Pałac Barokowy XVIIw. w Polsce - projekt własny 1:50

1. Wojok 2025-01-03 16:09:45

Brawo Ty

Ale jakiś wymiar musisz posiadać, żeby mieć jakąś bazę ?

1. PAN-KARTON 2025-01-03 16:28:54

geoportal daje takie miary i to co do centymetra. Załóżmy 5cm bo wprowadzający dane nie są aż tak dokładni. To jednak wystarcza do wykonania dokładnego rysunku 2D ze zdjęcia. Geoportal nie oferuje miar wysokościowych, ale to doskonale wychodzi z geometrii.

Tak czy siak ja jestem zwolennikiem obejrzenia zadania przed jego wykonaniem na żywo. Żadem program, film czy foto-dokumentacja nie oddadzą poczucia przestrzeni którą się projektuje.

Gość kupuje działkę i wysyła mi mapę z prośbą o zaprojektowanie na niej domu. Ja chcę tam pojechać a on twierdzi że tam nic nie ma, nic, pusto goła gleba. Na takiej wizycie zadaje mu kilka pytań i Gość dowiaduje się o swojej działce rzeczy o które by nie podejrzewał kawałka ziemi

1. PAN-KARTON 2025-01-04 05:24:00

Jeden z trudniejszych elementów udało się poskładać w całość. Brakuje wykończenia w postaci gzymsów i kamiennej sztukaterii na słupach.

Musiałem zrobić coś w rodzaju kopyta żeby skleić to za jednym zamachem. Pewnie po kolei by też dało radę. Biorę się za werandę z głównym wejściem które znajduje się tuz za arkadą. Jest tam kilka okien i emblematy wyjawiające pochodzenie budowli. Ten etap będzie potraktowany na razie po macoszemu

1. mirkuch 2025-01-04 09:18:31

Kolumnada wygląda super, z ciekawości przeglądałem pałace barokowe w Polsce, żeby zgadnąć co budujesz A z innej beczki: Piotrek to ja wreszcie raz mogę Ci zadać pytanie techniczne !! A tak poważnie, zastanawiam się nad drukiem modelu i chciałem podpytać na  papierze jakiej gramatury drukujesz? Kiedyś chyba o tym rozmawialiśmy, ja kupiłem 200 g i mam co do niego mieszane uczucia.

1. PAN-KARTON 2025-01-04 09:26:08

Kolumnada wygląda super, z ciekawości przeglądałem pałace barokowe w Polsce, żeby zgadnąć co budujesz A z innej beczki: Piotrek to ja wreszcie raz mogę Ci zadać pytanie techniczne !! A tak poważnie, zastanawiam się nad drukiem modelu i chciałem podpytać na  papierze jakiej gramatury drukujesz? Kiedyś chyba o tym rozmawialiśmy, ja kupiłem 200 g i mam co do niego mieszane uczucia.

mirkuch

Temat rzeka albo krótka odpowiedź na odczep się. Wiesz że jak tak nie umiem ale w tej chwili nie mam wyjścia.

190/m2  to moja podstawa w 4 rodzajach papieru białego. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią, a jednak !!!!!!!!!!

Drukuje na 80g, 110g, 160g, 170, 250g i 320g - ten ostatni to max co łyka moja drukarka. Chociaż jak lekko poproszę drukarkę i wsadzę jej łom w tryby to drukuje i na tekturze 0,5mm

Zdzwonimy się albo Ci napiszę wieczorem @.

1. FSO 2025-01-04 09:31:40

Mirek, całe moje "FSO City" w skali 1:87 jest drukowane na 160-200. Dla zwykłego modelu ta gramatura spokojnie Ci starczy.

1. mirkuch 2025-01-04 09:36:23

Super, to jak nie dasz rady dzisiaj, to nawet na spokojnie jutro czy po weekendzie , bo ja póki co przymierzam się, żeby kupić wycinankę na ecardsmodels, więc to nie jest nic palącego A rozumiem, że przy tej samej gramaturze 4 wersje- to odcień bieli CIE

Edit: Dzięki Mikołaj, ja właśnie mam tą górną granicę i przy tej 200 zdarzało mi się, że karton się łatwo łamał, dlatego myślałem o czymś 170-180, żeby zobaczyć czy będzie lepiej. Myślałem o jakimś modelu samolotu z WWI więc raczej taki papier by się sprawdził.

1. AndDi 2025-01-04 10:29:32

Wydaje mi się, że podstawą do drukowania powinien być papier o gramaturze 170-180 g/m2. Chociaż zależy to też od jakości papieru. Ja ma papier Navigator o gramaturze 160 i go uwielbiam

Wracając do pałacu, to powiem, że tym kolorem podcieni zabiłeś mi Piotrek gwoździa, gdyż zwykle w baraku preferowano odcienie beżu, żółtego, różu i bieli. Nawet próbowalem znaleźć tak na szybko coś w szarości i nie udało się. Nie będę dalej szukał, bo wychodzę .

1. PAN-KARTON 2025-01-04 11:18:17

Wydaje mi się, że podstawą do drukowania powinien być papier o gramaturze 170-180 g/m2. Chociaż zależy to też od jakości papieru. Ja ma papier Navigator o gramaturze 160 i go uwielbiam

Wracając do pałacu, to powiem, że tym kolorem podcieni zabiłeś mi Piotrek gwoździa, gdyż zwykle w baraku preferowano odcienie beżu, żółtego, różu i bieli. Nawet próbowalem znaleźć tak na szybko coś w szarości i nie udało się. Nie będę dalej szukał, bo wychodzę .

AndDi

Mnie też korci powiedzieć co i jak z tym modelem, ale jeszcze trochę wytrzymajcie - sorrki. On jest odrestaurowany w stylu barokowym po przebudowie w XVI wieku. A tak naprawdę można by powiedzieć że to XIVw. Tak by się przynajmniej chciało.

1. PAN-KARTON 2025-01-05 06:43:59

Zawsze przyklejałem taśmą do maty linijkę aby ciąć drobiazgi na wymiar. DOŚĆ tego zbudowałem przenośny blacik do tej roboty.
    Przyspiesza pracę i w każdej chwili mogę sobie odstawić choć by po to aby Wam o tym napisać

1. PAN-KARTON 2025-01-06 09:03:50

Jak usiadłem to tak mnie wzięło wciągło, że nie zdążyłem zrobić więcej fotek z trybu pracy. Ale tak zwany ganek robi się już prawie podobny do ludzi. Kolejny krok elewacja główna.

Po tych 6 okienkach czuje że muszę poszukać w kalendarzu dłuższej nocy. A ta najdłuższa już była Każde okienko z 18 elementów. A te główne z prawie 30 jedno. Bagatela na głównej elewacji jest ich 26, 

Elewacja główna drukowana na trzech A4 kawał byka rośnie

1. pawelelka77 2025-01-06 09:58:55

Fiu, fiu.... Piotrze, a pokazałbyś jakiś rysunek/projekt całości? Szczujesz nas fragmentami...

1. PAN-KARTON 2025-01-06 10:14:31

Fiu, fiu.... Piotrze, a pokazałbyś jakiś rysunek/projekt całości? Szczujesz nas fragmentami...

pawelelka77

I niestety tak będzie jeszcze do końca marca. Chyba że ktoś zgadnie co to za obiekt. Pawle, a kto nas nauczył zagadek ?

Tej relacji w ogóle miało nie być. Ale jak się z Wami nie dzielić swoją radością

1. PAN-KARTON 2025-01-07 08:11:40

To jeszcze nie otwarcie ale jak jest "noc muzeów" to u mnie dziś była "noc zamkniętych drzwi".

Chciałem je dopieścić.

Drzwi to ważny element w architekturze. Dorobiony będzie jeszcze ozdobny gzyms na portalu. I muszę wspawać kawałek ( 2,5mm ) posadzki w grubości ościeży, zapomniałem

1. Kikol77 2025-01-07 09:54:35

Drzwi wyszły zawodowo :D

Czy te szyby w oknach zostawisz takie niebieskie? Mam nadzieje ze nie :D

1. PAN-KARTON 2025-01-07 10:00:44

Drzwi wyszły zawodowo :D

Czy te szyby w oknach zostawisz takie niebieskie? Mam nadzieje ze nie :D

Kikol77

O Qwa (?) , no takie zostaną. Jeszcze tylko lakierem połysku dostaną. Krystian, a powinny być takie jak na dworcu z folii ?

Wnętrza nie robię nie ma mowy

Portal wklejony i prototyp lampy się zrobił, do drobnych poprawek.

1. AndDi 2025-01-07 10:32:06

Drzwi świetne, kapitalnie wyglądają.

Ja też myślałem, że te szyby to tak na chwilę i nic nie pisałem, bo przecież Piotrek takiej fuszerki by nie puścił. A tu jednak.

Nie musisz robić wnętrza żeby wstawić szybki. Można je od środka podkleić czarnym kartonem (daje efekt mroku - ciemnego wnętrza) albo "powiesić kotary" jak to w pałacu bywało drzewiej.

1. SlawekH 2025-01-07 10:39:15

Przykro nam Piotrze, ale spolecznosc Kartonowek nie akceptuje takich okien 

Nie musisz wnetrza robic. Zrob szybke, daj zaslosy od srodka i wklej pomalowane na czarno pudeleczko na glebokosc centymerta lub dwoch. Bedzie ekstra!

1. PAN-KARTON 2025-01-07 11:17:28

Mam wylecieć z kartonówek przez kilka m2 szkła - Szanowna Społeczności - będzie poprawione Ciekawe jak będzie z tymi zasłonami wyglądało ???

Qwa, co oni chcą od niebieskich szyb . Już Lombard śpiewał "Szyby niebieskie od telewizorów" w pałacu telewizorów jak mrówków... , ja pierdz...le się czepiają, szyby nie takie, takie nie srakie,

Ups, to się wytnie...

1. PAN-KARTON 2025-01-07 11:30:06

No, Panowie, bolało jak zdrowy ząb ! Niemiec płakał jak wyrywał

Okienka to tam ... ale szprosy jeszcze raz wycinać to będzie atrakcja wieczoru

Rezultaty 20 - 40 z 75 pozycji
Udostępnij temat: