HMS Wolf 1752r.

1. Sebastian01 2024-04-23 08:07:10

No i ja właśnie klejem typu BCG kleję likliny (dokładnie to Happy Color). Przebarwienia w moim przypadku mogą pochodzić od nitki, która jest barwiona barwnikiem Koloron, ale pewności nie mam. Nie razi to jednak zbytnio, bo moje żagle nie są białe, tylko beżowe.

1. PAN-KARTON 2024-04-23 08:18:42

Pocieszającym jest fakt, że nie tylko ja mam prze..ne Mimo swoich problemów nadal podziwiam powstawanie ŻAGLOWCÓW !

Zauważanie przebarwień od nitki 0,3mm albo i 0,2mm też uczy pokory i innego patrzenia na modelarstwo.

Nie chodzi o to żeby się przykleiło, ale o to żeby się przykleiło i to jak bardzo elegancko !

1. AndDi 2024-04-23 08:46:01

Ha, nitkę zmienić

1. Sebastian01 2024-04-23 10:54:00

Nitki mam z Shipyardu, ale one są bardzo jasne dlatego je farbowałem. Rozglądam się za innymi nitkami i trochę o tym czytałem. Niestety nie wiem jaki numer nitki odpowiada jakiej średnicy. Poza tym nie wiem czy bawełnianą czy syntetyczną. Same niewiadome.

1. Wojok 2024-04-23 11:57:47

Tak przy okazji. Wygląda na to, że większość konkursowego Koleżeństwa zeszła do podziemia. Pokazali kilka wręg, kawałek pokładu i cisza. Na koniec będzie gotowy model i gra muzyka. Nie wydaje mnie się, żeby o to właśnie chodziło Fundatorowi konkursu gdy w regulaminie zawarł wymóg prowadzenia relacji.

marszalek24

Już tak nie panikuj, ta relacja dawno już w zawieszonych

1. PAN-KARTON 2024-04-23 12:01:50

Wojok

Jak napisałeś o Swojej to i tak nie była KONKURS'owa. Ale wrócisz do tematu ?!

1. Wojok 2024-04-23 13:28:58

Wojok

Jak napisałeś o Swojej to i tak nie była KONKURS'owa. Ale wrócisz do tematu ?!

PAN-KARTON

Znowu się chopoku mylisz

1. marszalek24 2024-04-23 14:58:29

Niestety nie wiem jaki numer nitki odpowiada jakiej średnicy. Poza tym nie wiem czy bawełnianą czy syntetyczną. Same niewiadome.

Sebastian01
               Z numeracją to jest różnie, poprzedni model miałem od tego samego wydawcy a nici o tej samej średnicy są pod różnymi numerami. Do tej pory likowałem żagle nićmi bawełnianymi i wydają mnie się odpowiednie bo są miększe od syntetycznych, lepiej się układają i wchłaniają klej. Końce grubszych nici syntetycznych np. poliamidowych muszą być zabezpieczane klejem bądź przypalane ponieważ przy przecięciu wręcz "wystrzeliwują" rozplatając się. Przebarwienia żagla są mało widoczne gdy patrzy się na cały żagiel i trochę się rozpływają przy formowaniu lakierem do włosów. Sądzę, że jest to efekt "puszczania" koloru nadruku płótna. A tak naprawdę, u mnie jest to element waloryzacji bo jak spojrzeć na prawdziwe żagle, to z całą pewnością Wizirem nikt ich nie prał i żelazkiem nie prasował by wyglądały jak z obrazka. Wszystko pod kontrolą, tak ma być! A jak komuś się nie podoba, to się nie zna!!      Ahoj!!!! 

1. marszalek24 2024-04-23 15:02:19

Znowu coś mnie się porobiło z edytowaniem tekstu i nie umiem tego poprawić.

1. marszalek24 2024-04-23 15:35:34

Wczorajszego wieczora udało mnie się jeszcze uzbroić żagiel w reflinki. Zadanie bardzo proste, tyle że żmudne. Widziałem w internetach różne sposoby. Pokażę "mój" czyli taki jaki wydaje mnie się jest stosowany w realu. Zaczynam od przekłuwania żagla szpilką w miejscach gdzie reflinki mają być. Następnie przy końcu nici wiążę węzeł podwójny żeby nie przeszedł przez otwór w żaglu. Igłą przeciągam nić od strony zewnętrznej dociągając węzeł do lica płótna. Trzeba zwracać uwagę żeby nie przeciągnąć węzła na drugą stronę. Obracam żagiel na drugą stronę i na przeciągniętej nici zawiązuję węzeł taki sam jak poprzedni zostawiając pętlę. Teraz przez środek pętli przekładam igłę, czubek jej przyciskając do płótna możliwie blisko reflinki. Teraz tylko ciągnąc nić zaciskam pętlę która zsuwa się po igle i na końcu zaciska w węzeł. Chodzi o to żeby węzły z jednej i drugiej strony możliwie blisko przylegały do lica żagla. Linki z obu stron zostawiam dłuższe żeby było z czego obciąć. Jak już mam wszystkie reflinki, to przystępuję do ich układania. Żeby to było łatwiejsze poskręcane linki prostuję nawilżając je lekko zwilżonym pędzelkiem. Układam przy pomocy wykałaczki. Jak już pisałem w poprzednim wpisie idealnie pod linijkę nie musi być bo prawdziwego żagla nikt żelazkiem nie prasuje. Jak już linki z grubsza są zadowalające, to utrwalam je spryskując lakierem do włosów. Po wyschnięciu przycinamy je do właściwej długości i gotowe. To samo robimy po drugiej stronie żagla.     Ahoj!!!

1. AndDi 2024-04-23 20:11:40

A można było prościej. Przebić na jedną stronę i później tuż obok z powrotem przebić, obciąć i wszystko zabezpieczyć BCG.

1. marszalek24 2024-04-24 15:04:47

Można jeszcze prościej, są przykłady na Kartonówkach. A Ty jesteś pewien, że w połowie XVIIIw, gdy był budowany ten żaglowiec, tak właśnie robili? Polecam kanał Pani Olhy Batchvarov na YT.

1. PAN-KARTON 2024-04-24 16:11:54

Polecam kanał Pani Olhy Batchvarov na YT.

marszalek24

Ja oglądam jak tylko coś nowego chce pokazać Nic bym nie rozumiał, chociaż bym znał język Czeski ale patenty i stosowane materiały godne polecenia.

1. AndDi 2024-04-24 16:32:54

Można jeszcze prościej, są przykłady na Kartonówkach. A Ty jesteś pewien, że w połowie XVIIIw, gdy był budowany ten żaglowiec, tak właśnie robili? Polecam kanał Pani Olhy Batchvarov na YT.

marszalek24

Ja nic nie napisałem, że tak robili w XVIII wieku, tylko, że można by było prościej i ładniej to wygląda bez supłów, ale jak tak lubisz, to tak zrobiłeś.

P.S. Olha buduje z drewna, fuj!!!

1. PAN-KARTON 2024-04-24 16:51:08

P.S. Olha buduje z drewna, fuj!!!

AndDi

A karton z czego jest ? PAN-KARTON to co innego. Inaczej bym sobie nadał nik Pinokio

1. marszalek24 2024-05-16 13:24:24

Ostatnio ze względu na pracę nie mogę poświęcić modelowi tyle czasu ile bym chciał ale małymi kroczkami posuwam się do przodu. Przybył mi na grocie żagiel i większość linek z nim związanych. Na tym etapie nie obyło się bez wypadku. Plątanina linek robi się coraz gęstsza więc i ostrożność coraz bardziej wymagana. Przez chwilę o tym zapomniałem i zerwałem linkę refującą żagiel. Na szczęście udało mnie się to naprawić. Wymieniłem też linki syntetyczne na bawełniane na foku. Nie podobały mnie się, są za sztywne i przy minimalnym naciągu nie wyglądają najlepiej. Teraz przygotowuję do montażu stengi. Chcę je postawić już z wantami i zarobionymi jufersami.

1. marszalek24 2024-05-16 13:59:41

Linki refujące żagle mam podpięte po wewnętrznej stronie want. Wiązałem je z buchtami. Tyle już tu było sposobów na ich wiązanie, że jeszcze jeden nie zaszkodzi. W moim przypadku wiązane na rękojeści skalpela i nasączane mocno rozwodnionym klejem typu Wikol lub Magic. Staram się żeby były różne bo żaglowiec to nie fabryka gwoździ.   Ahoj!!!

1. SlawekH 2024-05-18 17:42:08

Bardzo fajne buchty. Ogolnie Bardzo fajnie sie prezentuje ten wilk  Nie wiem tylko czy nie powinienes miec knag na wantach. Przygladam sie, ale nie widze. 

1. marszalek24 2024-05-19 08:44:03

A Ty nie miałeś czasem egzaminów zdawać?? Z knagami masz rację. Przeoczyłem rysunek z nimi, zauważyłem jak już miałem powiązane linki na foku więc na grocie zrobiłem tak samo. Musiałbym teraz wszystko zrywać i robić od nowa. Za to, jak piszesz buchty wyszły całkiem nieźle. I wyblinki, i sznurowanie jufersów i ....... Myślę, że to trochę zrównoważy tą drobną obsówkę. A tak poważnie, to mam sporą stratę czasu, na początku roku miałem trochę różnych kłopotów i ponad dwa miesiące przy modelu praktycznie nic nie robiłem. Dołączam się do zadowolonych z przedłużenia Konkursu. Już zaczynałem rozważać, jak tu się z honorem wycofać. Teraz obiecuję, że te knagi, to już przedostatnia lipa i będę się bardziej starał. Pozdrawiam.

1. SlawekH 2024-05-19 12:44:08

A kto powiedzial, ze mozna sie wycofac z konkursu??  
    W sumie to mam tylko jeden egzamin, ale to nie znaczy, ze nie moge paczac co tu sie dzieje.. Kleic tez cos tam kleje, ale to tylko w przerwach jak mi sie mozg przegrzewa .
    Szkoda, ze tych knag nie ma, no ale na przyszlosc juz bedziesz pamietal. 

Rezultaty 240 - 260 z 275 pozycji
Udostępnij temat: