MORANE-SAULNIER 406C1 - Wydawnictwo WAK

1. KARTOM 2024-11-14 18:03:13

Bo trzeba wiedzieć co się klei...

1. KARTOM 2024-11-14 18:13:11

Jak kupiłem sobie 100 strzykawek za 25zł a do tej pory zużyłem może 5.

PAN-KARTON
    Czy to są zwykłe insulinówki? A igła jaki rozmiar?

1. PAN-KARTON 2024-11-14 18:20:02

Jak kupiłem sobie 100 strzykawek za 25zł a do tej pory zużyłem może 5.

PAN-KARTON
    Czy to są zwykłe insulinówki? A igła jaki rozmiar?
    KARTOM

Tak, igła 0,40 zewnętrzna, nie rozcieńczam kleju i też idzie.

edit:

Ale podrożały https://allegro.pl/oferta/strzykawki-insulinowe-insulinowki-z-igla-u40-10932852375

1. KARTOM 2024-11-14 20:05:33

Dzięki Panowie. To na 100 % zmieni komfort pracy. Jutro wypróbuję strzykawkę...

1. haydee 2024-11-14 20:12:38

Dzięki Panowie. To na 100 % zmieni komfort pracy. Jutro wypróbuję strzykawkę...

KARTOM

Możesz uciąć igłę, zostaw z 10mm. Będzie wygodniej i bezpieczniej.

1. PAN-KARTON 2024-11-14 20:47:25

Możesz uciąć igłę, zostaw z 10mm. Będzie wygodniej i bezpieczniej.

haydee

Dominik a jak uciąć igłę żeby nie zagnieść końcówki ? Tarczą typu dremel ?

1. haydee 2024-11-14 21:10:04

....

Dominik a jak uciąć igłę żeby nie zagnieść końcówki ? Tarczą typu dremel ?

PAN-KARTON

Ja je tnę dremelkiem tą brązową tarczą, nie wiem z czego ona jest. Chyba jakiś spiek. A potem tą samą tarczą szlifuję, żeby nie była osta. Mam dać link  ?

1. PAN-KARTON 2024-11-14 21:14:11

Ja je tnę dremelkiem tą brązową tarczą, nie wiem z czego ona jest. Chyba jakiś spiek. A potem tą samą tarczą szlifuję, żeby nie była osta. Mam dać link  ?

haydee

Ja już wiem o co chodzi, może dla innych będzie pomocny

1. Piotr D. 2024-11-14 21:18:37

Jeśli jeszcze nie wkleiłeś kabiny i drugiej wręgi popraw kształt segmentu. W zaznaczonych miejscach powinien mieć przekrój zbliżony do przedniej wręgi. U Ciebie ucieka pod zbyt dużym kątem do środka co generuje kolejne błąd (również już dostrzegalny na zdjęciach) - burty w miejscu gdzie będzie klejona górna krawędź oprofilowania skrzydło/kadłub są delikatnie zapadnięte. To utrudni Ci poprawne i równe przyklejenie tychże oprofilowań. Polecam również dodać podposzycie po wewnętrznych stronach segmentu.

1. PAN-KARTON 2024-11-14 21:19:30

Skoro zrobił się tu trochę wątek naukowy, to mam pytanie.

Jak zgiąć karton 190g/m2 pod kątem prostym na długości 2-3cm ale samo zagięcie około 0,5mm. Rozwarstwia mi się karton mimo bigowania (?) nasączyć czymś krawędź ?

1. haydee 2024-11-14 21:25:40

Jak zgiąć karton 190g/m2 pod kątem prostym na długości 2-3cm ale samo zagięcie około 0,5mm. Rozwarstwia mi się karton mimo bigowania (?) nasączyć czymś krawędź ?

PAN-KARTON

Ja to zaginam z użyciem BCG, czekam aż zaschnie. Potem od spodu CA i tnę nożyczkami.

1. PAN-KARTON 2024-11-14 21:49:31

PAN-KARTON

Ja to zaginam z użyciem BCG, czekam aż zaschnie. Potem od spodu CA i tnę nożyczkami.

haydee

Ale ja chcę zagiąć a nie obciąć Spróbuje na początek jak widać niezastąpionego BCG i pierwszej części porady.

1. Wojok 2024-11-15 03:06:30

PAN-KARTON

Od wewnętrznej strony gięcia, po obu stronach jego linii, zrób dwa nacięcia i wydrap to co w środku. Wzdłóż tej linii będziesz miał rowek na którym pięknie się to zegnie

Do zeszytu.

1. PAN-KARTON 2024-11-15 10:11:33

Od wewnętrznej strony gięcia, po obu stronach jego linii, zrób dwa nacięcia i wydrap to co w środku. Wzdłóż tej linii będziesz miał rowek na którym pięknie się to zegnie

Do zeszytu.

Wojok

Teoretycznie możliwe i patent znam. Stosuje go przy tekturze ~1mm gr. Dla kartonu i wymiarów które podałem to mało realne (?) Ale poddałeś mi pewien pomysł :

edit:

I żeby nie było że teoretyzuje. (próba wykonana, bez BCG i dało radę)

1. KARTOM 2024-11-15 10:38:10

Jeśli jeszcze nie wkleiłeś kabiny i drugiej wręgi popraw kształt segmentu. W zaznaczonych miejscach powinien mieć przekrój zbliżony do przedniej wręgi. U Ciebie ucieka pod zbyt dużym kątem do środka co generuje kolejne błąd (również już dostrzegalny na zdjęciach) - burty w miejscu gdzie będzie klejona górna krawędź oprofilowania skrzydło/kadłub są delikatnie zapadnięte. To utrudni Ci poprawne i równe przyklejenie tychże oprofilowań. Polecam również dodać podposzycie po wewnętrznych stronach segmentu.

Piotr D.

Nie wkleiłem... I tutaj właśnie brak pośpiechu działa na moją korzyść. Robię mały fragment, pokazuję i czekam na zielone światło Jeśli dobrze zrozumiałem to mam w burty wkleić prostokątne kawałki kartonu po jednym na stronę w celu ich wzmocnienia a następnie uformować segment w zaznaczonych przez Ciebie miejscach w kształt jak najbardziej zbliżony do wklejonej już wręgi?

1. KARTOM 2024-11-15 10:41:11

Teoretycznie możliwe i patent znam. Stosuje go przy tekturze ~1mm gr. Dla kartonu i wymiarów które podałem to mało realne (?) Ale poddałeś mi pewien pomysł :

edit:

I żeby nie było że teoretyzuje. (próba wykonana, bez BCG i dało radę)

PAN-KARTON
    Obróbka blacharska, przepraszam kartonowa

1. PAN-KARTON 2024-11-15 12:32:10

Obróbka blacharska, przepraszam kartonowa
    KARTOM

Tomek dostaje "kartonowy order" z trafiony komentarz i pilną analizę wpisów ! Tak właśnie, będą gięte parapety Co znaczy sumienna analiza tego co się stuka po klawiaturze

Dominik !!!!!!!!!! załapałem co miałeś na myśli i to działa ! Zeszło mi się z 1h na próbach i dotarło do mnie co i jak sugerowałeś ! Ale bez CA, 2 x BCG !

1. haydee 2024-11-15 12:53:54

...

Dominik !!!!!!!!!! załapałem co miałeś na myśli i to działa ! Zeszło mi się z 1h na próbach i dotarło do mnie co i jak sugerowałeś ! Ale bez CA, 2 x BCG !

PAN-KARTON

Elegancko, faktycznie użyłem chyba za dużego skrótu myślowego. Chodziło mi o to, że ta zagięta krawędź powstaje przez odcięcię zaokrąglonego naddatku. Nożyczki raczą sobie z papierem nasączonym CA i powstaje ładna, niepofalowana krawędź. 

1. KARTOM 2024-11-15 13:02:12

PAN-KARTON

A ja mam ogromną satysfakcję - i mówię to całkowicie poważnie - że przy okazji mojej skromnej relacji powstały piękne parapety do Twojej stodoły

Rezultaty 80 - 100 z 300 pozycji
Udostępnij temat: