HMS Wolf 1752r.

1. marszalek24 2023-07-30 21:05:15

Zgłaszam swój udział w konkursie modeli żaglowców.

Zachęcony udanym szkutniczym debiutem z Alertem melduję się na starcie konkursu. Mój model, to angielski dwumasztowy sloop HMS Wolf. Wydany przez Shipyard w skali 1:72. Kupiłem model wydany w kompletnym zestawie. W całości wycięty laserem, z płóciennymi żaglami, farbami, kompletem bloczków i lin, drzewcami na maszty i linami. Pierwszym moim wyborem był Le Coureur ale jak zobaczyłem jakie doborowe towarzystwo się tu zbiera i co tu się kroi, to postanowiłem podnieść sobie poprzeczkę i padło na Wolfa. No i dzisiaj otworzyłem pudełko z modelem żeby się z nim przywitać i z lekka mi rura zmiękła. Wielkością podobne ale stopień zagmatwania olinowania, skrajnie różny. Wygląda na to, że mój Alercik, z którego taki byłem dumny, to tyko taka bułeczka z masełkiem, lekka wprawka przed tym co mnie czeka. Modelarze całego świata miejcie mnie w swojej opiece.

1. Zbyszek001 2023-07-31 00:07:34

...

Wielkością podobne ale stopień zagmatwania olinowania, skrajnie różny. Wygląda na to, że mój Alercik, z którego taki byłem dumny, to tyko taka bułeczka z masełkiem, lekka wprawka przed tym co mnie czeka. Modelarze całego świata miejcie mnie w swojej opiece.

marszalek24

Ta ja mam 3 sznurki na krzyż i jestem przerażony. Jak to powiązać w całość.

Będę podglądał isię uczył

1. SlawekH 2023-07-31 03:54:09

Lo hoho, poprzeczka idzie coraz wyzej . Model naprawde fajny. Mozesz mi powiedziec jakiej wielkosci bedzie on po ukonczeniu, ciekawi mnie ta skala.
    No i witamy w konkursie oraz powodzenia.

1. AndDi 2023-07-31 08:45:45

Piękny model wybrałeś

1. marszalek24 2023-07-31 15:54:51

Sławek, ogarnij się, skala jest jak pięć byków na zdjęciu i we wstępie. Wymiary dł.52cm, wys.39,5cm, szer.27cm. Całość będzie nieco większa bo planuję wodę i gablotkę z plexi. Wczoraj już zacząłem dłubać przy montażu wręg. Całkiem nieźle to idzie i świetnie pasuje. Nie mogę dać zdjęć bo telefon nie łapie sieci. Jak się naprawi, to zapodam. Nie liczcie na jakieś oszałamiające tempo bo szczególnie teraz latem, zarobiony jestem. Zmontowałem już podstawkę, duma mnie rozpiera bo nie było do niej rysunku. Dałem radę!!!

1. aragorn001 2023-07-31 19:09:02

Pięknie! Kolejny zawodnik i piękny żaglowiec w konkursie, no teraz to już konkurs całą parą ruszył!

1. marszalek24 2023-07-31 21:45:37

Poskładałem już kadłub z wręg, nie ma co się o tym rozpisywać bo jak wręgi wyglądają to każdy widzi. Wszystko idealnie pasuje. Konstrukcja jest bardzo sztywna. Autor zaleca malowanie wnętrza na rufie, tam gdzie będą okna na czarno zmieniłem to na kolor starych desek, wydaje mnie się, że tak będzie lepiej. Efekt będzie widać dopiero jak się wstawi okna, zawsze mogę to przemalować. Wkleiłem już podpokład. W międzyczasie przygotowałem pokłady, pomalowałem bejcą, jak wyschną pokażę. Następnym etapem będzie oklejanie podposzycia.

1. SlawekH 2023-08-01 04:04:25

aj... bo ostnio mnie buchtowanie tak poniszczylo, ze sie pozbierac nie moge. ale do konca tygodnia sie ogarne.a tak serio to skale widzialem, a na mysli mialem, ze ciekwia mnie wymiary modelu w tej skali, bo takiej jeszcze nie kleilem. ale juz wszystko wiem co chialem wiedziec.

1. marszalek24 2023-08-01 22:21:06

Bejcowałem pokłady, już wyschły. Naśladowców ostrzegam bo jest to zabieg ryzykowny. Wiadomo chyba wszystkim jaki wpływ ma woda na karton a bejca to taka brudna woda. Żeby nie zniszczyć sobie bejcowanych elementów maluję je dużym pędzlem żeby operacja trwała jak najkrócej i papier wchłonął jak najmniej tej wody. Duży pędzel pozwala też na równomierne rozprowadzenie barwnika. Elementy odkładam na kilka minut wstępnego osuszania po czym wkładam pomiędzy dwa kawałki grubego kartonu i kładę pod obciążoną deskę. Mniej więcej po pół godzinie sprawdzam, czy elementy nie poprzyklejały się do kartonu. Zostawiam wszystko na noc. W tym wypadku jest to lepsze od malowania zalecanego przez wydawcę bo uzyskuję piękny, głęboki, matowy kolor desek z jednoczesnym podkreśleniem szpar między nimi i kołków mocujących. Użyłem bejcy, ciemny dąb. PAMIĘTAJCIE, KAŻDY PSUJE SWÓJ MODEL NA WŁASNY RACHUNEK!!!!!!

Surowy pokład Malowanie Efekt końcowy
  1. marszalek24 2023-08-01 22:29:13

Dzisiaj udało mnie się położyć dziobowy fragment pierwszego poszycia. Każdy element, przed przyklejeniem, wstępnie formuję.

1. marszalek24 2023-08-04 16:47:05

Pierwsze poszycie zamknięte. Wkleiłem też pokłady. Teraz lekko podszlifuję na złączach i polecę z drugim podposzyciem. Już zastanawiam się jak położyć poszycie właściwe. Optuję za takim, jak na Alercie, zakładkowym. Projektant, na zdjęciach pokazuje deska do deski. Może ktoś wie jakie powinno być właściwie?  

1. aragorn001 2023-08-04 16:57:19

Bejcowałem pokłady, już wyschły. Naśladowców ostrzegam bo jest to zabieg ryzykowny. Wiadomo chyba wszystkim jaki wpływ ma woda na karton a bejca to taka brudna woda. Żeby nie zniszczyć sobie bejcowanych elementów maluję je dużym pędzlem żeby operacja trwała jak najkrócej i papier wchłonął jak najmniej tej wody. Duży pędzel pozwala też na równomierne rozprowadzenie barwnika. Elementy odkładam na kilka minut wstępnego osuszania po czym wkładam pomiędzy dwa kawałki grubego kartonu i kładę pod obciążoną deskę. Mniej więcej po pół godzinie sprawdzam, czy elementy nie poprzyklejały się do kartonu. Zostawiam wszystko na noc. W tym wypadku jest to lepsze od malowania zalecanego przez wydawcę bo uzyskuję piękny, głęboki, matowy kolor desek z jednoczesnym podkreśleniem szpar między nimi i kołków mocujących. Użyłem bejcy, ciemny dąb. PAMIĘTAJCIE, KAŻDY PSUJE SWÓJ MODEL NA WŁASNY RACHUNEK!!!!!!

marszalek24

Marszałku, mam pytanie, czy w tym wydaniu z Shipyarda wszystkie elementy trzeba samemu malować? Czy są drukowane? Czy tylko wycięte laserem do samodzielnego malowania?

1. marszalek24 2023-08-04 18:08:00

Wszystko jest wycięte w surowym kartonie, trzeba malować. Tylko ozdobne listwy na burtach,  ornamenty na rufie i flagi są drukowane w kolorze. Za to zestaw zawiera wszystkie potrzebne farby, bardzo dobrej jakości a nawet pędzle .

1. Seahorse 2023-08-04 18:32:17

Już zastanawiam się jak położyć poszycie właściwe. Optuję za takim, jak na Alercie, zakładkowym. Projektant, na zdjęciach pokazuje deska do deski. Może ktoś wie jakie powinno być właściwie?  

marszalek24

Na 99,(9) % poszycie było na styk Wiem, wiem, trudniej. Oprócz tego na jakimś poważnym forum czytałem, że SHP zrobił poważnego babola, a mianowicie pawęż nie powinna być płaska, ale była już zaokrąglona (round tuck). No ale tego już nie zmienisz

Pozdrawiam

Tomek

1. Zbyszek001 2023-08-04 19:26:11

Biorąc pod uwagę nakład finansowy plus robociznę. Może kup w sklepie szablony do.malowania desek. Są w różnych skałach. I wielokrotnego użytku. Powiem Ci szczerze. Że pokład tak pomalowany nie robi mega wrażenia. Ja wiem, zdaję sobie sprawę z ograniczeń. Że pomalowane dobrze. Zastanawiam się także nad wyborem koloru. Wprawdzie nie jestem żaglowny. Stad dzielę się tylko moimi wrażeniami.

Stąd sugeruje te szablony. Widziałem je jakiś czas temu. Szukałem bo chciałem malować deski. Ale były tylko skale okrętowe a nie 1:25.

Jest i nas na forum Wolf petrowa. I pokład wygląda zdecydowanie ładniej.

1. AndDi 2023-08-04 20:00:55

Pokład faktycznie Ci nie wyszedł. Ratuj go jak tylko możesz. Może ew. suche pastele lub malowanie akrylami plus suche pastele. Możesz też coś (w sensie pokład) wydrukować w kolorze i wtedy pobrudzić pastelami.

1. aragorn001 2023-08-04 20:12:13

Jest i nas na forum Wolf petrowa. I pokład wygląda zdecydowanie ładniej.

Zbyszek001

Zbyszku, to są zupełnie inne wydania, zobacz i porównaj:

https://model-shipyard.com/pl/zaglowce/80-zl029-hms-wolf-1752.html

https://model-shipyard.com/pl/zaglowce/43-mk018-hms-wolf-nr-49.html

pierwszy to zestaw wycięty laserem i części niemalowane (nie drukowane jak w wycinance), skala 1:72

drugi to typowa wycinanka drukowana, niestety te nowe wznowienia z Shipyarda są drukowane w technice cyfrowej i grafika jest mocno problematyczna, pokłady wyglądają jak malowanki dla dzieci, każda deska inny kolor i cała w tym kolorze, zakupiłem tego Wolfa i flotę Kolumba, strata kasy niestety.

1. AndDi 2023-08-04 20:21:33

Wow, taka dobra firma się popsuła? Szok!!!

1. Zbyszek001 2023-08-04 22:59:14

Rozumiem.

Szkoda bo to piękny żaglowiec. Z drugiej strony ciekawe czemu nie dołączyli wycinanki. Moznaby każda deskę wyciąć. To byłby odlot.

Pomimo i tak wygląda bardzo ok. Próba z bejcą  udana.

1. Petrov 2023-08-04 23:10:24

Czuje się wywołany do tablicy

Rezultaty 0 - 20 z 275 pozycji
Udostępnij temat: