ŻAGLOWIEC WODNIK - SEAHORSE (1:100)

1. Cyrylus 2023-10-17 21:21:43

Witam w mojej pierwszej relacji na tym forum.

Decyzję pomogło mi podjąć ogłoszenie Tomka Weremko na fb o konkursie z fajnymi nagrodami.

Relację z budowy tego modelu prowadzę też na innym forum i robota już jest dość zaawansowana.

Model zdobyłem na zasadzie wymiany i dokupiłem do niego wszelkie dostępne akcesoria w wydawnictwie. Liny kupione w różnych sklepach.

A teraz to co pamiętam z dotychczasowego sklejania: Szkielet wycinany laserowo tak dokładny że zmontowałem go na sucho. Trzy poszycia to rewelacyjny pomysł. Kadłub zachowuje symetrię, linię i sztywność. Nie ma strachu że się coś wgniecie albo że się żebra zrobią. Gretingi, kratownica dziobowa i figura nad rufą to elementy wycinane laserowo. Nagle (kołki) to druk 3d. Im dalej w las tym więcej drzew. Coraz więcej szczegółów i drobnicy więc trzeba dużo skupienia i precyzji, no i czasu.

1. AndDi 2023-10-17 21:45:12

Wyposażeniem idziesz na bogato, no i dobrze, bo to doda uroku modelowi. A model z najlepszej stoczni kartonowej w Polsce, a może i na świecie

1. PAN-KARTON 2023-10-17 23:35:44

Witam w mojej pierwszej relacji na tym forum.

Cyrylus

Witaj Cyrylus, jest SUBik i oglądamy. Piękne rzeczy robisz "PANIE" - to etymologia słowa Cyrylus.

SławekH mówiłem że zadziała... i robi się konkurs "GALAKTYCZNY"

1. SlawekH 2023-10-18 06:05:55

W koncu, nareszcie jakas wieksza jednostka . Model jak na razie wyglada fantastycznie.

Musze sie tylko przyczepic jednej rzeczy i nie chodzi tu o wykonanie. Mam nadzieje, ze nikt mnie nie pobije za to. Nie jest to przyjemne, ale musze .
    W regulaminie pkt 2 mamy ze "zaglowce, ktore sa w trakcie budowy nie moga brac udzialu w konkursie". Twoj Wodnik jest juz dosc zaawansowany. Zeby ukrocic pozniejsze obiekcje, nieporozumienia, walki, klotnie itp, szczegolnie podczas ostatecznego glosowania i byc fair w stosunku do innych, pozostali uczestnicy konkursu musza sie zgodzic na Twoje uczestnictwo. Mam nadzieje, ze rozumiesz i sie nie obrazisz. 

Ja pierwszy  jako uczestnik nie mam nic przeciwko. Model jest przepiekny, uczta dla moich oczu. Chetnie bede ogladal kolejne aktualizacje z tego jak powstaje.

1. Wojok 2023-10-18 06:51:18

Grzebnąłem wczoraj w temacie, i wyszło mi, że budowa modelu zaczęła się w okolicy daty ogłoszenia konkursu, więc chyba jest ok

1. Cyrylus 2023-10-18 08:46:57

A widzisz, to przeoczyłem. 

Na kontadusie pierwszy mój post jest z 18 czerwca 2023 roku. Łapię się w czasie? 

1. Wojok 2023-10-18 08:49:32

No właśnie, niemal na styki, ale się spokojnie łapiesz

1. Wojok 2023-10-18 09:16:34

Hmm, po przeczytaniu Twojego pierwszego tam wpisu, rysują się jednak  poważne wątpliwości

1. SlawekH 2023-10-18 11:12:08

A ja nie paczam co jest w watku na konradusie . W regulaminie nie sprecyzowalem (moja wina!), ale mialem na mysli, ze relacje od poczatku sa prowadzone tutaj na kartonowkach i modele sa budowane od podstaw. Chodzilo mi o to zeby chwile przed glosowaniem nie bylo wysypu gotowych zaglowcow niewiadomego pochodzenia. Ja przykladowo mam poblokowane wiele stron i nie mam mozliwosci weryfikacji co jest na innych forach. 

Jako, ze Wodnik jest wieksza jednostka chetnie popatrze jak go budujesz. Ale tak jak pisalem, zeby pozniej nie bylo klotni, wytykania itd. Ja nie mam nic przeciwko, ale pozostali tez powinni sie wypowiedziec.

1. Wojok 2023-10-18 12:46:57

Nie zrozum mnie źle, ja nie mam nic przeciwko, zwróciłem tylko uwagę, że to się kłóci z regulaminem. Ale regulamin ustalasz Ty, Sławek, i to teraz Twój problem, bo co byś nie zrobił, cokolwiek orzekną biorący udział w konkursie, to i tak może być sytuacja, że ktoś będzie miał pretensje

Ale nie przejmuj się, jesteś daleko

1. Cyrylus 2023-10-18 13:12:24

A podeślij mi proszę regulamin albo link do niego. 

Bo jeśli jest relacja prowadzona na forum - no to jest prowadzona. 

A jeśli relacja rozpoczęta od dnia ( np. ogłoszenia konkursu) no to trzeba będzie sprawdzić daty. 

1. PAN-KARTON 2023-10-18 13:32:00

Nie zrozum mnie źle, ja nie mam nic przeciwko, zwróciłem tylko uwagę, że to się kłóci z regulaminem. Ale regulamin ustalasz Ty, Sławek, i to teraz Twój problem, bo co byś nie zrobił, cokolwiek orzekną biorący udział w konkursie, to i tak może być sytuacja, że ktoś będzie miał pretensje

Ale nie przejmuj się, jesteś daleko

Wojok

A u mnie w plebicycie na K24 iKP24 nie byl zadnych pretensji 

1. Wojok 2023-10-18 14:54:29

A u mnie w plebicycie na K24 iKP24 nie byl zadnych pretensji 

PAN-KARTON

Aha, tak, rzeczywiście, przy kalendarzu żadnego zgrzytu nie było

Regulamin jest w galerii - bardzo intuicyjne umiejscowienie 

http://kartonowki.pl/modele-galeria/model/6733,konkurs

Aczkolwiek, gdzieś na forum chyba też jeszcze jest

1. marszalek24 2023-10-18 16:13:06

Nie czytałem regulaminu bardzo dokładnie, więc się wypowiem. Uważam, że nie ma co się spinać bo to nie Mistrzostwa Świata a impreza czysto towarzyska. Im nas więcej, tym ciekawiej. Oceniam stopień zaawansowania modelu Cyrylusa na raczej niewielki, bo to można powiedzieć, tylko średnio ogarnięty kadłub i zbytnio nie odbiega od postępów reszty konkursowiczów. Zasadnicza część budowy dopiero się rozpocznie. Poślizg tygodnia w tą czy tamtą nie ma moim zdaniem wielkiego znaczenia. Na dobrą sprawę, kto z Was ma gwarancję, że ja nie przedstawiam relacji okrętu z przed trzech lat? Narobiłem sobie zdjęć i teraz mam z tego bekę. Za klasykiem: Dopuścić do konkursu a potem sie zobaczy.  

1. SlawekH 2023-10-18 16:26:40

Ucinajac wszelkie spekulacje i niedomowienia to moje zalozenie bylo takie, ze: rozpoczecie relacji na kartonowkach=rozpoczecie budowy (w mysl, ze model budujemy "razem"). 
    A ze kiepski ze mnie ustawodawca czy regulaminodawca to interpretacje moga byc teraz rozne , aszczegolnie pozniej. Boje sie ze moze byc sytuacja, ze akurat Rafal wygra z kims o jeden glos i sie dopiero zacznie walka  a nie chodzi o to zeby na koniec byl jakis niesmak, pretensje, klotnie, wytykanie itd. To ma byc fajna zabawa.

Wojok zauwazyl ze jest konflikt z regulaminem. Ktos inny moze tez "zauwazyc" ale akurat w dniu glosowania i w tedy dopiero bedzie dym. Dlatego wole to wyjasnic teraz od razu.
    Podejrzewam, ze wiekszosc nie bedzie miala nic przeciwko, a jak tos ma to niech napisze. 

Brawo Marszalku! I wlasnie takich opinii nam potrzeba 

1. Wojok 2023-10-18 16:54:15

Na dobrą sprawę, kto z Was ma gwarancję, że ja nie przedstawiam relacji okrętu z przed trzech lat? Narobiłem sobie zdjęć i teraz mam z tego bekę. Za klasykiem: Dopuścić do konkursu a potem sie zobaczy.  

marszalek24

Nikt nie ma takiej gwarancji. Ale może być tak, że ktoś, kto się zna na fotografii, tak dla beki rozpracuje te Twoje fotki, i wtedy Twoja beka się rozleci jak domek z kart. I wiesz z kim wtedy będziesz do jednego wora wrzucony

1. PAN-KARTON 2023-10-18 18:31:48

O, o, O...   prawdziwy Abordaż Kartonowy.

Ludzie się liczą nie karton. Wystarczy że zrobi zdjęcie na jutrzejszej gazecie i będzie dowód jak stoi z robotą.

No tak ale mógł zrobić fotomontaż... Im więcej ŁAJB będzie w KONKURSIE tym lepiej.

Najfajniej będzie jak Sławek jako jedno osobowe Jury wybierze swój model Sławku a wygrywa ten co najmniej czy najwięcej godzin spędzi przy klejeniu ?

1. Kikol77 2023-10-19 09:25:43

Jak dla mnie to im wiecej modeli bedzie w konkursie tym lepiej bo bedzie można podglądać warsztat a na koniec bedzie wysyp pieknych modeli :) Więc jak dla mnie modele zaczęte poza forum możemy brać pod uwage, jednocześnie zgadzam się że skoro to konkurs "kartonówkowy" to relacja powinna być w całości na kartonówkach.  

Ale moge tak mówić ponieważ nie mam szans na wygraną, wśród tych którzy aspirują do wygranej moze być niesmak, to kwestia bardzo personalne ale mysle że trzeba uszanować zdanie każdego uczestnika :) 

Moim zdaniem organizator ma prawo do decyzji i zmiany regulaminu, a ponieważ Sławek zapytał o zdanie to ja jako uczestnik nie mam nic przeciwko.

Jednocześnie apeluje żeby każdy (ja również to zrobie) napisał do sławka na priv swoja opinie. Tak żeby Sławek mógł "usłyszeć głos ludu" i zdecyować czy doszczegółowić lub zmienić regulamin na przyszłość :) 

1. PiotrP 2023-10-19 11:25:28

Patrząc na relacje modeli które budujecie to i tak mam marne szanse w konkursie :-) Dołączyłem ze względu na samą inicjatywę, która bardzo mi się podoba, wspólne sklejanie i dobrą zabawę. Dla mnie mogłoby regulaminu nie być :-) Wiem jednak, że gdybym ja teraz zaczynał Wodnika to nie ma bata bym zdążył go zbudować. Dlatego wybrałem mniejszą jednostkę.

Decyzja w tej sprawie i tak należy do organizatora. Jak postanowi tak będzie. Ja nie będę miał żadnych roszczeń.

Co do samego Wodnika to model wychodzi przepięknie Chciałbym zapytać czy pachoły kołkownic przyklejałeś na styk czy wzmacniałeś jakoś mocowanie do pokładu? Zawsze obawiałem się czy kartonowe elementy utrzymają te wszystkie obłożone liny. 

1. Cyrylus 2023-10-19 12:36:10

O tym czy model weźmie udział w konkursie decyduje organizator na podstawie regulaminu i własnej opinii. Zostanie relacja zaakceptowana to super, a jak nie to trudno. I proszę, tyle w tym temacie bo z relacji zrobiła się pogadanka o tym co kto myśli.

Odpowiadając na temat... Pachołki i słupki są wzmacniane super glue i przyklejane do pokładu na styk przy pomocy super glue. Chyba robiłem w pokładzie małe otwory igłą żeby klej się wlał przez grubość kartonu. 

Rezultaty 0 - 20 z 78 pozycji
Udostępnij temat: