PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-11-12 20:20:42

Kolejny etap prawie skończony. Brakuje części, trochę szkoda drukować kilku pasków na nowym arkuszu. Czekam aż przygotuje sobie ostatnie dwie elewacje.

Jak obcykany jest schemat budowy to składanie w całość idzie szybko

1. AndDi 2024-11-12 20:46:27

Widać, że jednak coś robisz. Wygląda ładnie

1. PAN-KARTON 2024-11-12 20:56:06

Widać, że jednak coś robisz. Wygląda ładnie

AndDi

Dzięki. A co mam robić jak mam co robić ? Przed pierwszym śniegiem trzeba dach kłaść

1. AndDi 2024-11-12 21:05:30

Nie zapomni o foli paroprzepuszczalnej

1. PAN-KARTON 2024-11-12 21:10:58

Nie zapomni o foli paroprzepuszczalnej

AndDi

To od środka, na dach się kładzie wiatroszczelną membranę.

1. AndDi 2024-11-12 21:30:21

Żeby położyć wiatroszczelną, to najpierw musisz położyć paroprzepuszczalną (w tym przypadku). I nie zapomnij o ociepleniu, bo teraz to wiesz ma być "eko".

1. PAN-KARTON 2024-11-12 21:51:38

Żeby położyć wiatroszczelną, to najpierw musisz położyć paroprzepuszczalną (w tym przypadku). I nie zapomnij o ociepleniu, bo teraz to wiesz ma być "eko".

AndDi

Doczytaj o warstwach dachowego pokrycia bo trochę wychodzi odwrotnie niż byś chciał

Dobrze że nie będe musiał tego robić w 1:1  strach

1. Limaks 2024-11-12 23:36:59

Piotrek.. cuda czynisz. Zabraknie Ci miejsc na te puchary!

Oj drugie cudeńko się kluje. 

Po zrobieniu całości idź w plener i cyknij kilka fotek używając statywu i odpowiedniej perspektywy. 

Prawdziwą stacje "zakryj" w kadrze swoim modelem. 

Wg mnie ludzie będą myśleć że to prawdziwy budynek.

1. PAN-KARTON 2024-11-13 00:32:08

Piotrek.. cuda czynisz. Zabraknie Ci miejsc na te puchary!

Oj drugie cudeńko się kluje. 

Po zrobieniu całości idź w plener i cyknij kilka fotek używając statywu i odpowiedniej perspektywy. 

Prawdziwą stacje "zakryj" w kadrze swoim modelem. 

Wg mnie ludzie będą myśleć że to prawdziwy budynek.

Limaks

Dzięki Kamilu za dobre słowo.

Jak skończę będzie zima. Ale może pokuszę się pojechać na sesyjkę na dworzec kolejowy, dobry pomysł. Do Pabianic za daleko żeby drugi raz jechać po kilka kolejnych ujęć Może przy okazji II Międzynarodowej Wystawy Modelarskiej ??? Czas pokaże gdzie i kiedy się będę szlajał znów po kraju Ten cały mój objazd wystaw w tym roku to plan czegoś grubszego, a niewątpliwie wyciągnięcie wniosków z tego co się stało.

1. AndDi 2024-11-13 08:11:34

AndDi

Doczytaj o warstwach dachowego pokrycia bo trochę wychodzi odwrotnie niż byś chciał

Dobrze że nie będe musiał tego robić w 1:1  strach

PAN-KARTON

Dlatego napisałem, że "w tym przypadku", gdyż jak już położysz dach, to nie wejdziesz do środka i go nie ocieplisz od spodu.  Czytaj co napisałem i "rozum". To jest model, pewnych rzeczy nie zrobisz tak jak się robi w rzeczywistości.

P.S. A tak w ogóle, to sobie jaja robię z tą folią i ociepleniem. Chociaż..., zawsze mógłbyś powiedzieć, że mimo, że nie widać, to coś takiego zrobiłeś

1. PAN-KARTON 2024-11-13 10:15:16

Dlatego napisałem, że "w tym przypadku", gdyż jak już położysz dach, to nie wejdziesz do środka i go nie ocieplisz od spodu.  Czytaj co napisałem i "rozum". To jest model, pewnych rzeczy nie zrobisz tak jak się robi w rzeczywistości.

P.S. A tak w ogóle, to sobie jaja robię z tą folią i ociepleniem. Chociaż..., zawsze mógłbyś powiedzieć, że mimo, że nie widać, to coś takiego zrobiłeś

AndDi

AndDi, ale żeby docieplić od spodu to muszę wejść do środka Weź lepiej coś na matę, a budowlankę zostaw na wypadek wszelki.

Pewnie że to model i rozumie co piszesz, a co najważniejsze staram się zrozumieć.

Kiedyś na Bartyckiej * ( 22l na zad ) w pawilonie 26B była firma od dachów. I tam zaproponowałem im w celach promocyjnych, zrobienie 6 makiet w skali 1:5 przekrojów przez warstwy dachów w kilku systemach izolacji, ocieplenia, wykończenia, pokrycia i w końcu przekrycia. Wykonali je bardzo fajnie, ja tylko dorabiałem im blachę profilową w skali. Z namaczanego papieru w kleju do tapet, a pokryte to było masą z mąki i soli. Takie prehistoryczne techniki miałem w pamięci

* Bartycka to adres dawno temu prężnie działającego centrum handlowo-budowlanego w Warszawie.

1. AndDi 2024-11-13 12:31:25

AndDi

AndDi, ale żeby docieplić od spodu to muszę wejść do środka Weź lepiej coś na matę, a budowlankę zostaw na wypadek wszelki.

PAN-KARTON

Toć przecie napisał, że trzeba wejść do środka, aby ocieplić dach od spodu.

Na matę wezmę coś jak mi zdrowie pozwoli, a o budowlance coś tam wiem, choć z pewnością takim "Orłem" jak Ty to nie jestem. Czyżbym wyczuwał lekką nutkę irytacji? Przecież napisałem, że sobie jaja robię.

1. PAN-KARTON 2024-11-13 13:03:37

Toć przecie napisał, że trzeba wejść do środka, aby ocieplić dach od spodu.

Na matę wezmę coś jak mi zdrowie pozwoli, a o budowlance coś tam wiem, choć z pewnością takim "Orłem" jak Ty to nie jestem. Czyżbym wyczuwał lekką nutkę irytacji? Przecież napisałem, że sobie jaja robię.

AndDi

Irytacja ? a co to takiego ? O jajach wiem tyle co każdy chłop, w kurniku nie pracowałem a Ciebie znam i wiem że dobry humor Cię nie opuszcza

A razem to drugie piramidy byśmy pobudowali

Zdrowiej !!!

1. Wojok 2024-11-13 13:07:56

PAN-KARTON

Nooo. I to lepsze, bo ocieplone i odparowane. Mumie były by zadowolone

1. PAN-KARTON 2024-11-13 13:24:43

PAN-KARTON
    Nooo. I to lepsze, bo ocieplone i odparowane. Mumie były by zadowolone
    Wojok

Jak jest już nas Trzech, to każdy musi skleić po około 700.000 kamieni i na kupę Muszę dziś zrobić doświadczenie, wpadł mi do głowy patent (?)

1. Wojok 2024-11-13 13:33:09

Jak jest już nas Trzech, to każdy musi skleić po około 700.000 kamieni...

PAN-KARTON

Jakich trzech ? Ja się na budowlance nie znam. Na niczym się nie znam, tak na wszelki wypadek

1. PAN-KARTON 2024-11-13 13:39:28

Jakich trzech ? Ja się na budowlance nie znam. Na niczym się nie znam, tak na wszelki wypadek

Wojok

Leń

1. AndDi 2024-11-13 13:58:46

Wojok

Leń

PAN-KARTON

Dobre i trafne

1. PAN-KARTON 2024-11-13 17:05:20

Ja się nie lenie i chyba aż za bardzo (?)

Produkuje drobiazgi z elewacji i wykonałem rozdzielnicę elektryczną stojącą od strony peronu. Chciałem ją zrobić z 28 części ale jak drukarka to wypluła to tym razem odpuściłem. To budynek ma być elegancki a nie rozdzielnica przy nim stojąca ( 13 x 18 x 4mm ) Dziś składam ostatnie 2 ściany !

1. mirkuch 2024-11-13 18:26:07

Chyba powtórzę komentarz z fb, ale Piotrek te cegiełki to mega realistyczne, nie rozebrałeś gdzieś u siebie w mieście jakiejś kamienicy? 

Rezultaty 140 - 160 z 738 pozycji
Udostępnij temat: