PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. KARTOM 2024-11-19 16:48:38

Okna wszystkie wstawione, poszło w niecałą godzinkę.

PAN-KARTON
    Jak jest otwór montażowy dobrze przygotowany to i montażysta zadowolony i szybko idzie...

1. Wojok 2024-11-19 17:40:58

A ten parapet z cegiełek to ma być taki krzywy ? ( fota nr 2 )

1. PAN-KARTON 2024-11-19 18:25:58

Wojok

A wypatrzył...  on ma 1mm grubości, lekko ucierpiał przy wstawianiu okna. Dognie się pod parapetem. Znaczy ja go dogne, nie ze ciężar parapetu  

Przynajmniej wiem że oglądacie moje lepiszcze  dzięki.

1. haydee 2024-11-19 18:53:24

Żaluzja poprawiona i dorobiona boczna, łyso ściana wyglądała

PAN-KARTON

U mnie na budce trafo kiedyś ktoś namazał sprayem: Uwaga tu się elektryzyzuje. Nie wiem co autor miał na myśli ale zawsze mnie to bawiło jak to mijałem 

1. mirkuch 2024-11-19 21:40:11

Jak koledzy wspomnieli, że leży Ci ta budowlanka, to się zacząłem zastanawiać czy się nie rozpędzisz i dojdą perony z taborem 

1. PAN-KARTON 2024-11-19 22:30:01

U mnie na budce trafo kiedyś ktoś namazał sprayem: Uwaga tu się elektryzyzuje. Nie wiem co autor miał na myśli ale zawsze mnie to bawiło jak to mijałem 

haydee

Może jąkała pisał ? Albo zrobił babola "Y" i nie zabrał gumki myszki do sprayu

Jak koledzy wspomnieli, że leży Ci ta budowlanka, to się zacząłem zastanawiać czy się nie rozpędzisz i dojdą perony z taborem 

mirkuch

Peron pierwszy jest częścią chodnika w okół dworca, wiec jako taki peron się pojawi. Na tory już nie wchodzę, bo za duże to urośnie. Jak ja z tym będę jeździł potem PKP ?, na samą myśl się cały elektryzyzuje...

Wojok

Pierwszy parapet wstawiony, i równiutko się zrobiło... Czujność to podstawa pomocy

1. PAN-KARTON 2024-11-20 18:13:05

Dziś udało się powiesić wertikale w oknach obsługi dworcowej.

1. PAN-KARTON 2024-11-20 18:32:43

Wnętrza dworca obwieszone są tablicami typu OWZ ale nikt nie zadbał żeby tam umieścić choć by kilka kolorowych posterów. Ja coś tam pościągałem z sieci i powstawiam dla "dziania się"

Zrobiłem kilka rozmiarów żeby nie było jak na wernisażu... Na treści tam umieszczone nie patrzcie, nie zawsze są związane z kolejnictwem.

1. PAN-KARTON 2024-11-21 01:58:00

Jest pytanie:

Kto mnie namawiał do robienia wnętrza ręka do góry (?)

Drobnicy jest tyle że, końca nie widać. A co kilka godzin lista rzeczy/elementów które trzeba dorysować rośnie odwrotnie proporcjonalnie do ilości już wykonanych

Pojemniczek w którym mam posegregowane części okazał się zbawieniem.

Udało się zbudować kosze na śmieci. Zrobiłem 6 sztuk, teraz wybiorę te najlepsze. Potrzeba 3 sztuki. Oczywiście jeszcze trzeba wkłady dorobić.

Została wytypowana figurka którą trzeba przerobić na ochroniarza kolei.

W środku zrobiłem Centralne ogrzewanie i zamontowałem nagrzewnice wejściowe nad drzwiami gdzie nie ma wiatrołapów. ( przepisy )

W pomieszczeniach mniej istotnych powiesiłem rolety w oknach aby troszkę ograniczyć wgląd do wnętrza. Bedzie zrobione sporo rzeczy ale nie na tyle żeby zaglądać przez szybkę

Dziś już mam dość, drobnica jest drobnicująca To tak jak z kokpitem samolotu. Narobić się trzeba dupersznytów, a potem wszystko pod dach trafi i tylko przez lupę będzie coś tam widać.

Plan układu funkcyjnego z posadzką rozrysowany, w WC'tach nie robię innej płytki.

last news:

Poważnie zastanawiam się czy stawiać koło budynku dworca tę stację TRAFO ? Czy nie lepiej zasilanie przenieść do jednego z pomieszczeń ? n.p. do kibla

1. PAN-KARTON 2024-11-21 06:59:02

Kawa, herbata coś słodkiego , zimne napoje - komu komu (?) do holu i poczekalni i to wszystko na czas.

1. Wasia 2024-11-21 08:30:20

Jestem pod wrażeniem. Nie zdziwię się jak do automatu wrzucisz wyskalowane batoniki i puszki z kartonu ;D

Ty chyba w ogóle nie śpisz tylko rysujesz i składasz projekt. 

Widzę, że kratka się przydała 

1. haydee 2024-11-21 08:40:56

Wszystko naprawdę bardzo fajnie wychodzi ale idź w końcu spać. Nie możemy sobie pozwolić, żeby Ci się coś stało z wycieńczenia .

1. PAN-KARTON 2024-11-21 09:00:30

Jestem pod wrażeniem. Nie zdziwię się jak do automatu wrzucisz wyskalowane batoniki i puszki z kartonu ;D

Ty chyba w ogóle nie śpisz tylko rysujesz i składasz projekt. 

Widzę, że kratka się przydała 

Wasia

Wszystko naprawdę bardzo fajnie wychodzi ale idź w końcu spać. Nie możemy sobie pozwolić, żeby Ci się coś stało z wycieńczenia .

haydee

No dobra przekimam się na ławce pod Trafo. Jakieś gnojki wywaliły tu kupę złomu. Siedzi tu jakiś spory gość, mam nadzieję że mnie nie zje. Rozkład jazdy też mam pod nosem wiec jadę zgodnie z planem Mam co pić i pochrupać za parę złociszy... dzięki za troskę opiekę słowną. Wygodny ten prototyp ławeczki dworcowej

Marcin, kratka się spisuje

1. Kikol77 2024-11-21 11:24:17

Świetne te automaty :)

też mi przyszedł do głowy pomysł zeby dołozyc szybke ale w takiej skali to chyba nie ma sensu no i bedzie karkołomne - Piotrze pisze poważnie nie podpuszczam :D ale jak chcesz mozesz szybe pomalować lakierem tak samo tablice będzoe wygladało jakby była szyba :D

Na tej ławce to ty zmeczony po kolejnej wystawie wiec wymień ten rozkład na dyplom uznania 

1. aragorn001 2024-11-21 11:35:20

Podglądam po cichu z tylnego rzędu, bardzo ładnie ci to idzie Piotrze, mam tylko jedną sugestię, malowane ludziki lepiej wyglądają w farbie matowej, błyszczące nie za bardzo odpowiadają rzeczywistości, chyba że masz gościa w kurtce skórzanej, lub w dresach błyszczących.

A tak na marginesie to podziwiam twoje prace nad tym modelem. Na żywo pewnie zobaczę to dzieło w Przeciszowie w 2025 roku, lub może wcześniej gdzieś na konkursie modelarskim.

Pozdrawiam serdecznie.

1. Wasia 2024-11-21 11:53:25

Szybkę można stworzyć zwykłą taśmą samoprzylepną, tzn. efekt szybki.

1. mirkuch 2024-11-21 15:57:28

A ja aż poczytałem co jest tam na tych plakatach napisane i moim ulubionym jest "wiem jak dobrze poderwać" I to trochę Piotrek jak Ty, wiesz jak dobrze poderwać publiczność na relacji 

1. PAN-KARTON 2024-11-21 18:01:24

To już nie będę wklejał cytatów odpowiem sumiennie wszystkim.

Krystian, masz rację - dorobię szybkę, bo to 5 minut i będzie rzeczywiście lepiej ze szkłem. Co do dyplomów (?) patrząc po wielkości to rozkład jazdy jest większy rozmiarowo, czyli więcej można z niego zrobić. A gratulacje w formie A4 to składam na kupkę i szukam miejsca na ścianie

Adamie, Ludzik jeszcze będzie malowany na barwy "elitarnej jednostki ochrony dworca firmy STEKOP" rozumie się ze w macie i na czarno + odblaski. Przeciszów obowiązkowo !

Marcin, Twój pomysł wygrywa - taśma pakowa ! - jes...

Mirku, ja w sumie tylko odpowiadam na Wasze pytania i wrzucam fotki. Relacja sama się pisze i to nie moją jest zasługą... Nic dla Was bez Was - to mi wystarczy. A że przy okazji się podoba (?)

dzięki panowie, kolejna porcja wyzwań i zadań przede mną odebrana w sugestiach. .

1. PAN-KARTON 2024-11-21 18:32:12

Szybki wkleić - pikuś - pokazać to na zdjęciu... udało się

Kto to zauważy, oglądając model ( jak go dokończę ) tym bardziej że automaty będę wewnątrz za oknami i to w budyneczku H0, ale jest świadomość dobrze wykonanego zadania

Ograniczam trochę ilość detali, bo zaczyna to przypominać domek dla lalek. Niech to nie zabrzmi przypadkiem - "mam dość sugestii" - wręcz przeciwnie, będę miał większy wybór czego już nie robić a co warto, choć by po to żeby przetestować patent.

1. Karol1985 2024-11-21 21:28:21

Ja bym jednak pokusił się o dwa rozwiązania..

1. na szybę automatu nakleiłbym pasek z taśmy samoprzylepnej.... albo dwa...

2. wyciąłbym kawałem z produktami... z mała ramką i wkleiłbym to do środką z małym odstępem od szyby zewnętrznej... 

Rezultaty 220 - 240 z 738 pozycji
Udostępnij temat: