„KTO PIERWSZ TEN LEPSZY KAL-PRO”

1. Wojok 2023-09-14 18:44:49

Hmm, a może by tak rzeczywiście, po prostu tego Limaksa opierdzielić, i po kłopocie ? Chopok już ma poczucie winy, więc gładko pójdzie. Fotkę wypierdzielić, i kto tam w kolejce następny ?

A szanowne żury, już wie na co przede wszystkim zwracać uwagę

1. szaman 2023-09-14 19:09:16

1. Limaks 2023-09-15 06:38:00

Wojok gadaj co chcesz, ale faktycznie takie foty na czarnym tle to tylko problem (na to wychodzi) 

Może to i ładnie wygląda itd. Niestety jednak do kalendarza ze względów czyto technicznych sie nie nadają.. 

To kalendarz próbny więc traktuje to na zasadzie "będzie jak będzie" 

Natomiast do kalendarza tego głównego będę musiał zrobić fotkę apaczyka na nowo i nie na czarnym tle.

Henryku jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki. Mam nadzieję że uda mi się dorwac lustrzankę od kolegi i pobawić się wg Twoich zaleceń. 

1. szaman 2023-09-15 17:28:19

Problem w zasadzie jest tylko taki, że czarne koła na czarnym tle wychodzą "tak sobie". Trzeba doświetlac latarą...

1. PAN-KARTON 2023-09-17 10:47:18

Z korespondencji z Zygfrydem spodziewam się dziś w odpowiedzi od Niego ostatniego puzla Naszej układanki. Czyli skali w jakim wykonał swój projekt.

Ostatecznie poskładam to do końcowej kupy i drukujemy.

Zdrowie ? idzie ku lepszemu ale jeszcze nie mówię płynnie.

1. PAN-KARTON 2023-09-18 09:06:44

Zygfryd się nie odezwał. OK.

To jest KP24 - próba.

Składam z informacją o skali Zygfryda 1:34 tak ktoś uzasadnił swoją propozycję. Składam i wysyłam.

Za tydzień odsłona.

1. AndDi 2023-09-18 09:34:31

Piotrze,

w jednym z tematów przeczytałem takie zdanie napisane przez Ciebie, cytuję:

"A jak ktoś Ci powie żartem ze jesteś "osioł" nie bierz tego do siebie, bo znajdziesz Ludzi którzy temu zaprzeczą."

Domyślam się, że jest to odnośnik do mojego zdania tutaj:

"Jak to się nie upierasz?! Jak bury osioł "

Czytaj nie tak jak czytasz, tylko tak jak jest napisane. Absolutnie nie napisałem, że jesteś osioł, nic tu takiego nie ma. Mówi się "silny jak koń" lub "pracowity jak mrówka" i nikt nie ma na myśli, że ktoś jest koniem czy mrówką. Podobnie jest z osłem, który jest synonimem uporu.

Warto mieć dystans i warto zrozumieć co ktoś napisał, a nie robić z "igły widły".

P.S. Piszę tu, bo tu się pojawił ten zwierz uporu i nie chciałem pisać u kolegi w relacji.

1. PAN-KARTON 2023-09-18 09:42:58

Drogi Andrzeju, a Ty napisałeś że to był żart. THE END

Upieram się jak bury osioł że nie mam o to do Ciebie żadnych pretensji. 

W dyskusji z Wojokiem użyłem przykładu z naszego forum i tyle.

Jestem pracowity jak mrówka a z koniem się nie będę kopał bo już nie te lata

Pracujemy dalej RAZEM ! Musimy dobrze dobierać części do swoich modeli a będzie efekt woow !

1. AndDi 2023-09-18 09:58:34

Oczywiście, że żart. Tu chodziło o ten żart z dodatkiem "bury" i dlatego, że mimo, że faktycznie jesteś uparty jak osioł, to jednak po dłuższej chwili dajesz się przekonać, jeśli ktoś ma rację (ale dopiero po dłuższej chwili )

W sumie dobrze, ze jeszcze raz poruszyłem temat osła, bo chyba dzięki temu zostało dokładniej wyjaśnione co i jak (tu brak ikonki kciuka do góry, więc nie mogę jej zamieścić, ale proszę sobie ją wyobrazić, że tu jest)

1. PAN-KARTON 2023-09-18 10:26:10

Ja go widzę i co więcej:

serca w górę !!!!!

1. PAN-KARTON 2023-09-18 10:30:13

Wracając do tematu wątku.

Zamówienie na kalendarz właśnie poszło.

Jak już przyjdzie, to aż się boje jak AndDi w żarcie mnie nazwie...

Wyżywajmy się na KARTONIE a nie na PANACH KARTONACH. a to dobre mi wyszło...

i oczywiście wirtualny kciuk w górę

1. PAN-KARTON 2023-09-24 01:05:37

INFORMATION !

Namawiam na zgłaszanie zdjęć do Kalendarza kartonowki.pl 2024. Szczegóły tu:

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4482,kalendarz-2024-informacje-wazne-zasady-zgloszenia

Został jeszcze tydzień = 7 dni.

Przypominam że 30 09 2023 do godziny 00:00 można takie foty przysłać na adres r4s1@wp.pl

1. AndDi 2023-10-05 16:40:32

Ponieważ Piotrek (Pan Kartonowy) wysłał do ludzi mailem kalendarz próbny (pierwszą stronę), który dostał z drukarni, a nie zamieścił go tutaj, to ja to zrobię, ponieważ jest to próbna wersja, to może trzeba nad tym podyskutowąć co i jak.

Ja bym sugerował dla estetyki poprawić parę rzeczy:

1/- Napis "Tworzony przez Modelarzy z Pasją" powinien się mieścić na głównym polu "blaszki" (tak jak zaznaczyłem na drugiej fotce). Aby się zmieścił, to albo zmniejszyć litery, albo napisać w dwóch wersach:

Tworzony przez
    Modelarzy z Pasją

W tej chwili nie wygląda najlepiej i na dodatek nie jest po środku w pionie.

2/- Rok Zał.  - "z" powinno być z małej litery

3/- Logo Kartonówek jest za duże, brak mu "powietrze" po bokach i przez to się ma wrażenie, że wali po oczach i się rozpycha.

4/ - Rok, a dokładnie 2024, też mi tu jakoś nie pasuje i nie pasuje mi do reszty ta stylistyka cyfr. Po zmniejszeniu logo, "2024" świetnie by się wkomponowało nad logiem. Wyrzuciłbym też A.D., gdyż nie jest to kalendarz katolicki, tylko modelarski.

Myślę, że dzięki tym zmianom pierwsza strona była by bardziej spójna i miała by lepszy wygląd, była by bardziej elegancka.
    Co Wy na to?

Nie wiem jak następne strony, bo Piotrek nie udostępnił, ale mam nadzieję, że to zrobi.

1. szaman 2023-10-05 17:19:59

Ja tutaj się nie wypowiadam w tej kwestii. Wiem, ze Andrzej jest w tych sprawach najlepszy i on doskonale wie jak powinny wyglądać tego typu strony. Zdaje się więc wyłącznie na Jego opinię i potwierdzam to co napisał. Jedynie uwazam, ze całosc mozna by odrobine opuscić w dół strony, bo jakos to nie jest centralnie i na dole jest za duzo pustego miejsca.

I jeszcze jedna uwaga. Andrzeju, jak już proponujesz takie zmiany to dobrze by było coś takiego pokazać w całości, a nie okreslać kreskami gdzie co . Dla Ciebie to nie problem i gdybyś to pokazał korygując grafikę,  wtedy sprawa była by jasna. Nie kazdy potrafi sobie wyobrazić zmiany, które chcesz wprowadzić. Fajnie było by to zobaczyć.

Piotrek powinien udostępnic skan strony w naturalnej wielkości Tobie lub mnie i wtedy na takim skanie można zrobić ewentualne korekty i sprawdzić, porównujac z tym co było.

1. AndDi 2023-10-05 18:09:07

Gdybym dostał bez tych napisów, to bym zrobił, a tak to kupa roboty, a i efekt mógłby być średni przez zamazywanie tego co już jest. Trzeba użyć mocy wyobraźni .

Z tym opuszczeniem możesz mieć rację, niekoniecznie na środek, ale trochę w dół warto by całość opuścić.
    Tylko nie wiem czy szablon na to pozwala.

1. PAN-KARTON 2023-10-05 18:45:00

Dzięki Panowie za sugestie. AndDi dzięki za wstawienie foto kalendarza. Przez awarię forum jakoś wypadło mi to z głowy. Poszło do wszystkich którzy nadesłali fotki droga @. A tu fakt zabrakło. Ale i taki troszkę jest plan [...]

Kilka odpowiedzi :

1. Do kalendarza wybieramy 13 zdjęć. Okładka + 12 miesięcy. Więc dyskusja na temat tej pierwszej strony póki co za wczesna.

2. Uwagi są słuszne jak byśmy mogli zaprojektować  własną oprawę graficzną od A do Z.

3. Szaman, kalendarz wysyła się do drukarni w gotowej oprawie graficznej i kreator/konfigurator nie ma opcji ruchu okienkami i powierzchnią pól samej szaty. I tak wszystkie dodatki które widać na zdjęciach w środku musiałem wstawiać ręcznie na każde zdjęcie osobno poskładać i dopiero wstawiać. Wspomniany kreator ma tylko dwa pola do wypełnienia. Podpis i Wstaw zdjęcie. Czcionek jest 5 na krzyż i wiele innych ograniczeń. A jak pamiętamy zmieniałem to wszystko z 5 razy. Dodam tylko że I oferta z Łodzi była prawie dwa razy większa. Pamiętacie jak podniosło się larum że za drogo... i jest po 20zł + +. ( wysyłka i pakowanie ). Cena robi swoje ale na żywo jest dużo ładniejszy.

Można zapytać czy wchodzi w grę wysyłka plików A4 zaprojektowanych przez Nas z Naszą grafiką, itd... można przesłać i też będzie ? W sumie co to za różnica dla maszyny ??? i tak musiałem zapłacić z góry. ( OK zapytam ) bo może jest to jakiś pomysł (?) Andrzej by musiał to wziąć na siebie bo ja jeszcze nie gotów... Żak.

Ostatnia poruszona kwestia "udostępnienie całości"

Jakie miało by sens całe zamieszanie z KP24 i K24 na forum jak by każdy dostał pliki i sobie wydrukował w domy na czym tam akurat ma. Nikt na tym nie planuje zarobić, ja póki co zamroziłem pieniądze a jak forum zawisło na dobre to się z nią żegnałem

Mam pewien szczytny pomysł związany z tym kalendarzem i wiedzą o tym tylko dwie osoby Ja i prezes Krzysztof. Szczegóły mogę zdradzić dopiero po wydaniu K24 zasadniczego. I obiecuje że to fajny pomysł i się Wam spodoba (?), a przy okazji będzie można coś wybrać... ale zaraz się wygadam

1. szaman 2023-10-05 18:56:10

Ja bym może był jednak za opcją poprawienia tej strony na A4 opuszczając oryginał 10-15 mm w dół i próbujac poprawić to o czym Andrzej pisał. Ja nie pisałem o udostępnieniu wszystkim skanu tylko Andrzejowi i ew. mnie tej tytułowej strony , to moze dało by sie zmienić prynajmniej ta stronę tytułową.Tutaj zamiast kreatora użylibyśmy naszej strony tytułowej o zblizonej lub takiej samej czcionce tylko ze zmianami proponowanymi przez Andrzeja. Ty decydujesz. Zresztą napisałem Ci na poczcie.

1. AndDi 2023-10-05 18:57:11

To po diabła żeś robił kalendarz próbny jak okładka ma być inna? Było trzeba zrobić tak jak docelowy.

Dawaj miesiące albo chociaż jeden, to będziemy mieli o czym porozmawiać.

1. AndDi 2023-10-05 19:02:16

Ostatnia poruszona kwestia "udostępnienie całości"

Jakie miało by sens całe zamieszanie z KP24 i K24 na forum jak by każdy dostał pliki i sobie wydrukował w domy na czym tam akurat ma. Nikt na tym nie planuje zarobić, ja póki co zamroziłem pieniądze a jak forum zawisło na dobre to się z nią żegnałem

PAN-KARTON

Przecież te zdjęcia są słabej jakości, kto miałby coś takiego sobie drukować. Wydrukuj sobie to zdjęcie okładki co zamieściłem w formacie kalendarza, to zobaczysz jakie g...o z tego wychodzi.

1. PAN-KARTON 2023-10-05 19:33:58

Przecież te zdjęcia są słabej jakości, kto miałby coś takiego sobie drukować. Wydrukuj sobie to zdjęcie okładki co zamieściłem w formacie kalendarza, to zobaczysz jakie g...o z tego wychodzi.

AndDi

Henryk dostał oryginał i mówił że jest OK, chciałem poznać jego opinię. Kto informował Wszystkich że forum samo przerabia jakość zdjęć, i dlatego taka kupa się drukuje.

Jesteśmy Kumplami ale na forum publicznym tryb rozkazujący nie jest dla mnie miły.   i nie wiem po jaką "cholerę" ? Dla Nas Kartonówek ?

ps

Nie posiadam złożonych wersji bo takie ma tylko drukarnia. Nie robiłem ostatnich PrtSc

fot 2 - wersja przed wprowadzeniem ostatecznych zmian po Waszych sugestiach.

fot 3 - a tak na gwoździu

Rezultaty 120 - 140 z 171 pozycji
Udostępnij temat: