. Skorpion 2021-02-21 16:34:38

No właśnie z dwóch , górnej i dolnej , bo najpierw skleiłem , a później zobaczyłem jak to wygląda :) Postaram się ta dolną część później rozciąć , tak żeby w sumie były trzy :)

1. Wojok 2021-02-21 16:36:30

1. Maverick 2021-02-21 17:48:34

Wyglada bardzo ładnie. Mi się bardzo podoba. 

1. beata 2021-02-21 19:28:47

Oglądam, i czekam, co z tego wyjdzie.

1. Skorpion 2021-02-21 20:55:55

No zgodnie z planem , ma wyjść Scania :))

Podkład wysechł , a że do jutra jeszcze jestem w domu , to postanowiłm zacząć obrabiać ten dach. Całkowicie okrągłe te kanty na nim , to nie będą , bo za mało materiału tam jest , ale dla mnie ważne jest to , że wszystko jest gładziutkie i nic spod farby nie wyłazi ( to zielone , to coś ala podkłąd , żeby zobaczyć jak to wychodzi ). Jeszcze drobnych poprawek to wymaga , ale jest szansa , że coś z tego wyjdzie. Dodatkowym plusem jest to , że być może będzie nowy grill , bardziej do oryginału podobny , bo takie dostałem info od Pawła , że może coś z tym pokombinuje :) Zacząłem też rzeźbić kontener.

Na razie by było na tyle... 

1. Zygfryd 2021-02-22 20:36:55

Hoho dzisiaj wszedł mi nowy transfer internetu a tu tyle się działo! Scania będzie ekstra. Powiem Ci, że nie robiło wrażenia, dopóki nie doszedł grill. Rewelacja!

1. Szwagier 2021-02-22 22:15:36

Gril jest świetny, fajnie wyciagnołeś te przetłoczenia.  

1. Skorpion 2021-02-27 15:49:54

Dzięki panowie za dobre słowo , ale to jednak nie jest to co powinno być :) Te wloty powietrza zrobiłem jednak źle , mimo , że znacie moje podejście w kwesti zgodności z oryginałem , to jednak ta atrapa jest dosyć charakterystycznym elementem i należy zrobić go porządnie , tak więc to idzie do poprawy. Na szczęście jestem cały czas w kontakcie z Pawłem , który "czuwa" nad budową , i w związku z tym opracował nowy grill , który jest idealny , niestety wciąż na niego czekam :))

Odnośnie kabiny , poszlifowałęm ile się dało , i więcej się nie da , bo już materiału brakuje. Tak więc psiknąłem jeszcze jedna warstwę podkładu , zrobiłem małe poprawki na ile się dało , dodatkowo dokleiłem jeszcze takie przetłoczenia po bokach dachu i nic więcej już nie zrobię. Nie jest idealnie , ale chyba nie ma też takiej tragedi. Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę , że dojdą różne bajery do tej kabiny , więc pewne niedoskonałości może znikną. Tak czy siak , zabieram się za malowanie.

To do usłyszenia...

1. pawelelka77 2021-02-27 16:18:27

Marcin, a ta szparka na przetłoczeniu na ścianie bocznej, to jeszcze czymś uzupełnisz?

Pozwolę sobie wrzucić fotki tego co docelowo planujesz wykonać na przodzie scanii.

1. Skorpion 2021-02-27 16:33:37

Z fotkami słuszna sprawa :) Szparkę zostawiłęm celowo , żeby sie odróżniało od reszty kabiny. Pierwsza warstwa farby już schnie , jak wyschnie , przed drugim malowaniem , wstawię fotki i pomyślimy wspólnie co dalej :))

1. tulipan740i 2021-02-27 17:03:08

To widzę że już nie tylko ja prezentuje tu "szarzyznę". Napisz jak Ci się pracuje z tym podkładem.

1. Skorpion 2021-02-27 17:54:55

Tulipan - to jest to samo co ten czerwony , kolor tylko inny :) A na współpracę z nimi obydwoma nie narzekam :))

1. tulipan740i 2021-02-27 18:58:30

Tulipan - to jest to samo co ten czerwony , kolor tylko inny :) A na współpracę z nimi obydwoma nie narzekam :))

Skorpion
    I tak może, być skoro to tylko farba podkładowa, a nie podkład wypełniający. To dobrze że współpraca jest owocna i bezproblemowa.

Rezultaty 100 - 120 z 210 pozycji
Udostępnij temat: