PKP Dworzec Kolejowy Pabianice - 1:87

1. PAN-KARTON 2024-11-07 23:18:39

Tak jest !!! Niech się góry pną na mury, eeee... czy jakoś tak

Wojok

Gór nie widać, ale dwa mury zaczynają majaczyć. Narożnik południowo zachodni ledwo stoi ale przynajmniej wszystkie części się ładnie pasują. Okienka pasują idealnie, nawet miejsca na pianę montażową nie ma.
    Polecam, wydawnictwo się sprawiło OK! Wszystko na sucho do zdjęcia...

CDN w pn 11 XI

1. AndDi 2024-11-08 11:12:49

Ściema! To okienko jest ze skosa

1. PAN-KARTON 2024-11-08 11:20:43

Ściema! To okienko jest ze skosa

AndDi

Wszystko na sucho do zdjęcia... - Jest o tym wspomniane, okienko jest wciśnięte na pasówkę bez kleju

Nowe drobiazgi. Specjalnie dla Andrzeja informacja: - to jeszcze nie koniec dodatków

1. AndDi 2024-11-08 14:10:21

Piotrek, zaprawy między cegłami nie widać

Chyba ładnie, bo marne zdjęcia.

1. PAN-KARTON 2024-11-08 15:17:50

Piotrek, zaprawy między cegłami nie widać

Chyba ładnie, bo marne zdjęcia.

AndDi

Niestety zdjęcia to moja bolączka a raczej dziadowskiego telefonu. ( a robię na aplikacji od Ciebie O.C. )

Co do drugiego efektu to muszę się troszkę zgodzić. Grafikę cegieł do wieży C. wybrałem lepszą. Ta może i jest bliżej kolorystyki w realu, ale pomniejszona do skali +/- nie jest tak wyrazista... Kolejne doświadczenie.

Na żywo wygląda na 5- Może jak by kaponu dostała (???) Na minus działają te w 40% ciemne fugi na grafice, w druku wychodzi niesatysfakcjonująco.

1. Karol1985 2024-11-09 01:48:47

Wrzucę swoje 3 gr od siebie co do zdjęć....

od X lat zdjęcia robię "cegłofonami".... lepszymi gorszymi.... 

kilka ważnych spraw: 

1. oświetlenie - ja robię zdjęcia przy min. 3 źródłach światła.... ( na co dzień lampka led nad laptopem, lampka biurkowa z żarówką led (( zimne światło ) + lampa pokojowa na suficie )... Ewentualnie jak jest podgoda to wystawiam model z okno i tam pstrykam focie. 

2. Zanim zrobisz zdjęcie kliknij na ekran w miejsce gdzie twoim zdaniem chcesz pokazać element. Wtedy soczewki w aparacie dostosują się do Twojego zazanczenia. Sam zobaczysz jak ekran na komórce będzie próbował złapać ostrość

3. Napiszę tak...., fajnie że jest kolejna osoba, która z KE chce wyciągnąć coś więciej jak samo pudełko.

4. Masz pomysł na konkurs.... weź wycinankę z KE i zbuduj z niej model jaki sam w niej widzisz :) ......?

1. FSO 2024-11-10 20:05:10

Jest znacznie lepiej niż sobie wyobrażałem. Zrób sylwetkę ochroniarza gdzieś z boku, będzie dodatkowym smaczkiem.

1. PAN-KARTON 2024-11-10 23:19:10

Wrzucę swoje 3 gr od siebie co do zdjęć....

od X lat zdjęcia robię "cegłofonami".... lepszymi gorszymi.... 

kilka ważnych spraw: 

1. oświetlenie - ja robię zdjęcia przy min. 3 źródłach światła.... ( na co dzień lampka led nad laptopem, lampka biurkowa z żarówką led (( zimne światło ) + lampa pokojowa na suficie )... Ewentualnie jak jest podgoda to wystawiam model z okno i tam pstrykam focie. 

2. Zanim zrobisz zdjęcie kliknij na ekran w miejsce gdzie twoim zdaniem chcesz pokazać element. Wtedy soczewki w aparacie dostosują się do Twojego zazanczenia. Sam zobaczysz jak ekran na komórce będzie próbował złapać ostrość

3. Napiszę tak...., fajnie że jest kolejna osoba, która z KE chce wyciągnąć coś więciej jak samo pudełko.

4. Masz pomysł na konkurs.... weź wycinankę z KE i zbuduj z niej model jaki sam w niej widzisz :) ......?

Karol1985

Dzięki Karolu,

Twoje uwagi co do fotografowania przyswoiłem. Jakość jest kiepska ze względu na częstość moich wpisów w relacji. Nie wyobrażam sobie za każdym razem pojawienia się kolejnego etapu budowy robić sesję z dużym aparatem i ustawiania światła tak jak sugerujesz. Było by więcej pstrykania niż sklejania I tak mam zaległe "pstrykanie" do galerii.

1. PAN-KARTON 2024-11-10 23:57:38

Dotarłem do biurka pełen wrażeń przywiezionych z Galicjady24. Teraz trzeba to wszystko przelać na karton

1. Karol1985 2024-11-10 23:59:49

Piotrze...

Ja te zasady mam przy codziennym sklejaniu i robieniu moich zdjęć do relacji. 

To nie problem sprzętu. Oglądasz moje relacje czy galerie. To co napisałem wyżej jest właśnie wypadkową moich zdjęć. 

Także tu nie ma co mieć osobnego pokoju do sesji fotograficznych. Pstrykam lampę sufitową, do tego biurkową i dodatkową nad laptopem. Staram się mieć czyste pole do zrobienia zdjęcia. 

Biorę tel. do łapy i jak mam gotowy do sfotografowania element to tylko ustawiam zbliżenie i paluchem klikam na ekran tel. dla punktu na którym ma się skupić obiektyw..... tyle. 

1. Karol1985 2024-11-11 00:01:20

Jestem po Łambinowicach i też mam naładowane baterie. 

Jutro wlatują dwie duże relacje zdjęciowe. 

Swoją drogą udało mi się w Łambinowicach nabyć ten unikatowy numer KE z dworcem w Pabianicach :) 

1. AndDi 2024-11-11 08:27:08

Prawda jest taka, że jak się ma kiepski aparat w telefonie, to coś tam można poprawić pewnymi technikami i aplikacjami, ale cudów się nie uzyska.

1. PAN-KARTON 2024-11-11 09:02:49

Prawda jest taka, że jak się ma kiepski aparat w telefonie, to coś tam można poprawić pewnymi technikami i aplikacjami, ale cudów się nie uzyska.

AndDi

I pewnie do relacji z budowy tych "cudów" nie potrzeba. Jak jest dobry tekst do fotki, to ona może być rozmazana a będzie wiadomo co na niej jest A czasami dobra fotka pokazać może bezradność modelarza w bitwie z kartonem. A na koniec lekki puder i te ew. porażki i błędy znikają... (?)

Gwoździa przybiłem przed 6 rano. Jednego do drugiej części elewacji, a drugiego głową do maty Dzięki temu że, jak pisał Karol "bateriom naładowanym" udało się ulepić kolejny kawałek dworca.

Ostatnia fota pokazuje jak mocno opracowanie Answera odbiega od skali 1:87. Naprawdę z 10 razy sprawdzałem czy może to ja coś pomieszałem ale nie. W sumie to nie mam znaczenia, i tak budynek będzie stał. Mi wychodzi że Answer'owa skala to jakieś 1:106 (?)

Albo zapytam kolegów zawsze kilka obliczeń różnych może Nas przybliżyć do prawdziwszej prawdy:

Ile powinien mieć milimetrów 1 metr w skali 1:87 ?

1. PAN-KARTON 2024-11-11 14:05:01

No to tak na wiwat. Żeby nie było ze mi się nie chce, lub nie umim To jeszcze nie koniec uzbrajania elewacji, ale kolejny etap walorki telefonem z jedną dodatkową żarówką... nie da rady utrzymać kolorów w ryzach przez obiektyw.

1. AndDi 2024-11-11 18:07:16

11,49425287356322

1. PAN-KARTON 2024-11-11 18:20:35

11,49425287356322

AndDi

Czyli dobry mam zapisany mnożnik wymiarów. Zaraz będzie zjebka że źle zaokrągliłem

1. AndDi 2024-11-11 18:28:09

No bo źle zaokrągliłeś, ale nie ma to jakiegoś znaczenia w tym przypadku.

Inżynier

1. Wojok 2024-11-11 20:47:10

Ostatnia fota pokazuje jak mocno opracowanie Answera odbiega od skali 1:87.

PAN-KARTON

Chopokom nawet w najczarniejszych snach się nie śniło, że na stację wpadnie świr z metrówką i i tak bezczelnie obnaży ich ściemę

1. PAN-KARTON 2024-11-12 10:20:32

Chopokom nawet w najczarniejszych snach się nie śniło, że na stację wpadnie świr z metrówką i i tak bezczelnie obnaży ich ściemę

Wojok

Świrów na świecie nie brakuje. Cytując Dustina Hoffmana; " Każdy z nas jest wariatem, który próbuje udawać normalnego"

Wpadłem pomierzyłem i swoje wiem. Jak potwierdzono przelicznik skali to śpię spokojnie.

Ja Answer'a rozumiem:

1. Model darmowy, dla dzieci, promocja miasta... kto tam do skali będzie zaglądał

2. Mają swój format B4 lub A4+ (?) i musieli się zmieścić i ograniczyć ilość arkuszy.

Żeby jednak kontynuować wątek. Cztery ściany gotowe, jeszcze drugie cztery i składamy w bryłę...

1. Wojok 2024-11-12 11:41:42

Ja Answer'a rozumiem:

1. Model darmowy, dla dzieci...

PAN-KARTON

W sumie racja, niech się dzieci od najmłodszych lat oswajają z modelarską rzeczywistością 

Rezultaty 120 - 140 z 738 pozycji
Udostępnij temat: