Northrop Grumman B-2 SPIRIT MODEL-KOM

1. Saures 2019-12-27 10:28:04

Lubię Twoje aktualizacje. Zawsze obszerne i soczyste, aż kilka razy się czyta :)

Patrząc na całość to aż prosi się by szpachla weszła.
    Jestem ciekaw jak to będziecie wszystko robili. Te linie na poszyciu itp.

Klapka rewizyjna spoko. W moim F117 też od dołu coś takiego zrobiłem.
    Zaczynam się zastanawiać czy też oświetlenie do mojego dołożyć zanim go poszyję.

Zasilanie będzie poza samolotem czy w środku?

U mnie zrobię w podstawce a przewód paliwowy do tankowania będzie kablem zasilającym :P

1. Limaks 2019-12-27 11:01:58

Cieszy mnie zainteresowanie tematem B-2 

Dziękuję za pozytywne wpisy.

Ja z tej swojej wypocistej roboty jestem nie do końca zadowolony, bo idealnie tak jak bym chciał, to nie jest. Dużo baboli, które później będzie trzeba wyprowadzić szpachlą. 

Ale liczy się efekt końcowy A dążymy do tego żeby było ŁAŁ.

Saures - Szpachla będzie i to obowiązkowo. My też planujemy przewodem doprowadzić prąd do modelu. Przyłącze będzie w komorze podw. głównego. (cóż za jednomyślność z Twoim f-117)

Tylko, że u nas obok samolotu będzie stał agregat. Tam mamy zamiar zmieścić baterie. 

AndDi - okręt? Hmm… może kiedyś. Po B-2 następny będzie B-1 Lancer z hobby model. Zdobyczny do małej przeróbki od Wojtka ,,primo,, , również podświetlony, ale w locie i na podstawce

1. Limaks 2020-02-12 12:48:24

Witam.

Minęło już trochę czasu i żeby relacja nie spadła na sam dół listy postanowiłem coś dodać;)
    Oczywiście w komitywie z Julkiem zmontowaliśmy wloty powietrza. Zdjęcia mniej więcej po kolei pokazują zakres prac.
    Wloty powietrza wykonałem od podstaw z kartonu. W celu późniejszego umiejscowienia wlotów w modelu musiałem "wyryć" trochę szkieletu i pianki.
    Następne kroki, to szpachlowanie, szlifowanie wlotów i tak z milion razy aż efekt był zadowalający. W tym samym czasie Julek stworzył turbiny. Do stworzenia tych jakże pięknych turbin Julian użył pierścieni wyciętych z peszla do przeprowadzania kabli elektrycznych, a z poliestru stworzył turbiny i łopaty kierunkowe. Kołpaki to czubki pocisków od f-15. Z połączenia wyszło, to co widać.
    Jeszcze dużo obróbki przed nami ale efekt końcowy chyba nas zadowoli:)

P.S. Z tymi wlotami i turbinami trzeba było robić trochę "na czuja", bo w końcu to samolot stealth i wszystkie jego tajemnice są ukryte;)
    Czytaj nie ma zdjęć poglądowych "wlotów i turbin" ani planów. Jedynie można bazować na kilku fotkach, które pokazują wloty w max 20%. Dlatego dużo działała tu wyobraźnia.

Przedostatnie zdjęcie ukazuje propozycję autora modelu. Jakoś dla nas nie było to do przyjęcia, stąd decyzja o przeróbce.

Wamod musi być;)) po kilku szlifach i podkładach. Oj ciężki teren do takich manewrów. To jest wlot powietrza z wycinanki, propozycja autora To jest zdjęcie według którego powstaja wloty
  1. Skorpion 2020-02-12 13:17:34

Jak już go ukończycie , to model tygodnia , roku czy dekady , to będzie chyba za mało :)) To będzie jeden z tych co łeb urywa i to dosłownie :))

1. sajfon 2020-02-13 06:38:16

Model sam w sobie zarąbiasty, wykonanie luks, wydaje mi sie, ze przebije cię dopiero ktoś jak zrobi latajacy model z kartonu :) albo w skali 1:1 :)))

1. Limaks 2020-02-13 07:51:03

Cieszy mnie ze sie podoba

Sajfon - w sumie jakby dodac do niego jakąś małą awionike i turbiny... Hmm... Nie kus 

1. Saures 2020-02-14 16:57:45

Nawet nieźle, 4/10

1. primo 2020-02-15 10:13:40

Wasze odwzorowanie wlotów prima sort.

1. Limaks 2020-02-15 11:15:01

Dzieki Wojtek... w wycinance bylo w tym miejscu kilka mankamentów, ale myślę, że z powodzeniem udalo sie je usunąć. Wystarczyło trochę wyobraźni na podstawie jednego zdjęcia. 

Rafał - źle coś wpisałeś... Chodziło Ci o 10/4

1. Limaks 2020-09-15 22:13:37

Witajcie!

Abyście nie myśleli, że relacja utknęła w martwym punkcie postanowiłem dać jakiś znak życia.

Prace nad B-2 idą do przodu ale baaardzo powoli

Mimo tego chciałem Wam pokazać jak to mniej więcej będzie wyglądać po wielokrotnym szlifowaniu i podkładowaniu.

A robiłem to tak: Na oszlifowane wstępnie poszycie nakładałem jak najrzadszy CA żeby dobrze wpił go papier. Następnie po jego całkowitym wyschnięciu nakłądałem drugą warstwę cyjano akrylu i znów schnięcie. Gdy całość stwardniała i zrobiła się jak plastik oszlifowałem papierem 120. Następnie podkład. 3 cienkie warstwy i schnięcie. Dalej szlif papierem 320. Wszelkie ubytki, które się pokazały wypełniłem szpachlówką wamod-u i znowu szlif. Po uzyskaniu odpowiedniej gładzi znów podkład ale grubsza warstwa.

Jak widzicie proces jest złożony. Zajęło mi to kilka miesięcy ze względu na brak czasu.

Co do wlotów to technika podobna tylko, że Julek wykonał turbiny.

Ach już się nie mogę doczekać jak będzie to złożone do kupy i zacznie być samolotem

turbinki tak już zostaną, jedyne co zostanie do wlotów to eksploatacyjne brudzenie
  1. tulipan740i 2020-09-15 22:56:15

Wlociki pierwsza klasa. Widzę że nie tylko ja stosuje podkład na CA. Praca z podkładem jest mozolna i czasochłonna ale za to jakie efekty daje Nie mogę doczekać się całości. Jak byś tak całego samolota zrobił z podziałem blach i to jeszcze z podkładem to by wręcz plastik wyszedł. Teraz musisz uważać żeby reszta modelu nie odstawała od tych perfekcyjnych wlotów.

1. Limaks 2020-09-16 12:54:24

To co powstaje w moich rekach nie umywa się do Twojego czołgu

Odpowiadając na post napisze, że nasz model będzie posiadał wszystkie podziały blach, kalkomanie- i tu choć mamy już dedykowane kalki to dodatkowo pomoże  znam nam kolega z forum Saures(pozdrawiam serdecznie), pochylone stery i będzie wygladał jak plastik choć będzie kartonowym modelem

1. AndDi 2020-09-16 15:41:35

Pięknie.

Umywa się, to są dwa porównywalne wyczesane projekty

1. tulipan740i 2020-09-16 15:54:15

Jak by się tak rozejrzeć to jest ich więcej. Bez przesady.Żaglowce co niektórych też są wyczesane.

1. Wojok 2020-09-16 16:50:10

Nooo, ale się tu słodko zrobiło

Czekajcie, czekajcie, Warmiak Wam wyjaśni co sobie z tymi hybrydami możecie zrobić

1. tulipan740i 2020-09-16 16:57:44

Ja już to dawno przewidziałem, więc zamierzam silnik elektryczny z papieru zrobić a co

1. Limaks 2020-09-16 17:48:54

Wojok, Ty już tak nie strasz kolegą Warmiakiem bo jeszcze uciekniemy

Jakoś jeszcze nikt o to pretensji nie miał w tym nawet wspomniany Warmiak.

Fakt - to "hybryda", ale jak by nie było 85% to karton, 10% to karton potraktowany podkładem i CA, a pozostałe 5% to rzeczy bez których ten model by raczej nie powstał.

Wszytko będzie udostępnione w dokumentacji jakby ktoś wątpił.

1. AndDi 2020-09-16 19:12:05

Wojok tak gada o hybrydach, a sam zamiast kulkę z papieru utoczyć, to ja zrobił ze styropianu - NIEEKOLOGICZNEGO!!!

A co do żaglowców, to są łatwe w sklejaniu, już nie jeden raz to pisałem

1. AndDi 2020-09-16 20:35:21

Było trzeba mniej zamówić do ścian, to by było ekologicznie , a tak to śmiecie Ci zostały.

1. tulipan740i 2020-09-16 21:34:40

Jak byś te kulki z tego zrobił co żuczki toczą te swoje kulki z tego noooo...... To dopiero było by ekologicznie

Rezultaty 160 - 180 z 218 pozycji
Udostępnij temat: