PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-11-15 11:53:05

Fajne te kosze będą, nie zapomnij tylko czarnego worka na smieci do srodka włorzyć

Konstrukcja scian pancerna i dobrze bo trzeba bedzie objechac cała polske w przyszłym roku i pozgarniać nagrody :D

Wracając do wnetrza to mysle że sama poczekalnie musisz (zreszta i tak zrobisz) z pełnym wyposarzeniem najlepiej jeszcze z podswietlaniem LEDowym a reszte pomieszczeń bym zrobił przycienione i wkleił cos na kształt boksa z fotkami pokoju (skoro nie masz dokumentacji jak to wyglada) :D

Kikol77

Dzięki za obiecujące prognozy tour de Pologne 2025.

Kosze tego typu mają wyjmowane wkłady "zasobniki" na śmieci, więc worków używa się sporadycznie i zależy to od zasobności gminy i lenistwa obsługi.

Każdy pomysł co do wnętrza dobry. Ledów raczej nie będę robił bo trudno zrobić baterie z kartonu a reszta się okaże (?)

1. PAN-KARTON 2024-11-15 12:09:17

Żeby pasja nie przerodziła się w obsesje !!!

Niektórzy zaczynają dzień od kawy, ja kartonową kawę piję jak tylko jest przerwa !

Pierwsza ściana wewnętrzna wklejona tworząc solidny mur

PS:

Krystian dał mi do myślenia... Nie znajduje w budynku dworca toalet ( podróżni / personel )??? Jeśli miałbym zgadywać to są te obszary gdzie są na biało zaklejone okna. Od wschodu jedno okienko i od frontu z reklamą "Biura Rachunkowego". Inna sprawa, ciekawego reklamodawcę znaleźli na "kibel"  Hasło: Ubezpiecz się zanim się zes... przed podróżą koleją Coś dla mnie !

1. AndDi 2024-11-15 12:36:16

Pomysł z ledami, to bardzo dobry pomysł. Oświetli Ci wnętrze dworca i będzie dobrze widać co i jak w środku. Baterię możesz umieścić gdzieś na zewnątrz np. w pojemniku na piasek albo w ogóle za planszą w jakimś czymś (domek, wóz, budka z lodami itp), a od tego przewodami do styków na podstawce lub pod nią.

1. PAN-KARTON 2024-11-15 12:41:02

Pomysł z ledami, to bardzo dobry pomysł. Oświetli Ci wnętrze dworca i będzie dobrze widać co i jak w środku. Baterię możesz umieścić gdzieś na zewnątrz np. w pojemniku na piasek albo w ogóle za planszą w jakimś czymś (domek, wóz, budka z lodami itp), a od tego przewodami do styków na podstawce lub pod nią.

AndDi

Ściągany dach i bateria baterii w kiblu oraz bateria umywalkowa Może jedną diodę w holu głównym ? Doświetlenie po całości zobowiązałoby mnie do dość pracochłonnego wnętrza...

Ale dokładacie pomyślimy
    Nic dla Was bez Was

1. Kikol77 2024-11-15 15:22:26

panie Piortze jakie tam dokładaanie roboty :)

Poczekalnie i tak zrobisz perfekto wiec szkoda żeby było ciemno tam :)

Co do oswietlenia to rozwiazań jest masa zrobisz grubszą podstawke i baterie w niej schowasz, albo kupisz doswietlacz nocny na schody taki na baterie rozbierzesz żeby był lzejszy i zamocujesz pod dachem one daja fajne matowe swiatło :)

A widzisz to te okienka ci troche pomagaja bo jak opiszesz ze stan na 15.11.2024 to dasz reklamy, do tego matowe sztyby i nie musisz dawać wyposarzenia toalety i reszty pomieszczeń - patrz ile ci roboty odjęłem

1. Kikol77 2024-11-15 15:24:22

tak sobie teraz patrze na te fotki i ciekaw jestem jak ci wyjda megafony, alarm i te kolce na belkach zeby ptaki nie srały 

1. Kikol77 2024-11-15 15:25:37

no dobra zgrywam się z tymi kolcami na ptaki ale stojaka na rowery to nie podaruje :D

1. PAN-KARTON 2024-11-15 15:31:37

tak sobie teraz patrze na te fotki i ciekaw jestem jak ci wyjda megafony, alarm i te kolce na belkach zeby ptaki nie srały 

Kikol77

Dobrze ze nie każesz robić podświetlanych tablic cyfrowych Przyjazdy - Odjazdy z rozkładem jazdy na dzień 15 XI Kolców na ptactwo nie będzie bo w tej skali gołębie nie latają... chociaż w Domku Rybaka zrobiłem stado nietoperzy, na szczęście nie świeciły

Takie muszę robić konstrukcje żeby skleić narożniki...

1. AndDi 2024-11-15 15:49:53

Co do ilości diód to zależy od ich mocy.

Ja robiłem oświetlenie w Przemytnikach z małego łańcucha choinkowego na baterie.

Podświetlone tablice - genialny pomysł i łatwy w wykonaniu, ale będzie czad

1. Kikol77 2024-11-15 16:01:41

też tak myśle że podświetlana tablica przyjazdów to byłby czad :D

1. AndDi 2024-11-15 16:07:27

Kikol77

I odjazdów

1. PAN-KARTON 2024-11-15 16:14:13

Co do ilości diód to zależy od ich mocy.

Ja robiłem oświetlenie w Przemytnikach z małego łańcucha choinkowego na baterie.

Podświetlone tablice - genialny pomysł i łatwy w wykonaniu, ale będzie czad

AndDi

Kikol77

A jakieś sugestie jak to zrobić bo kombinuje jak koń pod górę i nie widzę tego. Tablice miały by około 18 x 12 mm a na nich 6 rzędów świecących napisów. Kalka techniczna zadrukowana na czarno świeci jak głupia

Kto mi podpowie jak nie Wy... jak zwykle zresztą

1. AndDi 2024-11-15 16:17:55

A spróbuj na normalnym papierze wydrukować kolor i podklejać tyle razy białym papierem, aż będzie dobrze.

1. PAN-KARTON 2024-11-15 16:35:37

A spróbuj na normalnym papierze wydrukować kolor i podklejać tyle razy białym papierem, aż będzie dobrze.

AndDi

Przy zwykłym druku widać jakoś tam napisy. Jak ustawię druk na papier foto ( daje większą ilość tuszy ) to zwykły papier zalewa się i d..pa.

Jedyne ci wymyśliłem to nie bawić się w napisy tylko szparki 0,4mm nacięte w tekturze 0,5mm. Trochę je tam skalpelem postrzępić i będzie wyglądało jak litery

Ale rzeźba

1. AndDi 2024-11-15 16:45:44

No to może jednak zwykły druk?

1. tulipan740i 2024-11-15 16:51:28

A jakieś sugestie jak to zrobić bo kombinuje jak koń pod górę i nie widzę tego. Tablice miały by około 18 x 12 mm a na nich 6 rzędów świecących napisów. Kalka techniczna zadrukowana na czarno świeci jak głupia

Kto mi podpowie jak nie Wy... jak zwykle zresztą

PAN-KARTON

Zapytaj kolegi co wygrał Puchar Burmistrza Włocławka. Tego kolegi co przywiózł ten duży model pojazdu SF. W sumie co tu dużo pisać. Mistrz jak chodzi o podświetlanie modeli.

1. PAN-KARTON 2024-11-15 16:59:06

No to może jednak zwykły druk?

AndDi

Próby... kiepsko

Jeszcze jeden pomysł !!! Ramka czarna a w niej kalka z nadrukowanymi literami, świeci tło i wychodzi prawie na to samo ( litery jako wyczernione pole )

1. PAN-KARTON 2024-11-15 17:04:03

Zapytaj kolegi co wygrał Puchar Burmistrza Włocławka. Tego kolegi co przywiózł ten duży model pojazdu SF. W sumie co tu dużo pisać. Mistrz jak chodzi o podświetlanie modeli.

tulipan740i

Pewnie mi napisze, kup sobie laser lub zleć cięcie laserowe, jak nie wymyślę z tego co mam w domu to odpuszczę. Do końca roku to musi być skończone ! musi !!!

1. PAN-KARTON 2024-11-15 17:17:16

Dobra na dziś koniec... trzeba się ogarnąć

Ale wielka poczekalnia

1. tulipan740i 2024-11-15 17:29:43

Pewnie mi napisze, kup sobie laser lub zleć cięcie laserowe, jak nie wymyślę z tego co mam w domu to odpuszczę. Do końca roku to musi być skończone ! musi !!!

PAN-KARTON

Pytałeś o sugestie, więc poleciłem. Skoro myślą przewodnią jest jasnowidz i pośpiech to cóż. Rozmawiałem z tym panem na temat podświetlenia i z tego co mówił (a ja mu zawierzyłem bo mówił konkretnie) to całe oświetlenie wykonywał domowymi sposobami a nie z gotowców. Z resztą efekt sam widziałeś.

Rezultaty 180 - 200 z 738 pozycji
Udostępnij temat: