MORANE-SAULNIER 406C1 - Wydawnictwo WAK

1. KARTOM 2024-11-25 21:22:38

rozumiem, że teraz czekamy na kolejne segmenty i czy nic sie nie wykrzywiło. 

mirkuch

Mirek mówisz i masz...

1. KARTOM 2024-11-26 11:11:14

Dzisiaj z rana próba. Elementy odrysowałem ręcznie na kartonie, wyciąłem jak leci i skleiłem na styk odparowanym BCG. Od wewnątrz wkleiłem pasek łączący ok 3 mm z paragonu także na BCG. Po kilkunastu minutach delikatnie wykulkowałem różnymi średnicami. Jak to wygląda? Mogę tak skleić oryginał?

1. Piotr D. 2024-11-26 13:25:45

Klejenie wygląda bardzo dobrze, ale jak będziesz robił elementy z wycinanki, zwróć uwagę na poprawne ukształtowanie. Górna krawędź obu elementów powinna tworzyć linię prostą.

1. KARTOM 2024-11-26 13:26:22

W międzyczasie zabrałem się za ostatni segment - część ogonową. Składa się z jednego elementu i malutkiej wręgi oraz paska łączącego. Zrezygnuję z paska na rzecz BCG i sklejenia na styk. Aby dobrze uformować element w miejscach newralgicznych t.j. góra i spód poszycia nasączyłem go BCG, uformowałem i skleiłem tasiemkami do wyschnięcia. Jakieś sugestie Panowie?

1. KARTOM 2024-11-26 13:32:38

Klejenie wygląda bardzo dobrze, ale jak będziesz robił elementy z wycinanki, zwróć uwagę na poprawne ukształtowanie. Górna krawędź obu elementów powinna tworzyć linię prostą.

Piotr D.
    Dziękuję. Czasami pochwałka się przydaje
    I to jest rzecz która nie dawała mi spokoju. Za chwilę bym o to zapytał. Tylko dlaczego tak się dzieje? Gdzie popełniam błąd? Czy ma znaczenie w którym momencie zaczynam kleić? Chodzi mi o to czy na przykład od środka czy od jednej strony?

1. Piotr D. 2024-11-26 14:52:37

Nie ma znaczenia od którego momentu zaczniesz kleić, podstawą jest odpowiednie ukształtowanie segmentów. Sklej szkielet przedniej części, będziesz miał do czego przyłożyć elementy po ukształtowaniu, inaczej się nie dowiesz czy idziesz dobrą drogą. Tak nawiasem mówiąc tylny segment masz słabo ukształtowany. Jego kształt powinien odpowiadać wrędze, na której będzie się opierał. Wręga od strony kabiny na pewno nie ma takiego kształtu jak Twój segment.
    Nie wiem czy zaglądasz na inne fora, na konradusie jest moja relacja z budowy Koolhovena, tam krok po kroku opisywałem jak kształtuję segmenty, wklejam wręgi itp.
    https://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=409318&t=409318&filtr=0&viewType=1

1. KARTOM 2024-11-26 16:23:04

Tak nawiasem mówiąc tylny segment masz słabo ukształtowany. Jego kształt powinien odpowiadać wrędze, na której będzie się opierał. Wręga od strony kabiny na pewno nie ma takiego kształtu jak Twój segment.
    Nie wiem czy zaglądasz na inne fora, na konradusie jest moja relacja z budowy Koolhovena, tam krok po kroku opisywałem jak kształtuję segmenty, wklejam wręgi itp.
    https://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=409318&t=409318&filtr=0&viewType=1

Piotr D.
    Segment ukształtowałem w owal tylko po to żeby go skleić na BCG na styk. Najważniejsze dla mnie było żeby miejsce łączenia było w jednej płaszczyźnie. Później postaram się ukształtować już pod wręgę.
    Już zaglądam na Konradusa

1. KARTOM 2024-11-26 19:30:10

Montaż kabinki zbliża się wielkimi krokami, a że Dominik tak zachwalał więc zakupiłem. Przyjdzie czas będziemy testować...

1. haydee 2024-11-26 19:40:20

Montaż kabinki zbliża się wielkimi krokami, a że Dominik tak zachwalał więc zakupiłem. Przyjdzie czas będziemy testować...

KARTOM

Jak dla mnie naprawdę bardzo dobry. Trochę go trzeba popróbować i się go nauczyć ale przy delikatnych ramkach owiewek robi robotę.

1. haydee 2024-11-26 19:42:54

...

Piotr D.
    Segment ukształtowałem w owal tylko po to żeby go skleić na BCG na styk. Najważniejsze dla mnie było żeby miejsce łączenia było w jednej płaszczyźnie. Później postaram się ukształtować już pod wręgę.
    Już zaglądam na Konradusa

KARTOM

Ja mimo klejenia na styk to daję i tak potem jeszcze odpowiednio dogiętą podklejkę od środka. Inaczej jak Ci ten klej gdzieś puści to już nie da się ładnie naprawić.

1. KARTOM 2024-11-26 19:56:26

Ja mimo klejenia na styk to daję i tak potem jeszcze odpowiednio dogiętą podklejkę od środka. Inaczej jak Ci ten klej gdzieś puści to już nie da się ładnie naprawić.

haydee

Tak, ja wklejam kilkumilimetrowej szerokości pasek z paragonu też na BCG. Ty zalewasz to butaprenem i potem jeszcze pasek? Z tym butaprenem zrobię sobie próbę.

1. Wojok 2024-11-26 20:48:37

Facet zostaje namówiony przez drugiego do zakupu Cocker Spaniela...

PAN-KARTON

Kurdę, jak ja lubię takie durne kawały. Wczoraj w kinie przed filmem to przeczytałem, i od razu byłem gotowy na seans

1. Wojok 2024-11-26 20:54:21

...Czy ma znaczenie w którym momencie zaczynam kleić? Chodzi mi o to czy na przykład od środka czy od jednej strony?

KARTOM

Sugerowałbym zacząć od środka, bo wtedy możesz dokładnie zgrać te małe kreseczki.

1. haydee 2024-11-26 22:14:33

...

Tak, ja wklejam kilkumilimetrowej szerokości pasek z paragonu też na BCG. Ty zalewasz to butaprenem i potem jeszcze pasek? Z tym butaprenem zrobię sobie próbę.

KARTOM

Używam oryginalnej sklejki, jest sztywna, pasek z paragonu jest miękki i może się zrobić załamanie wzdłuż linii łączenia. Tu BCG do jej wklejenia wystarcza. Butaprenem paćkam jak nie używam sklejki. Np. w elementach do kulkowania takie jak nosek czy obudowa silnika. Jak dasz wklejkę i zaczniesz kulkować to Ci się ta sklejka odbije na poszyciu.

1. KARTOM 2024-11-27 13:46:33

Efekt moich poczynań jest taki że mam trzy segmenty rozgrzebane i żaden nieskończony. Wdał się chaos i trzeba to uporządkować... Dziś dokończyłem przedni segment. Niestety nie podjąłem się połączenia dwóch elementów i wklejenia całości. Nie wiem o co chodzi ale nie mogłem uzyskać jednej linii po dwóch stronach w obu elementach dlatego zrobiłem to zgodnie z instrukcją. Ten większy element przed wklejeniem uformowałem pod wręgę  Przy wklejaniu ostatniego elementu przesunął mi się minimalnie w jedną stronę i na krótszym boku powstała szczelina. Wypełniłem ją Magickiem i wyretuszowałem (zdj.4). Bardzo widać? Zdjęcia robione na maksymalnym zbliżeniu. Na koniec przymiarka na sucho dwóch segmentów.

1. mirkuch 2024-11-27 19:26:31

Po spasowaniu na sucho - dla mnie wygląda super Jak dla mnie ta mała poprawka po rozklejeniu jest fajnie zrobiona - musiałem się mocno przyjrzeć żeby oglądając na telefonie to dojrzeć. Mam pytanie ta wręga wklejona w poprzek elementu na zdj 3 to Twój pomysł żeby utrzymać kształt czy to element przewidziany w wycinance? 

1. KARTOM 2024-11-27 19:42:35

Mam pytanie ta wręga wklejona w poprzek elementu na zdj 3 to Twój pomysł żeby utrzymać kształt czy to element przewidziany w wycinance? 

mirkuch
    To element wycinanki. Jak na razie wszystko jest dobrze przemyślane i spasowane. Teraz czeka mnie przód - część silnikowa - i sam autor ostrzega że to najtrudniejszy element w tym modelu...

1. KARTOM 2024-11-29 13:48:19

Mała aktualizacja. Z dzisiejszej wyprawy modelarskiej wróciłem raczej na tarczy... Ale po kolei. Ostatni segment kadłuba miałem skleić na styk na BCG. Niestety po raz kolejny zabrakło umiejętności może cierpliwości a może jednego i drugiego. Efekt - nie potrafiłem tego zrobić Dla mnie zbyt długi element. Wybrałem więc opcję na pasek z paragonu i klej butapren. Efekt - widoczny na zdjęciach. Przy wklejaniu tej małej wręgi kończącej segment poszycie przy końcu się rozlazło. Wygląda paskudnie. Dobrze że pasek łączący jest pomalowany w kolor poszycia... I to chyba tyle. Spasowałem na koniec cały kadłub i wyciąłem elementy części silnikowej. Autor ostrzega że to najtrudniejszy element modelu.

1. haydee 2024-11-29 14:00:15

Wklej tam jeszcze jedną sklejkę na tą z paska paragonu. Ale teraz z normalnego, lekko wyprofilowanego kartonu. Wklej, lekko dociskaj na linii łączenia aż zaschnie. Pasek kartonu powinien to usztywnić i lekko wyprostować. 

1. Piotr D. 2024-11-29 15:04:42

Pasek z paragonu/kartki z zeszytu itp jest fajny, pod warunkiem, że w czymś pomaga lub coś ułatwia. Po co on tutaj? Połączenie w tak długim segmencie powinno być trwałe i stabilne, cienki papier tego nie zapewni. Narzędzia warto stosować zgodnie z potrzebą i przeznaczeniem ;-)
    Zrób tak jak radzi haydee, wklej jeszcze jedną sklejkę, tym razem z normalnego kartonu albo w ogóle zrób podposzycie wewnątrz segmentu.

Rezultaty 160 - 180 z 300 pozycji
Udostępnij temat: