[R] PZL M18B Dromader - GPM 1:33

1. PAN-KARTON 2024-05-03 22:15:59

Panie Karolu tam się wycina przy kadłubie I stateczniku tak aby minimalnie stateczniki poziome weszły do środka już to robiłem wiele razy samemu Synowi robiłem 3 sztuki dromaderów.

Pozdrawiam Mariusz.

Manio89

Tak też to odczytywałem po linii obklejenia częścią 34d

1. Karol1985 2024-05-04 01:25:56

To robimy wcięcia 

1. Karol1985 2024-05-04 01:32:02

I przymiarka.....

P.s. - faktycznie jest wspomniane o tych wycięciach, ale w zupełnie innej części instrukcji. Co więcej przydało by się chociażby zaznaczyć te miejsca literką W, a w instrukcji napisać, że wyciąć po sklejeniu.

1. Karol1985 2024-05-04 22:41:31

Sobota pod znakiem dziergania....

Pierwsza połowa za mną.... PAN KARTON ciśnie cegły a ja oprofilowanie sterów ( jak już się dowiedziałem.. ). Są jakie są, ale chyba lepsze takie jak żadne....

Myślę, że kwintesencją tego modelu Wiel(błąd)a, będą właśnie te przetłoczenia i silnik, które dodają uroku wszystkiemu....

1. AndDi 2024-05-05 10:01:25

Czysta robota. Tylko nie wiem jakiego koloru są te stery, kamelowe czy żółtaczkowe?

1. Karol1985 2024-05-05 11:51:07

Czysta robota. Tylko nie wiem jakiego koloru są te stery, kamelowe czy żółtaczkowe?

AndDi

Dziękuję :) 

Pogoda jeszcze pozwala także zabrałem Wielbłąda na mały spacer. Także kilka fotek w naturalnym świetle.

1. Wojok 2024-05-05 19:34:19

Hmm, parę pasków Ci uciekło

Jednak, co jak co, ale robią robotę

1. Karol1985 2024-05-05 20:51:59

Hmm, parę pasków Ci uciekło

Jednak, co jak co, ale robią robotę

Wojok

Wiesz że na to nie wpadłem.... 

czyli że nie od linijki.....

1. Limaks 2024-05-05 23:01:24

Wojok czepiasz się Pan kierownik w PZL jak składal dromadera to te ryfle naje... tzn. lekko trącony wytłaczał. 

Karol jest super. Ryfle faktycznie dodają uroku. 

Ciekaw jestem skrzydeł. Tam w środkowej części gdzie się je mocuje jest kieszeń, w którą wchodzi lub wchodzą 'kesony'. Jestem ciekaw czy to nie będzie opadac?

P.s. gdzieś tam pod pewnymi kątami ta łamliwość papieru jest widoczna, ale nie przejmuj się tym. Pracuj dalej bo fajnie się na to patrzy.

1. Karol1985 2024-05-05 23:38:54

Wojok czepiasz się Pan kierownik w PZL jak składal dromadera to te ryfle naje... tzn. lekko trącony wytłaczał. 

Karol jest super. Ryfle faktycznie dodają uroku. 

Ciekaw jestem skrzydeł. Tam w środkowej części gdzie się je mocuje jest kieszeń, w którą wchodzi lub wchodzą 'kesony'. Jestem ciekaw czy to nie będzie opadac?

P.s. gdzieś tam pod pewnymi kątami ta łamliwość papieru jest widoczna, ale nie przejmuj się tym. Pracuj dalej bo fajnie się na to patrzy.

Limaks

Już doczytałem że te "przejście" trzeba bardziej wzmocnić... to co oferuje wycinanka jest słabe... 

Także tam będę myślał nad wzmocnieniem.... 

Dalej szukam cylindra takiego, żebym mógł tutaj zapożyczyć... widziałem jeden taki.... ale to budowa modelu od podstaw.... i nie sądzę, że autor udostępni mi co sam wykonał.... a zrobił to wyśmienicie,,,,

1. Wojok 2024-05-06 01:53:25

Limaks

No, może się i czepiam. Ale to, że niekture mają obsuwę, to niezaprzeczalny fakt.

Za to, to, co napisałeś w rozwinięciu, to nie czepianie się, ale bardzo poważny zarzut

1. PAN-KARTON 2024-05-06 02:50:36

O co chodzi z tym cylindrem, czego szukasz ?

Czekamy na skrzydła , a będą duże jak do takiego subtelnego kadłuba.

1. Limaks 2024-05-06 09:27:21

No, może się i czepiam. Ale to, że niekture mają obsuwę, to niezaprzeczalny fakt.

Za to, to, co napisałeś w rozwinięciu, to nie czepianie się, ale bardzo poważny zarzut

Wojok
    E tam zarzut. Patrząc na to kiedy był produkowany owy Dromader to nie zarzut, tylko ówczesna norma za którą nikt nie karał. 

1. Wojok 2024-05-06 11:58:46

Wojok
    E tam zarzut. Patrząc na to kiedy był produkowany owy Dromader to nie zarzut, tylko ówczesna norma za którą nikt nie karał. 
    Limaks

Normą było budowanie samolotów przez naje... tzn. przez lekko trąconych kierowników ? I nikt za to nie karał ?

No nie wiem ?

Ale to fakt, rzeczywiście nie wiem

1. PAN-KARTON 2024-05-06 12:01:15

To zależało od tego, jaką się posiadało legitymację i kim dla jegomościa był dyrektor ?!

1. Karol1985 2024-05-06 16:38:48

Panowie....

Fakt jest taki, że przyklejałem przetłoczenia na podstawie znaczników na sterach.... Nie pomyślałem o tym, żeby przyłożyć linijkę, albo nakleić chociażby pasek za taśmy żeby utrzymać równość...

W realu nie rzuca się tak mocno w oczy. 

Wojok - jednak dał kontstuktywną sugestię. Następnym razem zwrócę na to większą uwagę. 

1. PAN-KARTON 2024-05-07 05:50:49

Karol a co w końcu z przetłoczeniami na fladze ?

1. Karol1985 2024-05-08 13:46:30

Karol a co w końcu z przetłoczeniami na fladze ?

PAN-KARTON

Hej.

Nie robie. Tak jak się przyglądam wygląda to ciekawiej... ( najwyżej będzie pole do dyskusji... na jakiś konkursach ). 

1. Karol1985 2024-06-09 15:49:17

Czas odgrzebać temat....

Niestety, stety na własne życzenie zniszczyłem jeden ze sterów przejeżdżając po nim krzesłem...... :( 

Jako, że nie było z czego ratować zmotywowany kupiłem drugą wycinankę..... hmmmm kupiłem..... wraz z nią jeszcze 10 innych modeli z GPM-u na przecenie :D 

W oczekiwaniu na przesyłkę postanowiłem zrobić ster kierunku.... Wyszedł.... tak to ujme... Tak samo jak wcześniej na stateczniku.... nie ma przetłoczeń na fladze więc i tu nie zrobiłem.... 

zrobiłem wstępne przymiarki, ale jest tak sobie.... 

Bądź co bądź buduje się dalej. Mam cichą nadzieję wyrobić się na Ścinawkę co by pokazać zdezelowany samolot :D ale nie powiem jest fajnie. 

1. PAN-KARTON 2024-06-09 17:55:59

W oczekiwaniu na przesyłkę postanowiłem zrobić ster kierunku.... Wyszedł.... tak to ujme... Tak samo jak wcześniej na stateczniku.... nie ma przetłoczeń na fladze więc i tu nie zrobiłem.... 
    Karol1985

Mimo tego że wycinanka daje taką możliwość i sugeruje 27 przetłoczeń a nie 22 ? Decyzja Wykonawcy

Rezultaty 60 - 80 z 82 pozycji
Udostępnij temat: